Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka a moře - Tuleni, tučňáci a žralok bílý II.

21. 01. 2022
8
21
302
Autor
Andreina

Tak ještě mňamka pro posádku a trochu pocourání po Kapském městě a zítra se už začne konečně něco dít.

Tuleni, tučňáci a žralok bílý

(leden 2003)

II.

 

Vystoupili před přístavem a Čočka vyrazil do města za nákupem. Pumpička si místo měření opsal z dívčina mokrého neoprénu potřebné údaje a šel sondovat do mariny, kde najde slušný obchod s potřebami pro potápění. Dívka vyvěsila na dveře kuchyně ceduli Vstup zakázán pod trestem kastrace, jako nejvyšší stupeň varování, které respektoval i šéf.

„Co kuchtíme?“ zajímalo Čočku po návratu z nákupu.

„Kotlety v zelí,“ vysvětlila stručně, píchla do brambory v obrovském hrnci a spokojeně kývla, „slej to a můžeš loupat.“

„Jsem smířenej, že dělám kuchtu, ale recept mi snad prozradíš.“

„Víš, co je bramborovej knedlík?“

„Ne.“

„Fracouzskej nevzdělanec,“ vzdychla a pustila se do dlouhé řeči, jakou od ní ještě neslyšel, „vařené brambory, krupice a hladká mouka, vejce, žloutky, sůl. Krupici a hladkou mouku můžeš nahradit hrubou, kterou sem přivezla. To uhňácáš do válečků a dáš do osolený vroucí vody. Poměry ti řeknu až je budeš hňácat.

Já udělám zbytek. Než se uvaří zelí, naklepu, osolím a opepřím karé. Pomoučním, což by chtělo hladkou mouku, ale protože pořádnou maj jen u nás, stačí hrubá. Obdělám na cibulce, do kastrolu rozložím vrstvu zelí, na něj položím karé i s cibulkou. Překreju zas zelím, všechno zaleju výpekem a na půl hodiny strčím do trouby.“

„To není zrovna zdravý jídlo,“ mračil se Čočka.

„Nekoukej jak kanic na medůzu a loupej brambory,“ vrátila mu zamračený pohled, „o zdravým jídle mi můžeš vykládat až ochutnáš. Budou se ti dělat boule za ušima, protože něco tak dobrýho vy Frantíci neznáte.“

 

Když o hodinu později otevřeli okénko sloužící k výdeji jídla, byla před ním posádka nastoupená v řadě, jako v závodní jídelně. Každý dostal šest knedlíků, dvě kotlety a hromadu zelí. Zcela výjimečně se fasovalo i pivo, protože toto jídlo bez něho nejde. Počkali dokud ke stolu neusedla i dívka s Čočkou a teprve potom se opatrně pustili do jídla pro ně neznámého. Po deseti minutách stáli s vylízanými talíři před okénkem pro nášup.

„Doufám Prcku, že jsi toho navařila dost. Vždycky jsem si myslel, že Francouzi mají nejlepší kuchyni na světě, ale i u vás se vaří dobře,“ chválil středoevropskou specialitu Plešoun.

„Znáš takovejch víc?“ zajímalo Pumpičku, na jehož hubené postavě se poněkud vyboulilo po vydatné porci břicho.

„Jo,“ přikývla.

„Tak koukej připravit jídelníček na měsíc dopředu, ať nakoupíme zásoby a nedělní obědy vaříš od teď ty,“ rozhodl šéf, definitivně odsuzuje dívku ke službě, které ženám patří od nepaměti.

 

Po obědě se opět vecpali do mikrobusu, aby vyrazili obdivovat krásy okolí Kapského města. Jako první zamířili k Table Mountain, neboli Stolové hoře, tyčící se něco málo přes kilometr nad zátoku Table Bay. Na placatý vrchol je vyvezla lanová dráha, postavená v první polovině dvacátého století. Podle údajů na informační tabuli ji ročně použije půl milionu lidí. Asi to byla pravda, protože si skoro půl hodiny postáli ve frontě. Za trpělivost byli odměněni krásnou vyhlídkou na město, záliv a přilehlé kopce Ďáblův vrch a Lví hlavu, které kdysi tvořily se Stolovou horou jeden masiv.

Další zastávkou byl skalní výběžek Cape Point odkud je pěkný pohled na nižší, ale asi nejznámější místo jižní Afriky Cape of Good Hope. V představě mnoha lidí je právě Mys dobré naděje spojován s nejjižnějším místem afrického kontinentu, ale není to pravda. To leží asi sto padesát kilometrů dále na východ a padesát na jih.

Zde se rozvinula mezi šéfem a Ichtylem debata na téma, proč si právě Mys dobré naděje získal takovou slávu. Zatímco kapitán argumentoval obecně uznávanou teorií, že jméno dostal od námořníků, vracejících se z Indie a v tomto místě měnících kurs na sever k domovu, vědec oponoval odbornými argumenty. Právě zde se mísí chladné vody jižního Indického oceánu s ještě studenější vodou Benguelského proudu z Antarktidy. Výsledkem je oblast bohatá na kryl a tím i ryby. Zátoka False Bay, kterou Mys dobré naděje střeží, poskytovala námořníkům úkryt před rozbouřeným mořem a skýtala možnost k doplnění zásob.

Debatu, v níž ani jeden z diskutujících zřejmě nebyl ochotný vyslyšet argumenty druhého, nakonec utnul Plešoun s odkazem na pokročilou hodinu. Ještě chtěli stihnout botanickou zahradu, která patří k nejkrásnějším na světě, než skončí ve víru večerního města.

Kapské město, krčící se na přímořské planině pod horským masivem, zapůsobilo na dívku především malebnou polohou a mnohonárodnostním obyvatelstvem. Dřív než jižní cíp Afriky definitivně připadl Jihoafrické republice, poznal vládu Holanďanů a Britů. Ti všichni dováželi hlavně z Indie a Malajsie otroky, což mělo mimo jiné za následek při nedostatku bílých žen velké mísení genů mezi rasami.  Krátkodobý útlum zaznamenalo město při zlaté a diamantové horečce koncem devatenáctého století, kdy část obyvatelstva odešla za vidinou lehkého zisku. Díky poloze si však udrželo pozici nejvýznamnějšího obchodního centra regionu.

Zatímco pánové, kteří již měli možnost v minulých dnech město procourat, tíhli k různým pohostinským zařízením, dívce učarovala malajská čtvrť s množstvím klenotnických krámků. Za velice příznivé ceny zde bylo možno zakoupit nejen zlato, ale i šperky osázené různými druhy drahých kamínků. Ženská je prostě ženská a jsou lákadla, kterým nedokáže odolat. Nakonec skončila větší část posádky v Búrské hospodě, jak hlásal nápis na vývěsním štítu a dívka se Zrzounem v roli bodyguarda vyrazili na druhé kolo po krámech. Při postavě jejího průvodce bylo možno předpokládat, že si k ní nikdo nic nedovolí.

Když v ranních hodinách dorazili na loď bylo jasné, že příprava na vyplutí se odkládá na odpoledne. Čekaly je náročné dny začínající návštěvou kolonií tuleňů a potom hlavní úkol výpravy. Natočit co nejvíce materiálu o velkém bílém žralokovi, s nímž ještě dívka neměla tu čest.

 

- pokračování -


21 názorů

Andreina
31. 01. 2022
Dát tip

Květoni, děkuji za přečtení. 

Ohledně názvu mysu si myslím, že mohli mít pravdu oba. Mísení teplého proudu Agulha, omívajícího od severu východní pobřeží Afriky a na západě benguelského produ od Antarktidy dokáže zvednout hladinu moře u jihu kontinentu i při úplně klidném počasí. Také jsem všakjiž zažila hladinu placatou jako na rybníku. Podle mého spíš dostal název podle toho, že i v bouřivých dnech při silném západním proudějí dokáže zátoka, kterou chrání, poskytnout bezpečné útočiště. Staří mořeplavci proto k mysu vzhlíželi s nadějí.


Ách, mys Dobré naděje, tajemný kraj objevitelských knížek z dob mého dětství. Portugalský mořeplavec Bartolomeu Dias jej podle své první nehezké zkušenosti nazval Cabo Tormentoso (mys Bouří). Teprve portugalský král nechal mys přejmenovat na Cabo de Boa Esperanca (mys Dobré naděje). Kdo ví, co si od toho sliboval.


Andreina
23. 01. 2022
Dát tip Gora

Ireno, děkuji za přečtení. 

S tou kadencí vkládání nic nenadělám. Můj čas je omezený dobou, kdy kotvíme v dosahu nějaké sítě, protože firma nemá ráda, když používáme satelitní připojení pro soukromé účeli. Momentálně parazituji na wifině vojenské základny v Britském indickooceánském území a douvám, že na to Angláni nepřijdou dřív, než tu skončíme s prací. Tak musím spěchat, abych stihla vložit celou povídku. 

Děkuji za upozornění na chyybu. Samozřejmě to má být "odsuzuje". Hned mažu opravit.  


Gora
23. 01. 2022
Dát tip

Ráda čtu tvé příběhy, jen je to docela rychle za sebou:-)

Je ten přechodník správně? rozhodl šéf, definitivně odsuzujíc


Andreina
23. 01. 2022
Dát tip

Ivi, jsem ráda, že Ti chutnalo, ale pozor na žlučník, to jídlo je dost nezdravé.


mňammňammňammňammňam a ještě jednou mňam....:-)))))))))))))))))))))).....jídlo i vyprávění


Andreina
23. 01. 2022
Dát tip

Cvrčko, díky za Tip.


Andreina
23. 01. 2022
Dát tip

Kočkodánku, díky a snad Tě nezklame ani pokračování.

 


Kočkodan
23. 01. 2022
Dát tip

Jsem dobré naděje, že mne zaujme i třetí dílek. Hned na něj skočím. Bis bald.


Aru
21. 01. 2022
Dát tip

držím, ač někdy z toho úplně spím :D


Andreina
21. 01. 2022
Dát tip

Tak drž krok a vydrž.


Aru
21. 01. 2022
Dát tip

žlučníku se nebojím, jsem jako skála, kde jiní padli, já ač pomalu kráčím dál :D:D


Andreina
21. 01. 2022
Dát tip

Já vím Jaroslave, že jsi u mých povídek občas používal i mapu a dělalo mi to radost. Také pamatuji, jak jsi mne zachránil od ostudy, když jsem u povídky Aceh prohodila délku se šířkou.  Jen ty informace jsou devatenáct let staré. 

Děkuji za přečtení.


Andreina
21. 01. 2022
Dát tip

Aru, díky za přečtení a tenhle recept fakt doporučuji, ale bacha na žlučník


revírník
21. 01. 2022
Dát tip

Takové zeměpisné informace mám nejraději.


Aru
21. 01. 2022
Dát tip

bramborový knedlíky zbožňuju, narozdíl od houskových, tady i s receptem :)


Andreina
21. 01. 2022
Dát tip

Dievča, od zítřka to již bude trochu zábavnější. Já mám ty začátky vždycky trochu rozvleklejší.


dobrá mňamka a krásna krajina ... teším sa na pokračovanie***


Andreina
21. 01. 2022
Dát tip

Aničko, děkuji za přečtení. 

Je fakt, že dlouho bylo Kapské město známé pouze ze dvou hledisek, jedním je Barnardova operace srdce a druhým apartheid.


8hanka
21. 01. 2022
Dát tip

kysané zelí môžem kedykoľvek  v akomkoľvek množstve,  skvelý obed si navarila...spomenula som si:)

Kapské mesto si pamätám od čias prvej transplantácie srdca prof. Barnardom práve v tomto meste...

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru