Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Irské prádelny

20. 02. 2022
14
31
503
Autor
Jamardi

„Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné.“ říká Antoine de Saint-Exupéry

„A to i srdcem, ve kterém je sobeckost, strach, zoufalství, hněv a závist?“ říkám já.

Chci to vysvětlit a přemýšlela jsem, jaký příklad uvést. Napadlo mě, že by byla škoda nezmínit se o filmu Irské prádelny (The Magdalene Sisters). https://www.youtube.com/watch?v=prB5jVBbSnA

Takové prádelny v Irsku skutečně existovaly. Scénář filmu je napsaný na základě vyprávění žen, které to zažily a do jisté míry upraven. Skutečné události byly uvedeny v dokumentárním filmu a stručně jsou zaznamenány tady: https://en.wikipedia.org/wiki/Sex_in_a_Cold_Climate  

A teď už k filmu. Děj začíná v roce 1964. Je o dívkách a ženách, které byly kvůli „pohoršení a ostudě“ posílány do prádelen, kde byly násilně drženy. Hlavními postavami tohoto filmu je pět dívek. Jedna byla znásilněna, další se staly svobodnými matkami nebo jinak zostudily rodinu. Ty tam poslali jejich vlastní rodiče. Poslední koketovala a rozhodla o ní vedoucí dětského domova.

Film jsem viděla asi před čtyřmi lety. Byla jsem překvapená rozhodnutím rodičů, pak mě utkvěly scény spojené s ponižováním dívek. Snažila jsem si představit myšlení zúčastněných osob a nešlo mi to, až jsem se dostala k emocím. K emocím jako je sobeckost, strach, zoufalství, hněv, závist..... Tam bych vysvětlení jejich chování viděla.

Když si film vybavuji s odstupem času, zjišťuji, že za nejvíce důležité považuji místo, kdy jedna z dívek, Margaret, má možnost utéci, ale neudělá to, protože má strach.

 

Asi řeknete, že špatné, nesprávné emoce do srdce nepatří. Ale objevují se a kdo za ně nese odpovědnost? Srdce. Protože rozum nemůže, ony rozum neposlouchají. A srdce má tolik práce, že může být rádo, když ho rozum, oči, sluch a další kontrolují.

Srdce je nejdůležitější, ono nakonec rozhodne, co bude. Ale nemusí vidět správně.


31 názorů

Jamardi
18. 03. 2022
Dát tip

Romane, děkuju za tip.


Kamamuro (ad 20.02.2022 08:31:43), toto bych od Tebe nečekal - proč hážeš do jednoho kotlíku křesťanskou liturgii (ustavenou navíc již samým Ježíšem zde dole), a nedobrý počin někoho, kdo ji (asi) v nějakém koutě světa pravidelně absolvuje?!

((...)).

-Já, naopak, znám docela hodně lidí, kteří se, po tom, co začali pravidelně navštěvovat katolické bohoslužby (o svátostech nemluvě), všeobecně duchovně velmi zlepšili..  (( jinak  bych Ti také třeba mohl jmenovat celou dlouhou řadu tyranů, jak píšeš, kteří velmi pravděpodobně katolickou bohoslužbu v životě nenavštívili (nebo alespoň ne v dospělém věku) -mohu snad ale z toho něco podstatnějšího vyvozovat? (asi bych vlastně i mohl,  a určitě  oprávněněji, než jsi to, v opačném gardu,  zde udělal Ty..)  )) .


Jamardi
21. 02. 2022
Dát tip

Dík, zkusila jsem to. Já jenom že o ničem takovém nevím.


vesuvanka
20. 02. 2022
Dát tip

Jarmilo, jsem jen laik, co se týká biologie. Film jsem shlédla  jen "z rychlíku", ale tu scénu s utrženou rostlinou jsem zaregistrovala. Napadl mě lopuch, který se na prádle přichytil, praním neodpadl  a mohl způsobit podráždění kůže, jenže ta rostlina byla nízko, a v ubrousku mně připomněla spíše kus mechu nebo lišejníku. Mohla to být i jiná trnitá nízká rostlina - v Irsku rostou některé jiné druhy, s nimiž se u nás nesetkáme.


Jamardi
20. 02. 2022
Dát tip

vesuvanko, děkuju :)

Měla bych k tobě jeden dotaz jako k bioložce. V tom filmu Margaret v jednom okamžiku něco utrhne a schová to do ubrousku. Pak to něco vhodí do pračky, kde se pere farářovo oblečení. A ten farář se pak svlékne úplně donaha, protože ho to strašně svědí. Co mu tam mohla dát? Co utrhla, není vůbec vidět.


Jamardi
20. 02. 2022
Dát tip

Nami 99, díky :)


Jamardi
20. 02. 2022
Dát tip

Milane, děkuju :)


Jamardi
20. 02. 2022
Dát tip

Janino, děkuju :)


Jamardi
20. 02. 2022
Dát tip

Kočkodane, máš pravdu.


Janina6
20. 02. 2022
Dát tip

To je pěkná a originální myšlenka, že srdcem sice vidíme správně, ale jen srdcem, které je "v pořádku"... a to se v životě bohužel přihodí často, že srdce v pořádku být přestane... Tip.


Kočkodan
20. 02. 2022
Dát tip

Kdo vymyslel ony prádelny, ten asi neměl úplně čistou vestu...


Jamardi
20. 02. 2022
Dát tip

dievča za lesa, děkuju :)


Jamardi
20. 02. 2022
Dát tip Gora, blacksabbath, 8hanka, annnie

Kamamuro, annnie, Abakus, Ireno, Ivi, Karle, 8hanko, Aru, bixley, Alegno, děkuju vám všem za vaše názory a zkušenosti.

Annie, Ireno, Ivi, Karle, 8hanko, Aru, bixley, Alegno, děkuju za tipy. :)

bixley, o divadelní hře nic nevím. Co se týče filmu, byl natočen velice rychle. V roce 1996 byla zavřena poslední prádelna, v roce 1998 vznikl ten dokumentární film, kde účastnice vypovídaly a hraný film je z roku 2002.


Alegna
20. 02. 2022
Dát tip

Závažné téma na dlouhé diskuse...... ano, špatné emoce vedou ke špatným závěrům


bixley
20. 02. 2022
Dát tip

¨Nebyla to původně divadelní hra? Mám pocit, že jsem kdysi podobnou tematiku viděla v podání nějakého britského souboru. 

Máš pravdu, špatné emoce mohou zastínit to, co bez nich vnímáme úplně jinak.


Aru
20. 02. 2022
Dát tip

film jsem viděl a je to vážně hnus co lidi dokážou si navzájem a dokonce vlastním dětem udělat.

myslím, že právě srdce nedělá špatná rozhodnutí, ale může být zastřeno myslí (a jak píše annie strachem), ktere se právě nemusí řídit, tím co je správné, ale vytvoří takové konstrukty, které vedou až k nelidskému jednání, jenom proto, že se to v daném místě a čase zdá jako "rozumné" řešení, stejně jako vše do vede k ponižování druhých není vedeno ze srdce, ale z mysli


8hanka
20. 02. 2022
Dát tip

Je veľa miest, kde sa ponižuje, ubližuje...často v mene niečoho, niekoho... vojenská sluzba, internáty, rôzne zariadenia...aké srdcia majú tí, čo ubližujú...


K3
20. 02. 2022
Dát tip

Romum by měl být vždy rychlejší než srdce.


K3
20. 02. 2022
Dát tip

Jarmilo, film jsem viděl. Podobné to bylo i s chlapeckými internáty.


blacksabbath
20. 02. 2022
Dát tip Gora

Ne vždy je rozum a srdce v souladu. Srdce chce většinou něco jiného ve chvílích, kdy se rozum domnívá, že by to nebylo moudré. A když do toho začne ještě mluvit třeba strach...že později začneme svého rozhodnutí litovat...prostě nejlepší je srdce a rozum za ruce... aaa....

"A srdce má tolik práce, že může být rádo, když ho rozum, oči, sluch a další kontrolují."


annnie
20. 02. 2022
Dát tip

Abakus, ano, princip je v člověku. Ale vzkvétá a sílí v patriarchální společnosti. Mnoho, mnoho žen je patriarchální struktuře nakloněno právě proto, že jim umožňuje na tomto principu budovat zářné zítřky... 


Gora
20. 02. 2022
Dát tip

Nastoluješ obtížné otázky, Jarmilo, a těžko je tady zodpovíme.

Jako úvaha ovšem moc dobré a souvislost s TD je taky jasná.


Kamamura
20. 02. 2022
Dát tip

I dozorkyněmi v oněch pekelných prádelnách byly mnišky. 


Abakus
20. 02. 2022
Dát tip Kamamura, K3

Annie - nemyslím, že je to otázkou patriarchátu - sily a moci áno. Ale to som zažila aj v domove  dôchodcov a na cirkevnom gymnáziu - tam to viedli mníšky - a teda patriarchát tam nebol dominantný. Myslím, že je to v človeku, je to možnosť dostať sa na úkor druhého k moci, majetku a jeho životu. Na slovenský štát sa ešte dlho a  sláskou spomínalo!


annnie
20. 02. 2022
Dát tip

Ale já vůbec neházím do jednoho pytle všechny muže. Ani všechny církevní hodnostáře. Mluvím o principu síly oproti principu snahy o pochopení  a touhy pomoci...


Kamamura
20. 02. 2022
Dát tip

annnie - co se stalo s "Cherchez la Femme"? Opravdu jsou v tom všem koloniálním řádění ženy nevině? Neměl nějaký ten kardinál, zákonodárce, konkvistador nebo policista třeba náhodou ambiciózní manželku, milenku, přítelkyni nebo rádkyni? ;-) Je-li principiálně nesprávné házet všechny černochy, indiány, věřící, nevěřící, doktory, strojvůdce a členy dalších granfalónů do jednoho pytle, není rovněž nesprávné házet do jednoho pytle všechny muže? Nebo ženy? Nebo lidi? ;-D


annnie
20. 02. 2022
Dát tip

Srdce dokáže vidět správně, až když se zbaví strachu. To je ovšem velmi, velmi těžké.

Irské prádelny a další polepšovny jsou důsledkem patriarchální společnosti, ovládané silou. Patriarchálně vedená církev je v tom pouze jedním z (odporných) nástrojů.

 


Kamamura
20. 02. 2022
Dát tip

BTW stejně jako není rozumné stavět tendr před lokomotivu, není ani rozumné, když má rozum v rozhodovacím procesu jen poradní hlas. 


Kamamura
20. 02. 2022
Dát tip

Nad fenoménem irských prádelen jsem se rozčiloval už před mnoha a mnoha lety, když jsem v Irsku byl, a studoval jsem si při té příležitosti místní reálie (bylo to přesně před dvaceti lety). Fakt, že se katolická církev k něčemu takovému propůjčila, je pro mě obrovskou skvrnou na reputaci této instituce, a divím se, že lidé, kteří rozhořčeně odmítají různých tyranů a diktátorů, dokáží ochotně plnit kostelní lavice katolických kostelů, přijímat svátost, a úlevně kráčet od zpovědi "s čistým svědomím". 

Mám celých seznam podobných znepokojivých historických skutečností, kdyby byl zájem. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru