Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dennodenní

11. 02. 2022
1
8
210
Autor
Pohorka

Zacinam s haiku, můj první výstřel. Budu rád za konstruktivní kritiku. Děkuji. 

křik a pláč 

kdy dostanu svoje mléko

ptá se syn každý den


8 názorů

Pohorka
15. 02. 2022
Dát tip

DekujuAnnie


annnie
15. 02. 2022
Dát tip Pohorka

Haiku to sice asi není, ale to je mi fuk. Každopádně se mi ten textíček líbí. Tak tip, a vítej na písmáku a buď zde spokojen a.


Alenakar
14. 02. 2022
Dát tip

Zatím o haiku nejde. Je to jen popis konkrétní situace, ve kterém není žádný přesah, žádné obecně platné sdělení, žádný universální postřeh. 


Pohorka
11. 02. 2022
Dát tip

Já takhle :D pisu to v mobilu, takže občas háčky, čárky jdou bokem. Polepší se :)) 


Janina6
11. 02. 2022
Dát tip

Dennodenní, s dlouhým í. Na "začínám" není špatně vůbec nic, ale máš tam "zacinam". Tak se kdysi psaly texty telegramů, bez háčků a čárek, tak jsem to myslela .-)


Pohorka
11. 02. 2022
Dát tip

Děkuji za kritiku. Ta hrubka, to jsem se vyděsil :D... Prosím, co je na "začínám" špatného, staré? :) 


Janina6
11. 02. 2022
Dát tip

S haiku ti moc neporadím, ale pokud je chceš psát česky, asi by to chtělo kouknout trochu i na pravopis. "Denodenni" - správně "Dennodenní", "zacinam" by bylo v pořádku ve starých telegramech, ale když můžeš bez problému napsat "výstřel", proč ne "začínám"?


Pokud se chceš držet co nejjaponštějšího provedení, je dobré dodržet počty slabik v jednotlivých verších 5 - 7 - 5, nebo aspoň 17 slabik v součtu. I když jejich jazyk počítá tzv. móry, těch má být 17, a to nejsou jen slabiky, náš jazyk prostě počítá slabiky. Počty jsou to první, na čem je haiku definováno.

Ale ani toto první pravidlo není z betonu, protože ne vše se dá přesně tak otesat, a byla by škoda nenapsat krásné haiku je proto, že se nevlezlo do formy. O haiku je spousta knih a v nich spousta teorie a praktických ukázek. I na netu.

Najdeš pravidla motivů, zařazovacích slov, pauzy, zvukomalebnosti, dvou idejí, obrazu nebo zážitku ...  I zde je toho mnoho a kvalitního. Píše sem dost zkušených haikařů s vytříbenou praxí. Koukni na tuto kategorii a najdeš. Koukni i na senrjú, jeho parametry, je haiku blízké ale má své odlišnosti. Mnoho zdaru! 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru