Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nemocná víra

22. 01. 2022
7
16
386

Malá syntéza, leden 2022.

Čím to je?

 

proč chytří lidé nikdy nepodléhají

zoufalství,

zatímco nadávám Bohu?

 

a proč si to Stvořitel nebe a země

nechal dosud vždycky líbit?

 

*

 

Nemocná víra

 

jsem blázen,

mám churavou víru,

lásku jako cedník,

veliké plány,

problémy

rostoucí mi přes hlavu,

 

moje naděje kotví

v Port Arthuru

a skoro věřím,

že mi patří svět,

 

dostal jsem

lístek zadarmo,

ale trápil se,

že nemám drobné,

žádnou zavařovačku

plnou měďáků,

ani železnou rezervu víry,

 

ale vlak mi stejně ujel,

přišel jsem o parádní jízdu

dvacátých let mého života

a ztroskotal na slepé koleji

let třicátých,

kde vrány kalí nebe,

 

spřádám tajné plány

a ještě zbývá zítřek,

možnost všechno zvorat

znovu a docela jinak

 

*

 

Vyznání zarytého ateisty

 

ač ničemu nevěřím,

stále v něčem vězím

 

*

 

Některý básník...

 

má tak široká ústa...,

vyplivne na zem zároveň

teze, antiteze i syntézy,

 

ač je u konce s dechem,

stále píše širokodeché verše,

 

jeho nitro se děsí

chvíle prolomených ledů,

kdy se ukáže střed,

tam kde není,

 

některému básníkovi

se vejde do úst

vize, skutečnost, možnost i smysl,

 

vytřeštěné oči jej pálí,

je jako slepý,

mává kolem sebe rukama,

doufá, že psaní básní dává křídla...

 

*


16 názorů

Alenakar
31. 01. 2022
Dát tip

Tak to by sis rozuměl se Slavíčkem, s Hudečkem a se mnou.


taky je pro mě jen pocit málo


Alenakar
31. 01. 2022
Dát tip

Imprese = pocit   ...Ale copak to stačí. Celá staletí šlo umělcům o víc a teď si vystačí s pocity a "hrou slov" ?



Alenakar
31. 01. 2022
Dát tip

Monet řekl, že je mu jedno, jestli maluje kupku sena nebo gotickou katedrálu.

Stále tady slyším kolem sebe, že v poezii dnes jde jen o pocity a o emoce. Myslím, že tahle zhoubná teze se odvíjí právě od názůrků impresionistů a expresionistů, kteří začali razit cestu "modernímu umění".


s tvrzením o ipres. souhlasím


Alenakar
31. 01. 2022
Dát tip

Český kubismus se od toho světového liší například v tom, že navazuje na baroko a také pouze český kubismus má i architektonickou složku. Nikde ve světě se nestavěly domy v kubistickém stylu.

V umění máme různá specifika a různá prvenství. Například český impresionismus má obsah, ten francouzský vedle něj vypadá jako zcela bezduché umění. Čeští malíři - impresionisté svými francouzskými kolegy pohrdali a měli proč.


cca před deseti lety jsem četl a prohlížel knížku Český kubismus, to jen abych měl minimální povědomí, víc jsem se tomu nevěnoval, protože mi prostě kubusmus nesedl


Alenakar
28. 01. 2022
Dát tip

Radovane,

dělal a nedělal. V počátcích kubismu byl vůdčí osobností hnutí Georges Braque, nikoli Picasso. Námětem obrazů byla převážně zátiší. U nás byl vůdčí osobností kubismu Bohumil Kubišta a pokud by ses chtěl o teorii kubismu něco dozvědět, doporučuji jeho teoretická díla. Další vůdčí osobností českého kubismu byl Emil Filla a mnohá jeho kubistická zátiší skutečně rozezná od těch Picassových jen odborník. Na počátku hnutí, tedy zhruba po roce 1906 brali všichni malíři, kteří se v tomto hnutí angažovali, svůj umělecký směr velmi vážně. "Srandu" si dělal Picasso z konzumentů umění a hlavně z nás kunsthistoriků až na konci svého života, kdy maloval své ohavné porno.  Picasso byl jako člověk naprosto bezohledný chlívák, který by dnes v USA nesporně skončil za mřížemi.


Jen technicky k Picassovi - on sám se několikrát zmínil a je to i v písemné podobě jím napsané (osobně jsem ten jeho dopis nečetl), že si kubizmem dělal srandu a že to není nic, takže bych tomu věřil. Ale ani tak nejsem pro pálení.


Alenakar
27. 01. 2022
Dát tip

Zajíci,

jsem ráda, že s mými názory na moderní umění nesouhlasíš. Byla by strašná nuda, kdybychom si všichni mysleli to samé, ale na Písmáku se mnozí snaží usměrnit lidské myšlení pouze jedním směrem - tím liberálním. Pozoruji, že někteří to dokonce považují za své literární poslání. Někteří radikální konzervativci tvrdí, jako třeba Alexandr Tomský, že přijde doba, kdy se obrazy Picassů, van Goghů a dalších naházejí na hromadu a zapálí. Já tak radikální názory nemám. Zdůrazňuji jen to, že člověk musí nejprve zmoudřet a pak teprve může psát moudrou a kvalitní konzervativní poezii. Současná literární scéna, co se poezie týče, mi připadá jako rej zamrzlých puberťáků.


jo jo Halík, měl jsem nedávno příspěvek na nějaké konferenci, kde i on měl příspěvek, jak to říct ... překvapil mě, zmíněnou knihu jsem nečetl


Alenakar, to dělení znám. Myslím, že i dnes vzniká tu a tam něco, co by šlo nazvat apollinským uměním. S tvými názory na moderní a post-moderní umění úplně nesouhlasím, ale je sympatické, že nějaký názor máš a jsi ochotná jít "proti proudu." Děkuji za komentář.

Radovane, i tobě děkuji za návštěvu, snad nebude od věci poznamenám-li, že prvotní impuls k napsání tohoto textu vzešel z četby Halíkovy knihy "Noc zpovědníka".


Už jsem tu byl, ale ještě to ve mě nedozrálo.

tak až teď:

Vyústění je výborné, a konec konců celá linka, i když se na první pohled zdá, že explicitně o churavé víře tam není nic, protože nastíněné problémy můžou mít příčinu v běžném lidském selhávání, přesto pasáže jako - dostal jsem lístek zadarmo - jemně na ni poukazují.

vyznání zarytého ateisty jsem zatím nedohmátnul

nějaký básník - má pro mě silná místa, třeba to okolo širokých úst a zároveň méně pochopitelná - sloka s prolomenými ledy a středy, kde nejsou


Alenakar
24. 01. 2022
Dát tip

Komentátor se našel! Komentuji až teď, protože dříve jsem tvé texty nezaznamenala.

Už jsem dnes komusi psala citát z Platóna: "nemůže být básníkem, kdo není šílený" - a tak tomu patrně skutečně je. Platón ale ve svém ideálním státě básníky nechtěl. Jedinou formu poezie, kterou by toleroval byly ódy na významné politiky as vojevůdce. Platón byl intelektuál a racionalista. Až do dvacátého století bylo možno dělit umění na apollinské(racionalistické, konzervativní) a dionýzské(emotivní, vyplývající z citů a pocitů). Od počátku dvacátého století se ale apollinské umění zcela vytratilo a propagováni jsou opilci a šílenci jako Vincent van Gogh nebo pomýlení "umělečtí průkopníci" jako Picasso (ten rudý kohout).   Současné umění musí hlavně vyjadřovat pocity a emoce, nejlépe zcela bez účasti rozumu.

Důležité je hlavně jak vyjadřuješ své emoce. Rozum můžeš při ranním odchodu na veřejnost ponechat doma na věšáku. 


Tak... mrzí mě, že se nenašel žádný kritik či komentátor. Zrovna v tomto textu je dost práce. Dal jsem si na něm záležet. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru