Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Skácelovská literárně-výtvarná soutěž

08. 02. 2022
13
38
1048

Annnie vám posílá pěkný obrázek :)

 

Více info na: www.knihovnadobris.cz

 


38 názorů

Kamamura
13. 02. 2022
Dát tip

Alenakar - když trochu přidáš, třeba se tvůj kult nakonec rozroste natolik, že Skácelovu ikonu nakonec pohodí na smetišti, a postaví na oltáře místo něj tebe. Historie zná mnoho takových případů. 


Alenakar
11. 02. 2022
Dát tip

Žádných soutěží se už několik let nezúčastnňuji, ale skácelovských variací mám na kontě tolik, že nejspíš do dubna nějakou z nich přispěju.

V minulosti jsem se tu ale setkala s tím, že Skácel je tady nedotknutelnou modlou, svatou ikonou. ...To mě trochu překvapilo ve 21. století.


Kamamura
10. 02. 2022
Dát tip

Způsobně tě ze sálu

následuji "vedle",

mrkáš na mě přes šálu,

že jsem "vedle jak ta jedle". 


Silene
10. 02. 2022
Dát tip

Kmm: My dva se případně nemusíme namáhat, viz Hradišťan. 

(K ostatnímu vedle.)


Kamamura
10. 02. 2022
Dát tip

Taková zajímavá diskuze, a úplně jsem jí zmeškal! Jen si odskočím k šachovnici, abych dceru připravil na její první turnaj, a tady se mezitím pořádají hotové literárně-teoretické hody! Snad se nikdo nebude zlobit, když zbufetím alespoň zbytky v mísách a pohárech...

Hmmm.... lahůdka! Máš pravdu, Silene, určovat, která báseň je objektivně "nejlepší" je hovadina, když říkám, "nejlepší báseň", myslím tím "báseň, která tobě připadá subjektivně nejlepší". Obě formulace považuji pro potřeby běžného potlachu za významově ekvivalentní, ale směrem k tobě se budu snažit ve vyjadřování o akuratesu. (Slovíčkaření! Další záliba, která nás spojuje přes zjevně existující síly odpudivé...)

That said... "Pohřeb konfidenta" mi připadá jako dobrá báseň, rozhodně je minimálně působivá. Nevím upřímně, jestli bych uměl něco takového napsat, volný verš moc neprovozuji, schází mi v něm ono rytmicko-melodické lešení, bez kterého se nedokážu orientovat - když píšu, vždycky slyším nějakou hudbu, buď v hlavě nebo ze světa okolo. Každopádně jsme nikdy neměl ambice konkurovat profíkům - nejsem Alenakar, takže jsem si vědom propasného rozdílu ve skillu, zkušenostech a talentu.

Psaní volného verše mi připadá paradoxně těžší, než psát verše vázané. Je to jako chrstnout kbelíky různých barev na podlahu, a pak ve vzniklých tvarech obkreslovat nějaké obrysy, ve které vzbudí ve čtenářích (pokud má autor štěstí) jakési asociace. I když to je vlastně psaní vázaných veršů taky, ale tam aspoň existuje vodící linka rytmu a/nebo melodie, na kterou se dají věšet slova jako ozdoby na stromeček. 

Co se týká recitování, hrál jsem nějakou dobu divadlo, ale pak jsem toho nechal, protože jsem se na jevišti necítil dobře (vadili mi diváci), takže nějaký základ bych měl, ale naživo bych nikdy nic nerecitoval, protože jsem starý a šeredný, a fyzický vzhled je při recitaci naživo významný faktor. Na záznam bych to klidně zkusil, ale zase se namáhat jen kvůli tomu, aby mě někdo sepsul, to mi nepřipadá dostatečně zábavné. 


Alegna
09. 02. 2022
Dát tip

taky jsem si dokument přehrála, potěšil, díky děvčata


annnie
08. 02. 2022
Dát tip

Silene, za dokument velký dík. Ráda jsem ho shlédla a budu nadšená, učiní-li tak někdo další.


Silene
08. 02. 2022
Dát tip annnie

(Ach ano... nedrbat autory, přesně tak. Neboť jinak vidíš, že si přesto ohledně pana Skácela mírně protiřečím. I to má své pozoruhodně logické důvody. Člověk jako bytost v úctě; interpretační svoboda a zejména růst čtenáře však budiž vykoupeny smrtí autora. Což není dehonestace tvůrců, to je barthesovina.) 

Chceš tu můj oblíbený skácelovský dokument? Nutím ho všem! 


annnie
08. 02. 2022
Dát tip

Silene, díky. Již si nevztahuji :)

Teď teprve mi došlo, žes možná tím autorem k (ne)drbání nemyslela Skácela, ale mě, eventuelně Theu (která opravdu není já :) ). Ale koneckonců, nestojí to za další rozpitvávání.

Díky za sympatie. Nemyslím, že myslíš divně, jen jsi na mě moc chytrá, tak ti občas nerozumím. 

Měj se a díky, pá a.


Silene
08. 02. 2022
Dát tip

ach, annnie, je už u výroků mé maličkosti zcela běžné, že se poněkud míjejí svým zamýšleným účinkem. Přiznám se, nemám ten pravý apetit vypisovat se, že máš/máte pěkný název vymyšlen a vtipný plakát přidružen, neboť to je tuším VIDĚT, ale když jinak nedáš, budu doslovná. 

Soutěži pochopitelně fandím, přičemž škody na kohokoli autorské tvorbě páchám raději na vrub svého nejvlastnějšího svědomí, s nímž se celý svůj všelijaký život pokouším ztotožnit nejpoctivěji, kterak umím. Neumím-li příliš, jakáž pomoc. 

PS. Hlavně, aby děti a mládež nemýlila motivační výše výhry do budoucna; ehm, poněkud mi totiž připomíná problematický koncept hurá kapesného. Nu, nejsem organizátor, ale cenu bych s ohledem právě na osobnost pana Skácela koncipovala jinak. 

Prosím, ani tuto marginální poznámku si nijak uštěpačně nevztahuj k vaší jinak fajnové aktivitě. Prostě divně myslím, that's all.  


annnie
08. 02. 2022
Dát tip

Benetko, něco napsat (například v inspiraci Skácelem) je rozhodně lepší, než číst komenty jiných. Beru tě za slovo!!! Máš čas do 30.dubna a počet příspěvků není omezen :)

Měj se fajn, pá a.


annnie
08. 02. 2022
Dát tip

Atkij, díky! Oceňuju, že sis přečetla zadání! Více viz moje odpověď Alegně nad tímto komentem.

Měj se krásně, pá a.


annnie
08. 02. 2022
Dát tip Benetka, Alegna

Alegno, tak to jsem zvědavá!

Ano, smyslem soutěže je připomenout Skácelovo dílo, zjistit, nakolik je dnes inspirativní pro vznik dalších děl (omezeno ovšem na amatérské autory), podnítit a inspirovat amatérskou tvorbu dětí i dospělých a také (zejména dětem) dát výší honoráře signál, že pracovat se vyplatí (například něco vytvořit má větší hodnotu, než jen čučet do mobilu a kompu).

Přeju inspirativní čas, pá a.


annnie
08. 02. 2022
Dát tip

Silene, "drbat autora netřeba" jsem si vyložila jako tvou možnou domněnku, že já nebo někdo jiný zde nabádáme k debatě o osobě a životě Jana Skácela; a abych tuto eventuelní domněnku vyvrátila a případně rovnou od něčeho podobného kohokoli odradila, pro jistotu jsem zareagovala. Jinými slovy: ten žert v tom bohužel nejsem schopná vidět - ale jsem moc ráda, že má obava byla lichá, a také že tě soutěž zaujala.

Měj se krásně, díky a.


Benetka
08. 02. 2022
Dát tip

Slovíčko KURVA prý umí správně říct jenom občan Polské Lidové Republiky. No ale stejně: proč mi to kua lidičky děláte?! Já že jenom nakouknu a tady je toho v komentářích tolik na čtení... Ach.

Ale ne! Nebudu to číst!!! :D

So sorry... Zasa mi jebe.

Jo a dík Ann za info na mém founu... ;)

PeS: Zkusím to vyhrát!


atkij
08. 02. 2022
Dát tip

Už se tedy trochu ztrácím v tom, kdo je kdo...jedna a jedna...nebo dvě v jedné...:) Každopádně Skácel jen jeden. A soutěž je skvělá multiumělecká výzva.Díky za sdílení. 


Alegna
08. 02. 2022
Dát tip Gora

an. pokud Skácelův duch mi pošle jeho múzu, by mě obdařila, ráda přispěju :) ....

takovýto počin chválím, soutěž je pro někoho o vítězství, ale pro většinu autorů je to impuls k tomu, aby si vyzkoušeli svoje schopnosti a tak mohou vzniknout dobrá díla, která by jinak nevznikla


Silene
08. 02. 2022
Dát tip

annnie, to je ryze strukturalistický žert. Nic víc. Jak sis ji vyložila, poslední větu? 

Psalas sama, stočit pozornost k panu Skácelovi, tak jsem přispěla také tipem na text pro jeden ze zdejších dnů. Další třeba, krom všech oblíbených fláků typu Město které musím, jsou Jarní deště. 

Říkám jen názvy, neboť ty obrázky by mi asi neprošly. 


annnie
08. 02. 2022
Dát tip

Silene, nevím, zda chápu poslední větu tvého komentu, tak jen pro jistotu připomínám, že jediným mým záměrem je upozornit zdejší komunitu na literární soutěž, která by pro někoho mohla být zajímavá. Měj se fajn, Pá a.


Silene
08. 02. 2022
Dát tip

A další pitomost je z mého pohledu dělat si z autora nutně/apriori celebritu, když chceš svobodně číst jeho tvorbu tak, aby ses dozvěděl třeba i něco dalšího. O lecčems. 

Ale jasně, drbat autora netřeba. S tím souhlas. 


Silene
08. 02. 2022
Dát tip

Kmm: Určovat nejlepší báseň je principiálně blbost, na níž se mnohdy z nejrůznějších příčin pilně účastním/e, ale ryze pro zajímavost, uměl bys napsat Pohřeb konfidenta? A pak ještě zarecitovat a nezprznit. Dle mého skromného soudu docela slušný level. 


annnie
08. 02. 2022
Dát tip

Kamamuro, na to znám Skácela málo. Ale jsou mnohé, při kterých mám pusu dokořán... A při Uspávance s plavčíkem a velrybou se zas chechtám znova a znova... Ostatně dá se vybrat nejlepší báseň??? Jiná je pro mě nejlepší dnes a jiná zítra...

Tvůj kompliment Ráďovi ráda vyřídím :)


Kamamura
08. 02. 2022
Dát tip

Jenže Skácel je strašná celebrita, vždyť ho recitovl už Nohavica kdysi dávno na svých koncertech, hele, tak mi řekni, (když tu je knihovna Dobříš pro nás), jaká je podle tebe nejlepší Skácelova báseň, ať vím, co a jak. 

(BTW ten jediný chlápek, co tam s vámi pracuje, vypadá fakt dobře, tipoval bych to na Dáinovu Železnou kumpanii odněkud z Modrých hor). 


annnie
08. 02. 2022
Dát tip

Alegno, Čudlo, díky! Pošlete příspěvek...


annnie
08. 02. 2022
Dát tip

To Norsko & Thea & Kamamura: Pozdě!!! Vždycky jsem chtěla být (aspoň tak trošičku) někým jiným, ale teď už chci bejt výhradně a jen sama sebou. Takže díky, Norsko, za pěknej nápad, ale s díky si ponechám svou ideintitu a Thee tu její :) 

Nicméně budu ráda, stočí-li se debata zpět ke Skácelovi, jenž je mnohem zajímavější než já :)


Čudla
08. 02. 2022
Dát tip

Zaujalo /*


Thea v tramvaji
08. 02. 2022
Dát tip Gora

Annnie Norsko nás odhalil! Jsme jedna! :)))) 


Alegna
08. 02. 2022
Dát tip Gora

krásný nápad, přeju hodně dobrých příspěvků :)


Kamamura
08. 02. 2022
Dát tip

Jasná věc, napiš kdy, a přijedu tam, ale až večer po práci, přes den patřím svému zaměstnavateli. 


Norsko 1
08. 02. 2022
Dát tip

Jdeme na pivo? Veletržní palác


Kamamura
08. 02. 2022
Dát tip Lady de Winter, Benetka

Ale no tak Norsko, co to děláš, nakukovat dámám pod škrabošky, to se nedělá! Ať se každý promění podle nálady! To je jako křičet v divadle: "Pane, já vás znám, vy nejste žádný Hamlet, vy se jmenujete Josef Niněra, a bydlíte v Grafické ulici v Praze, vždyť já jsem vás, pane, jednou potkal, jak si kupujete housky! Podvod je to, celé to divadlo!" ;-)

Navíc, indície naznačují, že annnie je opravdu z Dobříše a opravdu asi má něco společného s místní knihovnou, zatímco Thea má možná (to ale nevím jistě) opravdu něco společného s tramvajemi, a hele, v Dobříši jsem byl, a žádné tramvaje jsem neviděl - tedy je možné, že je přede mnou někam schovali, ale (Occamova břitva), proč by to dělali?!

Navíc (psychologie), ženy jsou daleko praktičtější, přímočařejší, a málokterá se baví sama se sebou, jen aby zakonspirovala své písmácké alterego, to mi prostě nesedí. A v poslední řadě - podle mě píší dost rozdílně. Elementary, dear Watson!

Ale jestli se mýlím, a opravdu se jedná o jednu osobu / kolektiv autorů, tak mají můj obdiv. Nákladné, časově náročné fabulace, to je něco, co ocenit dokážu! A alespoň se něco děje, někdo se o něco snaží, bravo, bravissimo!


Norsko 1
08. 02. 2022
Dát tip

Nebo jste jedna a ta samá ? Chci přiznání, jinak nekomunikuji


Rádo se stalo Annnie. Ale bylo to drama :)))

Norsko - je to fajn, že? :)


Norsko 1
08. 02. 2022
Dát tip

Vy si jenom pomáháte ?


annnie
08. 02. 2022
Dát tip

Ahoj Norsko! Annnie jsem já :)

Jak vyhrát se dozvíš na webu Dobříšské knihovny.

Měj se!


annnie
08. 02. 2022
Dát tip

Theo, moc děkuju za technickou pomoc!!!


Norsko 1
08. 02. 2022
Dát tip Benetka

Jak vyhrát hlavní cenu ? Kdo je annnie ?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru