Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Literární koutky č. 5

18. 10. 2021
9
4
243
Autor
zeleda

Díl pátý

Jak napsat recenzi

Recenze je opět publicistický útvar. Informuje čtenáře o určité kulturní události, knize či filmu, a především je hodnotí. Posuzuje jejich klady i zápory a v závěru připojuje svůj vlastní, odůvodněný názor.

 Konstrukce recenze

V recenzi by nemělo chybět jméno autora, název knihy, a nakladatelství, včetně vročení, respektive i jméno překladatele, jde-li o překlad. Obvykle je toto připojeno na závěr recenze ve formě zvláštního odstavce.

V případě, že se jedná o recenzi na knihu neznámého autora, je na místě jej v krátkosti představit, popřípadě seznámit čtenáře s jeho předchozí tvorbou nebo s okolnostmi vzniku recenzovaného díla, pokud jsou zřejmé.

Recenzent by měl především čtenáře seznámit s obsahem knihy či filmu. Ovšem nikoli tak, že v recenzi převypráví celý děj. Musí postupovat citlivě a v žádném případě by neměl prozrazovat pointu.

Nastíní základní kompozici díla a porovnává jeho pozitiva a negativa. Může zmínit
i jazykové prostředky, typologii postav, návaznost a peripetie děje. Důležité je doložit vlastní mínění odpovídajícími argumenty. Pokud má kniha více dějových linií, je dobré se o tom zmínit.

Důležité je zmínit se krátce i o stylu, kterým je kniha napsaná. Jestli je psána v první, nebo třetí osobě, jestli je děj minimalistický, či hodně rozvinutý, jestli v knize převažuje líčení přírody, či dějových kulis, nebo je pozornost autora soustředěna hlavně na děj, případně na akční scény.

Zásadní je uvědomit si, proč vlastně recenzi píšeme. Není to čtenářský deník, ani striktně odborný posudek. Recenzi píšeme pro čtenáře, který o knize dosud nic neví a přemýšlí, jestli se o ni má blíže zajímat.

Popište také dojem, který na vás kniha udělala. Můžete vyzdvihnout jak své kladné, tak i záporné emoce. Do recenze patří jak chvála, tak kritika. A v průběhu psaní si velmi dobře rozmyslete titulek. Název recenze. Pokud ho již nemáte předem stanovený. Ten totiž velkou měrou rozhoduje o tom, zda si čtenáři vaši recenzi přečtou. Proto musí na první pohled upoutat. Důležité je i používání odborných termínů z oblasti recenzovaného díla. Pozvedne to celkovou úroveň vaší recenze a její věrohodnost.

 Shrnutí

Shrnu-li na závěr všechna tato doporučení, musím dodat, že velmi důležitá je forma, kterou tyto informace čtenáři předložíte. Recenze by měla být proto členěna do odstavců. Např.:

v  úvod, věta na upoutání pozornosti čtenáře

v  základní informace o knize a autorovi

v  stručné shrnutí obsahu knihy

v  chvála a kritika

v  doporučení a celkové hodnocení

v  závěr – Titul, nakladatelství, počet stran, rok vydání.

 Zdroje:

Novotný F.: Jak psát recenze.

Diplomky.net.: Jak napsat recenzi?

www.svet-literatury.wz.cz/recenze



4 názory

K3
10. 11. 2021
Dát tip

Velmi cením tuhle tvou serii, Honzo. Recenzi zrovna píšu, ale ne na knihu. 


Gora
21. 10. 2021
Dát tip

Honzo, díky za upřesnění... o recenzi některé knihy se občas amatérsky pokouším...


Alegna
18. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

jasně, stručně a srozumitelně sepsané


bixley
18. 10. 2021
Dát tip

Líbí se mi, jak jsito přehledně popsal a nakonci navíc stručně shrnul. Díky.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru