Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nepřisedavý typ

21. 10. 2021
32
75
1290

Vloni jsem se poprvé zúčastnil tradičního firemního teambuildingu neboli tmelení kolektivu v zahradní hospůdce „U koziček“. Dostavil jsem se pravda s nepatrným zpožděním. Klobásy v udírně pukaly žárem, kapela hrála už šestý kousek a všechna místa byla beznadějně obsazena. Pouze u stolu s nápisem REZERVÉ PRO VEDENÍ seděl pan ředitel, slečna sekretářka, jeden postarší člen představenstva a zrovna si k nim troufale přisedal můj kolega z kanceláře. Učinil jsem totéž.

„Pohlídej mi batoh,“ zaúkoloval mě spolupracovník, „za chvíli se vrátím“. Od té chvíle jsem ho už neviděl. Cítil jsem se mezi establishmentem trapně. No co, budu dělat, že tu jen hlídám batoh a čekat na pivo, které jsem si takticky objednal u servírky už cestou. V celé zahrádce bylo větrno a chladno, jen u našeho stolu dusno. Náhle do houstnoucí atmosféry směrem ke mně zabodl ukazovák pan ředitel, řka:

„Tak jak se vám líbí kapela, Květoni?“

„No, na svůj věk jsou celkem pohybliví, mají pěkné barevné nástroje a chvílemi jim to i ladí,“ vyjmenoval jsem všechna pozitiva, kterými se dal soubor počastovat. Nato se pan ředitel zahleděl směrem k výčepu a rozpovídal se. Dlužno o něm říci, že je rozený vypravěč a má skvělé příběhy. I zcela banální historky okresního formátu v jeho podání dosahují až epických rozměrů a jistě jen skromnost tomuto vzácnému muži brání recitovat je časoměrným daktylským hexametrem.

„No, užijte si to,“ usmál se nakonec s úlevou na nás tři, „já už musím jet. Domů to mám daleko“. A zmizel. Slečně sekretářce otylá číšnice přinesla kofolu. Mně nic.

„Už tři čtvrtě hodiny čekám na pivo a pořád marně,“ usmál jsem se trpce na sekretářku a letmo jsem se dotkl jejího ramene, aby věděla, že to nemyslím zle. Slečna ucukla, jako bych na ni hodil kobru a v obličeji jí bleskl výraz, který mívají lidé na úprku před stádem hrochů.

„Mě to ale nepřekvapuje,“ pokračoval jsem v monologu, „jsem totiž nepřisedavý typ. V autobuse cestující raději stojí namačkáni v uličce, než by si přisedli ke mně, ve vlaku moje kupé vždy zůstane prázdné. Zpočátku jsem to přičítal rostoucí tělnatosti, nízké spotřebě deodorantů či mému pokleslému vkusu, když se odvažuji obléci Versaceho sako k botám od Calvina Kleina. Nejspíš je však na vině můj výzor. Snad spolucestujícím připadám jako prototyp masového vraha, možná působím dojmem sexuálního devianta nebo obchodního zástupce firmy Zepter. Nevím.“

„No mně se nezdá. Možná se jen moc mračíte, ne? Pozitivní myšlení, úsměv, to všechno lidi přitahuje. Moment, já si ještě musím něco…“ usrkla sekretářka z kofoly a vecpala se k rozjásanému davu u vedlejšího stolu.

„Hm, hm, no já si taky nemyslím, že byste byl nějaký morous,“ nechal se slyšet osiřelý člen představenstva, pán něco mezi sedmdesáti a sto sedmdesáti lety, „to se vám určitě jenom zdá“.

„Jsem si jistý, že nezdá. Jak říkám - jsem nepřisedavý typ. Jen zcela výjimečně, z času na čas, přisedne a dá se semnou do hovoru opilý bezdomovec, který už prakticky nemá co ztratit. Ten se ale většinou zajímá spíše o obsah mé peněženky, než o mě. No vsaďte se, že se ani toho objednaného piva nedočkám“, pronesl jsem s trpkým úsměvem mávaje na okolojdoucí obézní servírku. Ta se rovněž usmála, také mi zamávala a s grácií ropného tankeru odplula i s tácem plným piv kamsi dozadu.

„Ale vždyť vy nejste žádný zasmušilý melancholik. Musíte víc důvěřovat lidem. Uvidíte, že si všechno jen namlouváte,“ povstal starý pán od stolu a odkráčel k výčepu. Za chvíli se vrátil, s vítězoslavným úsměvem přede mne postavil orosený krýgl, rozloučil se a odešel. Nu co. V přeplněné hospodě jsem u prázdného stolu pro deset hostů vypil své pivo a odešel také. S kolektivem trestuhodně nestmelen.

Jak říkám - jsem nepřisedavý typ.

 


75 názorů

Tak to je snadné slíbit i dodržet, protože já do hospod sám o sobě nechodím. Pivo mi vlastně taky moc nechutná, ale občas si dávám po sauně, nebo v mimořádně teplých krajích, pokud nejsou muslimské. Já jsem spíš takový degustátor ušlechtilých destilátů. Nejlépe takových, které si nemohu dovolit koštovat pravidelně. Tak mám jistotu, že se nestanu alkoholikem.


Kamamura
22. 11. 2021
Dát tip

Slibuji ti svatosvatě, Květoni, že kdybych šel někdy do hospody na pivo (což je nepravděpodobné, protože mi nechutná, a u stolu nemůžu dlouho kvůli bolavé noze sedět), tak když tě tam někde potkám (přestože bych tě asi nepoznal, nevěda jak vypadáš), tak slibuji na svou rytířskou čest (i když nejsem rytíř), že si nepřisednu!!!


Díky Lakrov. Na svoji obhajobu musím říct, že jsem opravdu (přesto, že mi to tady nikdo nechce věřit) dopil to pivo a bez delšího okounění šel domů. Je pravda, že ta akce proběhla těsně po mém nástupu do zaměstnání, tak mě ještě nikdo pořádně ani neznal. Ale ani se o kontakt nesnažili. Stejně, jako ti spolucestující v autobusech. Teď už je to ale o dost lepší. Myslím v práci. V autobusech pořád děsím.


Lakrov
22. 11. 2021
Dát tip

 Dobře se to čte, je v tom patrná dávka ironického humoru a baví mě, jak se postupně pročítám k vysvětlení onoho zvláštního slovního spojení nesenému názvem. V závěru mi to sice přijde takové předčasně useknuté, ale to mi nebrání dát Tip.


Gabi, jsem tak jako tak potěšen. 


sorry, nehlasovala som, ale pre mňa si aj tak jednička!


Andreina
15. 11. 2021
Dát tip

Žádný nebozez v hlavě, žádné proč, ale velké poděkování ze repeletní vyzařování.


Andreina – ano, má to svá pozitiva, ale stejně ti nakonec začne vrtat v hlavě – proč? Proč já? Je to divný pocit být repelentem.


lastgasp – taky jsem překvapený, kolik podobně postižených exotů je tady na Písmáku. Asi to bude nějaká pandemie.


Květoň Zahájský
15. 11. 2021
Dát tip Prosecký

Prosecký – zapomněl jsem dodat, že sekretářka byla slečnou už taky hezkých pár pátků. Ta by mě mohla leda tak adoptovat.


Andreina
13. 11. 2021
Dát tip

Nasadils mi brouka do hlavy, jak se vypěstuje takový nepřisedavý typ. Závidím, ani nevíš jak. Květoni, to je dar, nikdo Tě neobtěžuje, nikdo se na Tebe nikde nemačká, nikoho nemusíš zmlátit, když se otravuje. Skvělé, naprosto skvělé a pukám závistí.


lastgasp
13. 11. 2021
Dát tip

Fejeton plný vtipu a nadsázky. Podle kritiků je vidět, že mnoho jich je rovněž stejný typ. Já se k němu také řadím. S tou kobrou si mě dostal.


Prosecký
11. 11. 2021
Dát tip

A já se tak těšil, že se spustíš s tou sekretářkou! Ani ten Prostějov už není, co býval?


Majaks - Ovidius byl také údajně skvělým vypravěčem, ale například jeho Proměny psané v hexametrech jsou k nepřežití. Tolik na vysvětlenou.


Díky, K3, jsem poctěn.


K3
03. 11. 2021
Dát tip

Povedený fejeton, vtipný a satirický jak má být.


Alenakar
29. 10. 2021
Dát tip

Květoni,

třeba bych si s tebou moc nepopovídala, ale pár komentů bychom si  vyměnit mohli. Koment se nemusí až tak lišit od fejetonu.

Kromě toho, že si ke mně lidi rádi přisedají, mám ještě jednu podivnou zkušenost. Lidi se mě často na ulici ptají na cestu. Prostě si z davu vyberou právě mě a ptají se, jak se dostanou tam a tam. Už jsem se kolikrát chtěla někoho zeptat, proč si vybral z tolika lidí právě mne. Nespíš to bude proto, že asi vypadám usedle, seriózně a konzervativně.


bixley
28. 10. 2021
Dát tip

OK


Próza_měsíce
28. 10. 2021
Dát tip lastgasp

Díky. avi


už teraz si pre mňa víťaz, hoci neviem, akých budeš mať súperov


Ale ovšem, budu poctěn.


Ahoj, můžeme fejeton nominovat do soutěže Próza měsíce?


bixley
27. 10. 2021
Dát tip

Tak tenhle fejeton sedl.


Janina6
26. 10. 2021
Dát tip

Květoni, no jo, vyhrál jsi, máš ho větší... (úsměv) :-)


Jamardi
26. 10. 2021
Dát tip

Květoni, osamělé ženy, které sedí společně v kupé, nejsou v té chvíli osamělé. Problém pak je, když vystoupí a zbyde tam třeba jedna. To pak chodí nádražní policie a dívá se káravě na ženu, že sedí ve špatnou dobu  na špatném místě. :)


Kytiii – to nevadí, každá reakce je dobrá. Nejhorší pro autora je, když jeho dílo nechá čtenáře chladným.


Alenakar – já jsem zase naopak velice špatným čtenářem poezie. Ovšem stejně tak, jako si ctitel Beethovena příležitostně dopřeje kousek od Mozarta, jako ortodoxní metalista kupodivu nezemře, zaslechne-li hip hop, jako si Žid může bez emocí promluvit s Palestincem, tak ani já nepohrdnu z času na čas veršem. A ve společnosti platím za plachého a mlčenlivého introverta se sklony k apatii. Se mnou bys toho moc nenakecala.


Anita09 – stalo se to přesně 15. 7. 2016 a může mi to dosvědčit sto třicet lidí.


Janina6    :-))


Jamardi – osamělé ženy ze mě mají obzvlášť vítr. Dokonce i vlakové kupé plné osamělých žen mě nebere na milost.


Kytiii
26. 10. 2021
Dát tip

Mám asi dneska nesměvavou náladu... aneb dneska už druhá věc, která ostatní pobavila a mě rozesmutnila... napsané jako vždy na 1!


Alenakar
26. 10. 2021
Dát tip

Prózu čtu jen málokdy. Zaobírám se poezií.  Tohle ovšem stálo za přečtení. Je to napsané velmi svěže a zábavně.

Nepřisedavý typ jsem taky, ale ke mně si naopak, nevím proč, přisedá ve vlaku nebo v autobuse hodně lidí, ačkoli je volno i jinde. Možná ti spolucestující podvědomě tuší, jak jsem ukecaná. Sama hovor nikdy nezačínám, ale když už se řeč rozběhne, nemám to srdce, abych ji tvrdě uťala. Jsem ukecaná a se bavím se téměř o čemkoli , ale nebavím se, naopak dost trpím. A pak - když konečně dojedeme tam, kam jedu já, je mi jako kdybych vypadla z mlátičky a spolubesedník mi většinou řekne: už dlouho jsem se s nikým tak dobře nepobavil jako s vámi.           ...Tip.


Anita09
24. 10. 2021
Dát tip

Teda, ty tak kecáš, ale hezky se to čte.


Janina6
22. 10. 2021
Dát tip

:-)


Jamardi
22. 10. 2021
Dát tip

Já tomu taky nevěřím. V dálkových nacpaných rychlících asi nejezdíš, že? Ale jestli vypadáš podezřele....třeba v nočním rychlíku vybírají osamělé ženy kupé opatrně. :) Ale vždycky je lepší být v kupé s někým než sama.


Květoň Zahájský
22. 10. 2021
Dát tip Alegna, gabi tá istá

Přátelé moji virtuální. Udělali jste mi velikou radost, že jste nevyměkli a dokážete se od srdce zasmát cizímu neštěstí. Pravda, v skrytu duše jsem doufal, že se pozvedne i nejeden hlas k obraně toho dobrého, laskavého a duševně krásného člověka, jenž se ocitl v takto svízelné situaci, a opravdu se tak stalo. Z toho vidíte, že mi nic není svaté, ani já sám. Ovšem v zájmu zachování srandy je nutno přinášet oběti, že.


Alegna
21. 10. 2021
Dát tip

mám ráda nadhled, nadsázku a sebeironii, napsané pro úsměv, možná až řehot, proto nebudu zkoumat věrohodnost .....


zeleda
21. 10. 2021
Dát tip

Vtipný text, psaný s nadsázkou. Moc pěkně se to čte. Ostatně, píšeš tak vše. 


Thea v tramvaji
21. 10. 2021
Dát tip Gora

Skvělý text! Fakt jsem se bavila a taky ti jako Anna nevěřím!!!! :)))


annnie
21. 10. 2021
Dát tip

Ale jdi! Neuvěřím, ani kdybych to na vlastní oči viděla!


Jasně, jsem tzv. Přítule domácí.


Čudla
20. 10. 2021
Dát tip

Tak to jsme na tom stejně. V anonimním davu mi to až tak nevadí, ale být v přítomnosti více lidí a bavit se s nimi mi činí problém.


Aru
20. 10. 2021
Dát tip

ale někdy to trvá 10, 20, 30 let přijít na to jsme věděli už jako děti :D

normalně nějakejch 20 let depresí jsem měl úplně zbytečně, no není to výborný? stačilo mít jenom ty správný informace (a taky je přijmout, ech) a byl bych jako skála za každýho počasí :))


Aru - svatá pravda. Přijímám se takovým, jakým jsem. A ještě si z toho dělám srandu.


Aru
20. 10. 2021
Dát tip

Květoni, řídím se heslem Boba Rosse, že: "že chyby neexistují, jen šťastné nehody" a ten má vždycky pravdu, ale jasně chápu tě, ve škole, v rodině, v práci je vnucena sebekontrola a nutnost se neprojevovat přirozeně, člověk pak dojde k závěrům jaké píšeš, takže ne, hlavně se tím nestresovat, člověk když se přijme takový jaký je i s chybama, tedy šťastnýma nehodama, nebude se ptát po příčině chyby bez důvodu, jen na základě doměnek, ono vůbec jsou lidi co se moc pozorujou a měli by život o tolik šťastnější, kdyby se na to vyflákli, prostě být zase sám sebou je podle mě recept ke štěstí


8hanka
20. 10. 2021
Dát tip

Evži,  si aj přiléhavý typ? Božíííí:) 

U mňa o přiléhavý typ rozhodne nejde, iba moje oblečenie býva po lukulských hodoch nepríjemne přiléhavé:)


Květoň Zahájský
20. 10. 2021
Dát tip 8hanka

Evženie Brambůrková – jsi prostě přisedavý typ. Možná i přiléhavý, ale tady bych se už pouštěl na tenký led pouhých spekulací.


gabi tá istá – přiznávám, že malinko nadsázky jsem si dovolil. Pravidla fejetonu parabolu tolerují, vlastně přímo vyžadují.


Květoň Zahájský
20. 10. 2021
Dát tip 8hanka

8hanka – já vlastně jsem svým založením takový zasmušilý melancholik. Klauni obecně bývají v civilu smutní a tak nějak, no ano, divní, že, proč to nenapsat


Aru – je to sice pohoda, ale jednomu to stejně vrtá, v hlavě. Člověk je natolik unikátním tvorem, že se nemusí ani provinit a přesto přemýšlí, kde udělal chybu.


blacksabbath – já to tak mám i bez repelentních prostředků.


Kočkodane –  abys věděl, že patříš k mým oblíbencům, tak tě nikam nenapíšu.


Čudla – já v zásadě mám lidi rád a chci být společenský, ale víc než tři už jsou na mě moc velký dav.


vesuvanka – taky mi nevěříš? Zvláštní je, že když nestoudně v hrdlo lžu, tak mi všichni věří.


Za mnou furt někdo leze, víc prostoru by se mi líbilo. :-)))


napísané skvele, pravdivo, či s nadsázkou, neriešim *


8hanka
19. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

nezvykle smutný fejetón...aj keď vlastne smutný nie je, má veľkú výpovednú hodnotu...

mám podobné skúsenosti,  ale väčšinou mám z nich  radosť... je len málo takých, ktorí by potešili, keby si prisadli, tak sa radšej tvárim nasrato, neprístupne, protivne až odporne, zazerám... no kto by chcel byť v mojej blízkosti...ale keď sa ocitnem v tej správnej spoločnosti, dokážem byť celkom iná, rozbalím to naplno...dala by som prednosť prázdnemu stolu s Tebou pred celou tou  elitou okolo...škoda, že som tam nebola, užila by som si Ťa, či by si chcel alebo nie:)


Aru
19. 10. 2021
Dát tip blacksabbath, vesuvanka, 8hanka

aneb jak cestovat pohodově ve veřejné dopravě, iví :))


blacksabbath
19. 10. 2021
Dát tip Aru, vesuvanka, 8hanka

Mně jednou děti nastražily místo "pičifuku" "prdospey" zakoupený v prodejně Ptákoviny. Majíc rýmu jsem ten rozdíl necítila. Ale v autobuse jsem seděla úplně vpředu a ostatní cestující se mačkali vzadu.....:-))))))))))))))))))))))))


Kočkodan
19. 10. 2021
Dát tip

„možná, že fejetony naopak znají. Já totiž, když mě někdo nasere, tak ho prostě někam napíšu a považuju věc za vyřízenou.“ – třeba by pomohlo, kdybys ty lidi jenom někam nahlásil.

Já hlásím celému Písmáku, že se mi tvoje dílko líbilo. (což asi těžko někoho překvapí)


Čudla
19. 10. 2021
Dát tip

Jsem taky sólista. Říká se o mě,  že jsem ironický a nespolečenský. Za ta léta jsem si zvykl. /*


vesuvanka
19. 10. 2021
Dát tip

Slečna ucukla, jako bych na ni hodil kobru a v obličeji jí bleskl výraz, který mívají lidé na úprku před stádem hrochů :-))))))

Květoni, moc pěkně a vtipně napsaný fejeton, ale také se mně to nechce věřit. TIP

 


Markel
19. 10. 2021
Dát tip

já taky nepřeháním. Moji dobří dlouholetí kamarádi říkají, že by vzhledem k mému výzoru nikdy nepředpokládali, že jsem fajn a k tomu FFftipná, jsem takový Smutný muž v sukních :-))


Diano, to všechno je pravda pravdoucí! Ať se propadnu do západního Německa, jestli kecám!


Diana
19. 10. 2021
Dát tip Aru

Bezvadně, vtipně napsáno - ale nevěřím ti ani slovo, Květoni  ;-)))))


Aru
19. 10. 2021
Dát tip

tak nemají smysl pro humor, s takovými se nedružit


Markel - je to fakt zajímavý fenomén, ale opravdu nepřeháním. Nevím, je to ksichtem? Nebo nějaké negativní vlny? Záporné feromony?


Aru, možná, že fejetony naopak znají. Já totiž, když mě někdo nasere, tak ho prostě někam napíšu a považuju věc za vyřízenou. Třeba si o sobě něco přečetli…


Díky Danny. Vážím si toho.


Markel
19. 10. 2021
Dát tip

to znám ze své zkušenosti, prý působím odtažitě :-)), líbilo *


Aru
19. 10. 2021
Dát tip

Květoni, to oni asi neznají tvé skvělé fejetony, pak by kolem tebe bylo narváno, ostatně jejich chyba že nepřisedají


Danny
19. 10. 2021
Dát tip

nepřisedavá próza sedla, tip


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru