Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nazdar děvčata

02. 03. 2022
22
58
744

,,Nazdar děvčata," volá na nás soused. ,,Zase jste byly v kontejneru?"

,,Jasně, pořád je tam co nosit. Teď vyklízíme garáž." Pomalu, ale jistě zbavujeme starou chalupu nepoužitelných věcí, které rodiče nastřádali za dlouhá léta.

Je krásný den, ale stále hodně chladno. Modely, které máme na práci, by na módní přehlídce žádné ocenění nedostaly.

Má červená vesta, zelená mikina a losové tepláčky jsou hřejivé i slušivé, ale jak říká moje dcera:

,,Vypadáš jak vánoční skřítek."

Na Olinu vyšly trochu decentnější kousky nikdy nenošených věcí po babi. Ta měla jedny oblíbené tepláky a nechtěla je opustit.

,,Nazdar děvčata," ozve z auta, které zastavilo za námi. ,,Koukám, co je to tady za pěkný mladý holky."

Z vozu se vyklání náš zedník. Tady je to tak nějak normální, že jedete okolo a navštívíte bývalé zakazníky, ze kterých se postupně stali přátelé.

,,No, aby ses nepletl. Víš, jak se to říká." Olina se zamyslí, zřejmě si to v duchu překládá z latiny.

,,Vzadu lyceum, vpředu muzeum."

Pokud se ještě dokážeme zasmát sami sobě, je to fajn. 

A zasmát se s přáteli je ještě lepší.

 


58 názorů

Taky zdravím, Jarrdo, každý hezký moment je jako barevný korálek.


Jarrda
20. 03. 2022
Dát tip

Dzravím. Pěkná momentka ze života. 


A co se týče té Tebou opakovaně zmiňované šílené dopravy jídla přes půlku světa? - Samozřejmě , mně to také vadí -ale nepíšeš, co s tím dělat! -Co asi; - takovou přepravu zakázat?  -ale kdo ji má zakázat? A kdo ten zákaz bude sledovat, ..., kontrolovat, vymáhat, a kolik na to všechno budou náklady ? -Jako daleko jednodušší vidím právě to, aby se k ceně výrobku připočetla určitá ekodaň 

(správně ji potom použít je ovšem další záležitostí; - rozhodně by to neměl být klasický příjem přerozditelného rozpočtu nějakého státu, , td.)

v místě prodeje ((která omezí zájem o takové zboží, a i tu neekologickou

 

 

přepravu tím omezí ( - ostatně podobně, jak je tomu dnes třeba u tvrdého alkoholu a cigaret)  )).. (případně zatížit větším  ekopoplatkem i pohonné hmoty na tu přepravu -a ne ji naopak od daně osvobozovat! (jak je tomu údajně dnes u leteckého benzínu v rámci EU, takže nesrovnatelně přírodě škodlivější letenka z jihu Francie do Berlína je levnější, než ekologicky mnohem čistější jízdenka na rychlovlak..) ). 


Aru, jisté je jen to, že pokud se má ekologická situace (stav) planety Země viditelně zlepšit (neříkám napravit, to je asi v dohledné době nemožné), tak se prostě 1) musí omezit spotřeba ruku v ruce s tíím, že 2) stávající cena výrobků, která v sobě nezahrnuje náklady na recyklaci (to prostě neviditelná ruka trhu sám nevyřeší), bude muset být navýšena .. .

Samozřejmě, tohle všechno je možno legislativně uložit přímo jednotlivým výrobcům., ti ale logicky o to musí (dříve či později, více či méně úplně , td.) navýšit konečnou cenu výrobků.. .

Takže můžeš to převracet jak chceš, v konečném důsledku to prostě vždy bude platit spotřebitel.. . A myslím si také, že v mnoha oblastech má lidstvo velikou rezervu v tom, že může méně plýtvat (třeba jídla se údajně v bohatějších částech světa -kam ovšem patří i česká velkoměsta např. -vyhodí více než 30 procent toho celkově prodaného!) ((předevčírem tuším jsem  viděl kousek pořadu Výměna manželek - a tam arogantně se chovající jeden manžel se ještě divil tomu, že mu dočasná manželka vyčítá pravidelně vyhazované porce bezvadného jídla do odpadu prostě proto, že vždy musel mít jídlo právě čerstvě uvařené.. . A takových lidí asi nebude zrovna málo.)). Etc.


Aru
12. 03. 2022
Dát tip

Zeanddrichu, já opravdu nechápu proč házet dopady na ty lidi co nynější problémy nezpůsobili, vždyť třídíme uz snad všichni ve vyspělých částech světa. jeden převoz tankerem způsobí tolik škod jako už nevím kolik tisíc aut, ale ty navrhuješ že škody které bezuzdně způsobují nadnárodní giganti, kteří si platí své politiky a pravníky mají za ně nést důsledky běžní lidé na svých bedrech, proto píšu že přeješ lidem globální teror, protože zvýšením daní běžným lidem chceš v důsledku, aby jednak chudí lidé byli ještě chudší, jednak aby bohatí dál bohatli na chudnoucích lidech (abys mohl zbohatnout, musí vždy někdo na planetě zchudnout), plus aby nadnárodní giganti nebyli nijak kontrolování a aby jejich rozhodování nepadlo na jejich hlavu, ale aby to odnesli koncoví uživatelé, nepřijde ti to na hlavu, aby nejbohatší lidé, vlastnící xy firem/korporací se vyhnuli zodpovědnosti za své činny?

za mě by měli být hnáni k zodpovědnosti ti u kterých problém vzniká, jenže to se zaplacenými politiky není možné, celý ten systém je prohnilý od shora, tím že uvalíš na lidi vyšší daně se změní pouze to, že lidi budou odevzdávat víc do státní kasy, která bude o to víc vykrádána - je to samozřejmě možnost tlačit lidi ke zdi, už dva roky vidíme tento princip v praxi a někteří se sktutečně probouzí a začínají žít mimo nelidsky nastavený systém, ale plno lidí se jenom přizpůsopí rostoucímu tlaku, kam až vydrží každý jendotlivě.

ne Zeanddrichu, nosím věci dokud jsou nositelný, protože nerad chodím mezi lidi a ještě méně rád nakupuji ;)


PS: A jinak mne zaujalo, kolik holek tady nenosí rádo růžovou-vy asi tedy nebudete zrovna cukrové panenky :)

((Zapátral jsem v paměti, a ano, vypadá to, že ode dneška mám novou dělící kategorii pro něžnější pohlaví - a sice na ty, které rády nosí růžovou, a na ty, které ji rády nenosí :) ))


To Evženie:  ..ano, nevyplatí se to dnes přešívat právě proto, že se za novou ( bez toho poplatku za použití světa :) , etc.) platí pouze zlomek toho, co by reálně měla stát; - a zbytek si bereš (ikdyž třeba nechtěně a, více méně, i  nevědomky) prostě na úvěr, který za Tebe bude -možná -jednou platit Tvůj vnuk, pravnuk, td. :). 

Prostě -ekonomické vztahy zde dole, na  planetě Zemi, jsou dnes hodně pokřivené, jelikož právoplatné nároky jedné ze stran -a sice právě té planety -se vůbec nebraly v potaz ((ona totiž dlouho, předlouho, více méně, pouze mlčela -to ale už, jak se zdá, pomalu končí.. :) ))


To Evženie:  ..ano, nevyplatí se to dnes přešívat právě proto, že se za novou ( bez toho poplatku za použití světa :) , etc.) platí pouze zlomek toho, co by reálně měla stát; - a zbytek si bereš (ikdyž třeba nechtěně a, více méně, i  nevědomky) prostě na úvěr, který za Tebe bude -možná -jednou platit Tvůj vnuk, pravnuk, td. :). 

Prostě -ekonomické vztahy zde dole, na  planetě Zemi, jsou dnes hodně pokřivené, jelikož právoplatné nároky jedné ze stran -a sice právě té planety -se vůbec nebraly v potaz ((ona totiž dlouho, předlouho, více méně, pouze mlčela -to ale už, jak se zdá, pomalu končí.. :) ))


Zeanddrich E.
12. 03. 2022
Dát tip annnie

Aru, co říkáš ohledně transferu zboží přes půl planety apod., s tím plně souhlasím,..., ale jinak opravdu nevidím spravedlivější možnost nejzákladnější tzv.ekodaně než tu, že  si ji každý zaplatí u toho výrobku, který si pořizuje ke své spotřebě.. . Dneska se prostě neplatí cena celá - jedeme, jako lidstvo, na dluh - a ten dluh -ovšem spolu s obrovskými úroky -budou (patrně) platit  (splácet, splatit úplně je bude asi nemožné) následující generace.. .

((Takže, stejně jako Ty jsi mne vytrženě nařknul z ekoterorismu, mohl bych já Tebe zase nařknout (třeba) z genocidy (z pokusu o genocidu) na přicházející generaci, etc.

((...)) )).

- Á props -nepatříš zrovna Ty náhodou mezi ty, co ..klidně vyhodí novou košili do koše -a navíc v pouze jednou použité igelitce?! :) - to jsou, podle mne, ti praví ekoteroristé.. .

.


Aru
12. 03. 2022
Dát tip

měl by ses probudit Zeanddrichu, demokracie tu už minimálně dva roky neexistuje, právě se podepisuje např. charta 2022


(Tuším, co někdo z politiků hned  namítne:  ..ale kvůli těm ekopoplatkům se nutně zmenší spotřeba (( přeloženo -méně budeme žít na dluh vůči přírodě, ..., planetě, následujícím generacím, etc.)). A pokud bude nutno zmenšit spotřebu, nebude se to líbit určité -řekněme méně  vzdělané (snad pouze  méně  vzdělané, a ne něco horšího!) , dosti široké vrstvě lidí - a ti potom ve volbách zvolí  nějaké populisty (přeloženo: ještě větší populisty, než jsme my)! .)

(( ...)).

A já říkám -ano -to by hrozilo, a proto je nutno lidi více motivovat k tomu, aby se široce vzdělávali; - a potom, podle výsledku  vědomostních testů řekněme jednou za čtyři roky před volbami, přidělit každému určitou (a citelně odstupňovanou) sílu  volebního hlasu!.

-Toto, jak se zdá,  bude ta podmínka dalšího kladného vývoje našeho světa (života na planetě Zemi), pokud si tu ovšem budeme přát zachovat demokracii ((což by bylo žádoucí, si myslím)).


Aru
12. 03. 2022
Dát tip

takže ty Zeanddrichu navrhuješ úplně zruinovat lidi, daň z výrobku už je, dále daň z platu a teď další, druhá daň z výrobku, celkem tedy trojitá daň na lidech. je vidět že tvoje sociální cítění k lidem se rovná nule a raději bys zničil běžného člověka a toho donutil platit jako šíleného, než aby ses zaměřil na nadnárordní giganty, kteří problémy vytváří.

uvalit na lidi další daň neřeší vůbec nic, jsme v době, kdy jsme nastavili sebezničující podmínky, především je potřeba pěstovat potraviny u nás, které lze vypěstovat u nás v našich podmínkách, ne je vozit přes půl planety, to znamená například přestat pěstovat na našem území nesmyslné množství řepky.

je potřeba se soustředit na ty lidi co problémy vytvářejí, ne uvalovat na lidi další daně, především jsou to politici, kterým už na lidech nezáleží, dále nadnárodní korporace co vyrábějí a vozí zboží přes půl planety a 1% lidí, jenž vlastní 50% veškérého hmotného majetku na této planetě, pokud se s těmito třemi pilíři nic neudělá, můžeš na lidi valit daně jak chceš, ale nic moc se nezmění, tvůj ekoterorismus se mi nelíbí, protože to s ekologií nemá nic společného a nezaměruje se na problémy jako takové, ale navrhuje nejpovrchnější řešení, to je zvyšovat neustále lidem daně, tak dlouho dokud je to nezničí, typické myšlení lidí co chtějí globální teror, nebo naivních lidí, kteří tomuto neřešení uvěřili.

navíc to navrhuješ v době kdy hrozí extrémní nárůst inflace a přerušení obchodních tras z východu a přesměrování do Asie

 


To Alenakar: ale tím my přeci nesplácíme- to jsou důsledky (škody) naší nezodpovědnosti, které, zatím, nese planeta; škody -možná -budou splácet jednou teprve naši potomci.. .


Vidím, že někteří zde asi nepochopili (vhodnou)  formu tzv. ekodaně - a sice tu, že při prodeji (snad) každého výrobku by se měla vybírat taková částka, která by zajistila úplnou a bezezbytkovou recyklaci daného výrobku (a pokud je recyklace někde nemožná, tak bylo by, myslím, vhodné -třeba - vybrat částku, která by šla do nějakého „ekofondu", ze kterého by se způsobené škody alespoň nějak kompenzovaly; ..konkrétně, co se týče oděvů - po mém příchodu do Prahy jsem  byl zděšen, že pro značné procento zdejších obyvatel jsou některé oděvy (klasicky ponožky, bílé košile třeba) natolik levné, že si je kupují na jedno použití, a pak je prostě vyhodí do (netříděného)  odpadu..).

 

Náklady na -pokud vůbec nějakou -recyklaci v takovém případě platí celá společnost,..., a ne ti, kteří se chovají takto nezodpovědně.. . A toto je jen jeden příklad z mnoha.

Ekologové po takové formě ekodaně volají už dlouho,..., ale ne (zatím) dostatečně široká veřejnost, a tak na to prostě politici (s odpovědností (mnohdy i s životností) pouze čtyřletou), lidově řečeno,  „kašlou". 

 

Nezbývá ale také, než znovu připomenout - každý, kdo máme přístup k internetu, a umíme číst a psát, neseme odpovědnost za tento stav ((neseme tzv. vinu z nečinu..)).

Je dávno již známo, že tisíc krátkých podnětů (třeba jen o délce jedné věty) denně v politikově poště udělá více, než sebesofistikovanější ojedinělé (občasné) rozsáhlé studie.. .

(( ...)).


Alenakar
10. 03. 2022
Dát tip

Zeanddrichu,

tu daň už splácíme změnou klimatu. Budeme ji splácet stále častěji událostmi jako bylo tornádo naa jižní Moravě. 

My máme soukromé rodinné arboretum a v posledních letech v něm popadalo tolik stromů, kolik nepopadalo za celou jeho historii.


Aru
10. 03. 2022
Dát tip

tak to je důvod ji věřit Evži :D:D

já taky chodím v jendý mikině, ale víš jak, nejdu farmaceutický klice na ruku, občas je dobrý vědět co ty "lidi" dělají, než jak vypadají ;)


Ale zase nosí Uršula furt to stejné šáčko, Aru. 


Abakus, o už by bylo jak v té pohádce. Ale nyní je ještě úsměv i smích zadarmo, i když ho moc není. :-)))


Nazdar Benetko, určitě ti to moc sluší, ale občas snad provětráš i ty hodobóžové montérky.


Přešívané věci jsou dobré, pokud se to umí, Zeanddrich E. Ze starších džím jsme šili dětem oblečení, sobě vesty a sukně, šila jsem i na zakázku zimní bundy. Ale dnes se to opravdu nevyplatí. Ale stejně přešíváme.


Abakus
10. 03. 2022
Dát tip

ja by som ešte pridala daň za smiech , daň z brady - už bola kedysi zavedená, najvyšší čas obnoviť. Na cintoríne kamoška platila dlhé roky daň za nadmernosť - to keďže bol hrob prázdny  a ona ho chcela mať na dobrom mieste - tak postupne predávala  a  kupovala.... Za blbosť sa  síce platí, ale daň z  toho asi odvedená nie je!   


Aru
10. 03. 2022
Dát tip

myslím Zeanddrichu, že apelovat na lidi povětšinou beze cti a národní hrdosti, kteří jsou mnohde HYPOTETICKY placeni nadnárodními koncerny můžeš apelovat jak chceš a bude to mít nulový vliv na jejich rozhodování.

třeba taková Ursula von der Leyn, předsedkyně Evropské komise je propíraná na půdě Evropského parlamentu za její napojení na farmaceutický průmysl, kde neuvěřitelnou náhodou pracuje i její manžel.

nevím jestli je v dnešní době enormího zdražování rozumný žádat lidi o další daň, někteří nejspíš nebudou mít ani na základní potraviny


Benetka
10. 03. 2022
Dát tip

Hmmm... Já furt chodím v jedněch odrbaných montérkach a v jedněch rozervaných bagančatech... Ale koupil jsem si k tomu novou mikču a světě div se! Vyrobeno nikoli China ni Bangladežo ale! Honduras...

Jo jinak: Nazdar kluci!


Jeden z důsledků průmyslové revoluce -až neuvěřitelně  levné oděvy, ..., oproti celé předchozí lidské historii (ještě v 70.letech se ovšem u nás, na  venkově JM kraje, oděvy běžně přešívaly, td.).

Je to ovšem tím, že se stále ještě (téměř) neplatí daň za použití světa,..., za způsobenou ekozátěž ;  -tu, i s velikými úroky, za nás budou splácet až (pravděpodobně) následující generace ((co s tím každý z nás může dělat? - Třeba apelovat na své politiky - já ..CHCI ,..., CHCI, CHCI platit ekodaň!!)).

.

.


Já je nosím, Renátko, ty jsem zdědila po dceři. Byly jí malé. :-)))


bixley
03. 03. 2022
Dát tip

Ale Evži, proč nechceš nosit ty lososové tepláčky???


Evženie Brambůrková
03. 03. 2022
Dát tip blacksabbath

My se rádi smějeme, Ivi :-)))


Milá Alenakar, sklo, plast a starý papír nebudu dávat do charity, ale do tříděného odpadu. Charitě jsme věnovali 50 pytlů oblečení a 10 pytlů bot. Také okolní domovy důchodců získaly kvalitní knihy. A i u nás v prdelákově v Lužických horách, máme jen na naší ulici 6x kontejnery na tříděný odpad a ve městě na 5 místech charitativní na oblečení. Většinou to tak dnes je v každé větší vesnici. Všude žijí lidé.

Děkuji za T.


zasmát se s přáteli...:-)))))))))))))))))))))))))))))


Alenakar
03. 03. 2022
Dát tip

Doufám, že to byl kontejner charity. Co je pro jednoho už nepoužitelné, jiný s radostí uvítá, zvlášť dnes, když je kolem víc a víc bídy. Když jsme vyklízeli byt, plnili jsme kontejnery charity několik dní.  ...Ale takové kontejnery jsou asi jen ve velkých městech.   Tip.


Děkuji, Jano. U mne jsou vrcholem barevnosti červené boty. Ty prostě miluji.


vesuvanka
03. 03. 2022
Dát tip

Pěkné, pobavilo mě, TIP. 

Vypadáš jako vánoční skřítek... Mně kdysi někdo řekl, že vypadám jako papoušek - s oblibou jsem kombinovala modrou se zelenou a tenkrát se říkalo "zelená a modrá pro blázna dobrá", ale mně se tato kombinace  líbila. Jinak i teď na "stará kolena" dávám přednost živějším barvám.


Takovou fantazii nemáš :-)))


Čudla
02. 03. 2022
Dát tip

Úplně Vás vidím v živých barvách. /*


A tak to má být, Hanko. Aspoň na stará kolena si dělat jen radost.


A to je , Gábi, proto, že jsme stále mladí.


8hanka
02. 03. 2022
Dát tip

ahoj, dievčatá:))

Roky som nosila čiernu a modrú -džínové veci, v dôchodkovom veku som preladila - veselé farby letných šiat, od bielej cez oranžovú, červenú, modrú, veľa kvetov, čipiek...nechápem, prečo až na staré kolená...ale ružovú fakt nie...už teraz mi je ľúto, čo všetko po mne skončí v kontajneri, musím si to užiť čo najviac, kým tu som:)


gabi tá istá
02. 03. 2022
Dát tip annnie

ja keď i dem na stretnutie so spolužiakmi z gympla, vždy sa idem stretnúť s našimi deckami, je jedno, po koľkátich rokoch, nazdar holky! :)


Vyloudit u druhých úsměv, to je moje radost, Lído :-)


Šatové zástěry mamka milovala, ale pak jsme je darovali potřebným.


Alegna
02. 03. 2022
Dát tip

taky zdravím a usmívám se


Abakus
02. 03. 2022
Dát tip annnie

Moja mama nosila šatové zástery /na doma/ a ja som ich potom neskôr  všetky vyhodila do koša. No a keď som šla o pár  sní okolo jedného obchodu, skoro som sa  rozplakala - jej príšerné zástery tam boli ako posledný výkrik módy.  No nekúp to!


Abakus: Růžovou fakt ne. To by mě asi zavřeli do ústavu.


Moc vám děkuji za veselé poznámky. V létě to ještě nějak vylepším.

Jinak chodím v černé, ale tady mi to nedá. :-)))


Abakus
02. 03. 2022
Dát tip

My máme v Bratislave jednu pani - chodí celoročne celá v ružovom. A je fajn ju stretnúť, deň sa  trochu rozžiari. 


dievča z lesa
02. 03. 2022
Dát tip annnie

ahoj dievčatá***


Jamardi
02. 03. 2022
Dát tip

Moje babička nosila od doby, kdy šla  do důchodu asi deset let jen oblečení v tlumených barvách, protože měla pocit, že jiné se pro ni nehodí. A pak začala nosit i pestré barvy, přinášely jí veselejší náladu.


Aru
02. 03. 2022
Dát tip

alee, vánoční skřítci jsou skvělí, jo rozhodně, zapomenout na smích by byla chybka ;)


Kočkodan
02. 03. 2022
Dát tip annnie

 

Takhle jsem i já vždycky zdravil v Perlovce. (nostalgický smajlík)


Gora
02. 03. 2022
Dát tip

Evži, obdiv tvému modelu a elánu:-)


Zdravím Aleše a děkuji za T.


Evženie Brambůrková
02. 03. 2022
Dát tip annnie, Alegna

Dík, Annie. My totiž budeme děvčata pořád :-)))


annnie
02. 03. 2022
Dát tip

Nazdar, děvče! Směju se a.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru