Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

SE(BE[Z])VĚDOMÍ

15. 10. 2021
4
6
195
Autor
Lili.

Závoje neřestí,

Padly s ideou,

Zámky,

Neodemyká tvůj ret,

Prstem tisknem spánky,

V koutech,

Bezradní,váhaví,

Dopíjíme a velebíme noc,

Ráno zradí.


6 názorů

Aru
17. 05. 2022
Dát tip

ano, jedná se o export, měl jsem se držet češtiny ;))

vždyť víš, že já se latinsky učit nemohu :D


Když něco importuješ, Aru, označuje to slovo pohyb ze světa dovnitř, do Tvé země. Pokud chceš světu své ideály vnucovat, musíš je exportovat. ;-) Snáze se to pamatuje, když umíš aspoň trochu latinsky. ;-)


Aru
17. 05. 2022
Dát tip

za to všechno, jak jsme hluboko upadli může oblíkání, ve starověku se lidé jaksi méně oblékali, tím nebyla lidská sexualita tabuizovaná jako dnes, např. odkryté výjevy v Pompejích značně šokovaly archeology co do volnosti zobrazení :D

a tím ani hřích nemohli chápat, tak jak ho chápe dnešní svět ve své zálibě v zahalování a falešné, prudérní morálce, zvláště v tzv. zemi svobody, jež importuje své ideály do všech krajin do kterých může


Bereš to moc křesťansky. Hřích je hříchem jen tehdy, když ho někdo hříchem nazve. Když strom padá v lese, a nikdo ho neslyší, ani nevidí, tak je to, jako kdyby nikdy nespadl - nesmíš samořejmě ale nechat kolem postele poházené chvojí ;-)

Nevím, jestli si o tom četl (Waltari to třeba zmiňuje v Sinuhetovi, a Clavel v Shogunovi), ale než křesťané vymysleli odporné slovo "děvka" páchnoucí cibulí, levným chlastem a kovovými řetězy, existovaly kněžky bohyně Ištar a gejši a kurtizány, se kterými bylo možné strávit noc rozhovorem, psaním básní, malováním obrazů, případně i dalšími radovánkami, pokud dáma souhlasila, a ne vždycky bylo nutné platit penězi - kreativně komponované komplimenty, veršované či prozaické, pár taktů kytarové improvizace, či střízlivě lichotivý portrét, to jsou mince, které mně osobně už otevřely nejedny dveře, a nikdo do nich ještě nekousl a neřekl, že jsou falešné ;-) 

A pokud s Tebou některá Afrodítina kněžka stráví noc, a ty máš na zaplacení (už to samo o sobě je znak přízně bohů), je možné jí vyčítat, že další den dá stejně náruživý a krásný okamžik zapomnění někomu jinému a další den zas jinému, když jí k tomu bohulibému úkolu povolala Ta, jež povstala z pěny mořského příboje? 

Můj život se stal o mnoho radostnější, když jsem přestal potřebovat vlastnit ženy, které procházejí mým životem. Orel sice nezná jistotu klece a žlabu plného zrní, na kterou se může spolehnout krocan, ale zas ho nečeká řezník a konzervárna, a když vane správný vítr, může letět kam chce, a hranicemi je jen obloha posetá hvězdami. 

Nante yie!


Lili.
16. 05. 2022
Dát tip

Děkuji za zastavení na této útrpné cestě, jakou čtení mých veršů bezpochyby je. Díky všem.


Aru
15. 10. 2021
Dát tip

rána jsou kritická,... někdy večery a noci :))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru