Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žebrák a makléř

27. 03. 2022
11
67
520
Autor
Andreina

Ahoj lidi,

tak jsem zase po nějaké době tady a  zkusím vás vypravováním dalších příběhů o moři a malé potrhlé dívce na chvíli odvést od starostí současné neutěšené doby. To však až od zítřka.

Trochu jsem dělala pořádek ve staré tvorbě a narazila na jednu miniaturu, jejíž myšlenka na aktuálnosti asi nikdy neztratí. Tak to bude dnešní téma. Pokud by někomu připomněla vztah vládnoucích politiků k občanům, pak vězte, že jde o podobnost čistě náhodnou. Nebo ne?

Také jsem pochopitelně nahlédla do avíz na vámi vložená díla. Moc se omlouvám, ale na to opravdu nemám. Jenom přečíst takovou nálož nemám šanci stihnout v času, který mi tu je vyměřen, než zase budu muset zmizet, natož je okomentovat. Snad mi prominete, že sjedu jen ty z poslední doby a samozřejmě nově vkládaná. 

Žebrák a makléř.

 

Po ulici kráčí dva dobře odění pánové zabraní do jakési důležité debaty. Všimnou si žebráka sedícího u zdi domu. Chybí mu noha a jednu ruku drží podivně zkroucenou na prsou.

„Chudák,“ pronese jeden z mužů a zastaví.

„Dám mu nějaké peníze,“ řekne druhý a sáhne do kapsy pro peněženku.

„To je k ničemu. Možná mu tím vyřešíš dnešní oběd, ale co dál?“ zavrtí nesouhlasně hlavou ten první.

„Aspoň se jednou pořádně nají,“ vytáhne druhý z peněženky bankovku, „a já můžu mít dobrý pocit, že jsem vykonal dobrý skutek.“

„Schovej to, mám lepší nápad,“ zarazí ho první, vytáhne z kapsy pero se zlatým hrotem a cosi načmárá na kousek papíru.

„Co to je?“ zajímá se druhý.

„Změním mu celý život,“ odpoví první a skloní se k žebrákovi, „jsem makléř, dobře poslouchej. Tady máš napsaný tip na tutovou investici. Věř mi, vyznám se v tom. Tyhle akcie jsou teď dole, ale do konce týdne prudce stoupnou. Stačí nakoupit za milion nebo i jen za půl a už nikdy nebudeš muset potupně žebrat.“

Žebrák chvíli nechápavě zírá na papírek, a potom ho s poděkováním přihodí do krabice k pár drobným. Vůbec nechápe, co mu ten dobře oděný pán říká.

Sám se sebou spokojený, jaký úžasný čin vykonal, odchází muž i se svým společníkem vydělávat další miliony. Po několika krocích se ho ten druhý zeptá: „Myslíš, že má milion?“

„Hele, tohle je tak dobrý tip, že stačí i půl nebo třeba jen sto tisíc a vydělá slušné peníze.“

„Co, když nemá ani sto tisícovek?“

„Prosím tě,“ mávne rukou ten první, „copak to jsou nějaké peníze. Tolik má přece každý, ale stejně by měl investovat alespoň půl milionu.“


67 názorů

Andreina
14. 04. 2022
Dát tip

Super hrdino, díky moc za zájem.


Andreina
14. 04. 2022
Dát tip

Super hrdino, nevím sice, jestli i takoví počin je ukázkou velkého hrdinství, ale na druhou stranu, všechno se počítá, a když se sečte hodně malých skutků, pak to už hrdinství může být.


Andreina
12. 04. 2022
Dát tip

Bixley, děkuji za upřesnění. Vidíš, ta podobnost mne nenapadla a to Nerudovu povídku samozřejmě znám.


bixley
12. 04. 2022
Dát tip

Aru a Zendricha jsem nečetla. připomnělo mi to Nerudovu povídku přivedla žebráka na mizinu, kde ženská o žebrákovi vykládá, že má ve skutečnosri milióny. Tady ten dobře oděný pán to jen předpokládal. :-)


Andreina
12. 04. 2022
Dát tip

Bixley, Tvůj komentář je určen mému dílu nebo pro Aru a Zeanddricha. Nějak jsem se v těch komentářích totiž ztratila.


Andreina
12. 04. 2022
Dát tip

Zeanddrichu, co se týká vystoupení z mé komfortní zóny, tak předpokládám, že tím myslíš, abych se také nějak zapojila do boje za záchranu toho, co lze zachránit ještě jde. Na vysvětlenou, o to se snažím již druhou destítku let. VPřed svým devatenáctým rokem jsem opustila pohodlí rodinného krbu a vydala se potápět do Austrálie. Tam jsem dostala nabídku od francouzské firmy na práci na moři jako potápěč. ( O tom jsou také moje první povídky ). Od té doby trávím jedenáct měsíců v roce na lodi se záběrem od Arktidy až po Antarktidu. Je málo míst, kde bychom ještě nepracovali. Jde především o práci pro IUCN pro kotrolách a zakládání mořských parků a rezervací. To je ta přijemnější část. Potom také pravidelně monitorujeme korálové útesy, z nichž mnohé umírají a to už moc příjemná práce není. Ten záběr je pochopitelně ještě mnohem širší, ale všechno tu vyjmenovávat nejde. Kromě toho občas bereme i jiné kšeftíky, i když s ochranou přírody nemají nic společného. 

Já jsem si k tomu ještě našla koníčka - žraloky. Čím větší, tím lepší. Tím, že se k nim mohu potápět a strávit v jejich přítomnosti dost času, tak prý patřím k odborníkům. No nevím, mám je prostě ráda a pokud mám příležitost, snažím se pro ty nešťastníky, které lidé většinou nenávidí, něco udělat. 

Co se týká "mořské polévky" tak s to jde poměrně rychle z kopce. Přitom fytoplankton spolu s ostatními zelenými rostlinami v oceánech zajišťuje téměř polovinu tvorby atmosférického kyslíku. Lidé jako plíce planety označují většinou deštné pralesy, ale bez kyslíku z oceánů se udusíme.

Co se týká mých povídek, až na pár výjimek je většina právě o moři, tvorech, pro něž je domovem a někdy i o lidech, kolem vody. Snažím se je psát způsobem, který může někoho zaujmout. Odborná pojednání by nikoho dlouho nebavily a takové psaní nechávám kolegovi.


bixley
12. 04. 2022
Dát tip

Něco jako Přivedla žebráka na mizinu naruby. :-)


((Aru, promiň - rozklikávací odkaz:  https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=523623  ))


No, Aru, já si (už?) rozhodně nemyslím, že zde dole je to jen  prostor k zábavě  (ale , můžeme se, samozřejmě, lišit i ve výkladu pojmu zábava" že :) )

Co se týče toho (pozemského) divadla, viz také třeba zde::  https://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=523623 

 

(to mi seshora poslali -snad na počátku 90. let? - prakticky vcelku,..., necítím se tedy být moc autorem :) )

Ale - i o tom  divadle by se  dalo diskutovat.. :) ((divadlo je totiž také tvůrčí čin :) )) (( ...)).

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Přeji hezký den


Aru
12. 04. 2022
Dát tip

Zeanddrichu, za nic bojovat nepotřebuju, pokud ty to máš jinak, je to v pořádku ;)

nenahlížím to jako výúkový program, ale jako divadlo, nebo prostor k zábavě, došlo mi, že když nemáme tělo a jsme jen pouhá vědomí, pak nikde není žádný policajt, ani dozorce, nebo kdokoli kdo by říkal co je špatné a co dobré a jediný kdo sem chtěl vstoupit je ono vědomí samo co sem přišlo, ale jak jsem psal, každý si může myslet něco jiného a vidět to podle sebe, myslím si, že úžasná je pestrost v různosti a tedy různorodost cest


Aru, nemyslím si, že jsme (jen) ve snu; - pokud tak, v jistém smyslu, mohou působit výukové kulisy ze zhuštěné, různě strukturované energie (kterou nazýváme hmotou) ((postavené (snad) dobrou vyšší mocí  zde dole"  v čase a prostoru)) , tak ty přeci mají ten rozhodující vliv pro naše bytostné  zdokonalování (aneb, co se nahoře teoreticky dozvíme, to si zde dole, ve výukovém prostoru, musíme (více či méně úspěšně) zažít při své vtělovací misi ).. .

((...)).

Pokud tedy nemůžeš jinak, ber to tak, že zde dole na Zemi bojuješ (máš bojovat) za funkčnost jednoho (zatím) velice dobře fungujícího (a navíc (snad) objektivně  velice krásného) vesmírného výukového místa.. .


Andrieno - myslím to, že - 1) otázky  ekologie, a celkově udržitelnosti (rozvinutého) života na této planetě, td., by každý z nás měl posunout na vyšší stupínek ve svém žebříčku zájmů,...,  a, za 2) -  každý z nás by  se, v rámci této své nové priority, měl snažit více a pravidelně vystupovat z

 

komfort zóny, a pracovat tvrdě na svém úseku fronty (např. od Tebe bych čekal, že, když (zřejmě) toho tolik víš o  planktonu a  fytoplanktonu ), překonáš se, a vedle svých oddychových próz sem (a všude, kam jen můžeš) umístíš  i nějaké články o tomto (a pokud je máš jinde, že sem dáš alespoň odkazy, td.  ).

(( ...)).


Aru
12. 04. 2022
Dát tip

Zeanddrichu, pokud bys byl ve snu, co bys potom v tom snu chtěl zachraňovat?

musím říct, že můj pohled plný zkázy odešel ;)


Andreina
12. 04. 2022
Dát tip

Prométhee, teď napíši něco, za co si možná vysloužím od někoho hodně ošklivou reakci, ale nemohu si pomoct.

Že ničíme sami sebe a připravujeme se o budoucnost mi už dávno přestalo vadit. Naše chyba. Co však vlastnímu druhu nikdy neodpustím, že nemilosrdně zbavuje práva na život ty miliony nevinných tvorů, kteří s námi Zemi obývají. Jakým právem, co jsme zač? Považujeme se za bohy s právem rozhodovat o bytí či nebytí naši sousedů?


Andreina - netýká, máš naprostou pravdu. Zabili jsem svou tupostí a neschopností se vzdělávat - a nejen sami sebe, ale i svoje děti, děti jejich dětí, a všechny ostatní, co tu mohli v klidu vegetovat ještě miliony let. RIP Homo Sapiens alias Monstrosum Furiosum. 


Andreina
12. 04. 2022
Dát tip

Prométhee, budoucnost lidské populace v Evropě vidíš docela trefně a k tomu mohu dodat jediné, netýká se to jen starého kontinentu. 

 


Andreina
12. 04. 2022
Dát tip

Zeanddrichu, měla bych dotaz, co myslíš přesně: "snažit se, s vypětím vůle a všech  sil, zachovat Zemi (co nejšířeji) obyvatelnou i pro další generace" ?


Zeanndrich - I filozof potřebuje vlastní krev. Krev je třeba živit vzduchem, vodou a jídlem, vzduch a vodu jsme úspěšně otrávili, jídlo pěstujeme intensifikovaným zemědělstvím ("Green Revolution") díky dusíkatým hnojivům, která se vyrábějí hlavně z fosfátů a zemního plynu, zemní plyn jsme brali z Ruska, které se s námi díky puči iniciovanému na Ukrajině 2014 pravděpodobně CIA už nebude bavit, a své zdroje prodá věčně hladové Indii a Číně. 

Ergo jsme i s celou starobylou Evropou v háji. Máte radost, přátelé? Tlustí budou hubení, a hubení studení. 


Sorry, zapomněl jsem to napsat žlutě. Pro Tebe, Prosecký, vždycky žlutě! ;-)


Prosecký - mýty o "pokroku" (technologickém ještě možná, ale ten se týká hrstky géniů, masa konzumentů je stejná v neolitu, antice, středověku i dnes), "trvalém růstu", a další pohádky čili západní (neo)liberální sebeklamy, které tak rád vyprávíš, jsou přesně příčinou, proč je svět dnes na pokraji zkázy. 


Uložil jsem si dílko, ale musím se přiznat, že hlavně kvůli diskuzi :) (Norsko má pravdu v tom, že tato bajka je velmi, velmi stará (obehraná?), jen zde zasazená do novodobých reálií..)

Co se týče toho  tzv. světla na konci tunelu: i kdybychom ho (jako lidstvo) opravdu  (již?) neviděli, musíme" (vždy!) alespoň předstírat, že ho vidíme - jinak bychom zde již neměli vlastně co dělat. (psal jsem -i na Písmáku.cz - o tom již opakovaně; - Země, dokud je

 

schopna hostit duchovně již (mnohdy) značně pokročilé bytosti, je skvělé výukové místo, v rámci celého  Vesmíru ), ..., a pro ty (nejen) nejlepší   z nás  je zde dnes veliký úkol -snažit se, s vypětím vůle a všech  sil, zachovat Zemi (co nejšířeji) obyvatelnou i pro další generace ((tím chci říci něco v tom smyslu, že si myslím, že  defétismus  můžeme sice někdy účelově  předestírat (jako jednu z možností?) někde v diskuzi, ale v našich srdcích a myslích (v naší duši ) by rozhodně neměl mít místo.. ))

((...)).


Andreina
29. 03. 2022
Dát tip

Mohou být na horní hladině i někde na pomezí s chudobou. - myslím ty, co to neumí. 


Prosecký
29. 03. 2022
Dát tip

Nerozumím tomu  "Pak by to ovšem neměli dělat."?


Andreina
28. 03. 2022
Dát tip

Aničko a Jamardi, díky za Tip.


Andreina
28. 03. 2022
Dát tip

Prosecký, podle mého střední třídu, ale záleží, jak jsou dobří. Mohou být na horní hladině i někde na pomezí s chudobou. Pak by to ovšem neměli dělat. Je to vlastně obdobný případ, jako ve Tvém díle o dizkuzi ohledně licencování pisálků. 


Prosecký
28. 03. 2022
Dát tip

Děkuji za reakci, Andreino! Já to ymslel tak trochu jako provokaci, ale přece jen: Jakou společenskou třídu zastupují makléři? Střední? Samostatnou ne, zpravidla jsou to zaměstnanci.

 


Andreina
28. 03. 2022
Dát tip Aru

Aru, máš recht, jak říkáme my latiníci. Je fakt, světlo na konci tunelu už zhaslo docela.


Aru
28. 03. 2022
Dát tip

ani já s válkami nesouhlasím, ať je začíná jakákoli strana, v poslední době se ale věnuju černému humoru, jelikož jsem ztratil naději při tom co vidím, že to dopadne dobře (s lidmi, ne s přírodou/Zemí), protože to už je jen jedna velká iluze se krmit nadějí, při tom co se děje a jak lidé reagují


Andreina
28. 03. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Prosecký, jen těch žebráků bude stále víc a všude nejsou takové možnosti sociálních podpor ( to když jsi už zmínil tu Indonésii ). Také je třeba rozlišovat žebráky z nezbytnosti a z lenosti (nemakačenky). No a za poslední, i ty makléři v povídce jsou jen zástupcem určité společenské řídy.


Prosecký
28. 03. 2022
Dát tip

Žebrák má štěstí, že žije v naší době:

- Ještě před několika tisíciletími by ho prostě zabili, aby jim neujídal ze společného talíře,

- ještě před dvěma sty lety by opravdu byl odkázaný jen na žebrání a také by dlouho nežil.

- ale dnes: Jistě má invalidní důchod, příspěvek na bydlení, potravinovou banku, asistenční službu, Armádu spásy, Charitu ... . Co pro něho ještě máme dělat víc? Půl milionu jistě nemá (i když tvůj text nezmiňuje, o jaké měmě se hovoří. V Indonésii  není půl milionu zase taková částka). Ale i o si mohl z invalidního důchodu našetřit několik tisíc a ty investovat třeba do podílového fondu. Každých deset let by se mu reálný majetek nejméně zdvojnásobil. Úvaha makléřů je správná. Bohatství není zločin. Makléř je užitečné povolání - čistí vztahy na trhu.

Post scriptum: Nejsem makléř.


Andreina
28. 03. 2022
Dát tip

Aru, je sice fakt, že v minulosti probíhalo udržování rozumné hladiny zalidnění planety kromě morových a jiných epidemií i takovým způsobem, ale není to správná cesta. Nemohu s válkou souhlasit ani jako ekolog. Ta cesta je především v omezení porodnosti. Velké rodiny jsou v dnešní době z hlediska přírodní rovnováhy přepychem, který si lidstvo dovolit nemůže. 

V přírodě to tak funguje automaticky. Pokud někde v potravinovém řetězci dojde ke krizi, reagují na to všichni živočichové nad tímto místem (a platí to samozřejmě i naopak), menším rozmnožováním. 

V rámci neustálého oteplování planety, které bude pokračovat ještě nějakých šestnáct tisíc let a skončí dobou ledovou s dalším velkým vymíráním druhů, k něčemu takovému dojde nutně i v lidské populaci. Lidé jsou natolik sobečtí, že nedokáží spojit síly k boji proti novým druhům nemocí a přírodních katastrof, které příští staletí přinesou.


Aru
28. 03. 2022
Dát tip

takže ekologové mohou jásat


Aru
28. 03. 2022
Dát tip

myslím že právě probíhá záchrana fauny a flóry likvidací lidského druhu jako takového :))


Andreina
28. 03. 2022
Dát tip

Prométhee, teď jsi mne rozesmál. Představa samých Andrein na světě by znamenala konec lidské populace, což tak hrozná představa není, protože matičce Gaie by se ulevilo a měla by i nějakou budoucnost. 

Na druhou stranu, představa dokonalosti podle oné počítačové hry, jak jsi ji popsal (v oboru PC her jsem absolutní laik a Neználek) je dost úděsná. Panebože, to by byla blbost.


Andreina - tipů ti dám kolik chceš, protože lidi jako ty tenhle svět zoufale potřebuje. Kdyby byly na světě samé Andreiny, tak:

1) ... by jich nikdy nebylo sedm miliard

2) ... by nikdy nepáchali na Gaie taková zvěrstva, jako to dělají ti, kdo bohužel Andreinami nejsou. 

BTW v počítačové hře Endless Space 2 je možné hrát za civilizaci, kterou tvoří jediná bytost nazvaná Horatio, která se naklonoval do miliard a miliard klonů, které postupně zaplavují vesmír, planetu po planetě, soustavu po soustavě, galaxie po galaxii. Trvalý růst, který přináší vesmíru dokonalost, jejíž jméno je "Horatio". 

Úsměvná představa, není-liž pravda? ;-)


Andreina
28. 03. 2022
Dát tip

Kočkodánku, děkuji za gratulaci. Rok, to je neskutečné, jak ten čas upaluje a to jsem sem původně přišla jen proto, že jsem někoho hledala.


Andreina
28. 03. 2022
Dát tip

Za Tip Promethee děkuji.


Andreina
28. 03. 2022
Dát tip

Promethee, pokud to bude pokračovat tímto tempem, nebudu ten ostrůvek ani potřebovat a nebude nikdo, kdo by mne tam mohl ohrožovat. Kromě jiné práce průběžně moniturujeme i výskyt, složení a množství planktonu v oceánech. Jeho množství poměrně rychle klesá především díky oteplování a podle dlouhodobých údajů za půl století klesl jeho objem o téměř čtyřicet procent. A tady je problém, o němž se moc nemluví. Jednou z částí planktonu je i fytoplankton, který produkuje skoro polovinu vzdušného kyslíku obsaženého v atmosféře. Mluví se v této souvislosti hlavně o Brazílii a ubývání deštných lesů obecně, ale o oceánech jako továrně na kyslík ne. Myslím, že dřív, než dojde k totální klimatické katastrofě se stihneme v pohodě udusit.


Andreina
28. 03. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

K3 a k tomu ještě lze polemizovat, jakou měrou se na materiální chudobě podílí chudoba ducha.


Aru
28. 03. 2022
Dát tip

K3, možná tě to překvapí, ale chudobu si nepředstavuju jako, že takový člověk má 4 mercedesy, 2 vily, jachtu, soukromé letadlo, firmy ve státech kde neplatí daně, hraje na burze a na výplatní pásce má politika, nebo soudce a několik neziskových organizací


Kočkodan
27. 03. 2022
Dát tip

Čau opět připojená potápko, já ti místo komentáře k dílku pogratuluji k zaregistrovanému připlutí na Písmoně přesně před rokem. Úžasný čin jsem vykonal, tož odcházím. (už jen přidám lehce chobotnicovitý smajlík)


Odpoutaný Prométheus
27. 03. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Andreina - pokud nastane scénář "Hothouse Earth", tak se nebude dát přežít ani na autonomním ostrůvku. Navíc, jestli bude fakt zle, tak budou moře plná lodí plných dobře ozbrojených lidí, které budou chtít takové ostrůvky pro sebe.


K3
27. 03. 2022
Dát tip

Aru, záleží co si kdo pod tou chudobou představuje:).


Andreina
27. 03. 2022
Dát tip Aru

Aru, o to víc si vážím, že mohu žít život jaký žiji. A kdyby bylo zle, pořád mám ten můj ostrov bez jediného človíčka, ale se vším, co je k životu třeba. 


Aru
27. 03. 2022
Dát tip

no přesně, chudoba už dávno nemusela existovat, indicie jsou že vstupujeme do globálního teroru, nebo zhroucení/sebezničení, můžeš si vybrat. všeho čeho chtěli vlivní dosáhnout dosáhli a politici jsou už jen loutky bez špekty národní hrdosti a lidé se brání peticema, demonstracema a chartou, takže nedosáhli ničeho, nakonec přijmou všechno, aby neprišli o práci, aby je pustili do obchodů, aby mohli cestovat, aby děti mohly studovat, aby je nevyloučili ze společnosti, takže svět bude zničen stále rostoucím zlem :D


Andreina
27. 03. 2022
Dát tip

Ivi, měli a nejen ti makléři. Díky za názor.


jojo.....měli by si to vyměnit


Andreina
27. 03. 2022
Dát tip

Norsko, to víš, to se tak někdy přihodí.


Norsko 1
27. 03. 2022
Dát tip

Nic nejde, jsi zabržděná


Andreina
27. 03. 2022
Dát tip

Norsko, no vida, že to jde. 


Norsko 1
27. 03. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Sytý hladovému nevěří. Co ty na to ?


Andreina
27. 03. 2022
Dát tip

Norsko, třeba proto, že mne to baví. Nikoho přece nenutím je číst.


Norsko 1
27. 03. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Nechápu, proč píšeš zbytečné bajky


Andreina
27. 03. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Aru, čtu ráda ahodně, ale něco je nad mé síly.

Jo, bohatne se snadno, když k tomu máš v rukou ještě moc.


Andreina
27. 03. 2022
Dát tip

Norsko, opravdu nechápeš? Tak je mi líto, ale asi jinotaje nejsou pro Tebe.


Andreina
27. 03. 2022
Dát tip blacksabbath

F.M.R.C. děkuji za tipování a komentík. Myslím, že lidé ve valné většině chápat nechtějí, ke své smůle.


Aru
27. 03. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

vždyť nemusíš číst všechna došlá avíza ;))

na neštěsí jedněch, jiným se bohatne celkem snadno


Norsko 1
27. 03. 2022
Dát tip

?


Lili.
27. 03. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Jak říká jedno mé přísloví: "Pokrytectví kvete stále a nemusí vždy jara býti."

Podařené, do hloubky. A opravdu aktuální. Hodně se z tvého díla dá odvodit a pochopit. Otázkou je, jestli lidé chtějí pochopit. Tip.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru