Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

JAK JSME DNES UKLÍZELI

23. 03. 2022
9
8
218
Autor
Dan TM
JAK JSME DNES UKLÍZELI
Staré musí ustoupit novému.
Až po mnoha měsících jsme schopní stěhovat věci po rodičích, věci, které už nikdy nikdo nebude potřebovat, užívané i zánovní, neodpovídající mému vkusu, natož vkusu mých dětí. Ty bezprizorní hromady, postrádající nositele, uživatele… Přehrabuješ se tím a doufáš v nalezení pokladu… starých brýlí po strýčkovi, dědečkova vojenská knížka, školní sešit někoho, kdo už není dlouho mezi námi, vánoční přání ze sedmdesátých let…
A tak se přehrabuješ v těch Poučení z krizového vývoje, učebnicích matematiky, kde se počítá, jak rychle soudruh kombajnér zkombajnéruje družstevní pole, když pojede se svým sovětským strojem rychlostí tak a tak aj. A sem tam najdeš opravdu i poklad.
Pak jsem nesl krabici za krabicí s úředními dopisy, složenkami, pohlednicemi z dovolených lidí, které už ani neznám, ale i s osobními dopisy, které jsou adresovány lidem, které už nepotkám. Je tam i pár dopisů, které nečtu, protože ctím soukromí předků, všechno jsem to nesl ke spálení. Jsou věci, které se do sběru nedávají.
A tak stojím s dřevěnou holí u ohniště, musím jej totiž hlídat, protože je sucho a pofukuje větřík, přihazuji písemnosti, a ta kremace není zrovna veselá, vždyť mizí skutečnosti z minulosti, které se mne více či méně dotýkaly.
Papíry hoří rychle. Ale byla tam i jedna dřevěná lodička, kterou kdysi dávno, v časech, kdy bylo málo hezkých hraček, vyřezal tchán. A ta lodička hoří pomalu. Všechny doklady a dopisy už shořely, shořely i krabice, ve kterých jsem je přinesl, ale ta lodička ne, ta vzdoruje a stále má svůj původní tvar. A protože jsem zodpovědný a nemohu nechat byť malý plamínek bez dozoru, stojím tam a pozoruji oheň. Přišel i pes a sedí kousek vedle. Hlídá se mnou. A tehdy se nashromážděná lítost ze setkání s minulostí, kterou musím destruovat touto kremací, protože je nutné uvolnit prostor našim dětem a vnoučatům, tehdy se ta lítost prolomí, protože loď je symbol. Lodička je báseň, je realitou zpřítomňující dětství.
 
 
 
 
 
 
 

8 názorů

Kočkodan
29. 03. 2022
Dát tip

 

To jsi napsal moc hezky.


Markel
25. 03. 2022
Dát tip

líbilo *


Dan TM
24. 03. 2022
Dát tip

Děkuji moc za milá slova!


Dan TM
24. 03. 2022
Dát tip annnie

Děkuji. Já teď nějak moc nestíhám, ale zase se vrátím :)  Navíc jsem teď, pod vlivem té destrukce na východ od nás, toho moc nenapsal...


Dan TM
24. 03. 2022
Dát tip

Moc děkuji...


Abakus
24. 03. 2022
Dát tip

J asom z iného súdka. Lodičku by som si určite nechala pre  nejaké svoje potomstvo. Listy od ľudí, ktorých poznám som si tiež nechala. Ale prerastá to človeku cez hlavu. Vianočne predtlačené pozdravy idú nemilosrdne do koša. Nepálim a  to mám aj vnútorný krb.

Ale mala som pratetičku a  tá /keď už bola maród/ roznášala svoju korešpondenciu so svojim manželom, ktorý padol vo vojne. Teda najprv tie listy nastrihala, potom namáčala vo vedre s octom, a potom ich roznášala po rôznych smetiaskoch, aby to nik nemohol čítať. 


annnie
24. 03. 2022
Dát tip

Moc pěkný text. Plyne klidně jako široká řeka, ale ty spodní proudy a víry plavec tuší... 

Tak proto jsi odsud skoro zmizel... Je mi líto... Přeju tvý lodi pevnej směr, ať propluje mezi těmi víry. A na palubě ať je veselo! Tip a.


fjorda
23. 03. 2022
Dát tip Dan TM

To je krásný. Já osobně mám přehrabování ve starých věcech hrozně ráda a zároveň jsem stejně jako ty nostalgická a lítostivá. A nakonec je moc ulevující si uvědomit tu podstatu, o které píšeš, protože přesně tak to je. Nebo teda aspoň podle mě.  Teda jinými slovy, souhlasím 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru