Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Depresivum

Výběr: Gora
06. 12. 2021
14
15
616
Autor
Movsar

Depresivum

Německá společnost Pharmasofia začala vyrábět depresiva, léky vyvolávající úzkost a depresi. Inspirací jí bylo učení filosofa Martina Heideggera, podle nějž úzkost zjevuje nic, a tím otevírá cestu k pochopení vlastního bytí, na níž teprve člověku jest v krátkých záblescích spatřiti smysl. Tradice německého existencialismu ve spojení s vyspělým farmakoprůmyslem tedy usnadnily naplnit celospolečenskou poptávku po smyslu. V první vlně terapie se očekává stoupající počet sebevražd, varovala Evropská léková agentura, ale to není indikace k jejímu ukončení, protože v lidech je třeba znovu a radikálně zpřítomnit vztah k celku světa, a nikoli prohlubovat pohroužení do světů soukromých.

 

Krámek Ludvíka Vitona

Před navoněným krámkem Ludvíka Vitona se v neděli odpoledne stojí fronta na kabelku. Čeládka sobě podobných lidiček čeká trpělivě, až je dvoumetrový dveřník v obleku pozve dál. Japonka Kozito žádá nejnovější model, viděla ho na Elysejských polích, jenže tady je v Praze, pokrčí rameny manažerka prodejny (postaru prodavačka). Kozito je zklamaná, vystála frontu a teď jí je souzeno koupit jen sezónu prošlé zboží. To Italce Limonelle to nevadí, chce hlavně kávu, uno ristretto, lomcuje s ještě uslzenou manažerkou, ta vkládá kapsli do nespressa, ale Italka divoce gestikuluje, že chce espresso, ne nespresso, podměrečný pětigramový šunt s pěnou našlehanou vrtulkou, manažerka neví, jak obstát v tak těžkých zkouškách, to ji na školení ve Vídni nenaučili, Italka už zuří, fackuje manažerku, ta propuká v pláč, Kozito, v japonštině krutá žena, ji nelituje, dveřník opatrně bere Italku vémolovským chvatem a vystrkuje ji ze dveří, kam už se hrne Saudka Bahidja a nezdá se, že by nebyla náročná...

 

Blízcí a cizí

Sobota. V jedenáct otevírají knižní lahůdkářství v Celetné ulici. Na pultu s čerstvým zbožím svítí i Teorie cizího z dílny rakouského literárního vědce Müllera-Funka. Odcházím do akademického lahůdkářství na Václaváku, kde držím zákaznickou slevu; těch 38 korun cestou z Letné Pařížskou nenajdu. Nepožaduji balit do papíru, ostatně nikdy, hlad přichazí cestou, navíc kniha není od toho, aby zůstala neporušena, nýbrž čtena, zjizvena poznámkami, klimatickými i jinými zásahy, třeba černým jazykem kávy. Bleďounká knihkupkyně něžného výrazu je možná zklamaná, že mi nemůže ukazat umění svých rukou, a možná se i zlobí, že jsem zhrdl tím baletem prstíků a dlaní, jenže zase cení autentický vztah je knihám a lesům, žijeme své rozpory, říkáme si beze slov a zůstáváme si cizí a blízcí zároveň. Co na to vypoví Müller-Funk?

 

Marnost sobot a nedělí

Toulají se Žižkovem, pár buřičů. Ona má křivák s nějakým politickým apelem, on parku, placatou čepici a v uších tribální kruhy. Mají jejich toulky Prahou větší smysl než toulky těch, co proudí ulicemi a náměstími za nákupy, nasvíceným stromem, pamětihodnostmi nebo krabicovým vínem nahorko? Řekl bych že ne.

Koho někdy nepřepadla otázka po smyslu sobot a nedělí, jako by nebyl. Všechna marnost je vepsána do víkendů, do toho bloumání odnikud nikam, v zimě ještě naléhavěji než v létě, které se svede culit naducanými výstřihy a o číslo menšími šortkami. Všechno to vrcholí o nedělním podvečeru, Jahve je se světem definitivně hotov, není co dodat, i když evoluční biolog Flégr by na to měl jiný názor, ale ať si poradí s vysvětlením toho nedělního splínu, profesor..

A tak pozoruji unavené lidi s taškami dárků, žižkovské buřiče bez nálady a za okny proudy aut s manželi vracejícími se z hor, na zadních sedadlech děti podléhají hysterickým záchvatům po tom, co dojdou baterie jablečných hraček, a říkám si, jak v tom nalézt smysl.


15 názorů

Zbora
09. 12. 2021
Dát tip

Vztah k celku světa ti žádná deprese ani úzkost zpřítomnit myslím nedokáže. Jsou to nemoci a prožívání v jejich rámci je chorobné, zdeformované. Uvažování určitě mění, ale ani kdyby to k něčemu bylo, určitě to nebude samospásné.

Jinak mi kápnul do noty Tvůj despekt a pesimismus. Mám to podobně. Už aby otevřely plovárny! :)


Marcela.K.
07. 12. 2021
Dát tip

Německá firma? Hmm a přitom by stačilo číst Movsara.


Movsar
06. 12. 2021
Dát tip Gora, Aru

Děkuju vám, přátelé. Snad vás to jako mě aspoň na chvíli vytrhlo z chmur podzimu. 

Jablečná technika - ajfoňácká.

Za výběr a všechny komplimenty děkuju, ale ještě si to rozhodně nezasloužím, takže dál budu trénovat psaní. 


annnie
06. 12. 2021
Dát tip

Movsare, všechny výborný. Nad první jsem se málem počůrala smíchy. Geniální. Takže moje obvyklá mantra. VYDEJ TO. Slibuju, že koupím pět výtisků. Tip a.


Abakus
06. 12. 2021
Dát tip

čo sú to "jablečných hraček" ? 


lencza
06. 12. 2021
Dát tip

Perfektní, líbí se mi všechny. 


Gora
06. 12. 2021
Dát tip

Všechny chytré a výtečně odpozorované, nej pro mě Blízcí a cizí  /hlad přichází cestou - znám, i můj.../ - protože je o autorovi, jeho touze po vědění.

 


Markel
06. 12. 2021
Dát tip

líbilo jako vždy *


Kamamura
06. 12. 2021
Dát tip

Jo, Trpaslík, jsem také fanošukem! ;-)


Aru
06. 12. 2021
Dát tip

každý se točí kolem sebe, někdo i kolem těch druhých ;))


Kamamura
06. 12. 2021
Dát tip

Aru - jak mi řekl dnes můj učitel hudby: "Všechno se netočí jen kolem tebe! Kdepak! Všechno se točí kolem mě!!!" ;-D


Aru
06. 12. 2021
Dát tip

čím vyspělejší a sofistikovanější společnost, tím lépe se jí daří přivádět vlastní občany k depresím a šílenství, aby toto zakryla vycvičila celé legie psychiatrů a psychologů, jejichž jediným účelem je tento fakt o společnosti před jejími občany skrýt.

je li váš personál prodejny nespolehlivý, vybavte šuplík ve stole pod pokladnou pistolí, v rámci školení zaučte s ní personál zacházet, dbejte na to aby personál zcela pochopil, že pistole je určena pouze k osobnímu použití a její použití je nevratné.

chceš-li vydat knihu, pokácej les, chceš-li vydat e-knihu, bohužel je nutno vymyslet obsah.

Jahve v o číslo menších šortkách už nebydlí na Blízké Vychodě, ale v Praze, ale co na to vědomí všeho stvoření?

omluvte moji duchaplnost, někdy se prostě neudržím :D:D


Kamamura
06. 12. 2021
Dát tip

Autor Nymburského soudu, Schopenhauerův žák, je zpět! ;-)


Luzz
06. 12. 2021
Dát tip

(dodatek; možná zbytečnej - ta propojenost anebo soudržnost mi v některých tvých textech chybí a občas si říkám, že je škoda, že jde jen o "soubor" jakoby nesouvisejících miniatur... tady je to ale dobře promyšlený, propojený - anebo to tak alespoň působí)


Luzz
06. 12. 2021
Dát tip

depresivum asi nejvíc, ale i ty ostatní jsou dobrý.

a tentokrát se mi dost líbí, jak jsou jednotlivý texty propojený a jak se v závěru vracíš na začátek.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru