Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MONGOLIGARCHOJ

04. 02. 2022
5
11
231
Autor
Lili.

Karavana,
Dál pluje hvězdnou nocí,
Obraz bez rámu,
Jakási tenká linie,
Mi napoví,že
Světlo vzejde z trávy.

Koráb smělý,
Strach si veze,
Napospas vlkům úsvitu,
Hadům,
Jámám bezedným,
Nekonečným obzorům,
Vlnám zeleným,
Od rána do úsvitu zpívá,
Dech legend,kouř ohňů,
Za jurtou...

Už hordy se valí,
Stříbro vzlétá k nebi,
Azurové moře ustává,
Teď poteče krev,
Sami,my kůly bez plotu,
A slunce dále,
V dáli ...pálí...
Jeho výsměch zdvihá dlaň
A rozsévá prach,
Než za horizont ospalý padne,
Líně polaská pár hrobů.

Osamělý kůň bez jezdce,
Loudá se planinou,
Koho hledá,
Kam jde?
Opouští kraj,
Míří v poušť,pouští žilou žití...

...červ v jablku,červ v poušti,
Svět spěje do p...
...víte kam,
Kruh,
bez konce,bez začátku,
Arcilogické!
Takže:
Když nevíte coby,najdete smrt v Gobi.


11 názorů

Alenakar
07. 02. 2022
Dát tip

Líbí se mi básně, které vlají - jako stébla trávy.  Tip.


Aru
06. 02. 2022
Dát tip

myslel jsem to tak, kdyby chán Ögedeje posečkal se svou smrtí (tehdy rozhodně nevěděli jak bojovat proti Mongolům a zmohli se tak maximálně na to se schovat do hradu, který jak jistě víš se da objet a vypálit kolem dokola všechno v okolí, tím ti sice zbyde hájený hrad, ale jinak všichni poddaní jsou buď mrtví, nebo zajatí), aby se mongolové mohli přehnat Evropou, pokud by se vyhli horám, tak by se dostali přes Němce až do Francie, dějiny by vypadali jinak, kdyby vedle Zlaté hordy vznikl po Mongolech ve vnitru Evropy nástupnický stát, vím že je to snění, ale chybělo málo, stejně jako první a druhé dobývání Vídně Osmanskou říší, dějiny Evropy by se vyvíjeli úplně jinak, než je jsou nám známy.

Kamamuro, současný stav mohl nastat jedině na základě minulych rozhodnutí minulých lidí, pokud by se začali chovat v minulosti lidé jinak, pak současný stav by byl také jiný, např. Kdyby Napoleon netáhl do Ruska, tak dodnes je mezinárodním jazykem Francouzština, neexistuje vývoj, který by musel dospět do konkrétního bodu, ale onen konkrétní bod byl vytvořen činny minulých lidí, jakmile by se ale začali chovat jinak, pak by i vývoj byl jiný, lidské činny neřídí žádný neidentifikovatelný bůh, který by směroval lidi do nějakého vykonstruovaného konkrétního bodu, ale lidé si řídí svoje životy sami, přičemž někteří lidé mají větší vliv a moc nad ostatními lidmi, díky tomu vypadají dějiny i současná civilizace, tak jak vypadá ;)


Kamamura
06. 02. 2022
Dát tip

Já myslím, že by to až taková sranda nebyla, vývoj by podle mého názoru stejně dospěl k současnému stavu, ale trvalo by to o dost déle. 

Navíc si myslím, že Mongolové prostě v hornatých částech Evropy neměli vůbec žádnou šanci. Když se proti nim evropská vojska naučila bojovat (protože pěší lukostřelec, a později střelec z kuše má delší dostřel než jezdec, který musí mít nutně kratší zbraň, a zároveň je pěšák menší terč než jezdec). tak měli kočovné národy s jízdními armádami utrum. Od patnáctého století význam jízdy prudce klesá, nastupují kombinované pěší armády, švýcarští pikynýři, lancknechti, a pak tercie... 


Aru
06. 02. 2022
Dát tip

samozřejmě že nevydrželi věčně, údělem všech říší, které se rozpínají nad svůj potenciál je se rozpadnout, co se týče Mongolů, tak nejúspěšnější byla Zlatá horda, Rurikovci by mohli vyprávět ;)

to platí i pro všechny vojevůdce, jakmile zašli za určitou hranici, následoval jejich pád na smetiště dějin :))

v tom jsou geniální Čína a Indie, které svůj potenciál nepřehnaly, proto existují dodnes, narozdíl např. od Římské říše, která se odporoučela z dějin ze své původní podoby :))

každopádně Kamamuro, víš jaká by to byla sranda, kdyby Mongolové dobyli celou Evropu a po nich by se o několik staletí přehnali Evropou osmanští turci? :D


Kamamura
06. 02. 2022
Dát tip

Jenže se potom ukázalo, že důležitější než vojenská je dominance kulturní. Mandžuové, kteří čínu dobyli, nakonec splynuli s místním obyvatelstvem. Dneska je Čína pravděpodobně nejsilnější ekonomickou, a velmi brzy bude i nejsilnější vojenskou silou světa, zatímco Mongolsko je chudičký stát. Problém kočovnictví je, že nemůžeš rozvíjet vědu, technologie, hromadit zásoby, atd. Čína přinesla světu obrovské množství vynálezů a technologií, Mongolové možná tak tatarský biftek a kumys. Mongolové navíc nebyli jediný kočovný národ - Skýtové, Hunové, Avaři, cikáni, některé severoamerické indiánské kmeny, ale všichni byli buď vybiti, nebo se museli kočovnického způsobu života náročného na prostor vzdát. 


Aru
05. 02. 2022
Dát tip

Kamamuro, Mongolové dokázali s přehledem ovládat značná území díky vysoké mobilitě celá staletí, dobyli by s přehledem celou Evropu, kdyby zrovna nezemřel velký chán Ögedeje. Bátú a ostatní velitelé po obdržení zprávy pospíchali na sněm do hlavního města Karakorumu, aby se mohli zúčastnit volby budoucího velkého chána. taková je historie, stáli tehdy v podstatě už na Moravě, nechybělo mnoho a z křestanské Evropy by nezbyl kámen na kameni. na vrcholu své moci měli pod sebou 100 milionů lidí, to je na kočovné kmeny docela úspěch?


Abakus
04. 02. 2022
Dát tip

Kamamura - kočovný národ nemusí vždy prehrať - predpokladám, že má obvykle aspoň o jedno koliesko viac - na to aby sa mohol sťahovať z miesta na miesto. 


Lili.
04. 02. 2022
Dát tip

Jo pokusím se, ale jedu na úsporný režim. Mezera....:-D:-D


Kamamura
04. 02. 2022
Dát tip

Solidní úsilí. Překonám obavy, že budu nazván hnidopichem, a řeknu následující:

Za čárkami (interpunkčními znaménky obecně) bych dělal vždy mezeru. Je to ustálená typografická konvence, a lépe to i vypadá. 

Jinak se mi to líbí, zrovna jsem chtěl psát něco o střetech mezi kočovnými a usedlými kulturami, a o tom, jak to ty kočovné musely zákonitě prohrát - což je škoda. 


Norsko 1
04. 02. 2022
Dát tip

Cos to upletl ? Dlouhej cop indiána Řvoucí býk ?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru