Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O AMERICKÉM BÁSNÍKOVI A OBCHODU S LEVNÝMI POTRAVINAMI

Výběr: Gora, kvaj
25. 11. 2021
24
47
735
Autor
Dan TM

O AMERICKÉM BÁSNÍKOVI A OBCHODU S LEVNÝMI POTRAVINAMI

 

Hračkářství v naší ulici bylo zrušeno. Už je to nějakou dobu, ale teď, když se blíží čas zběsilého nakupování dárků, postrádám ho víc a víc. Chybí mi nadšené výkřiky dětí, tlumený hlas rodičů, kteří nadšení dítek tlumí a mumlají při tom mnoho argumentů. Leč bezvýsledně, protože následuje, téměř vždy, pláč.

Tahle zvuková kulisa nás doma provázela mnoho let a jsem za to rád.

Nyní máme v naší uličce, kde kdysi stával pivovar a synagoga, obchod s těmi nejlevnějšími potravinami. Ne s těmi levnými. S těmi nejlevnějšími.

A tak místo rodin s hlasitými dětmi, chodí sem zcela jiná skupina obyvatel. Mám pocit, že nejvíce se prodá piva a uzenin, co jim právě dneska prochází datum spotřeby. Místo dětských vzrušených výkřiků máme tu teď často výkřiky blábolivých opilců a kouř cigaret je cítit, byť slabě, často po celém bytě. Ó hračkárno, obchůdku milý, kdeže jsi…

Jenže jsem dnes zjistil, že existuje ještě jiná skupina obyvatel, která ten „náš“ obchod navštěvuje. Je nenápadná, tichá, všední, pomaloučká. Jsou to staří spoluobčané. Často v páru, s taškami v rukou, nakupují lečo za 26,90 a jiné položky nízkých cen, na které láká cedule u vchodu. Jsou tak nezachytitelní, protože už jsem si zvykl mrknout ven jen při nějakém obhroublém křiku, a tak si jich, mlčících, člověk většinou nevšimne.

Nedávno jsem četl nádhernou báseň amerického básníka Roberta Bly. Veze v ní své rodiče k sobě domů na Vánoce, popisuje jejich tichost, plachost, jak se drží za ruce a koukají spolu ven… A postupně vám dojde, že je veze jen ve svých vzpomínkách. Že už jsou zřejmě dávno pryč z tohoto světa. Je to tak dojemné a silné… Musel jsem tu báseň číst znovu a znovu.

No…, možná v tom, co jsem až doposud napsal, nevidíte souvislost. Možná se mi to propojení tentokrát nepovedlo. Ale já na tu báseň myslím, když ty staroušky vidím. A musím vzít i ten ošklivý krám na milost…


47 názorů

Kytiii
21. 12. 2021
Dát tip

Vidím, že  vidíš neviděné... už za to t.


Luzz
10. 12. 2021
Dát tip

ten motiv je fajn; skoro neviditelní staří lidé (kterých si málokdo všimne anebo si jich kdosi "všimne", až je přestane vídat) vs. halekající opilci... ale celkově mi ten text přijde jen jako zápisky toho, co kdo slyšel, viděl z okna... možná by stálo za to tu báseň nějak včlenit do textu.


Lakrov
09. 12. 2021
Dát tip

> ...moje řádky četl "redaktor prózy"...

A ne jediný, hned několik jich tu bylo :-)


Dan TM
09. 12. 2021
Dát tip

Lakrov - Děkuji! Báseň je uvedena na této stránce, asi v polovině mezi jednotlivými kritikami. Povzbuzením pro mne je už to, že moje řádky četl "redaktor prózy"...


Lakrov
09. 12. 2021
Dát tip

 Ta nostalgická vzpomínka na "zašlé časy", přecházející do polohy společenské kritiky, natolik překvapuje svým závěrem (přinášejícím slzy v předposledním odstavci), že na onu řečnickou (ne)otázku, uvedenou v odstavci posledním, nejprve odpovím ANO (tj. "nevidím souvislost"). Po dočtení (fejetonu?) si však uvědomuju, že něco ve mně zůstalo, něco co mě nutí zamyslet se natolik... až mám chuť si taky přečíst onu zmiňovanou báseň... Kde? (s již /dříve navozeným/ smutkem zjišťuji, že před pár dny zemřel...) Tip.


Kamamura
08. 12. 2021
Dát tip

Květoň - možná jsi sem přišel proto, že tě už nudí divy Maledivů. To se stává i ostříleným cestovatelům. 


Marcela.K.
08. 12. 2021
Dát tip

Ta báseň je nádherná - dík za ni i za Tvé zamyšlení. 

Mimochodem obchodů s hračkami je tolik, že o jeden míň, nebo víc je vcelku jedno ;-)


Dan TM
08. 12. 2021
Dát tip

Děkuji za milá slova! Rád se podívám i k "tobě"... 


Velice milé vyprávění, takové smířlivé a zklidňující. Přesně se hodí do doby adventu. Ani nevím, co mě přivedlo zrovna sem, ale udělal jsi mi radost.


Kamamura
08. 12. 2021
Dát tip

Pozor! Přehřívá se ti lingvistický modul, následkem čehož se ti rozpadla syntax! Také ti pod špatně ventilovaným šasí bobtná ego, a prosakuje skrze pečlivě leštěnou, chromovanou kapotu!


kvaj
07. 12. 2021
Dát tip

Jsem nad tvými řečmi spráskl ruce. Ty tedy musíš být dáreček.


Uličný
07. 12. 2021
Dát tip

taky Židi


Kamamura
07. 12. 2021
Dát tip

Boží jméno bych nadarmo nebral, je tu hodně křesťanů. Sám jsem o vlastní ženě prohlásil, že je světice, a pak jsem jen s hrůzou čekal, kolik za ten neopatrný výrok sklidím kritiky. Naštěstí mi to onehrá prošlo (bohudík!).


kvaj
07. 12. 2021
Dát tip

Ježíšmarjá.


Dan TM
07. 12. 2021
Dát tip

Janino - ano, to je překlep. Už jsem to opravil. Děkuji! A díky i za milá slova.


Janina6
07. 12. 2021
Dát tip

Báseň je krásná a taky bych se přimlouvala, aby byla nějak začleněna do textu, třeba jako prolog. Fejeton je pěkný, líbí se mi jeho "nenápadný" tón, který se čtenáři nijak nevnucuje. Skoro jako ti tiší staroušci. Je pravda, a to je tvůj krásný postřeh, že dnešní doba je skutečně taková "ukřičená" a člověk už je opravdu zvyklý reagovat jen na výraznější zvuky. Pěkné, k zamyšlení.

Tohle bude asi překlep (v prvním odstavci): Lež bezvýsledně. Leč?


Dan TM
07. 12. 2021
Dát tip

kvaj - moc děkuji za tvá slova! Jinak vaši debatu s Kamamurou moc nestíhám... , ale děkuji za velké oživení :)


Kamamura
07. 12. 2021
Dát tip

Prosecký - kromě nás, co nemají ani auto, ani řidičský průkaz. Doufám v zájmu zachování planetární existence druhu Homo Sapiens, že nás bude přibývat. 


Kamamura
07. 12. 2021
Dát tip

kvaj - ale vůbec ne, klidně uznám, že všechno, co jsem kdy napsal, a napíšu, je blbost. Nakonec, jsem samozvaný dadaista, literární terorista a snob v jedné osobě. 

Jenže slovo "barvitý" místo "barevný" jsem napsal naprosto záměrně, pamatuji si to zcela jasně, dokonce je to pointa celé té mé poznámky. 

Proto se divím, že ty, jako redaktor prózy a veterán žurnalistického řemesla, máš takové problémy to poznat. Opravdu zatím nevím, pro kterou z navzájem si konkurujících hypotéz nabízejících vysvětlení této malé kuriozity se mám rozhodnout. 

Co třeba ta, kterou před dávnými časy vyslovil Karel Čapek ve své povídce Experiment profesora Rousse?


kvaj
07. 12. 2021
Dát tip

Jasně, ale fejeton nemusí použít jen na Písmáku.


kvaj
07. 12. 2021
Dát tip

Chápu, Kamamuro, že chceš zůstat nad věcí, ale ta vtipná odpověď se ti moc nepovedla. Pro tebe je zřejmě nadlidský výkon přiznat, žes napsal blbost.


Prosecký
07. 12. 2021
Dát tip

Vidím souvislost a asi každý z nás, kdo už rodiče nemá, si na ně vzpomene. a vidí je ve svém autě na zadním sedadle Tip.


Kamamura
07. 12. 2021
Dát tip

Už i básně dnes páchají zločiny, člověk aby se bál otevřít knihu!


Kamamura
07. 12. 2021
Dát tip

kvaj - Opravdu? Vidíš, to mě nenapadlo. To jsou věci, a to máme teprve prosinec!


Gora
07. 12. 2021
Dát tip

kvaji, ta inkriminovaná báseň je v komentářích... ale lepší by byla například v prologu...


kvaj
07. 12. 2021
Dát tip

Barevným, Kamamuro, barvité je třeba líčení.


kvaj
07. 12. 2021
Dát tip Prosecký, Janina6

Fejeton je velmi zdařilý. Je jako báseň, nebo obraz, člověk v něm může nacházet stále něco, co ještě neviděl. Jen bych se přimlouval, aby ve třetí větě nebylo "tlumený a tlumí", co třeba "tlumený a mírní". No a pak je tam podle mého zbytečný poslední odstaveček. Za mě by autor neměl vysvětlovat a neměl by se omlouvat. Co takhle: "Je to tak dojemné a silné… Musel jsem tu báseň číst znovu a znovu, myslet na ty staroušky a kvůli nim vzít i ten ošklivý krám na milost…" Nevím, ale možná by stálo zato dát do textu místo jejího popisu celou báseň...


Kamamura
06. 12. 2021
Dát tip

Pokud za jízdy z vozidla cos přesahuje, zákon to velí obznačit barvitým fáborem!


bixley
06. 12. 2021
Dát tip Prosecký

To je smutné, souvislost s básníkem to však posouvá do naprosto jiné roviny, má to velký přesah.


K3
27. 11. 2021
Dát tip

To je skvělý fejeton, jsem rád, že to dotáhl až sem, na výsledku nezáleží.


Gora
26. 11. 2021
Dát tip

Díky, stačí souhlas, a ten jsi dal.


Dan TM
26. 11. 2021
Dát tip

Markel, annnie, lencza : moc děkuji!


Dan TM
26. 11. 2021
Dát tip

a2a2a: Moc děkuji! Ona ta "hlučná skupina" má mou pozornost v mých jiných textech :)  I když si pak "vybírám" většinou jen určité jednotlivce a něco o nich vytuším, něco postřehnu, něco mi sami řeknou a něco si o nich vymyslím... Tady jsem si všiml spíše jejich opaku... Srdečně zdravím!


Dan TM
26. 11. 2021
Dát tip Gora

Gora: děkuji za přívětivá slova. Podobných fejetonků mám plný šuplík... :) Ohledně nominace - byl bych nesmírně poctěn! Mám pro to něco udělat? 


Dan TM
26. 11. 2021
Dát tip

:)


Kamamura
26. 11. 2021
Dát tip

Je to grandosculentní, ale možná kapánek dlouhé


Gora
26. 11. 2021
Dát tip Prosecký

Dane, jsi nejen schopný básník, ale i prozaik, tvá miniatura, jak jsem psala včera, je moc dobrá. Mohli bychom ji v redakci nominovat do soutěže Próza měsíce za listopad? 


a2a2a
26. 11. 2021
Dát tip Gora

Pro mne nádherné čtení. Jednak se ti podařilo na velmi malé, krátké ploše vytvořit příběh, úžasná je i báseň, kterou zmiňuješ a stejně úžasná je tvá sebereflexe ve vztahu k obchodu s levnými potravinami, A to i přesto, že v ní postrádám vnímavější reflexi k oné hlučné skupině kupujících. Protože její příběhy mohou být často jímavé. Ale to není kritika, rozumím tomu, že tě uchvátil jiný středobod této skutečnosti.


Čudla
25. 11. 2021
Dát tip

/*


annnie
25. 11. 2021
Dát tip

Krásná!!! Díky a.


Gora
25. 11. 2021
Dát tip blacksabbath, Prosecký

Dane, povedený text s předvánoční náladou, a báseň také...


Dan TM
25. 11. 2021
Dát tip Gora, blacksabbath, Janina6, Marcela.K.

Robert Bly (1926-2021)

 

 

VEZU RODIČE O VÁNOCÍCH DOMŮ

 

Když vezu rodiče domů sněhem,

jejich křehkost kolísá na hraně horského svahu.

Volám přes útesy,

jen sníh odpovídá.

Hovoří spolu tiše

o zavření vody, o pojídání pomeranče,

o fotografii vnoučete, kterou včera večer zapomněli.

Když otevřou dveře svého domu, zmizí.

Kdo slyší přes míle a míle ticha

dub, když padne v lese?

Sedí tak blízko sebe… jako by je sevřel

sníh.


lencza
25. 11. 2021
Dát tip Prosecký

pro mě tam souvislost je jasná... 


annnie
25. 11. 2021
Dát tip

Já jsem ráda, že zlevněnky existují - jinak by se ty hory jídla vyházely do kontejnerů. A ano, chudým lidem dávají šanci ušetřit - koneckonců kvalita zboží tu asi nebývá o moc horší, než v supermarketu...

Tu báseň bohužel neznám, ale má krásnou myšlenku. Staří lidé mě od dětství velmi zajímají a čím dál tím víc dojímají...

Tip a.


Markel
25. 11. 2021
Dát tip

souznění *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru