Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka a moře - Potíže s krokodýlem II.

17. 11. 2021
6
43
482
Autor
Andreina

A začíná legrace, zatím bez akce, ale ta přijde příště. 

Potíže s krokodýlem

(prosinec 2002)

II.

 

Krokodýl žere téměř vše, co je živočišného původu. Pod vodou loví ryby, které polyká celé a nepohrdne ani želvou, krabem nebo chobotnicí. Suchozemským zvířatům plovoucím ve vodě útočí na měkké břicho. Pokud dostane zálusk na neopatrného žíznivce u napajedla, vrhá se po krku. Svou oběť stáhne pod vodu, kde ji utopí. Potom roztočí tělo a rve z kořisti kusy masa, které polyká celé.

Když krokodýlova hlava dosáhla úrovně medúzovců, dívka vyskočila a začala ustupovat ke schodům na palubu. V té chvíli se plaz vymrštil. Prudkost útoku byla taková, že vyskočil hlavou téměř dva metry nad hladinu a přední částí těla padl na plošinu. Čelisti sklaply kousek před dívčinýma nohama. Vyděšená nenadálým útokem zakopla o první schod. Krokodýl se zřejmě nemínil kořisti vzdát a předníma nohama hrabal na kluzkém plechu, pomáhaje si ocasem, kterým bičoval hladinu.

Než zabraly o okraj i zadní krokodýlovy nohy, popadly dívku v podpaží čísi ruce a táhly ji po schodech na palubu. Byl to Čočka, který již chvíli sledoval její počínání, ale ze svého místa nemohl vidět, co se pod hladinou odehrává.

„Holka, to bylo o fous,“ oddechl si, když ji postavil na nohy.

„Díky,“ špitla, „byl to fofr.“

„Tyhle potvory jsou hodně rychlý. To si ho pod vodou neviděla?“

„Viděla, pomalu plaval u dna a bála jsem se, aby nezdrhnul. Tak jsem jen chtěla upoutat jeho pozornost, než někoho stačím zavolat.“

„Ty si teda číslo. Tohle zůstane mezi náma, protože už vidím šéfa, jak by zuřil. Prcku, občas se dostanem do nebezpečný situace, ale nevyhledáváme je. Jasný? Příště dřív mysli a potom radši někoho zavolej. Teď padej svolat kluky a já běžím pro nádobíčko, než nám uteče,“ při řeči vlekl dívku za ruku přes zadní palubu.

 

Za necelou minutu se posádka vyhrnula k dekompresní komoře umístěné za nástavbou, kde zůstali překvapeně stát. Nad schody z plošiny vykukovala obrovská hlava. Jen Čočka s kamerou přeběhl až k zadnímu pažení na levoboku odkud mohl plaza točit.

„To je neskutečný,“ žasl Ichtyl, „polovinu tejdne nic a teď se dostaví až na palubu. Jako by se nám vysmíval. Kdo ho objevil?“

„Poděkuj Prckovi, když ho viděla plavat kolem, začala poskakovat po plošině, dokud ho nepřilákala a potom mě zavolala,“ křičel ze zádi Čočka upravenou verzi, jak se plaz dostal na loď.

Krokodýl zřejmě došel k závěru, že mu kořist nemůže z ohraničeného prostoru uniknout, a ještě bude mít na výběr. Beze spěchu vysoukal tělo na palubu, kde začal řešit dilema s volbou nejchutnějšího menu. Jenomže nadarmo se neříká, kdo dlouho vybírá přebere. Když mu do mozku konečně dorazila podivná informace, že dopolední svačina mizí z dosahu, bylo pozdě. Jako zástup spěchajících mravenečků, vyšplhala posádka po žebříku na válec dekompresní komory, kde se usadili v bezpečí na lávce. Zbyl jen Čočka v rohu paluby, odkud nepřestával natáčet.

„Čočko zmiz odtamtud nebo si tě dá k obědu,“ přikázal kapitán.

Jakmile kameraman udělal krok k přídi, krokodýl na něho zaměřil pozornost. Čočka opět strnul na místě.

„Hope skoč na pravobok, odlákej ho a zavři mříž,“ rozhodl šéf.

Potápěč sklouzl na palubu, kde začal poskakovat a mávat rukama před uličkou na pravoboku. Krokodýl k němu okamžitě vyrazil. Hop uskočil a zavřel mřížovou zábranu. Tímto zařízením kdysi vybavili loď, když Ichtyl přivedl čtyřnohého pasažéra. Měla za úkol bránit psovi v přístupu na zadní palubu, odkud mohl spadnut do vody. Již dva roky ho neměli, ale mříže zůstaly. Sotva se krokodýl k Hopovi přiblížil, Čočka zamířil tryskem k uličce na levoboku. Když plaz zaznamenal, že mu i tato kořist uniká a změnil směr útoku. Pozdě. Kameraman mu těsně před čumákem také přirazil mříž.

„Tak to bychom měli,“ zkonstatoval šéf a přehlédl posádku sedící na lávce komory jako slepice na hřadě, „co dál Ichtyle?“

„Takovej kousek jsem ještě neviděl, do sedmi metrů mu moc nechybí,“ ocenil vědec přes mořskou faunu krokodýla, který se usadil uprostřed paluby s úmyslem počkat, až kořist uzraje a spadne mu do pootevřených čelistí, „Čočka skočí pro foťák a metronor. Zdokumentujem a změříme ho, dokud si tu v klidu lebedí.“

„To je kousek,“ zhodnotil krokodýla Zrzoun, „a k tomuhle si nás chtěl poslat pod vodu? To i žraloci jsou sympatičtější.“

„Je krásnej,“ připojila názor dívka, „chtěla bych ho vidět ve vodě.“

„Uvidíš,“ rozhodl šéf, „Pumpička se Zrzounem připravěj klec. Do vody jdeš s Čočkou a Hopem. Ichtyl vymyslí, jak ho dostat z lodi.“

 

- pokračování –

(v dílně)


43 názorů

Andreina
18. 11. 2021
Dát tip

Ivi, díky za pochopení.


netřeba....to je v poho:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))


Andreina
18. 11. 2021
Dát tip

Ivi, omlouvám se, nevím, kde jsem k té sestře přišla.


to není sestra....to je snacha a ty dvě cácorky jsou moje vnučky:-))))))))))))))))))


Andreina
18. 11. 2021
Dát tip

Ivi, hluboká úklona Tvé sestře, dělá tak pro přírodu možná víc než celé slavné ministerstvo životního prostředí.


Neboj....její maminka to má vystudované....zatím je na mateřské, ale i tak vede kroužky pro malé děti, kde děti učí jak se o zvířátka starat....malou s sebou bere už od jednoho roku....teď k nim přibyla i její setra, které je rok a půl.....děti si tam nosí i svoje mazlíčky....ten had je v Domě dětí trvalým obyvatelem.....


Andreina
18. 11. 2021
Dát tip

Ivi, Tvá vnučka je moje krevní skupina, moc šikovná holka a doufám, že jí to vydrží. Správné je, že se nebojí, ale musíte jí vysvětlit, že respekt mít musí a něco se také o nich naučit.


Andreina
18. 11. 2021
Dát tip

Kočkodane, tak to mě moc těší, že celá. Jen jsem trochu nesvá z představy kombinace kočkodana s krokoušem. Jistě zajímavý živočišný druh, ale přece jen...


Andreina
18. 11. 2021
Dát tip

Květoni, netuším, jestli měl vztek, ale vyvalený z toho byl řádně. Na druhou stranu nelze tomuto druhu upřít úžasnou trpělivost a jistě byl přesvědčený, že kdo si počká, ten se dočká. 

A poučení? Nikdy doma netoleruj jídlo s nožičkama, žádný prostor k proedánám, ale přímá cesta do žaludku. 


blacksabbath
18. 11. 2021
Dát tip Gora, revírník

Jardo....prostě.....celá babička:-)))))))))


revírník
18. 11. 2021
Dát tip

Blackie, to je síla. Šikovné děvče.


Příště dřív mysli...i když.....moje vnučka(4roky) by si ho jistě také ráda pohladila....odmala má ráda všechno živé a nebojí se....https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/…1D3


Kočkodan
18. 11. 2021
Dát tip blacksabbath

 

„Pod vodou loví ryby, které polyká celé“ – jistá podobnost tady je, já lovím na Písmáku tvoje dílka a čtu je také celá.


Já bych to zase neviděl tak dramaticky. Krokouš měl prostě vzteka. Taky by mě nakrklo, kdybych ležel doma v obýváku na kanapi a přišlo mě drze okukovat nějaké jídlo. 


Andreina
17. 11. 2021
Dát tip Gora

Goro, přece pohladit a politovat hořký osud jejich druhu. 


Gora
17. 11. 2021
Dát tip

Pozoruhodná "fosílie"... a co teď s ní?


8hanka
17. 11. 2021
Dát tip

keď budem mať pocit, že prišiel môj čas...  bude to moje posledné pohladenie:)

Jašteričky bežného vzrastu mám veľmi rada, podobne mloky, salamandry...sú nádherné a nezožerú ma:)


Andreina
17. 11. 2021
Dát tip 8hanka

Aničko, neříkej, že by sis takovou ještěřičku ráda nepohladila. Vždyť jsou úžasné, a protože jde o živoucí fosílie, tak si představ, kolik toho za miliony let již musel tento druh vydržet. Všechno přežil, to až lidé jeho stavy tolik zredukovali. Myslíš, že si takové pohlazení nezaslouží?


Andreina
17. 11. 2021
Dát tip

Pepři, ten by zasloužil.


Andreina
17. 11. 2021
Dát tip

Revírníku, oprava provedena a děkovat musím já (Těch díků vůči Tvé osobě již bylo, abych se dopracovala alespoň k nějakému čtivému výsledku. Nikdy nezapomenu, kdo mne učil pravopisu.).


8hanka
17. 11. 2021
Dát tip

sedemmetrová jašterička s obrovskou čeľusťou, to fakt nemusím naživo:) Ale ako napínavý príbeh druhých skvelé...


revírník
17. 11. 2021
Dát tip

Andrejko, děkuju pěkně.


Andreina
17. 11. 2021
Dát tip

Revírníku, přechodníky již většinou zvládám, a když si nejsem jistá, mám uloženou nápovědu, kterou jsi mi kdysi napsal. Ale někdy to ještě uteče. Hned opravím.


Andreina
17. 11. 2021
Dát tip

Pepříku, kdo se může vyžívat ve dvaatřicetihodinové cestě autobusem? Existují přece jepší způsoby.


revírník
17. 11. 2021
Dát tip

Ještě se vrátím. Nad něčím oči zavřít můžu, ale nedá mi to, abych nepřičinil poznámku aspoň k tomu přechodníku: krokodýl pomáhaje si ocasem, nikoli pomáhajíce si.


Andreina
17. 11. 2021
Dát tip

Někdy se i poslech zážitkem, jindy jsou lepší ty pecky.


Andreina
17. 11. 2021
Dát tip

Revírníku, jsou to takové milé a roztomile ještěřičky, tedy až do chvíle než otevřou tlamu. Síla při sevření je taková,že dokáže ohnout i půlcoulovou ocelovou tyč. Na druhou stranu mu udržíš rukama čelisti, aby je neotevřel. Má to chudák nějaké nevyvážené.


revírník
17. 11. 2021
Dát tip

Toto bylo hodně zajímavé. Zkouším si představit tu krokodýlovu velikost, jak ji odhadl Ichtyl. Hrůza.


Andreina
17. 11. 2021
Dát tip

Aspoň, že tak, jen se naskýtá otázka čemu.


Andreina
17. 11. 2021
Dát tip

Smutný osud.


Andreina
17. 11. 2021
Dát tip

To pozorování hvězd na moři jsi trefil. Pokud není vzduch příliš vlhký, a nefouká, rovná se takový pohled pouze pohledu z vrcholků hor. Žádný smok, žádné světelné znečištění. Stačí zhasnout i pozičí světla. 

Kapra moc nemusím, ale většinu mořských ryb mám ráda. Jedl jsi někdy třeba kranase? Mám pocit, že se občas dostane i u vás. Výtečné masíčko.


Andreina
17. 11. 2021
Dát tip

Pepři, v předcházející povídce jsem zadní palubu Mary popsala myslím dost podrobně. Ve skutečnosti se kromě schodů na plošinu za zádi a dekompresní komory nelišila od jiných lodí. No, nevím, jak by se Čočka tvářil k přirovnání ke kaprovi, ale neprásknu to.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru