Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Literární koutky č. 7

25. 10. 2021
8
9
271
Autor
zeleda

část sedmá

 

Jak napsat zajímavě Tip na výlet

Tip na výlet není žádným ustáleným, tradičním literárním žánrem. Přesto by měl obsahovat některé náležitosti, které by možného čtenáře upoutaly a donutily k přemýšlení, jestli má, či nemá popisovanou destinaci také navštívit. Tím se blíží publicistice.

V  našem popisu se snažme naše výlety podrobně zdokumentovat. Každý tip na výlet by měl poměrně detailně dokumentovat zvolenou délku a náročnost trasy, poukazovat na zajímavá místa a v závěru text doplnit případně mapkou a fotografiemi. Ať už se jedná o výlet přírodou, autem, autobusem, cyklovýlet, vysokohorskou turistiku, výlet s dětmi, či výlet za kulturními památkami.

 Náležitosti tipu na výlet

Nadpis by měl být výrazný, charakterizující hlavní cíl cesty. Lokalitu. V úvodu je dobré podat stručný popis výletu. Případně, co vás k tomuto výletu motivovalo.

Popis výletu je na vás. Způsob dopravy do výchozího bodu, informace o trase, jaká je cesta, jaké turistické zajímavosti můžete na této trase vidět, zda je vhodná i pro starší, méně zdatné osoby, jestli je vhodná třeba i pro kočárek, pro rodinu s dětmi, nebo i pro vašeho psa.

Váš popis cesty je pochopitelně subjektivní. Proto je třeba náročnost trasy, její délku, cestu terénem, či procházku městem, popsat co nejvěrohodněji. I s vašimi dojmy. Pokud je na vaší trase i naučná stezka s informačními tabulemi, je dobré na to upozornit. Pokud se vám cestou přihodí nějaká zajímavá a nečekaná příhoda, její popis určitě váš výletní tip zpestří. V závěru textu je dobré přidat celkové zhodnocení výletu.

Tak, jako i v ostatních literárních publicistických žánrech, je potřebné vaše myšlenky a různé popisy členit do odstavců. Jenom ne vše do bloku!! Takový článek ztrácí údernost a má menší vypovídající hodnotu.

V samém závěru článku pak vložte fotogalerii i s informačními popisky. Pokud ovšem nebudete vkládat fotografie přímo do textu. Fotoaparát by měl být nezbytnou součástí vaší výletní výbavy.

Zdroje:

www.vejslapy.cz/tipy-kam-na-vylety

www.VenKaždýDen.cz: Tipy na výlety

 

 

* * *


9 názorů

K3
10. 11. 2021
Dát tip

T.


zeleda
26. 10. 2021
Dát tip

Ještě jednou díky. Zbývá vložit esej a román. 


zeleda
26. 10. 2021
Dát tip

Ještě jednou díky. Zbývá vložit esej a román. 


bixley
26. 10. 2021
Dát tip

Bohužel nejsem typ organizátora výletů, ale se zájmem jsem si přečetla. :-)


Gora
25. 10. 2021
Dát tip

Honzo, prima článek pro případné cestovatele...


zeleda
25. 10. 2021
Dát tip

Jano i Lído, díky za návštěvu. Když už jsem to začal, tak to i dokončím. 


Alegna
25. 10. 2021
Dát tip

ráda jsem si přečetla, člověk nikdy neví,  co se mu bude hodit :)


vesuvanka
25. 10. 2021
Dát tip

Honzo, děkuji za další zajímavou část Literárního koutku, věnovanou tipu na výlet. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru