Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dřevomorka 4/5

24. 10. 2021
14
25
713
Autor
revírník

 

Doptávali jsme se Milčiných sourozenců, co by tomu řekli, kdybychom prodali bortící se chaloupku za únosnou cenu Milce na splátky a ona by čtyři pětiny té ceny splácela rovnou jim j­ako našim budoucím dědicům. Odmítali o tom mluvit, avšak i z těch lakonických odpovědí jsme vyrozuměli jednohlasé: Jestli chcete Milce něco dát, je to vaše věc, udělejte to a nás do toho nezatahujte, my si žádné nároky na váš majetek neděláme.

Rozhodování zůstalo na nás.

Než naše milá rodinka z Čech příště přijela, bylo rozhodnuto: Když Milka o svůj „jediný domov“ tolik stojí, ať ho má. Bude to však danajský dar, ten jí nikdo nebude závidět, každý si umí představit, kolik v něm utopí peněz, kolik ji bude stát starostí a energie.

S dálkovým požehnáním sourozenců tedy od notářky odcházela jako čerstvá majitelka nemovitosti. My – její břemeno na dožití – j­­sme jí slíbili, že dokud staré kosti udržíme pohromadě, nepřestaneme se o dům a zahradu starat.

Pepa svůj slib splnil. Přijel s plně naloženým přívěsem a dal se do práce. Sbíječkou půl dne ohlušivě rachotil – za mnohonásobného odrazu od lesů, strání a zdí nejbližších stavení –, n­ež se mu povedlo betonový dekl rozbít. Pak se dal do kopání. Ploché kameny nejrůznějších velikostí vyhazoval z jámy na trávník a Danek je rovnal podél rozkvetlé skalky.

Babička se už smířila. Věděla, že přichází konec její zahradní idylky.

Jámu bylo třeba vykopat do dvou metrů, a ty představovaly na tak malé ploše pro umístění dvou sudů hrozivou hloubku. Stěny se bortily, zemina sypala. Byla to vysilující otročina. I ten křesťansky vychovaný Pepa si od plic ulevoval, vypouštěje z úst ta nejsprostší slova. Zřejmě mu to pomáhalo. Už večer v jámě usazoval předem připravené sudy. Pospojoval je hadicemi, jeden napojil na trubku, co čněla pod oknem z koupelny, druhý na coulovou hadici, již se mu asi po hodině šťourání podařilo prostrčit způli ucpaným kanálem až do septiku.

Vše bylo připraveno ke spuštění. Počkáme do zaschnutí spojů, čili do zítřka.

Na pečlivě udržovaném trávníku vedle jámy se tyčila hromada vykopané zeminy plné kamenů. Až bude zčásti vrácena do jámy, aby vyplnila prázdno mezi sudy, a zčásti na kolečkách odvezena na pastvinu, bude se zde míchat beton. Lopatami, pěkně postaru, přímo na svěžím pažitu.

Ach ne, jenom ne litovat, je to teprve malá ukázka, co dvorek a zahradu čeká, až dojde k rozebírání houbou rozežraných zdí a stavění nových.

Náladu nám pozvedal dvanáctiletý Danek, z něhož vyrůstal přeochotný pracovník, přímo dříč. Sledovali jsme jeho dychtivost a připomněli si s úsměvem, jak se před pár lety sešla celá banda sestřenic a bratranců, podávali si nádoby s dešťovou vodou ze sudů, přední voj zaléval kytky, na které babička ukazovala, a milý Daneček, ze všech nejmenší, s pocitem nesmírné odpovědnosti, rudý a celý říčný kmital s vyprázdněnou konví a kýblem od předního konce podavačů k zadnímu a zas pro ně zpátky a všichni ho obdivovali a chválili. Se stejným elánem dneska pomáhal Pepovi.

Složité zařízení čističky, založené ovšem jako všechno ve fyzice na jednoduchém principu, jsme druhý den              v­yzkoušeli.

Voda dopadající z kanálku pod koupelnovou podlahou do prázdného sudu v podzemí zpočátku dutě zvučela, bylo to nezvyklé, tajemné. Příští den zněl odtékající proud tišeji a ještě tišeji, až nakonec odtud žádný zvuk nepřicházel… Vzrušení dostoupilo vrcholu, čekali jsme na příští okamžiky: Je tam dole všechno v pořádku? Bude voda přetékat z druhého sudu trubkou do septiku, tak jak má? Nezačne se tlačit jímkou v koupelně nahoru?

Pepa ten nápor na nervy nevydržel, nenápadně se vytratil.

Voda tichounce odtékala a odtékala… Napětí povolovalo… Až docela povolilo a všichni si oddechli: Odpad funguje.

Pepu jsme přivolali ze zahrady a zahrnuli ho nehynoucí slávou.

K řešení zbýval jen jeden, zato daleko nejtvrdší oříšek: dřevomorka.

 

*

 

Občas se vracíme k otázce, proč vlastně Milka na tom domku tolik lpí. Ona! Nejpotulnější tulačka ze všech! Proč jej prohlašuje za svůj jediný domov? Vždyť tenkrát, kdy jsme se přistěhovali a právě porodila Danečka, k­řehké nedonošeňátko, k němuž byla zcela připoutána, tenkrát v těch rozhodujících začátcích to zde vůbec nepoznala, neúčastnila se žádného z radostných setkání, jichž tu býval nespočet, dozvídala se o nich jen z vyprávění. Tak proč? Kdy se mohla do tohoto místa tolik zamilovat? To je nám záhadou.

Jen jednou, s malinkým­­ Danulkou v náručí a o pět roků starším Jarečkem – tím v­yplašeným ptáčetem, co se bálo velkého světa – jako klíště přilíplým k noze, v­ystoupala do poloviny Ďáblova kopce. Tam pohlédla za sebe přes údolí do protějších lesů – a­ zůstala v ohromení stát. Pod těmi temnými lesy se v mírných obloucích táhly pruhy mezí zarostlých kučeravými listnáči a ohraničovaly světle zelené díly, c­o chalupa, to vzhůru k lesu běžící pásek pastviny, nahoře krajem lesa rovně uťatý. Ty meze byly jako písmena abecedy, dala se z nich složit slova a ta slova, která ona teď četla, musela hlásat něco netušeného, nezměrného, něco pro ni rozhodujícího, viděli jsme jí to v očích. Zahrnula nás výčitkami:

„Proč jste mi tu krásu tajili, proč jste mě sem dávno nevzali? Všichni už tady byli. Kde jsem byla já?“

Ach ano, tenkrát se to muselo stát! Tento jeden pohled z přehledné výšiny do petrovického údolí vyryl v jejím podvědomí stopu. Hlubokou. Nesmazatelnou. Navždycky.

Stála tam vedle nás ohromená, bezradná, ověšená svými dvěma ratolestmi a my jsme jí neměli jak odpovědět.

Když se její mamince po chvíli vrátila řeč, špitla přidušeně: „Můžeš sem přece přijít, Miluško, kdy chceš, a vždyckys mohla, vždyť to víš. Nebo jsme ti v tom bránili?“ Tak se dožadovala ujištění, že její nespravedlivé výčitky jsou pouze otázkami řečnickými a nejsou doopravdy určeny nám. „U nás máš vždycky dveře otevřené, a vždycky mít budeš,“ mluvila naléhavě. Myslela to doslova, přála si to pro sebe i pro ni z celého srdce…

Ale byla to těšínská jablíčka. Roky běžely a Milku zavály daleko. Počet příležitostí k překročení našeho prahu zaostával příliš za sněním a přáními. Když někdy, zřídka ta příležitost přišla, nemohla se jí dosytit.

Tak je to dodnes. Nikdy žádné jiné místo nemůže přijmout za svůj domov, je připoutána jen k tomu jednomu. Jen tady dohání a­ stále­ dohnat nemůže, čeho se jí v hladových časech nedostávalo.

 

*

 

Jak se potom divit, ž­e se Milka s takovou vášní rozohnila, k­dyž jí mamka zcela vážně navrhla, aby ten houbou prolezlý barák prodala a o utržené peníze se podělila se sourozenci dřív, než se zadluží marnými opravami.

„Nikdy! Nikdy ho neprodám, už si to pamatujte! My ho opravíme,“ stála si na svém a oči jí blýskaly.

„Já se jen bojím, Miluško, aby ti do té doby nespadl na hlavu.“

Zasáhl Pepa: „Přijedu sem na tejden nebo dva, horní zdravý trámy podepřu, zdi po kouskách rozeberu, vybetonuju základy a postavím nový zdi z tvárnic. Houbu odříznu od zdroje výživy a bude pokoj, bez dřeva v zemi zahyne.“

„To chceš říct, že to budeš dělat sám?“ zeptal jsem se.

„Já si všechno nejradši dělám sám, mám při práci klid, nikdo ode mě nic nechce, nikomu nemusím nic vysvětlovat, krásně si odpočnu od všech starostí. Ani vy si starosti nedělejte. Když budu potřebovat, zavolám si Milušku nebo Daníka.“

Jana zůstávala skeptická: „Jsi dospělý myslící tvor, snad víš, co děláš.“

Pepa mě požádal, ať nepořežu všechno dříví z lesa, s jehož kácením mi v zimě on a kluci pomáhali, ať nechám rovné kmeny na podpěry.

Souhlasil jsem. I mně bylo líto spálit všechno v kamnech.

Když odjeli, zkrátil jsem rovné javorové a jasanové kmeny na přiměřené stavební délky a pořízem je odkornil. Ve svahu nad brankou jsem malý plácek zkopal do roviny, kmeny na něj dovlekl, srovnal na podklady a z dolní strany zatloukl železné pruty proti skutálení. Tady si vysychejte.

Do zedničiny se Pepovi ve své osmdesátce plést nebudu, to by ani nepřijal. Mně pro dokonalou nepohodu stačí, že se jí zúčastním pasivně.

Jenom nevím, jak se s tím budu srovnávat. Já, starý konzervativec, který nechce nic měnit, pro něhož je pohromou i nepatrný přesun nábytku a před nímž se ani slovo malování nesmí vyslovit.

Dost­ jsem už zažil, teď chci mít klid, počkejte, až tu nebudu – t­­ak v panice odrážím každou hrozbu změny.

A teď najednou mám přežívat nutný čas – a nebude krátký, to rozhodně ne – v­ domě, kde bude všechno naruby!    C­o se změnilo, že jsem ochoten připustit soužití s kdovíjak dlouhým provizóriem, plným špíny, prachu a stavebního ruchu?

„Neboj se,“ snaží se mě Pepa uvést do klidu, „vás dvou se to nedotkne, ložnici vám přestěhujeme na druhou stranu, do pokojíčku, tam budeš mít klid, i k psaní. Až s tím budu hotov, vrátíte se. A do lepšího.“

Asi neposlouchal, co jsem říkal: že tam klid mít nebudu, a vůbec už ne k psaní.

„No právě. Až budeš hotov,“ podotknu bezbarvě.

„Pospíším si.“

„To nezáleží jen na tobě, milý Pepo.“

Nechci mu brát elán, ale střízlivě si představuji, co na tu dálku, až z jižních Čech může a co nemůže.

Zdává se mi sen: Kéž ta shnilotina ještě chvíli vydrží, aby se do ní nemuselo za mého života vrtat!

Ach ano, co bych za to dal!

Tak si oklikou přes marné snění zvykám na smír s nevyhnutelnem. Snad čekám zázrak. Snad že se chátrání chalupy samo od sebe zastaví. Snad…

Nevím, na co čekám.

Jana mě překvapuje náhlým klidem. Jako by i ona čekala. Má něco za lubem? Myslí vážně tu svou Austrálii?

Ne, to jistě ne.

Ale když je klidná ona, proč ne já?

Žijeme jako dosud. Oba něco čekáme. Asi ten zázrak.

 

*

 

(dokončení)

 


25 názorů

revírník
16. 11. 2021
Dát tip

Ach jo. Říkáš trpělivost. Ale po osmdesátce? Kolik jí ještě člověk může mít, na co má čekat? No nic, to je jen povzdech - a jede se dál.

U tebe, Andrejko, rodiče asi opravdu věděli, proč ti nedali šanci, ty malá velká světoběžnice.


Andreina
15. 11. 2021
Dát tip

Když to tak vezmu ze všech stran, tak mi ty obavy k Tobě nesedí. Ty, lesník, který trpělivě čaká rok, co rok na nové semenáčky. Dlouhé roky, až se ukáží v celé kráse stromy, která jsi znal od jejich dětství. K tomu přece musela patřit obrovská trpělivost a najednou strach z několika týdnů, nebo třeba i měsíců, než bude domov opět domovem, jakým býval. DOMOV, který bys jinak musel opustit! A Pepa? Již podle čističky by si byl zasloužil víc důvěry.

A Milce se nedivím, kdybych dostala příležitost koupit od rodičů dům, kde jsem vyrostla, neváhala bych ani vteřinu, i když bych tak byla třeba jen týden v roce. Ale tu šanci mi nedali, asi věděli proč.


revírník
26. 10. 2021
Dát tip

Ano.


Zázraky nejsou, jen spousta práce.


revírník
26. 10. 2021
Dát tip

Děkuji, Renato. Ale nebude to tak hned.


bixley
26. 10. 2021
Dát tip

není to jen o dřevomorce, ale taky o soudržnosti vaší rodiny, to se mi líbí. Tak snad ji společně porazíte!


revírník
25. 10. 2021
Dát tip

Jestli to není jenom tvůj obvyklý vtípek, Luboši, tak mě to moc těší.


Kočkodan
24. 10. 2021
Dát tip

Pepa měl na výživnější slůvka nárok. Jak ho tak pozoruji, tak jsem přesvědčen, že si Milka partnera vybrala dobře. Podobně jako já tebe za autora, jehož každé další dílko chci číst.


revírník
24. 10. 2021
Dát tip

Něco na tom bude, Čudlo.


revírník
24. 10. 2021
Dát tip

* vďaka


revírník
24. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

Ivi, krleš ani nebudu muset říkat, myslím to poznáš aji tak.


Čudla
24. 10. 2021
Dát tip

Každá změna je změna k horšímu. ( Murphyho zákon) /*


bola som tu *


blacksabbath
24. 10. 2021
Dát tip Gora

a rve se a rve se a rve se...o co?...O Domov!!!!....Když se jde na věc s nadšením a šturmem, tak se dílo podaří! (cituji Vlastu Buriana).....to je přecejc jasné........ták, a haž řekneš krleš....bude to hotový.....*/******************


revírník
24. 10. 2021
Dát tip

Ano, něco podobného si taky myslím. Děkuju.


Alegna
24. 10. 2021
Dát tip

když tak nad tím přemýšlím, možná, že právě toulající se světem potřebují místo - domov, který je jejich pevným bodem, jistotou.....

věřím, v dobrý konec


revírník
24. 10. 2021
Dát tip 8hanka

Děkuju ti, Hani, za krásný komentář, k němuž nemám co dodávat a velmi rád ti "prepáčim".


8hanka
24. 10. 2021
Dát tip

som ako Ty...nič nemeniť, nič nerobiť, mať svoje miesto a všetko tak, ako je...máme starý byt, objektívne priznávam, že by potreboval rekonštrukciu, ale...deti zaviala práca inam, aj keď sa sem vracajú, väčšinu roka som sama...aj  do "drobností ako je nová chladnička, gauč, vyhodenie starých vecí zberám silu už niekoľko rokov:)

Miluške rozumiem, pripomína mi brata, ktorý  vyletel  z domu už v 15 rokoch (internát, vojna, svadba, práca a byt - iné mesto), ale na domov nedal dopustiť...

no a ja...pre mňa to bolo to naj miesto napriek všetkému...neboli tam len dni pekné, no tých bolo najviac...

zajtra sa chystám na hroby a asi nenaberiem odvahu ísť pozrieť našu uličku, dom, ktorý bol roky domovom, miestom stretnutí, už dávno patrí iným, vyzerá inak a ja sa bojím, či moje deti pri návratoch ku mne  sa aspoň trošku cítia v "domove" tu...

prepáč, zase som zablúdila do spomienok, ale píšeš o toľkých mne blízkych príbehoch...mohla by som aj o prácach kedysi u našich, z duše som ich neznášala, rozkopaný dvor,  diery v dome, či už sa robilo kúrenie alebo odstraňovala huba...

tak už len jedna časť a budeme vedieť, či vyhrali optimisti...


revírník
24. 10. 2021
Dát tip

Máš pravdu, Přemku, a děkuju ti.


revírník
24. 10. 2021
Dát tip

Ireno, děkuju, i za Milušku, jsem rád.


lastgasp
24. 10. 2021
Dát tip

Zcela souhlasím, že v příběhu ani tak nejde o technologii likvidace dřevomorky, i když je na ni postaven, ale důležité jsou zde rodinné vztahy, podepřené krásou okolní přírody – domovem. Mimochodem, Pepa je machr!  


Gora
24. 10. 2021
Dát tip

Ono se to dá, ale známí, jak jsem ti již psala, vykopali dřevěné podlahy do velké hloubky, vše se něčím  stříkalo a pak místo dřeva založili beton... nevím přesně, co ještě dalšího museli udělat, bylo to velmi náročné... držím Milušce palce, je mi sympatická.


revírník
24. 10. 2021
Dát tip

To bude tím, že mi tady ani tak o technický popis nešlo, spíš o to kolem. Díky.


Jamardi
24. 10. 2021
Dát tip

Těm stavebním úpravám vůbec nerozumím, musím ti věřit, ale je to zajímavé.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru