Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Komunajku aneb Burakuminové všech zemí, spojte se! alias Dějiny píší vítězové, čili Budoucnost národa odrážející se v reflektory nasvícené kaluži krve, neboli Pravolévé dilema, a.k.a. Ocelový dráp skrytý za šódži, ergo "Osm, Devět a Tři!"

16. 10. 2021
3
27
534
Autor
Kamamura

Apropos, když už jsme u toho "zprofanovaného" Japonska (jak tuhle správně poznamenal písmácký Biskup z Bath and Wells), věděli jste, že kdyby před padesáti lety (12. října roku 1960) japonský pravicový extrémista Otoya Yamaguchi brutálně nezamordoval úspěšného levicového politika Inejira Asanumu před zraky užaslých novinářů, tak bylo dnes japonské dost možná socialistické? (I když asi spíš ne, Spojené státy, které japonsko v šedesátých letech devatenáctého století násilně westernizovaly, by to zřejmě nikdy nepřipustily). Ale příhoda sama se stala - politik byl ubodán samurajským mečem u řečnického pultu v přímém televizním přenosu (údajně čepelí asi jednu stopu dlouhou, takže to bylo nejspíš wakizaši - tantó je kratší, a katana nebo tači zase o hodně delší), a jeho vrah pak ve vazbě spáchal sebevraždu (údajně jednal na pokyn nebo v koordinaci s japonskou Yakuzou, pro kterou by obrat nalevo znamenal značné potíže).

Napadlo mě v tomto kontextu, že různé kurzy typu "sebeobrana proti noži" jsou vyhozené peníze, když si útoku všimnete až ve chvíli, kdy už je po vás. V jednu chvíli řečníte před národem a sníte o premiérském křesle, a hned v následujícím okamžiku jste potravou pro slimáčky, červíky, a další roztomilou havěťku. Jak hluboce samurajské, jak japonské, kolik podstaty zenu se zrcadlí v tomto prchavém spektáklu pomíjivosti a pitoresknosti hemživého lidského snažení?!

Chtěl jsem o tom napsat jímavou haiku, ale múzy neměly náladu, protože na ně z knihovny spadla kniha "Stát a Revoluce" od V. I. Lenina, a tak napsaly jinou haiku. Mám já to s nimi trápení!

Tak mě napadá, politická/é haiku zde na serveru jako žánr není příliš zastoupena/o, že? Protože jestli tomu tak je, tak bych měl šanci vyhrát v této kategorii nějakou tu soutěž (jsa, jak doufám, jediným soutěžícím). V jiných kategoriích je pro "outsidera" mimo tribální struktury vítězství (bez ohledu na kvalitu toho či onoho) zcela vyloučené. 

PS - víte, co se stane, když má dílo příliš dlouhý název? Systém Písmáka vám konec bez varování uřízne, prostě jen tak, jako nůž řezající prasečí hlavy na jatkách. Tento způsob implementace zdá se mi býti poněkud nešťastným.

Mord v za bílého dne! Banzaiiiii!

PPS - slušná momentka, ne? Kdybyste někdy zatoužili po Pulitzerově ceně, tak za podobné fotografie je zjevně k mání.

Srp a kladivo.

Dvě ozbrojené pěsti

dělnické třídy!


27 názorů

Kamamuro, teď ti nerozumím. 

Jestli hádankou myslíš, jak jsem ti psal: ještě jsem se vrátil, abych ti nevyžádaně napsal postřeh k tomu, jak píšeš, že rád píšeš sáhodlouhé prology... co myslíš, jsou i rády čteny?

Tak to je dotaz tobě, jestli si to myslíš, že dlouhé prology mají čtenáři rádi. (kdybych já měl odpovědět za sebe, odpověď je ne)

Dál nerozumím tomu, co se mi špatně hádá, když mám rozhodnout mezi špatnými volbami, nevím o jaké dvě špatné volby jde, žádně jsem tu nestanovil. Nevím ani o žádné frustraci, vzteku a antipatii, nemám tuchu z čeho by to mohlo povstat.

Nedošlo k nějakému omylu? Týká se skutečně tvůj text mě, tedy toho, co jsem ti stručně napsal?


Danny
11. 11. 2021
Dát tip

prs a vnadidlo

dvě ozbrojené pěstičky

ženského pohlaví


Kamamura
11. 11. 2021
Dát tip

Radovan - souhlasím, že shovívavost je užitečná a dobrá vlastnost, a troufám si říci, že jí ještě všichni budeme potřebovat v industriálních objemech, máme-li se navzájem nějak domluvit. ;-)

Chápu také, že se ti špatně hádá, když se máš nahodile rozhodnout mezi dvěma špatnými volbami (na které sis z nějakého důvodu ono hádání omezil, takže výsledkem zákonitě může být jen frustrace, nebo dokonce podráždění, v extrémním případě pak i vztek doprovázený antipatií). Co zkusit nějaké jiné možnosti? Medvídek Pú přece onehdá řekl ostatním: "Promyslete všechny možnosti, než se začnete bavit."

Samozřejmě ti můžu prozradit řešení této malé hádanky, ale v duchu hesla "Co nechceš, aby druzí dělali tobě, nedělej ty jim!" ti ještě na řešení dám nějaký čas - já taky nemám rád, když mi někdo spoiluje hry, které se snažím dohrát, knihy, které čtu, nebo filmy, které mám rozkoukané. Věřím, že přijdeš s nějakou hlubší hypotézou - znovu opakuji (a není to plané lichocení, řekl jsem si, že s tím přestanu, protože to nakonec neprospívá nikomu), tedy znovu opakuji, že tě považuji za jednoho z nejlepších diskutérů na tomto serveru, a příčinu spatřuji v tvém povolání - nedovoluje ti se rozčilovat a ztrácet sebekontrolu, a zároveň pro tebe není přínosem, když začnou zuřit tví pacienti, a proto máš ve zvyku našlapovat tiše a jednat v rukavičkách, i kdybys je třeba zrovna oblékl na ocelovou protézu - a to se mi líbí, protože to není prvoplánové. 

Těším se tedy, co dalšího tě ještě napadne! Zatím zdar!

PS - v zájmu symetričnosti celé situace můžeme (budeš-li si to přát) hádanku otočit v obdobu hry "kámen nůžky, papír" - současně já tobě prozradím, jak jsem to myslel (upřímně, samozřejmě, nebudu si nic vymýšlet, protože to je ztráta času pro nás pro oba), a ty mi prozradíš, odkud se vzalo to podráždění až antipatie, které v tobě tenhle drobný experiment vyvolal. Co říkáš?


ještě že jsou shovívaví k mé nechápavosti


Aru
11. 11. 2021
Dát tip

prastaří mistři Radovane se na tebe v nekonání usmívají


Přemýšlím, co je na přečkrtnutí textu za umění, ale nic mě nenapadá. Jestli je to z vnuknutí nebo z blbosti, kdybych měl hádat, přikloním se k druhé variantě. Ale z prehistorie to je. Ještě z dob, kdy se psalo číňákem, propiskou nebo perem na papír. Dnes je pro to tlačítko Del nebo šipka.


Aru
11. 11. 2021
Dát tip

to je Kiri-go-jutsu, umění přeskrtaného textu zrozeného v klašterech dálného východu v zapomenuté prehistorii dávnověku, tehdy se zrodil nápad prastarým, vnuknutí vizí budoucích pro zrození tohoto tajemného umění pro naše časy


Aru, proč to škrtáš, tu svoji kritiku, to se pak blbě čte


Aru
10. 11. 2021
Dát tip

geniálně kontrastní název s prologem k dílu ;))

a samozřejmě písnička k tomu, jako není to velština, ten správnej světověj jazyk, doufám, že už máš svého učitele velštiny, (totiž česká vláda se konečně rozhodla, že se staneme světovým národem a čeština se přestane používat a nahradí ji právě velština, [jako druhej a třetí jazyk bude japonština, aby si Čech mohl napsat svoje haiku a arabština, protože Česko se stane v budoucnu základem pro tzv. Malý Východ, neboli České Emiráty]), ale i irština je dobrá :D:D


ještě jsem se vrátil, abych ti nevyžádaně napsal postřeh k tomu, jak píšeš, že rád píšeš sáhodlouhé prology... co myslíš, jsou i rády čteny?


haiku nebo senrjú - dost dobrý

předmluva zajímavá, možná by obstála samostatně jako úvaha, avšak spojení s hlavním dílkem má podle mě nepevný oslí můstek


Kočkodan
16. 10. 2021
Dát tip Kamamura, Radovan Jiří Voříšek

Náraz na zdivo

i z chlastu hlava třeští

pěkně se zřídil

 

V boji s nádivou

je zapotřebí štěstí

zřídka se vidí

 

Pouze škádlil ho

had však ocáskem chřestí

radši se klidí

 

Stržen lavinou

cestu na vzduch si klestí

strach jenom pidi

 

Choutky na víno

vždy – za sucha i v dešti

návyk vše řídí

 

Choť má žárlivou

veliký průšvih věštím

v kapsách mu slídí


Aru
16. 10. 2021
Dát tip

i kdyby jim ten dluh odpustili, tak populace stárne a jsou tam co se jim na práci vyserou a odmítají kamkoli chodit, prý první co se zavřeli vy svých pokojích a nevycházejí ven se objevili na začátku 90. let, já myslím, že jejich systém být v práci týdně 50 - 100 hodin, bez pauz na obědy je neudržitelný


Kamamura
16. 10. 2021
Dát tip

To se o Číně píše už asi dvacet let, že melou z posledního, že mají strukturální nezaměstnanost, neudržitelný kurz měny, vnitřní zadlužení, kdesi cosi, a číňané jim vždy vypálí rybník, protože v komunistickém císařo-kapitalismu, když je krize, tak prostě centrální vláda poručí, že má krize skončit, a ona ještě ráda skončí - a celý svět zírá jako vyoraný hraboš.

Víš, co je to japonský dluh? Papírový drak. Japonci o tom všem, co píšeš, dobře vědí, ale jsou jeden z nejkonzervativnějších národů světa, tak co by něco měnili? Už jenom stačila ta westernizace po roce 1868, ale to jim namířili tenkrát lodní děla na hlavu, tak to se nedalo odmítnout. Jinak mají meče a luky dodnes (tedy oni je stejně mají, jdi se podívat do kanceláře nebo rezidence nějakého moderního papaláše, garantuji ti, že nejméně dva meče tam najdeš, často ještě originály z doby šógunátu, a pan ředitel bude potomek nějakého věhlasného samurajského rodu). 

Nakonec přijde dobře oblečený chlapík k americkému prezidentovi, ukloní se, a řekne perfektní angličtinou: "Velmi se omlouvám, gaijin-san, ale vypadáto, že japonský dluh budou muset zaplatit Spojené státy. V opačném případě se děsím domyslet důsledků na finančním trhu." 

A co myslíš, že se stane? Americký prezident podškrábne bez odmlouvání "executive order", a japonský dluh bude zaplacen čerstvě natištěnými (dnes už ani to ne - vše je virtuální!) inflačními dolary, dřív než by herec na divadlo nó zařval: "Kabutó!" ;-)


Aru
16. 10. 2021
Dát tip

:D

k pořádnýmu haiku pořádnej prolog, čéče normálně Japonsko stojí před totálním kolapsem, oni mají 266% dluhu svýho DPH, plus je tam hromada důchodců, navíc tam žijou lidi co nevycházejí z pokoje celý roky a živí je rodiče a jako bonus smrt z přepracování je tam zavedenej termín, jestli tam nepřekopou celej systém, tak tam se budou dít pořádně divoký věci


já na tebe s vtipem...ty na mě s přednáškou....čéče...já studovala VUML.....tedy jen tři dny - než mě vyhodili.....ale stejně:-))))))))))))))))))


Kamamura
16. 10. 2021
Dát tip

BTW šílené právě je, že v Asii a dalších chudých zemích se takhle pracuje dodnes. Rýži, kterou si dnes v supermarketu kupujeme ve varných sáčcích, velmi pravděpodobně vypěstoval rolník kdesi v Číně, Indii nebo třeba Vietnamu, a hrbil se při nekonečné dřině nad rýžovými políčky právě s podobnými nástroji - srpem, lopatkou, nebo motyčkou. Žádná mechanizace, malá efektivita, ale super-levná pracovní síla, která je tak levná, protože je chudá a nemá jinou možnost, než do úmoru dřít za směšnou almužnu. 

Kdyby rýži pěstoval Čech, Němec nebo dokonce Američan stejným způsobem, a v ceně by bylo zahrnuto i jeho sociální, zdravotní pojištění a všechny benefity, tak je desetkrát tak dražší.

To by teprve byla "Babišova drahota"! :-D


Kamamura
16. 10. 2021
Dát tip

Jasně, Iví, že kombajn a buchar nejenže lépe vynikly, ale navíc vedly k daleko větší efektivitě, proto byla mechanizace prvním úkoleme ve dříve zaostalém Rusku a Číně, kde komunisté vyhráli. Jenže původní dělníci a rolníci, o kterých píše Marx, právě žádné buchary ani kombajny neměly - to byly nákladné výrobní prostředky, které vyžadují investice, kterých zase byly schopné majetnější vrstvy, tedy buržoazie jako vlastník výrobních prostředků. Přechod vlastnictví výrobních prostředků z buřžoazie na ty, které je používají a něco s nimi fakticky vyrábějí byl jedním ze stěžejních Marxových požadavků - a je paradoxní, že ho implementovaly moderní korporace, které dnes nabízejí možnost koupě svých akcií vlastním zaměstnancům. 


že se ale s tím srpem museli nadřít.....o moc lépe by vynikl kombajn a buchar..:-))))

 


Kamamura
16. 10. 2021
Dát tip

Abakus - nevím, jestli jsi někdy něco kosila velkou kosou (já jsem si to zkusil), ale kosa vyžaduje rovné pole bez kamení a dalších překážek - protože jak padne kosa na kámen, tak je zle. 

Z tohoto důvodu se hlavně v Asii (čínští rolníci byly nakonec důležitou politickou silou už v době Tří Království) používá ke sklizni rýže srp (často ovšem jiného tvaru než ten náš - ten asijský má rovnou násadu a jen mírně zahnutou čepel, která je na násadu kolmá - japonci mu říkají "kama", jestli se nepletu). A není to proto, že by to byli pitomci, nebo kosu neznali - v indických nížinách, například, se kosa používá běžně, ale v terasovitých políčkách někde v Tibetu nebo v horách na severu Číny to prostě nejde.

 


Kamamura
16. 10. 2021
Dát tip

... a dnes, po padesáti letech oslavují japonští konzervativci toho mordýře jako národního hrdinu. Neuvěřitelné. 


Abakus
16. 10. 2021
Dát tip

So symbolmi som vždy zápasila a  neskôr s  ikonami a ikonkami v počítači. Mám pocit že sa  skôr kosilo veľkou kosou, než mrňavým kosákom.  A symbolom robotníckej triedy je skôr u mňa obrázok niekoľkých chlapov sediacich vo výške na klandri nad New Yorkom. Alebo aspoň jeden správne spotený chlap?    


Kamamura
16. 10. 2021
Dát tip

Volba symbolů je přece jasná; kladivo představuje dělníky, a srp představuje rolníky, překříženost pak jednotu obou těchto společenských tříd, které měly (podle Marxe) díky své početnosti a nově probuzené uvědomělosti přinést celospolečenskou změnu. V praxi to ovšem jaksi vázlo a vázne. 

Pokud se pamatuji, tak Orwell v 1984 (nebo Vonnegut v Mechanickém pianu, už nevím přesně, tématu se nicméně dotýkají oba dva) předkládá jiný sociologický model - podle něj jsou tři třídy - ti, kteří jsou nahoře (ti se snaží tam za každou cenu udržet, dnes se tomu říká "politický konzervatismus"), ti, kteří jsou uprostřed (ti se snaží vší silou prodrat vzhůru a nahradit ty nahoře, klíčová slova "svěží vítr" a "reforma") a ti, co jsou dole (ti jsou natolik zaměstnáni starostí o každodenní přežití, že nemají na nějaké politikaření a filozofování čas. Klíčová fráze "Mařenko, co si počneme???"). Autor tvrdí, že toto schéma je univerzální a neměnné nezávisle na aktuálním politickém systému, a že nedostatek sebeuvědomění a schopnosti se vzdělávat, organizovat a uvědomit si vlastní sílu zabraňuje těm dole, aby reálně provedli to, o čem psal Marx. To, co proběhlo v roce 1918, ve skutečnosti žádná komunistická revoluce nebyla, moci se pouze chopila stranická oligarchie podobně cynického ražení, jako je dnes u nás nenáviděný Babiš (Češi nějak pořád zapomínají, že politickým vyteránům typu Kalousek, který obrazil snad všechna politická uskupení v cestě za Mocí, jsou nějaké ideje také ukradené). 


Abakus
16. 10. 2021
Dát tip

S tým kosákom mám väčší problém, než s  kladivom. Asi dva razy som to mala v rukách a je možné, že to bolo tupé, ale ja som s  tým nevedela kosiť a  ani nabrúsiť /nedajbože použiť druhú časť a naklepať to kladivom/. 

Kladivo mi je opredsa len o chlp bližšie. Kto zvolil tieto dva symboly a prečo?  U nás  by to skôr mohla byť fľaša a kameň na ktorom sa perie, alebo fľaša a kanálová mreža. 


Kamamura
16. 10. 2021
Dát tip

Helehele, všimli jste si, jak Písmák z naprosto neznámého důvodu najednou zmenšil úvodní řádek Prologu? Fascinující! Asi ví, že rád píšu sáhodlouhé prology (Naga Zengi-Dó), a zmenšuji je na titěrnou velikost, aby je nezkušení čtenáři zbytečně nečetli a neublížili si tak. Za tímto skromně vyhlížejícím portálem, za otřískanou fasádou, která jako by vypadla z internetového pravěku let devadesátých, se skrývá AI nevídané síly a inteligence!!!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru