Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Košta kafé

14. 02. 2022
13
9
322
Autor
Movsar

Košta kafé

Pan Rybina z Velkých Pavlovic, prasyn lovců mamutů, rád dumal. Zvlášť za dlouhých večerů, kdy se na horizontu pálavských vrchů táhl dlouhý knír červánků a víno bralo chvíli.

Tehdy pan Rybina, čtenář historických příběhů, vzpomněl vojnu s Turkem. Káva! Kavárna Rybina, to mi nejak nepasuje, poválel archivní cveigltrebe v ústech, zadíval se skrze sklénku na kruh přátel, rovněž prasynů lovců mamutů, a navrhl: Co tak Kafe na košt? Tož to není špatné, dostalo se mu od přátel. A moja by ti tam mohla péct marhulové koláče, nabídl Kajoš Večeřa. Pak pili, ale nezapomněli:

A tak pan Rybina, podnikavý jako každý  pro práci neharmonický jihomoravan, založil první kavárnu, hned vedle mamutího muzea.

Tržby rostly, a tak pan Rybina koupil pár domů v Londýně a do každého umístil kavárnu.

Tož ale temu nebudou rozumět, radili mu přátelé u sklenky. Co třeba Košta kafé? Musíte udělat překlad a transkripcu, strécu, zabékal mladý Jura Štěpků, co v Brně na masárně studoval druhým rokem lingvistiku a teorii juda. Costa coffee! A taky aby se to pak děvčicám lépe nosilo v kelímkách po ulicách, nápisem dopředu. Tož dobře, poválel spokojeně pan Rybina víno a hned den nato nechal v Brně v kopycentru na České u pana Valenty natisknout štíty.

A od té doby pijete kávu a jíte meruňkové koláče v Costa coffee.

 

Toillete l'or Paris

Celá obec českých celebrit a viajpí vůbec na to čekala dlouhé roky. Všechny ty manekýnky, zpěvačky a tučné podnikatele s jízdenkami už unavovalo létat soukromými tryskáči Praha - Paříž naotočku, považovali právo na takový tovar za základní právo high society.

A tak po přímluvách z nejvyšších kruhů do Pařížské ulice konečně dorazila značka Toillete l'or de Paris, obchod luxusním toaletním papírem.

Otevření bylo velkolepé: červený koberec z pevného toaletního papíru, manekýnky oděné do šatů z toaletního papíru, ovšemže ve střihu z dílen Dior a Fendi, limuzíny bentley s francouzskými a českými vlaječkami z toaletního papíru.

Nechyběla televize a několik internetových kanálů. Do sklenic speciální edice moser ve tvaru záchodových mís rozlévalo se francouzské šampaňské, do každé livrejované dívky vhodily hnědou olivu.

Konečně to tu máme, zahlaholil tučný podnikatel s jízdenkami Ivo a roztřásl všech pět brad, silikonová dívka vedle něj se pyšně usmála a ukázala na kašmírovou roli, že tu by si přála. A co teprve až ji společně vyzkoušíte, přispěchal zástupce firmy. Jiný slavný pár budižknicemů zvědavě prohlížel papír prokládaný zlatými proužky Bulgari. Těhotná žena moderátora zábavního rádia lapala po papíru parfémovaném YSL a v obležení vítězkami superstar Moniky a Patricie ocitla se série toaletního papíru Luis Vuitton s hedvábnou podšívkou. Nescaffe připravilo papír napuštěný trochou kofeinu, bergamotu a vanilky, což zaručuje zpevňující a zároveň zvláčňující a pro partnera osvěžující efekt, hovořila zasvěceně obchodní ředitelka firmy s odpadní kávovinou, brzy bude k mání až 50 druhů papíru, zákazníci si jej budou moct vyzkoušet přímo na prodejně, dodala. 

Zkrátka, byl to úžasný den v dějinách české high society.


9 názorů

Humor jemný, jako třívrstvý toaletní papír z kašmírové vlny s příchutí aloe vera. Skvělé.


Silene
15. 02. 2022
Dát tip

Lingvistiku a teorii juda, chcípnu. Poslouchají, pan Mo, neměli by oni psát jednoho každého neharmonického (příp. vyhraněně neharmasanového) obyvatele kraje s majuskulí? My tady u nás nestrpímě žádná geografická umenšování, vědí? A jinak, ještě že píšou. 


Marcela.K.
14. 02. 2022
Dát tip

Přej a bude ti přáno..

Za dlouhý knír červánků  a kašmírovou roli *


Kamamura
12. 02. 2022
Dát tip

Dnes ve výběru

croisant.

Jeden si beru,

en passant.


annnie
12. 02. 2022
Dát tip

Tipuju, že do roka se toho nějakej šikovnej podnikatel chytne. Do dvou let máme speciálky na toilette paper ve všech metropolích a do patnácti měsíců si budeme moct koupit kopie k nerozeznání od pravých ve vietnamských obchodech. Uvědomuješ si, že jsi nebezpečnej?

Tip a.


ani bych se nedivil, kdyby to obojí byla pravda...


Benetka
12. 02. 2022
Dát tip

Toš... Tů našu jihomoravščinu eště mosíš vjácej pocvičit... Ale ináč pobavilo né že né. Zdraví praprapra_pravnuk lovců mamutů... ;)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru