Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zopár myšlienok o vojne a mieri

25. 03. 2022
3
29
402
Autor
zvedavec

 

Pri príležitosti 23. výročia som si na internete prečítala: "23.3.1999 lietadlá USA zaútočili na Belehrad. „Bombardovanie trvalo 78 dní. O život prišlo 2500 civilistov, 79 detí. Výsledok bola devastácia krajiny a škody dosahujúce desiatky miliárd dolárov. Lietadlá NATO útočili hlavne na civilné ciele a používali aj zakázané kazetové bomby“

alebo z denníka SME: https://svet.sme.sk/c/6312538/pred-13-rokmi-sa-zacali-nalety-nato-na-srbsko.html

"Intervencia spojencov, ktorá sa začala 24. marca, viedla na jednej strane k zastaveniu etnických čistiek zo strany srbských ozbrojených zložiek v Kosove, na druhej strane však v konečnom dôsledku pomohla k vyhláseniu Kosova za samostatný štát. Intervencia NATO v Srbsku sa uskutočnila bez predchádzajúceho mandátu Bezpečnostnej rady OSN.

Bombardovanie, ktoré trvalo 78 dní, zrovnalo so zemou viaceré srbské strategické objekty, za obeť im však padlo aj množstvo škôl, nemocníc ako aj budova celoštátnej televízie. Organizácia Human Rights Watch hovorí o asi 500 obetiach na životoch, srbské úrady stanovili počet mŕtvych na 2500. Vyše 12 000 ľudí utrpelo zranenia.

Aliancia začala nálety 24. marca 1999 o 19:30 stredoeurópskeho času po tom, ako režim autokratického juhoslovanského prezidenta Miloševiča odmietol pristúpiť na mierovú dohodu, ktorá by ukončila tvrdé zákroky proti albánskym separatistom v Kosove. Útoky sa skončili 9. júna 1999 podpísaním dohody v macedónskom meste Kumanovo a prijatím Rezolúcie Bezpečnostnej rady č. 1244."

---

Rozhodne nechcem týmito úryvkami  zľahčovať utrpenie dnešnou vojnou postihnutých ľudí. Práve naopak. Postihnutí boli a sú práve nevinní ľudia, ktorí vojnu nespôsobili.

Aj keď si myslím, že my všetci by sme sa mali snažiť ubrániť nenávisti. Voči každému, lebo aj nenávistná atmosféra v spoločnosti je k vojnám potrebná. Tu môžeme, my malí, tiež meniť svet.

Pred vojnou sa tiež vždy diali udalosti... Násilie na civilistoch a ich skupinách... A teraz kto spôsobil vojnu? Obe strany konfliktu určujú vinu vždy protivníkovi.

Aj v prípade NATO to bolo "len humanitárne bombardovanie" (ja som ten výrok pána prezidenta Havla počula na vlastné uši z jeho úst - a mrazilo ma), a ako píše denník SME: "Intervencia spojencov, ktorá sa začala 24. marca, viedla na jednej strane k zastaveniu etnických čistiek zo strany srbských ozbrojených zložiek v Kosove...". Vtedy sme aj my boli nevedomí a netušili sme čo sa vlastne deje. A aj ja som sa snažila hlavne dôverovať "našim, tým správnym". A pozerala som sa z ich perspektívy.

A ako na tom boli vojaci NATO? Boli vinní, či nevinní?  Prečo ich mám súdiť? Ako mám vedieť, ako im túto intervenciu kto zdôvodnil a s akými „ušľachtilými“ motívmi bombardovali civilov?

Odsudzujem vojnu. Odmietam ale všetky formy vojny. Aj sankcie. Aj sankcie postihnú vždy civilistov. Mocných nikdy. A niekedy ide aj o životy civilistov.

 

Ako môže vyriešiť situáciu, ak nehľadáme skutočné, pre všetky strany uspokojivé riešenie, ale trestáme? Keď niekoho zbijem (hoci aj sankciou), nezasievam do neho ďalšie semienko nenávisti?  Ak zdôrazňujeme len temné stránky „protivníka“ a o sebe chceme vytvoriť dojem, že my nemôžeme urobiť už nič lepšie, nemáme aj my podiel na situácii, a prispievame naozaj - k mieru? 


29 názorů

zvedavec
30. 03. 2022
Dát tip

zdá sa, že pacifizmus začína mať až pejoratívny význam

zamýšľam sa nad tým hlavne preto, lebo včera na televízii v TA3 (v relácii Téma dňa) sa redaktor Bielik (na moje prekvapenie) s výčitkou obracal na poslanca Fica, že je pacifista a chvíľu sa o tom dohadovali

https://kdojeto.superia.cz/politika/pacifista.php

https://www.info.com/serp?q=Pacifista


zvedavec
29. 03. 2022
Dát tip

Lenže ja nepíšem o ospravedlnení vojny, bodka.

 

 


Bačkovský
29. 03. 2022
Dát tip Alegna

Rusko na povel Putina napadlo ukrajinu a cca měsíc zabíjí a ničí na co přidou, o obětech mezi civilními obyvateli se dozvíme na konci "Mírové specialní akce". Neexistuje pro to žadné ospravedlnění. Poslechněte si Putinův projev na začátku akce, budete překvapeni - je to podobné 30 létum v Německu. Ale tady končím, nejsem dobrý debater, smutek nad tím vším, i nad ruskými vojáky, kterí zahynuli.  Ukrajina 


Aru
29. 03. 2022
Dát tip

ano, úplně každá válka nastartovala zbrojařský průmysl, oni ty zbraně nevyrábějí zadarmo, plus válka smázne dluhy, tím že zadlužené podniky se jednoduše ve válečném chaosu vypaří i s dluhy, lidé si změní jména a jede se dál.

sankce dopadnou opět na nevinné lidi, ne na armádu s generály, to je jako se sdražováním, které vždycky doplatí koncový zákazník.

zcela určitě nenávist nic neřeší, ale nenávidět učili lidi už za covidu, nejprve ty co nenosí masky, pak ty co se nechtějí očkovat, no a teď zase musíme nenávidět Rusko, je to ta samá agenda co se schází v Davosu.

je to jenom hra, byť nechutná a zvrácená, lidi mají naději, že vládu, kterou zvolí bude dobrá, aby byly každé vládní období zklamáni že není, pak věří, že opatření jsou dobrá, ačkoli jsou zlá, no a teď věří, že jedna strana je dobrá a druhá zlá, zatímco státy prodávají své občany WHO, Dante si na bráně svého Pekla napsal:" Zanechte naděje, kdo přicházíte", myslím že to do nastávajícího pekla sedí.

jestli máš zájem o souvislosti, video má sice hodinu, ale je tam to podstatné


annnie
29. 03. 2022
Dát tip Bačkovský, Alegna

No právě. Když tě někdo napadne, rokovat s ním je pozdě.

Co má udělat agresor, aby se nestal agresorem??? Hahaha, který agresor si tuhle otázku klade??? 

Já velmi dobře rozumím tvé touze po míru. Většina lidí, včetně mě, po něm touží. Jen si nějak nemůžu vzpomenout na případ, kdy se země zachránila "rokováním" s okupantem. To, co nastalo po napedení Československa v osmašedesátém, opravdu za úspěch nepovažuju. Ani případné ponechání Ukrajiny jejímu osudu. Říkat těm lidem, že mají nebo měli rokovat, považuju za poněkud nevkusné. Asi jako když nám v osmatřicátým byla doporučena "ochrana" země Německem.

Já asi správně nechápu, na koho se svým textem vlastně obracíš. Pokud je to obecná výzva člověku, aby se kultivoval, jsem pro. Potíž je v tom, že takovýto apel je tu od dob Kaina a Ábela, zatím jsme však, zdá se, příliš nepokročili ve vývoji... Člověk zabíjí vpravo vlevo: zvířata, lidi, planetu... 


zvedavec
29. 03. 2022
Dát tip

Ale tie dodávky zbraní tak oživujú zbrojársky priemysel! Následne aj upadajúcu ekonomiku krajiny.

Možno napriek tomu, že som skeptická a neverím na vytváranie mieru sankciami, bojom, dodávkami zbraní, nepriateľstvom, nenávisťou, vojnou, tak možno som aj naivná, ale naozaj neviem, čo sa dá (okrem rokovania) účinne robiť iné, ako pomodliť sa a prosiť o pomoc dobrého Boha, ktorý má o možnostiach riešenia podľa mojej viery väčší prehľad.

A tiež za seba môžem skúsiť meniť trochu atmosféru spoločnosti tým, ako sa správam voči iným, koľko nenávisti budem mať ja sama "v srdci", aj keď bude na mňa niekto zlý a nepríjemný, atď. , ako zlé veci spracujem.


Aru
29. 03. 2022
Dát tip

pokud budeme konflikt řešit konfliktem, to je dodávkami zbraní a vojsk v místě bojů, tak zcela logicky se nejedná o mírovou cestu, ale o cestu války válečných štváčů, která bude eskalovat tím víc, čím víc bude do země proudit zbraní a vojáků a tím víc bude umírat nevinných lidí a tím víc bude utíkat ze země lidí, bojovat za mír zbraněma vždy přináší smrt mnohým.

jestli si myslíš annie, že Putin se snad nezná s lídry ze západu, tak jsi na velkém omylu, možná ti ušlo, že Putinovi pomohl do funkce v době kdy byl Putin ještě nikdo Klaus Schwab, stejně jako např. nynějšímu premiéru Kanady Trudeauovi, je krátkozraké si myslet, že vrcholní politici se neznají, nebo že se nenávidí na nože, je to propojená síť, teď se jim hodí, aby lidi měli černé a bílé figurky a jednu stranu oslavovali a druhou nenáviděli, není žádná dobrá, nebo špatná strana, jsou už jen ty špatné.

nakonec budeme všichni mrtví, protože budeme jejich hry na rozdělování a nenávist hrát až do konce při čekání na zázrak, který nikdy nepřijde


zvedavec
29. 03. 2022
Dát tip

Annnie, presne!  Nemá smysl se ptát ani kdo jsou "rodiče" Ruska.  Není to teenager, který z hlouposti počmáral tvé dveře." - ibaže to Tz si uviedla taký príklad, nie ja.

A tiež, prečítaj si už konečne, čo som napísala. Neodpovedaj na to, čo si si domyslela, lebo zvedavec si dovolil nesúhlasiť do bodky s väčšinovým názorom. Tvrdím, že nepriateľstvá (aj bez vojny) plodia nepriateľstvá.

Napísala som, že

"Čo máme robiť, kým nás niekto napadne? Rokovať a snažiť sa o urovnanie sporov.  Hľadať prijateľné riešenia. Nesprávať sa nepriateľsky.  Ak  sa stala nespravodlivosť pomenovať ju. Počúvať partnera v rokovaní.

A čo mal urobiť agresor, aby sa agresorom nestal? Rokovať a snažiť sa o urovnanie sporov.  Hľadať prijateľné riešenia. Nesprávať sa nepriateľsky.  Ak  sa stala nespravodlivosť pomenovať ju. Počúvať partnera v rokovaní.

A keď nás niekto napadne? Neviem. Ideálne rokovať a snažiť sa o urovnanie sporov. Len či to ešte ide?

 


annnie
27. 03. 2022
Dát tip Bačkovský

Kdo jsou rodiče Ukrajiny by bylo na místě se ptát, kdybychom ji považovali za nedospělou. Jediný, kdo ji tak klasifikuje, je ovšem Rusko, a za její "rodiče" se zřejmě považuje.

Nemá smysl se ptát ani kdo jsou "rodiče" Ruska. I to je dospělé. Není to teenager, který z hlouposti počmáral tvé dveře. Je to lupič, který ti právě vykopl dveře do předsíně. Až ti vykopne dveře do obýváku, držím ti palce v rokování a snaze o urovnání sporu.

To, že mnoho lidí včetně mne si myslí, že násilí je třeba se bránit a tomu, kdo je v právu, pomoci - to neznamená, že máme malý soucit s civilními obětmi. Naopak. A myslím, že moje lítost nad těmi hrůzami konkrétně v mých básních vidět je...


zvedavec
26. 03. 2022
Dát tip

Ty sa maj tiež dobre

 
 

 

 


K3
26. 03. 2022
Dát tip

Nech si svůj názor a mně nech ten můj. Měj se dobře.


zvedavec
26. 03. 2022
Dát tip

myslím, že ani USA nebolo v ohrození a ani krajiny NATO neboli ohrozené a konalo sa bez  predchádzajúceho mandátu Bezpečnostnej rady OSN, ale jasné že išlo o "humanitárny" zásah

Rusko má nachlp podobnú rétoriku o vyvražďovaní na Ukrajine, a ako inak, popiera túžbu po moci

ani ja som nebola ani na jednom z týchto miest a médiám - tým úplne najrôznejším - sa veriť až tak nedá, pretože propaganda, tak tá jediná  funguje vynikajúco,

zato čo-to som si predsa podľa svojich schopností poskladala

aj napriek tomu, že to, čo si mám myslieť, je aj mne na dennej báze predkladané

 

 
 

 

 


K3
26. 03. 2022
Dát tip

Zvedavec, já ti samozřejmě tvoje názory neberu, ale přeci záleží co tomu předcházelo. Zatímco v Jugoslávii se vyvražďovalo navzájem několik národů, a většina politiků usoudila, že by tam mrtvých bylo daleko víc. Rusko ukrajinu napadlo jen z touhy po moci. Nebo věříš tomu, že někdo ohrožuje Rusko? Já samozřejmě nebyl ani tady ani tam...


Aru
26. 03. 2022
Dát tip zvedavec

taky nechápu, že některé vojny jsou podle některých ok a jiné nejsou v pořádku, hlavně co západ koná, dobře koná, např. napadení Íráku USA za účelem vlastnění zbraní hromadného ničení je ok, přestože se v Iráku nikdy žádné zbraně hromadného ničení nenašli, ale to je asi v pořádku a USA může vtrhnout do jaké země chce za jakýmkoli účelem, např. vesele těžit ropu, která v Iráku je. a ani asi nevadí zřízení si tam základen a okupování té země x let.

zajímavé, že vměšování se Ruska na Ukrajinu není v pořádku, ale vměšování se EU právě do Jugoslávie v r. 1999 v pořádku bylo, tak hlavně, že to mají někteří lidi srovnaný, která válka je v porádku a o ktére se není nutno bavit.

dosud jsem měl za to, že hlavním efektem válek je utrpení obyvatel v místě bojů, ať se jedná o jakoukoli válku, ale pro některé války to nejspíš neplatí a je potřeba medializovat jen některé války. např o velké africké válce, největším konfliktu od druhé světové válce jsem tak nějak neviděl denní online příděl zpravodajství z let 1998 - 2003, ačkoli si vyžádala 3.8 milionů obětí, ale ti asi nebyli důležití


zvedavec
26. 03. 2022
Dát tip Aru

a hlavne odmietam výberovú slepotu voči vojnám (a ich následkom a utrpeniu), ktoré vedie, viedol, podnecuje, či podnecoval Západ

bez adekvátneho súcitu s trpiacimi (nezbadala som, že by sa príliš odrážal v dielach na Písmaku)

 


zvedavec
25. 03. 2022
Dát tip Aru

A srovnávat tuhle válku s Jugoslávií asi nelze? Prečo nie? Nepatrí sa? To  bombardovanie v Juhoslávii viedlo NATO, takže tú vojnu ospravedlníme?

"Mně se spíš zdá, že se snažíš tu válku ospravedlnit nebo co." - prečítaj si, čo som napísala. Úplne jednoznačne: Vojny (všetky, nielen výberovo, niektoré!) ostro odmietam.  A odmietam aj predvojnové nepriateľstvo a tie vojny, ktoré prebiehali pred touto ostrou vojnou - rôzne ekonomické formy vojny, hromadnú diskrimináciu športovcov a pod., lebo aj toto všadeprítomné nepriateľstvo prispelo k tomu, že tu máme vojnu ozajstnú. 

 


K3
25. 03. 2022
Dát tip

Jistě že ty sankce postihnou i obyčejné lidi. Ale kdyby se NATO do války vložilo, nepostihlo by to obyčejné lidi v Rusku? Já byl vždycky pro diplomatické řešení každého násilí. Ale když Rusko vyjednává z pozice síly, to přece není diplomatické řešení. O čem bys chtěl vyjednávat? Když ti někdo zabere dům, budeš vyjednávat? Nemáš o čem, budeš se bránit. A srovnávat tuhle válku s Jugoslávií asi nelze. Tu můžeš srovnat jedině s Hitlerem a s nacismem. Mně se spíš zdá, že se snažíš tu válku ospravedlnit nebo co.


zvedavec
25. 03. 2022
Dát tip

annnie

k tomu príkladu s teanegerom - kto sú "rodičia" Ukrajiny? 

Kladieš mi otázku, ktorá je tak trochu zavádzajúca: "A co uděláme, až někdo přepadne NAŠI zemi??? Odevzdáme se mu, aby nás místo znásilnění rovnou nezabil??? A poprosíme svět, ať na něj žádné sankce neuvaluje, aby v něm nevyvolával nenávist?" Predstaviteľ krajiny, ktorý napadol a obyvatelia krajiny - civilisti - nie sú to isté. Ty vo svojej otázke nerozlišuješ.

Takisto, obyvatelia krajín NATO (Tvoji blízki a Ty, ak si vtedy žila) v čase útoku, ktorý v úryvku uvádzam, tiež boli len obyčajní civilisti a nerozhodli o bombardovaní.

---

Čo máme robiť, kým nás niekto napadne? Rokovať a snažiť sa o urovnanie sporov.  Hľadať prijateľné riešenia. Nesprávať sa nepriateľsky.  Ak  sa stala nespravodlivosť pomenovať ju. Počúvať partnera v rokovaní.

A čo mal urobiť agresor, aby sa agresorom nestal? Rokovať a snažiť sa o urovnanie sporov.  Hľadať prijateľné riešenia. Nesprávať sa nepriateľsky.  Ak  sa stala nespravodlivosť pomenovať ju. Počúvať partnera v rokovaní.

A keď nás niekto napadne? Neviem. Ideálne rokovať a snažiť sa o urovnanie sporov. Len či to ešte ide?


annnie
25. 03. 2022
Dát tip Bačkovský

Sankce říkají agresorovi: odsuzujeme, co jsi udělal. Je to o bod víc než prohlášení a o několik bodů míň než vojenské zapojení. Asi jako když ti sousedovic teanager počmárá dveře. Nepůjdeš mu taky počmárat dveře, ale taky se na něj nebudeš usmívat. Takže například požádáš jeho rodiče, aby ti nechali dveře přelakovat - a oni pak na synka uvalí sankce :)

Já jsem ti tedy odpověděla. A čekám tvou odpověď na svoji původní otázku. Zcela upřímně mě to zajímá. Děkuju a.


Alegna
25. 03. 2022
Dát tip

Ano sankce zasáhnou ty nejslabší a mohou je ohrozit na životě, avšak doufám, že nemají tak smrtící sílu, jako bomby a střílení do lidí, nevyplení, nevypálí zemi, nerozbijí domovy, tím nechci říct, že mi obyčejných lidí, kteří na sankce doplatí není líto. Stejně tak je mi líto všech mrtvých ruských vojáků a jejich rodin, věřím, že většina z nich nevěděla, že jdou do války.

Myslíš si, že Putin včele Ruska není agresor, který vede válku vůči Ukrajině? A myslíš si, že sankce proti Rusku nejsou toho důsledkem? Myslíš, že by Rusko stejně postihly?

Nemusíš mi odpovídat, takováto diskuse nikomu nic dobrého nepřináší, svoje síly ráda dám něčemu smysluplnějšímu.


zvedavec
25. 03. 2022
Dát tip

annnie - tie sankcie k niečomu (dobrému) viedli - aj doteraz?  Veď to tu máme už roky a sankcie zahŕňali už aj také oblasti, ktoré nepamätám, že by aj za obdobie studenej vojny také boli - napr. šport, ktorý bol vždy nad politikou.


zvedavec
25. 03. 2022
Dát tip

Alegna, píšem o inom, nie o ospravedlňovaní vojen -  a rozšírila som oblasť utrpenia vyvolaného vojnou, slovami: "Odsudzujem vojnu. Odmietam ale všetky formy vojny. Aj sankcie. Aj sankcie postihnú vždy civilistov. Mocných nikdy. A niekedy ide aj o životy civilistov." Dopĺňam, keď nemajú (na) lieky, keď nemajú (na) potraviny, keď príde bieda, nezamestnanosť, hladomor civilistov  - ktorých obetujú sankcionujúci. Ani tieto formy vojen nemôže nič ospravedlniť.

A súhlasím, práve súcit si obete každej vojny zaslúžia.

A tiež si myslím, že je namieste pohľad aj do vlastných radov, a  do konania nášho tábora, či aj nás samých. My tiež nemôžeme urobiť čokoľvek bez sebareflexie, ak chceme konať čestne a eticky.

O denníku SME, z ktorého článku som citovala, sa naozaj nedá povedať, že by bol "rusofilný" a "protiNATO", naopak. Takže ak toto napísal, verím, že neuviedol HOAX.


annnie
25. 03. 2022
Dát tip Marcela.K., Alegna, K3, Bačkovský

A co uděláme, až někdo přepadne NAŠI zemi??? Odevzdáme se mu, aby nás místo znásilnění rovnou nezabil??? A poprosíme svět, ať na něj žádné sankce neuvaluje, aby v něm nevyvolával nenávist?


Alegna
25. 03. 2022
Dát tip revírník, K3, lastgasp

zvedavec, díky za avi, vím, že mi dvě nebudeme ty, které najdou uspokojivé řešení války na Ukrajině a jsem přesvědčená, že nic nemůže žádnou válku ospravedlnit, tedy ani tu na Ukrajině. Věřím, že trpící lidé potřebují naši podporu podle našich možností a schopností, na Písmáku je adekvátní podpora formou děl. Nejsem pro zasévání nenávisti (pozn. nenávist je negativní energie, soucítění kladná), ani pro rychlé soudy.

Můžeme diskutovat o tom, co předcházelo současnosti, o tom, za co kdo může, co kdo o čem napsal, ale nevěřím, že se v tom dokážeme opravdu orientovat, každý budeme vše posuzovat podle vlastního mínění, schopností a možností. Nevidím v tom žádný přínos. Proto diskutovat nehodlám a nadále chci vyjadřovat podporu trpícím na Ukrajině, to mi dává smysl.


zvedavec
25. 03. 2022
Dát tip

avi Alegna


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru