Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Theia září

29. 01. 2022
9
18
368
Autor
Aru

Dlouho tu nebyla Theia! Zdá se jakoby šla samotnou tmu vytrhávat.

Při psaní pomohla Aurora ;)

Vstávám z vlastního popelu

silnější než kdy dřív.

Roztáhnu křídla,

hory se třesou

v mé záři jež září.

I vaše černé hvězdy přede mnou pokleknou,

jsem bouří srdcím jež zkameněla.

Vidím až na černá dna,

těm co se vzhlíží v zrcadlech, jež se vysypala,

já Theia Euryphaessa!


18 názorů

Aru
18. 02. 2022
Dát tip

Padají bledé měsíce

k nohám královny,

když svítá...

díky F.M.R.C. ;)


Lili.
18. 02. 2022
Dát tip

Thei ja, ja, sehr schön!" 

Tomu říkám return jako vyšitý, takový návrat. Skvělé.


Aru
29. 01. 2022
Dát tip

to rozhodně, díky a ahoj dievča ;)


dievča z lesa
29. 01. 2022
Dát tip Aru

Aurora je žiarivá pomocníčka ... ***


Aru
23. 01. 2022
Dát tip

dobře, díky ;)


Andreina
23. 01. 2022
Dát tip Aru

Zkusím to, dyž tak do mě musíš někdy v květnu kopnout třeba vzkazem, kdybych tu nebyla.


Aru
23. 01. 2022
Dát tip

to nevadí, nikam nespěchám ;)

každý nový poznatek se hodí, protože už nemám šanci kde brát, všechno co jsem mohl, jsem vycucnul. Pindaros o ní užasně mluví: 

Matko Slunce, Theio mnoha jmen, kvůli tobě lidé ctí zlato jako mocnější než cokoli jiného; a díky hodnotě, kterou jim propůjčuješ, ó královno, se lodě soupeřící na moři a spřežení koní v závodech v rychlém víření stávají zázraky. A v atletických soutěžích dosáhl vytoužené slávy ten, kdo si vlasy ověnčil mnoha věnci, když zvítězil rukama nebo rychlostí nohou. Srdnatost lidí však posuzují bohové a jen dvě věci pěstují nejsladší květ života v rozkvětu blahobytu: mít štěstí a vznešenou pověst. Neusiluj o to, aby ses stal Diem; máš všechno, pokud ti podíl na těchto krásných věcech připadne. Smrtelné cíle se hodí ke smrtelníkům."

- je v tom neuvěřitelná moudrost, z času na čas si to přečtu, jsou lidé kteří se chtějí rovnat samotným bohům, ač to lidem nepřísluší. většina zdrojů uvádí jen první část textu, ačkoli i tento kus je jenom ukázkou z většího díla.

jestli si někdy vzpomeneš, budu rád, jestli ne, tak se nic neděje :)


Andreina
23. 01. 2022
Dát tip

Tak s podrobnostmi nemohu takhle z fleku sloužit. Prezentuji pouze to, co mi uvízlo v paměti. Pokud bych měla zapátrat v písemnostech, musel by sis počkat do července, kdy zase budu mít dovolenou a budu s největší pravděpodobností na Krétě. 


Aru
23. 01. 2022
Dát tip

to je ono, protože o Theie se mluví takřka a výhradně v superlativech, bývala dost oblíbená, několik měsíců jsem střádal o Theie informace dílek k dílku, bylo to sice dost psychicky čerpávající (a ještě se mi tam nasunul svět Gai), ale dnes nejlepší informace z celýho internetu jsou o Theie... na... Písmáku :D

navíc je na Theiu naplácnuto minimum nových verzí (moje doměnka -  Hyperion byl přidán k ní dodatečně do manželství, aby se patriarchátu učinilo zadost, takže sám ho nezmiňuju), tak jak se to dělo. Medúsa je naprosto ukázkový příklad, jak zmrvit původní poselství, neustálým upravováním a přidáváním dalších verzí.

jinak o Theie mě zajímá každá relevantní zmínka, tak jestli máš něco navíc, rád si přečtu ;)


Andreina
23. 01. 2022
Dát tip

Aru, jméno Thei skutečně není nikde výslovně uvedeno v souvistlosti s dělením Uranise. Většinou se uvádí prostě sourozenci pod vedením Krona. Já jsem tyto informace načerpala u sestry Eve, která po svém nevlastním dědečkovi proferoru Kazantzakisovi zdědila knihovnu. Tedy, to co z ní po požáru starého domu zbylo. Když se stěhovala z Navplia na Krétu vzala ji sebou, a tak jsem při návštěvách prošla tituly, co jsou psané anglicky. Jako děti jsme ještě se sestrou Míšou trávili v řecku vštší část prázdnin a občas nás hlídal i profesor. Byl dobrým znalcem řecké historie i mythologie a také dobrý vypravěč, takže tam byl další zdroj mých informací. 


Aru
23. 01. 2022
Dát tip

co vím, tak to byl Kronus, kdo svrhnuk Urana s dalšími bratry, naopak sestry mu odmítli pomoct s tím, že mají na práci něco jiného.

nikde se vyslovně nezmiňuje, že by Theia vztáhla ruku na Urana. co není přímo psáno, z toho že to tak bylo nelze vyvodit co bylo.

pokud existuje takový mýtus, kde je přímo napsáno Theino jméno, jak vraždí Urana, sem s ním ;)

"Ouranos je řecké zosobnění nebe. Je jedním z "prvorozených", prvních bytostí, které se vynořily z prázdnoty Chaosu. Ouranos je řecký výraz pro nebe a jeho římský protějšek je Caelus. Řekové si nebe představovali jako pevnou bronzovou kopuli. Byl manželem Gaii a spolu s ní byl otcem titánů, než si ho podmanil jeho syn Kronos a ostatní titáni. Jeho římská podoba je Caelus, což pochází z latinského slova caelum, které znamená "nebe"."


Andreina
23. 01. 2022
Dát tip

Jistě, ale sama v tom nebyla, podíleli se na tom všichni Titáni. Když byl Uranis nesmrtelný, tak ho aspoň rozsekali na kousky a udělali z něho pás asteroidů mei Zemí a Marsem.


Aru
23. 01. 2022
Dát tip

kdepak já Andreino, ale Theia ;)

otcovražedkyně? o to jsem neslyšel, kde by výslovně sama Theia zabila Urana, ty ano?


Aru
23. 01. 2022
Dát tip

díky iví, spojení bylo opět navázano :))


Andreina
23. 01. 2022
Dát tip

I Ty Fénixi, z vlastního popela zrozený, moc hezky jsi nám to podal a je úplně jedno, že je Theia otcovražedkyně.


blacksabbath
23. 01. 2022
Dát tip Aru

Theia už tady dlouho nebyla a teď nastoupila s velkou parádou!!!!!!!!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru