Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nová doba - Coronavirus offline

01. 03. 2022
7
13
355
Autor
Aru

"Pojem fejeton je žánrovým označením pro „nový literárně publicistický útvar“, který vznikl a rozvinul se na místě novinových fejetonů jako méně rozsáhlý článek, či spíše krátký komentář typický silným subjektivním nádechem a lehkou stylistickou formou, zaměřený na aktuální společenské nebo kulturní téma, často o několika volně spojených tématech. Napsán je zábavným literárním slohem, mnohdy satiricky komentujícím či trefně ironizujícím vybrané dobové události. Časté jsou nadsázka, humorné postřehy nebo hyperboly. Typický humor obsahuje i užívání komických výrazů, slovních hříček či užití knižních tvarů. Autor se většinou soustřeďuje na jeden fakt, přitom ale využívá sarkastické nadsázky."

- Omluvte prosím autorův vtip, humor i nadsázku. Autor své dílko psal v prosinci a pouze předpokládal dobový vývoj. Pokud fejeton čtete např. v metru s Arťomem pod radiací zamořeným městem, chyba není na vašem přijímači.

"„Tak nám zabili Ferdinanda,“ řekla posluhovačka panu Švejkovi, který opustiv před léty vojenskou službu, když byl definitivně prohlášen vojenskou lékařskou komisí za blba, živil se prodejem psů, ošklivých nečistokrevných oblud, kterým padělal rodokmeny.", začíná kniha Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války od Jaroslava Haška a "tak nám zabili kovidismus" můžeme si spokojeně říct před zrcadlem my a poplácat se po vlastním rameni.

Skončila doba útlaku a bezpráví. Skončily manýry o kterých konspirátoři psali na svých webech, co bylo veřejným tajemstvím a vrabci si o tom cvrlikali po střechách a začala doba, kdy se můžeme vrhnout na světlé zítřky vstříc energetické krizi a splácení covidovych dluhů. Jak asi tušíte, virus se nejvíc bojí chudých a rozvrácených zemí, útočí zejména na ty země, které mají ještě peníze na nákup vakcín, testů a jednorázových masek. Virus jakmile zjistí, že země má takové dluhy, které není schopna splácet, nikdo ji nechce půjčovat a její ekomomika míří do kolapsu, virus se tak lekne, že si sbalí kufry a odletí prvním letadlem pryč.

I když byli tu lidé, kteří bezmezně věřili milovanému otci vlasti a spasiteli svatému Babišovi, jinak by ho tolikrát nevolili a věřili mu i poté co se z něj stal milovaný vůdce a nebyl sám. Spojená Evropa se rozhodla společně vybudovat čtvrtou říši souhlasně s celým světem, podle hesla 'když blázní soused, můžeme i my'. Leč ani Třetí říše netrvala tisíc let a čtvrtá skončila dřív, než se vůbec rozjela do koncentračních a převýchovných táborů.

Politici lidem za dva roky upekli nejeden explozivní dortík, nad kterým jsme se mohli i my společně zamýšlet se Shakespearovým Hamletem: "Být nebo nebýt – to je otázka, je důstojnější zapřít se a snášet surovost osudu a jeho rány, anebo se vzepřít moři trápení a skoncovat to navždy?" Hamletova věta samozřejmě zde nekončí, ale proč být chmurný, ptáčci se chystají k jarnímu křiku a květinky znovu mohou po dvou letech vyrůst. Můžeme se zcela volně nadechnou svým vlastním nosem.

Ano, je to možné, nos opět slouží k dýchání. Je to lékařsky potvrzeno, miliardami lidí ověrováno trpělivě den po dni a zkoumáno mnoha vědeckými kapacitami o které se můžeme opřit, tím naším vlastním nosem. Je znovu bezpečné otevřít vzduchotěsné poklopy od prepperských vaultů k volnému dýchání a radování se společně s lidmi v hospodách. Najít si partnera, nebo partnerku a vystavět si společné hnízdo.

Člověk není stavěný na život pod zemí, ostatně i přeživší apokalypsy musí občas vyjít na povrch falloutu do přírody v hazmat suitu a nakoupit za zátky něco málo předválečných radioaktivních potravin nezbytných k přežití, chránící si své zdraví v nelítostných dobách, před mutanty střelnými zbraněmi a výbušninami.

Z farmaceutických chemických závodů se zatím stahují ne mračna, ale jehly s heslem 'čím tišeji, tím vyšší prémie', dobrovolnost se nechat ojehlovat na vlastní riziko je už skutečně dobrovolná. Možnosti využívají především sebevrazi za drobný poplatek jako prostředku k rychlému odchodu na odpočinek.

Nakonec zvítězil rozum a rodiče dali přednost mít zdravé aspoň malé děti, jelikož vláda nenabízela zdraví, ale společenské výhody lidem, kteří na její kostlivou ruku kývli. A tak zvítězila láska nad šílenstvím, nenávistí a obohacováním se na úkor druhých v novém světě s možná jen drobnými dluhy, malinko pošramocenou ekonomikou a drobně zvýšenými cenami za energie, ale kovidismus je fuč, poděkujme za to oplatkovému bohu, až půjdeme k oltáři o velikonocích.


13 názorů

Aru
03. 03. 2022
Dát tip

díky Květoni, to intro bylo nutný, aby se předešlo diskuzi co je fejeton a co není, protože jsem tu našel texty co "klasický" fejeton v tomto smyslu nám v této kotlině známý nesplňují.

čekalo to tři měsíce, byl to test, nakolik text obstojí v průbehu času a bylo zajímavý sledovat, jak postupně mizí ta nařízení kterých se fejeton dotkne.

druhá varianta s kterou jsem počítal také, kdyby nařízení zůstala, nebo ještě přitvrdila - tím by fejeton byl o to řezavější.

škoda, že pod novými událostmi toto výročí 2. let covidu úplně zmizelo, vlastně když média zaměrila svá děla jinam, tak to vypadá jako že žádný covid nejenom že není, ale snad ani nikdy nebyl a že to byla jedna velká mediální bublina co splaskla :D


Aru
03. 03. 2022
Dát tip

no jo F.M.R.C. v Africe je hodně nerostných surovin, kde kdo chtěl mít kousek


Slušný satirický šleh. To intro snad ani nebylo zapotřebí, každý by měl alespoň tušit, co je fejeton a jaké jsou jeho cíle. 


Lili.
02. 03. 2022
Dát tip

Nesmyslnost na entou, vraždění civilistů. Zvedá se mi žaludek. 


Aru
28. 02. 2022
Dát tip Benetka, Lerak12

a co taková Druhá válka v Kongu, taky se jí říká Velká africká válka. bojovalo v ní DEVĚT afrických států a 25 ozbrojených skupin a byl to nejhorší konflikt od druhé světové války. umřelo v ní 3.8 miliónů lidí, většina hladem a na mor a to většinou civilisti, a probíhala v letech 1998 až 2003, což není vůbec zas tak dávno a psalo se o tom na Písmáku? byli Písmaci proti této válce? proč média o této válce neinformovala svět bitvu od bitvy po dobu pěti let?

takže tak, já beru za strašnou každou válku, nikdy bych do žádné války nešel střílet kohokoli na jakékoli straně, protože je to nelidské - zabíjení je svinstvo. už jsem se o tom vyjádřil na hlavní straně, ale nebudu o tom psát denně básničky, vyžívat se v konfliktu, ani se nehodlám nechat vtáhnout médii do nenávisti proti Rusům, jsou to lidi jako my, i oni jsou něčími syny, stejně jako my a i oni mají své rodiny, jako my. dokud to lidi nepochopí a budou se navzájem nenávidět, tak války nikdy nezmizí a budou se znovu vracet, protože ten, či onen národ nenáviděl jiný národ


Benetka
28. 02. 2022
Dát tip

Já děkuji.

A ještě něco napíšu - tady mě nikdo tuším mazat nebude! :D

Bavím se i nad tzv. Písmáci proti válce. A táži se? Kdeže byli titíž Písmáci když byla válka v Afghánistánu? Nebo to snad nebyla válka...? A jo! Nebyla!! To byla přece mírová operace!!! Akorát při ní umřelo několik settisíc lidí... Ale to přece newa ne...? Hlavně!!! Hlavně že byla mírová. A hlavně... Tisíce hlavní chrlilo smrt. Ve jménu humanity.

Eh.


Aru
28. 02. 2022
Dát tip Benetka

díky, jsi pozoroný čtenář, byl to překlep ;)

přesně jsi na to kápl, znovu se média dopouštějí toho samýho svinstva jako za covidu a sledují válku online, bitvu od bitvy, do jaký doby jsme to dospěli, to je šílený, abych byl proti válce a tím myslím proti jakékoli válce, tak přece nemusím to sledovat 24 hodin a psát básničky o každém padlém, nebo ano?

lidi se totálně, ale naprosto vůbec nepoučili z covidových zpráv a masírování tím svinstvem lidi, teď média masírují lidi válkou a lidi to sledujou online, ZASE!

díky moc, trefil jsi to ;)


Benetka
28. 02. 2022
Dát tip Aru

Jo jo... Se bavím. Dnes -už newim na jakých stránkách- byla vždy lištička: KORUNA VÍ RUS : počet nakažených počet hospitalizovaných počet exitus počet blablabla. A dnes? Tatáž lištička avšak nyní s nadpisem UKRAJINA : Kde se bojuje Za co se bojuje S kým se bojuje a blablabla dále. Jak jen se neusmát?

pées: doborovolná je schválně a nebo překlep?


Aru
28. 02. 2022
Dát tip

no jo, tak v tom se míjíme, k jedničce a dvojce jsem se nedostal, to už je vážně dávnověk, ale přečetl jsem si aspoň příběh ;)


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

Aru, znáš mě - co se klasických her týče, znám skoro všechno.  ;-) Hrál jsem jedničku a dvojku, dál zatím ne. 


Aru
28. 02. 2022
Dát tip

ano, tento silně nekorektní fejeton jsem přece jen vydal, hotové to bylo už v půlce prosince, je zajímavé, že už tehdy mě napadla ta radiace :))

Kamamuro, to je reference na sérii Fallout; vaulty, zátky, hazmat suity, mutanti, neznáš? ;)


Kamamura
28. 02. 2022
Dát tip

Tak jsi to přece zkombinoval dohromady! ;-D

Stavění bunkrů pro různé oligarchy byl v posledním desetiletí velmi lukrativní byznys - na celém světě. Žádný oligarcha není úplně pitomý, a žádný nechce umřít na následky svého stylu vládnutí. 

Tak až z bunkrů vylezou, tak si to pak v postfalloutovém světě mohou rozdat ve čtvrté světové - jak řekl Einstein - ozbrojeni klacky a kamením!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru