Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Literární koutky č. 6

21. 10. 2021
8
4
258
Autor
zeleda

Díl šestý

Jak napsat reportáž

Reportáž je opět publicistický útvar. Je však nutné k ní přistupovat trochu jinak, než ke glosám, či fejetonům. Jak tedy docílit toho, aby byla živá a zajímavá? Reportáž dává především odpovědi na otázky - co?, kde?, kdo?, jak?,
a třeba i proč?

Důležité je logické členění svých myšlenek do odstavců. To není pochopitelně jen předmětem reportáže, ale vlastně všech literárních žánrů. Jednolitý, dlouhý text v bloku vám nedává možnost některou z myšlenek upřednostnit a vyzdvihnout.

 Jazykové prostředky

V reportáži, pokud možno, používejte i přímou řeč. Obsah je potom dynamičtější a čtenáře spíš vtáhne do děje. Je dobré použít třeba i slangové a nespisovné výrazy. Důležité je přiblížit co nejvíce atmosféru celé události.

Pokud možno omezte používání slovesa „být“. Raději používejte dějová slovesa, pokud vám to komentovaný děj umožní. Prospějí i různá přirovnání nebo metaforická pojmenování. Hrajte si se slovy. Pište v první osobě a v přítomném, popřípadě minulém čase. A to neměňte v celém průběhu textu.

Důležité je, na jakou věkovou skupinu cílíte. A jakou událost chcete čtenářům přiblížit. Od toho se bude odvíjet i použitý jazyk. Jinak budete psát o sportovní události, jinak o metalovém koncertě, jinak o vážné společenské události.

 Působení na čtenáře

Reportáž nemůže být ale jen pouhým popisem události. Textem musíte působit na čtenářovy smysly. Píšete o tom, co vidíte, co slyšíte a co přitom cítíte. Přítomnost vašich emocí text výrazně zvedá.

Zahrňte do závěru i své hodnocení. Vaše reportáž nemusí být neutrální. Ale své názory, jak kladné, tak i záporné, řádně zdůvodněte.

 Shrnutí

v  aktuální, atraktivní téma

v  poutavý titulek,

v  přiblížení prostředí,

v  věcnost,

v  důraz na detail, všímavost autora,

v  přesnost,

v  objektivnost,

v  rekapitulace v závěru

 Zdroje:

Pazderová V.: StudentMag.cz, 2020

Malášková H.: Rodička.cz, 2017


4 názory

K3
10. 11. 2021
Dát tip

T.


vesuvanka
23. 10. 2021
Dát tip

Honzo, děkuji za další přehledně napsaný literární koutek. Sloveso být je pro mě občas kamenem úrazu, ono se totiž tak rádo nabízí...


bixley
22. 10. 2021
Dát tip

Děkuji, hlavně za info o slovese být!


Alegna
21. 10. 2021
Dát tip

opět přehledné a stručné


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru