Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sedačkokřeslový "chlápek"

04. 02. 2022
7
7
339
Autor
Aru

Lištová poezie opět útočí na vaše domácnosti, pozor!!!!!! Po otevření samovybuchuje.

Sedí v sedle sedačky na koni Theodosius I.

rozhlíží se po křesle nalevo                             

včíl i vpravo kam by chroup                             

Theo Do Sitosti                                                  

na síť Říma navléká                                          

agentí korálky                                                    

Za vším hledej Theodosia?                               

Ptám se rybáře bez jména                               

prstenu i berly                                                    

Mlčí však                                                             

bezkřeslový a bezsedačkový král                   


7 názorů

Aru
06. 02. 2022
Dát tip blacksabbath

možná navlhla šňůra :))


nevybouchlo....:-)))


Aru
05. 02. 2022
Dát tip

to nesouhlasím, Theodosius, nastavil směr, který zlikvidoval gnostiky a křesťanskou církev centralizoval a položil základy fungování dnešních katoliků, což je potřeba k fungování jakékoli úspěšné církve, která se má úspěšně šířit po světě. a také nahodil Římskou říši na křesťanskou kolej

bez něj by svět vypadal naprosto jinak. kdepak Kamamuro, Řím nepadl pod barbary, naopak si barbary postupně získal pod vlajkou křesťanů, vždyť ve středověku nemohl být král ani korunován bez svolení Říma, taky si britové udělali na to konto svoji církev, skutečný pád Římá nastal až 20.9.1870 a ač ztratili moc, stále mají vliv.

nevím, možná ti to ušlo, ale Vatikán je v Římě, moc Říma se pouze transformovala z císařů na papeže, takže Římská říše defakto nezmizela, ale transformovala svůj vliv a moc skrze víru ;)


Kamamura
05. 02. 2022
Dát tip

Kdyby Theodosius neexistoval, dějiny by se sotva vyvíjely jinak. Můj kamarád, co má vystudovanou politologii tvrdí, že diplomacii a strategii jednotlivých států vždycky diktuje geopolitická situace (podobně jako strategii v šachu diktuje postavení pěšců, kteří jako nejméně pohyblivé kameny tvoří jakousi mapu bojiště). 

Cařihrad/Istambul/Konstantinopol by vždy branou mezi Evropou a Blízkým Východem, a až do renezance byl v kontaktu s věděním proudícím z východu po obchodních cestách, a to ho změnilo a položilo základ Byzance. Naproti tomu militantní Řím, impérium podobného typu jako dnešní USA, založené na neustálých kořistnických válkách a přísunu zboží a otroků z kolonií, se rozpadlo způsobem typickým pro podobná impéria - stalo se tak velkým, že ho kolonie už nedokázaly uživit, a zbortilo se vlivem vlastní složitosti. Státy vždycky drží pohromadě ideje, díky kterým vznikly - a když už si římští občané říkali jako ty, Aru: "Pche, do legií mě nedostanou ani párem slonů, radši si zajdu do lázní a pak se pěkně pohádám v Senátu, jedno o čem, a usnu jako malina, ať se starají jiní...", tak měli barbaři volnou cestu - nakonec byli už v samotné římské armádě. 

Stejně tak se rozpadl Sovětský svaz, a stejně tak se teď rozpadají USA. 


Aru
03. 02. 2022
Dát tip

přesto Theodosius změnil dějiny na 1600 let dopředu a jeho synové byli oba omezení, nebyl schopen vládnout ani jeden, nemyslím, že na někoho zapomněl, naopak jeho dědicové sedí v Římě dodnes


Andreina
03. 02. 2022
Dát tip Kamamura

No jo, co bylo platné, že zvítězil nad Góty , císařoval na východě, porazil Maxima na západě, když zapomněl připravit o život jednoho ze svých dvou synů, aby říše zůstala jednotná. Pojeho smrti si synáčkové imperium rozdělili na Východo... a Západořímskou říši a to byl začátek pomalého umírání jedné z největších říší historie. 

To je život, co?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru