Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ŠTĚDRÝ VEČER

03. 12. 2021
10
8
230
Autor
Dan TM

(napsáno na Vánoce 2019)

ŠTĚDRÝ VEČER

Protože dobrý hospodář obejde na hraně Štědrého večera svoje hospodářství, poděkuje Bohu a obdaruje němé tváře, tak i můj milý syn s rodinou, když už se tmí, jdou dát velikou dobrotu své fence. A zatímco je obdarovávána, jsem já vyslán, abych z velké, dobře zamaskované krabice donesl rychle dary i dárečky pod stromek. No, spíše pod strom. V naší rodině je totiž tradice velkých stromů. Jak říká moje žena: „Žádný šlejšky!“.

A protože je ta krabice v mezipatře, běhám po schodech, co mohu, abych nic nepokazil a moji báječní vnoučci nepřišli zrovna do procesu přenosu. Ale vše se povedlo. A tak pak skryt zvoním na zvoneček, který je keramický a proto příliš nezní a tak s ním musím zběsile třepat, aby byl slyšet až ven.

Ale to už se chlapečci hrnou dovnitř a dá hodně práce je udržet v místě, kde se zouvají boty a sundávají bundy. A já poslouchám neviděn a sám jsem vzrušený tím jejich dětským vzrušením.

A pak vnoučci vyběhnou po schodech a vejdou do svého bytu a vzrušení se změní na uragán nadšení a výkřiků. A i já jsem došel po schodech za dveře jejich bytu, ale nejdu dál, je to teď svatyně, kterou nelze narušit ničím, ani mým příchodem. Ale ucho mám na dveřích a slyším menšího z chlapečků, jak volá: “Tatínku, tatínku“. Ale tím krásným napětím se mu zlomí hlas.

A mě hlavou proběhne vzpomínka na moje dětské Vánoce, když jsem nalezl po stromkem foglarovku, kterou jsem ještě nečetl a která tehdy byla díky komunistům zcela nedostupná. A tak jsem do noci četl, jak Devadesátka pokračovala, a pamatuji si ten smutek a prázdnotu, když jsem knihu dočetl, protože jsem tuze chtěl, aby byl ještě nějaký další díl. Ale nebyl. A tak jsem si jej musel vysnít. Ale právě tím se mi otevřel další svět…

A vyvstala mi vzpomínka na mojí maminku, která byla se svými sourozenci troje Vánoce bez svého otce, mého dědečka, protože byla válka a on byl zavřený v Ulmu, protože byl součástí Obrany národa, těch hrdinů, které nelze nikdy plně docenit.

A také na vyprávění mého tatínka, jak měl za války jediné cukroví a to byla namáčená sirka do malinké skleničky sladkého sirupu.

Všechny ty vzpomínky se mi propojily v jednom okamžiku, za zvuku toho nádherného obdarovávacího běsnění za těmi dveřmi. A pak jsem sešel dolů, tam, kde Dáša zrovna dosmažila řízky a i my jsme měli večeři a rozdali si dárky. Jsem za to velmi vděčný! Ale nejhezčím dárkem byla ta chvíle předtím

Bohu díky!


8 názorů

Jamardi
16. 12. 2021
Dát tip

Tak nějak všichni vzpomínají na všechny ty Štědré večery, které byly  předtím. Chystáte prázdný talíř pro neznámého hosta?

Zavzpomínala jsem si s tebou.


Lili.
16. 12. 2021
Dát tip

Teď jsem se zasnil...příjemně...Psáno s velkým citem.Přirozeně.Nenuceně.Atmosféra...


....Všechny ty vzpomínky se mi propojily v jednom okamžiku....i ty moje.....krásné!!!!!*/********************


lencza
03. 12. 2021
Dát tip

Moc pěkný text s krásnou Vánoční atmosférou, naladil... vlastně myslím krásně sedí do tématu prosincového TD. 


annnie
03. 12. 2021
Dát tip

Bohu díky. A taky, kromě jiných, tvému dědečkovi. Tip a.


Benetka
03. 12. 2021
Dát tip

Vnímám. Rozumím. Souzním.


K3
03. 12. 2021
Dát tip

T.


Markel
03. 12. 2021
Dát tip

krásně jsem si početla, díky *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru