Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Teambuilding na Chlumu

09. 03. 2022
14
13
419

Odjakživa upřednostňuji teplo a pohodlí. „Ať si smrádek, jen když teploučko,“ říkával můj dědeček, a měl pravdu. Na smrad ještě nikdo neumřel, ale hodně lidí už umrzlo. Jak snadno se člověk nechá zmanipulovat, dokázaly už vědecké studie ze sedmdesátých let, kdy testovaný subjekt nevěděl, že ostatní účastníci nejsou ve skutečnosti sledovanými osobami jako on, ale součástí experimentu. Bylo tak prokázáno, že člověk zůstává raději s ostatními, i když ví, že dělají příšernou blbost. A tu to máme.

 

Přichází březen. Ona toužebně očekávaná část roku, v níž archanděl zimy Gabriel ustupuje archandělu jara Rafaelovi, lidé odkládají čepice, šály, hubertusy a o překot se hrnou do lůna přírody zahnat zimní splíny, deprese a společnou procházkou posílit upadajícího kolektivního ducha. Ovšem ráz pondělního rána nezavdával mnoho důvodů k optimismu. Neblahé předpovědi počasí, ponuré výjevy za okny a bezútěšné zprávy o sněhové kalamitě na mnohé spolupracovníky zapůsobily jako krájená cibule. Vedouce řeči smutné, odmítali obohatit své fádní životy novými událostmi a pozdvihnout se k výšlapu, řkouce, že zimní povětří je beztoho plné jedovatých par, které přinášejí zlé neduhy a ukládají o lidské živobytí. Bývají takové podivínské povahy. Najdou se však mezi námi i tací, kteří byvše u vytržení z pohledu na bělmo snivých luhů i dálné modro hor nelitují času ni potu, leč by se povznesli z kalu a rmutu všedního života uspořádáním dobrodružné zimní výpravy.

Počtem nás výletníků bylo devět. Záměr byl ten, že vzdor nevlídnému povětří, za pomoci železné vůle, mocného sebezapření a s použitím nevídaných sportovních výkonů vejdeme v lůno přírody. Řečené lůno jsme hodlali oslavovat častým zvoláváním obdivných citoslovcí, jásotem, zpěvem a pojídáním opékaných buřtů. Od kuropění, pravda, hustě sněžilo a sledování krajiny bylo stejně záživné, jako pohled z okénka v pražském metru, k polednímu se však počalo časit a po obědě už nemilosrdně žhnulo slunce (objednávku počasí zajistila A. V.). Když tedy bylo dostatečně krve vypoceno a houkání oznámilo konec šichty, přímo od píchaček pustili jsme se rozbředlým sněhem podmáčenými pěšinami, rozbahněnými poli i pichlavými křovinami vstříc očekávaným dobrodružstvím (výběr trasy zajistil M. H.). Za krátkou chvíli ovšem slunce zlomyslně zalezlo. Arktický mráz, závěje sněhu, skučení vichru a zlověstné dunění padajících lavin signalizovalo, že tohle není nástup jara, jaký bychom si přáli. Znáte počasí, to si dělá, co chce. Ani nevím, kdo první pojal myšlenku, že i menší polární expedice poslouží dobře k otužení a utužení pracovního kolektivu. A jak se později ukázalo, opravdu – náš kolektiv ještě nikdy nebyl tak tuhý. Ale nepředbíhejme.

„Vrchol Chlum je jenom jeden a čtyři sta dvanácti metrů nad mořem nedosahujete každý den,“ motivoval skupinu M. H. s neoblomným výrazem Chucka Norrise.

„No ovšem, taky můžu skočit do Macochy, pod vlak, nebo na oběd do závodní jídelny, což by jistě byla sebevražda nejtrýznivější,“ pomyslel jsem si a štrachal se davu v patách po zledovatělé polní cestě. Až se divím, kde se ve mně uprostřed bílé pustiny vzalo tolik černých myšlenek. Jenže vždycky může být i hůř. A bylo.

„Andělíčky! Pojďme dělat andělíčky!“ znělo ze všech hrdel a houfec se bezhlavě vrhal do umrzlého firnu. Nic proti sněhovým hrátkám. Něco podobného jsem už v televizi viděl. Omrzliny na nohou a rukou, jakož i nachlazené ledviny, mají jistě také něco do sebe. Svým způsobem jde mnohdy o zážitek, který člověku vydrží celá léta. Ale není to nic pro mě. Já byl natolik zmrzlý, že když jsem se klepal zimou, tak jsem chrastil.

V lese alespoň přestalo foukat. Převýšení, adrenalin a lihové nápoje činily postup snesitelnějším. Dokonce divoká zvířena, jindy plachá, stála ve špalíru podél cesty a udiveně zírala na bandu bláznů, kteří se hrnou do hvozdu, když rtuť teploměru ani nevykoukne z baňky. Cestu k vrcholu Chlumu nám zpestřovalo sedm tematicky pojatých zastávek:

1)    ochutnávka domácí bábovky, u níž převládal názor, že se jedná o tzv. mramorovou bábovku, anžto se vyznačovala mechanickými vlastnostmi, které jen zřídka nacházíme u betonu (zajistila A. G.)

2)    znalecké hodnocení, zda je lepší punč ze Château Mouton-Rothschild s hltánkem rumu Zacapa Centenario, jenž se pyšnil komplexním buketem se stopami po vanilce a čokoládě, v závěru s dotekem minerálnosti a ostružin (zajistil I. D.) nebo svařené Château Margaux, jemuž dominovaly rafinované třísloviny v harmonii s tóny vyzrálého ovoce, marmelád, topinek, karamelu a hřebíčku s badyánem a skořicí (zajistila A. G.).

3)    ochutnávka loňské úrody jablek z Určic, konzervovaných formou destilace (zajistila K. L.)

4)    ochutnávka úrody švestek z Lešan z roku 2013, konzervovaných rovněž formou destilace a zušlechtěných v dubovém soudku (zajistil S. Š.)

5)    ochutnávka chemické napodobeniny jahodového aroma rozpuštěného v bramborovém lihu za účasti sladidel, antioxidantů, regulátorů kyselosti, barviv, konzervantů, stabilizátorů a emulgátorů (zajistil neznámý sponzor, pravděpodobně Spolana Neratovice)

6)    celkové odbahnění, kochání se (alkohol fungoval jako umocňovač estetických zážitků), fakultativně návštěva houštiny za účelem tvorby žlutého sněhu

7)    dobytí Chlumu, zápis a zákres do knihy vyvrcholení (zajistila A. G. s odůvodněním, že už lovci kožešin na svých cestách ledovou pustinou pečovali o svůj zápisník, kdyby cestou umrzli, aby po nich alespoň nějaká zpráva zbyla a pokud by jí někdo někdy našel a zveřejnil, znamenalo by to, že neumrzli zbytečně)

Na Chlumu se všichni pokochali malebnými výhledy do krajiny, s výjimkou P. P., která je poněkud menšího vzrůstu a ve výhledu jí bránila kosodřevina. Poté M. H. po vzoru skautů založil oheň jednou sirkou, respektive jedním zapalovačem a nedomrlý plamen rozdmychal do mohutné vatry vlastním fukem, což nebylo obtížné, vzhledem k vysokému podílu etanolu v jeho dechu. Když mu následně dámy blahopřály k bohatýrskému výkonu, který na ně udělal grandiózní dojem, usoudil, že je povolán k velkým činům a rozhodl se o úspěchy podělit se všemi přáteli na Facebooku.

To už ale P. P. společně s J. P. krájely chléb, chystaly zeleninu a úhledně nakrojené špekbuřty zručně napichovaly na zašpičatělé klacíky, mrazu nedbajíce. Sám Eskymo Welzl by si nepočínal lépe. Špekáčky s neobvykle vysokým procentem masa (zajistila A. V.) měly onu delikátní chuť jídla, které neplatíte, a tak jsme si spokojeně olizovali prsty pokapané lepivým omastkem a moudře hovořili o tom, že uzenka a slivovice na čerstvém vzduchu je chutnější než Cuisses de grenouille a Bordeaux Chateau de Laborde v zakouřené restauraci, a že zimní opékání buřtů by se mělo stát tradicí, anžto v létě to umí každý, k tomu není třeba žádných mimořádných schopností, přičemž se nám ta idea náramně zamlouvala. Tím ovšem nechci ani v nejmenším naznačit, že se musíte bezpodmínečně zbláznit, abyste se stali šťastnými a spokojenými.

Ještě chvilku jsme jen tak civěli do plamenů, které v člověku odpradávna vyvolávají fantazii a vzbuzují roztodivné představy, a když bylo dostatek roztodivných představ vzbuzeno, zatoužili jsme silně po horké vaně a suché peřině a tak se šlo domů. Beztoho oheň dohoříval, tma houstla a mráz sílil tou měrou, že jsme vypadali jako sraz Šmoulů.

Zpáteční cesta byla zpestřena dopíjením zbytků lihovin a skupinovým focením na památném místě „U křížku“, kde byly za velmi tajemných okolností nalezeny žalostné trosky volejbalového míče BV 5121 S z našeho mateřského závodu (zajistil neznámý vandal). Vrak meruny, který tam nejspíš ležel už dlouho, neboť byl podle odéru už značně odleželý, přijal pojmenování Mr. Wilson a byl přinesen zpátky domů, do Krasic, do Galy, do…

 


13 názorů

Bubulína
20. 03. 2022
Dát tip

Jsem napřed chtěla napsat, že bychom mohli začít uzavírat sázky, po kterém teambuildingu bude následovat teambuilding z IKEMu, kde se účastníci přetahují o játra na transplantaci, ale v kritikách se autor přiznává, že jde o počiny z let minulých, a tak toho alkoholu bylo málo nebo se teambuildingu pravidelně účastnil i firemní lékař, který láhve účastníkům podával s větou, že alkohol z rukou lékaře neškodí v žádném množství.

Dumám nad svou psychikou, protože jsem očekávala příjezd hasičů po založení požáru - a to nikde v textu není. A má logika zakopla na divnosti, jak to, že jste se cestou domů fotili, když tma houstla. Jasně, i ve tmě se dá fotit. A taky se dá dumat nad tím, jaká ta tma vlastně byla jako v Byl jednou jeden král.

A nakonec se vyjádřím k začátku respektive k prologu: Nejlepší vědecké studie jsou o tom, když testovaný subjekt ví, že ostatní jsou pouze součástí experimentu čili hraje se hra: kdo mrkne jako první. Viděl jsi film The Truman Show?


Evženie Brambůrková
09. 03. 2022
Dát tip Květoň Zahájský

Ještě vám chyběl houser. A na svařák je nejlepší Chateau Cartone. Cenově dostupné  všem. Jedna taková akce by mi stačila na celý život.


MilanH
09. 03. 2022
Dát tip

:o)


Aru
08. 03. 2022
Dát tip

nevím kdo na to přišel, že jaro začíná otočením kalendáře a nikoli 20/21. 3. na rovnodenost. a to pouze u nás ve střední Evropě, ve Skandinávii za polárním kruhem by mnohde nesouhlasili ani s dubnem.

nemrzl jsi zbytečně, bavil jsem se!


Díky, přátelé, jsem potěšen příznivou odezvou, přestože je to původně jenom text pro pobavení přímých účastníků výletu. Ten kontrast mezi úvodem a dějem je záměrný a měl působit jako komický prvek, nikoli jako odstrašující prostředek. Mně se tímto stylem těžce píše, ale nějakým zvráceným způsobem k němu lnu, a tak mi pořád do textů leze. Ne, že bych takto běžně hovořil. Představoval jsem si, že nějaký velmi starý mudřec s dlouhým plnovousem uvádí čtenáře tímto šroubovaným prologem do děje významné, epochální až dějinotvorné události, ze které se nakonec vyklube úplná blbina o nezáživném výletu do lesa. Ale, jak říkám, je to jenom deníček.


Gora
07. 03. 2022
Dát tip

Pobavilo, Květoni, sponzorku Spolanu Neratovice jsem si vysloveně užila... a vše, jediná poznámka - dojem - dost přechodníků a archaismů v začátku textu, které jej činí tak nějak šroubovaný, odlišný od dalších odstavečků...


Diana
07. 03. 2022
Dát tip

Pobavilo :-)))


vesuvanka
07. 03. 2022
Dát tip

Květoni, pobavil jsi mě :-))), a souhlasím s prologem :-))), TIP


Kočkodan
07. 03. 2022
Dát tip

Mne to úvodní staroslověnské slovo v názvu nejdříve trochu zmátlo, jsa si vědom, že mi v souvislosti s tvou tvorbou není neznámé. Ale ukázalo se, že nejsi autorem přízemním – zatímco se nejdříve utužovalo pod zemí, tentokrát to bylo na vrcholu, jenž si příliš nezadá s himálajskými osmitisícovkami. V mých čtenářských očích – což se ale dalo snadno predikovat – jsi se svým Teambuildingem na Chlumu jako sedláci u Chlumce nedopadl. Snad se ono okřídlené agrárně povstalecké rčení nedá úplně aplikovat ani na akci vás devíti protagonistů.


annnie
07. 03. 2022
Dát tip

Pokračuj :), dobré zábavy je teď třeba, ať se všichni nepropadnem do deprese...


Mám tvůrčí temno, tak vykrádám své starší zápisky do firemní kroniky. 


annnie
07. 03. 2022
Dát tip

Oceňuji, že jste se obešli bez tažných psů, připravených k obětování....

Ty teď týmbilduješ nějak často, ne? Chvályhodné! Neb jak je známo, dávno již nikoli rodina, nýbrž výkonný tým je základ státu!

Tip a.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru