Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bývá náš pokročilý věk vždy výhodou?

31. 10. 2021
14
27
538
Autor
zeleda

Literární koutky skončily, tak je na čase dát zase něco normálního. Pár glos z rozepsané knihy. 

„Stáří má mnoho předností. Marně se však snažím si na některou vzpomenout.“

William Somerset Maugham

britský dramatik, romanopisec a povídkář

 Tak já to zase takto dramaticky nevidím. A hlavně se mi nechce o pokračujícím věku příliš a často přemýšlet. Vkradl se nepozorovaně a nutno přiznat, že i proti mojí vůli. Ale když už tu je, musím ho vzít na vědomí a zkusit se s ním popasovat a najít v něm i nějakou tu výhodu.

Jsi starý? Tak běž a žij. To je myšlenka kohosi neznámého, na kterou jsem narazil na webu. A nutno říci, že se stářím není v nějakém příkrém rozporu. Se stářím obvykle přichází i zobecněná zkušenost a mnohdy i moudrý nadhled nad událostmi současného světa. Tedy, občas kromě moudrosti přichází s  pokročilým věkem i skleróza a zřídka i demence, ale proč hned myslet na to nejhorší.

Zestárnout není žádné umění. Umění je ovšem v  tomto faktu najít něco přiměřeně pozitivního. Pokud se chceme trochu ohlédnout za svým životem, za jeho průběhem, zhodnotit celoživotní zkušenosti a snažit se je v  současnosti nějak využít ve svůj prospěch, musíme nejdřív zestárnout. To je fakt zcela nezpochybnitelný. Mládí se nemá kam ohlížet. Má vše před sebou. To ohlédnutí je právě jedna z výhod našeho věku. Kdo se ovšem stále dívá kupředu v očekávání oněch mytických světlých zítřků, tak ten má smůlu. Uniká mu současnost, se kterou není schopen se v tom případě reálně identifikovat.

Nekoukejme v tomto pozdním věku příliš na čas. Čas i stáří jsou pojmy velmi relativní. Někdo je totiž už starý v mladém věku.

Nespornou výhodou stáří je hlavně fakt, že už nemusíme zatěžovat tělo i ducha usilovnou prací, abychom uživili sebe, svou rodinu a celý státní aparát. Toho si, alespoň já, cením úplně nejvíc. Umožní mi to totiž realizovat onu výše uvedenou myšlenku, totiž – běž a žij!

A tak se snažím žít. Někdy to jde ztěžka, ale vědomí určité svobody stáří mě vždy probouzí k novému životu. Nemusím většinou dělat vůbec nic nutného, kromě uspokojení svých základních životních potřeb. Třeba se jen dívat z okna a poslouchat, jak štěbetají ptáci. Nebo si sednout k počítači a napsat nějakou glosu, nebo raději fejeton a přitom doufat, že si to někdo přečte. A při tom být rád, že jsem pořád na světě, že existují přátelé a také rodina, kterou mohu sledovat a radovat se z jejího života.

Stáří je rozporuplné. Je plné zkušeností i nastřádané moudrosti, občas i zmaru a také využívání našeho zdravotnického systému. Ale i víry v život a ve svobodu svého konání.

Tuto úvahu jsem začal citátem a citátem ji také ukončím. Jeho autorem je římský filozof, politik a básník Lucius Annaeus Seneca. Napsal:

 „Život je jako hra. Nezáleží na tom, jak dlouho trvalo představení,

ale na tom, jak dobře bylo zahráno.“

 

 

 


27 názorů

Kamamura
04. 11. 2021
Dát tip

zeleda - to je velká škoda, protože jednak mi dlouhým textem autor vždy věnuje hodně času, který je drahý a vzácný, čehož je vždycky třeba si vážit, a druhak mám pro dlouhé komentáře zvláštní slabost, hlavě proto, že je sám s oblibou často píšu. Mrzí mě, že to teď píšeš dvakrát, ale taky jsem už několikrát ztratil právě napsaný text, takže teď píšu hlavně v separátním textovém editoru a po každém odstavci obsah ukládám. Ergo se těším, až si to přečtu po té, co to znovu napíšeš, a kdyby se ti s tím nechtělo znovu psát, tak mi to povíš třeba někdy u toho piva! ;-)


zeleda
03. 11. 2021
Dát tip

Kamamuro, zdravím. Tak jsem ti napsal sáhodlouhý koment jako reakci na 31.10, ale ten můj krám asi celý komentář sežral. Dám se dohromady a zkusím to znovu. Tak si užívej moudrosti stáří. 


lastgasp
01. 11. 2021
Dát tip Kamamura

To nevhodnější k tvé úvaze bylo řečeno. Napadlo mě, od kdy se začínáme zabývat stářím a jeho přednostmi? Také si nemohu vzpomenout.   


Norsko 1 - pochopitelně, to já od nikoho ani nechci.


Norsko 1
01. 11. 2021
Dát tip

Hehe.. , se neposer, autore

Máš pravdu, Venco, ale to neznamená, že s tebou budu souhlasit

 

 


zeleda
01. 11. 2021
Dát tip

Norsko, protože píšeš většinou hovadiny a myslíš jsi, že jsi národní umělec. Piš si co chceš, pro mně jsi nula.


Norsko, ber to jako trénink. Lejdy Zubatka nás jednou smaže všechny, mě, tebe, tadyhle pana autora, všechny v diskuzi, a nakonec i celý svět. Můžeš na to vsadit boty i kalhoty, tenhle ticket vyhrává. Takže ve srovnání je všechno ostatní prkotina, noné?


Norsko 1
01. 11. 2021
Dát tip

Protože tě nechválím ?


Norsko 1
01. 11. 2021
Dát tip

Zestárnout, jediná možnost, jak se dožít vysokého věku. Proč jsi mě smazal


blacksabbath
31. 10. 2021
Dát tip Kamamura, Gora, zvedavec, gabi tá istá, sveřep

"Stáří je blbec, ale je to poslední možnost jak přežít." Jan Werich


Kamamura
31. 10. 2021
Dát tip

Květoň - Takže se mi to jeví, že vlastně nejsi žádný Květoň, a už vůbec ne Zahájský, ale orel, pravděpodobně skalní, protože si můžeš dovolit letět, kam tě vítr, křídla i nálada nese. No prosím, a tak je to dnes se vším!

Zeleda - tak tě tedy ještě jednou zdravím, můj starší, vzdálený kolego! Pár tréninků se sportovními šermíři jsem zažil, ale tenkrát mi třeba u šermu šavlí vadilo, že čepel sportovní šavle neralisticky přešvihuje přes kryt souepeře jako nějaký bičík, takže borci získávají zásahy za něco, co by tradiční šavlí udělat nešlo. Zase jste se ale mohli bez nebezpečí měřit, kdo je lepší, zatímco když tohle někdo zkusil jedenapůlručním mečem, tak skončil většinou rychle v nemocnici. Ale hele - na stáří mám plán. Zhubnu, nechám si vyměnit koleno, a dám dohromady skupinu sobě podobných nemladíků, a budeme předvádět Bartitsu, neboli tradiční boj vycházkovou holí z přelomu 19. a 20. století. Rytíř musí nějak vypadat a být v kondici, ale od postaršího pantáty na procházce nemůže nikdo očekávat, že bude skákat jako čamrda. Už mám rozepsané nějaké frašky, třeba "Zemský školní rada, a kapsáři". Kdybys byl z Práglu, asi bych se tě pokusil angažovat ;-) Ale i kdybys měl Práglem jen cestu, klidně zazvoň u mých dveří - můžeme potrénovat na dvorku, pokud nám artritická kolena dovolí, nebo azpoň zajít na jedno a poklábosit o starých šermířských časech. Měj se fajn!!!


Květoň Zahájský
31. 10. 2021
Dát tip gabi tá istá

Pravda, dosáhl jsem už věku, ve kterém bývá doporučováno zmoudřet. Nedaří se mi to. Tedy, věk se dostavil, to ano, ale poněkud osamocen. Poznal jsem to tak, že po čertech ubylo mladých děvčat, jež by uváděl do hormonálního neklidu můj sexy mozek, a také jsem konečně připustil, že chytrolíny nemá nikdo rád. Přestal jsem tedy hrát roli intelektuála a velmi se mi tím ulevilo. Nemusím se sám před sebou stydět že jsem byl pobaven pitominou a nakonec i sám mohu pronášet bláznoviny ku pobavení těch kteří rovněž odmítají předstírat že zmoudřeli.


revírník
31. 10. 2021
Dát tip blacksabbath, gabi tá istá

Měl bych taky přidat něco moudra. Ale žádné nemám. Devadesát mi teprve bude, tak zatím radši poznávám svět.

Zato tobě to píše dobře a dávám tip.


vesuvanka
31. 10. 2021
Dát tip Gora

Honzo, pěkně jsi to napsal, líbí se mně i oba citáty :-))), TIP

Jak já jsem se těšila do důchodu, abych se mohla věnovat svým koníčkům, a jak jsem byla nešťastná, když se mně ten odchod prodloužil o dva roky. Dokonce jsem pak odstříhávala jednotlivé "dny" z krejčovského metru, tak jako to dělávali (nebo možná ještě i teď dělají) kluci na vojně.


Alegna
31. 10. 2021
Dát tip

vtipně napsané, s nadhledem, taky se snažím žít :)


zeleda
31. 10. 2021
Dát tip Kamamura

Kamamuro, obávám se, že ti až moc dobře rozumím. S počínající obezitou bych se ještě nějak vyrovnal, ale artrotické koleno a moje levá ruka už mi brání v tom, vzít opět do ruky fleret, nebo šavli a zkusit na planši, co vše jsem už zapomněl. Reakce mám ale pořád dobré, jen tělo stojí za prd. Byly doby, kdy jsem patřil mezi nejlepší fleretisty v kraji.  

K tomu citátru jen poznámka - Švejk ještě říká - pane obrlajtnant. Tento citát jsem použil v jedné své glose. Je výstižný. 

Děkuji ti za návštěvu. Potěšila. 


Kamamura
31. 10. 2021
Dát tip

Květoň - co ale dělat, když se člověku vinou vlastní pitomosti stane, že jednoho dne zjistí, že se podobně jako Řehoř Samsa z Kafkovy "Proměny" také proměnil, a z mladého pitomce ve starého pitomce? Hypotetickému pitomci se taková věc stát může, i když se všemožně snaží, aby se to nestalo. ( ;-D )


Kamamura
31. 10. 2021
Dát tip

Mě osobně vadí nejvíc nefunkčí koleno, obezita a to, že už se nemůžu aktivně věnovat šermu - ani jednoz toho mě v mládí netrápilo. Mezi výhody považuji větší množství informací v kebuli, zdaleka menší emotivnost (jsem cholerik přeučený na sangvinika), a neskonale větší protřelost v přích, disputacích a hádkách. Souhlasím se závěrem - žít je třeba v každém věku. Oba citáty znám, ale to mi nezabrání v tom, abych dva nepřidal:

"Život lidskej je tak složitej, že samotnej život člověka je proti tomu hadr." - Josef Švejk

"Nic se neobávej, smrt je ta nejjednodušší věc na světě, protože jí zvládne i kdejaký nevzdělaný nekňuba z nějakého Zapadákova. Dokonce není zdokumentován jediný případ, že by smrt někdo nakonec nezvládl, takže se nemusíš bát, že se to stane tobě, milý příteli." - Automatouš z Bajek robotů od Stanislava Lema.

 


bixley
31. 10. 2021
Dát tip

Oba citáty známých osobností jsou moudré a vtipné, ale mě přijde nejpovzbudivější ten z internetu Jsi starý? Tak běž a žij. To vystihuje všecko. Hlavně je neustále nutné se se životem prát, ať už se pustíme do čehokoli. A Ty se jak vidno pereš úspěšně. :-)


zeleda
31. 10. 2021
Dát tip

Ireno, díky, čas je ovšem veličina relativní a každý ho vnímáme jinak. Jiný čas mám nad sklenkou vína s přáteli, či s přítelkyní a zcela jiný čas mám ráno, když hledám, kde jsem nechal berli. Tento fakt mne vrátí do času nepříjemně reálného. 


zeleda
31. 10. 2021
Dát tip

Stando, ve všem je možné najít výhodu. Pokud jsi ovšem tento fakt přiznal, není to zase s tebou tak špatné. Znamená to, že, bohužel,  přece jen stárneš. 


"Člověk nemá zestárnout, dokud nezmoudří," říká šašek králi v pohádce Sůl nad zlato. A toho se držím. Jsem sice pitomcem, ale pořád mladým.


Gora
31. 10. 2021
Dát tip

Honzo, tvůj přístup je optimistický a promítá se i v citátech, které jsi do úvahy o stáří dal. První je spíše humorný, druhý obsahuje nadhled. Dá se snad také říct, že každý je starý tak, jak starý se sám cítí být...

Jen rada - nekoukejme příliš na čas - je podle mne rozporuplná... čas s přibývajícím věkem běží, pádí či letí stále rychleji!

Díky za článek.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru