Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka a moře - Keporkakové I.

06. 04. 2022
6
29
358
Autor
Andreina

Jsem tu s dalším příběhem a tentokrát nás čeká jedno z nejúžasnějších setkání, jaké může moře nabídnout. Obři oceánu a zrod nového života. Kolegové tvrdí, že pro takové setkání musí člověk patřit k vyvoleným nebo být čarodějnicí. Nevím, co z toho je víc pravdou.

Keporkakové

(duben 2003)

I.

 

Ostrov Svatý Tomáš s menším Princovým ostrovem vyhlásily v pětasedmdesátem roce nezávislost na Portugalsku. Nově vzniklá republika uprostřed Guinejského zálivu vsadila na zemědělství a byla to dobrá volba. Během několika let se stala významným vývozcem kakaových bobů. Export doplňuje káva, banány a vanilka. Po vymanění z Portugalského područí opustila ostrov většina bělochů. V současné době tvoří obyvatelstvo hlavně Bubiové. Úředním jazykem zůstala portugalština.

 

Po splnění zakázky pro pojišťovnu dorazila Mary k ostrovu Svatý Tomáš a zakotvila v přístavu Sao Tomé. Kapitán se rozhodl dopřát posádce týdenní oddech. Pánové volna využili pro pořádné rozšoupnutí. Podle hesla, že nejhorší nemoci pocházejí ze zanedbaného alkoholu a marodit nechtějí, vynahrazovali si bohatou měrou týdny abstinence. Stejně tak bylo nutno dohnat zanedbaný kontakt se ženami.

Druhý den dívka dospěla k názoru, že knížky o námořnících se zakládají na pravdě. Je lhostejné zda žili ve středověku nebo na začátku nového milénia. Na břehu byli jak utržení ze řetězu. Sama opustila loď pouze na několik hodin po přistání, aby proběhla obchody kolem přístavu. Odpoledne ji přestalo bavit poflakování na lehátku a na mapě hledala místo, kde stráví zbytek týdne. Našla ho na jihozápadním cípu ostrova. Vypadalo dost opuštěně, aby tam prožila několik dnů bez dotěrných lidí. Sbalila do lodního pytle vybavení na freediving, foťák, kameru, pár kousků oblečení a několik konzerv. Výbavu doplnil kanystr s vodou, houpací síť s celtou, zapalovač, mačeta, nůž. Víc k přežití v pustině nepotřebovala. V jídelně nechala zprávu, že jede obdivovat krásy ostrova s návratem za pět dnů.

Zbývalo vyřešit, jak překonat čtyřicet kilometrů ke zvolenému cíli. Po skončení období dešťů o kvalitě silnic nepochybovala. I když sežene auto s řidičem, cesta se protáhne. Dalším řešením byl rychlý člun, ale v přístavu žádný neviděla. Zbývala poslední možnost. Hydroplán jehož si všimla včera ráno cestou na nákup.

U stanoviště letadla se dozvěděla, že pilota najde v některé z přístavních hospod. Vymetla jich pět, a protože bílá žena není v přístavních krčmách Sao Tome běžným zjevem, v každé se přidali dobrovolníci ochotní s hledáním pomoci. K poslední dorazila v čele slušného černošského procesí. Po chvíli dohadování s pilotem mluvícím lámanou angličtinou, dopil panáka a načatou lahev whisky strčil do kapsy. Kráčel trochu vrávoravě, ale celou dobu dívku ujišťoval, že lepšího pilota nesežene v celém Guinejském zálivu.

 

Po deseti minutách letu a několika skocích při přistání, zastavil hydroplán padesát metrů od pobřeží, tvořeného skalními útesy, mezi nimiž byly místy ukryty malé písečné pláže lemované palmami. Dále do nitra ostrova se táhl několik kilometrů široký pás tropického lesa. Široko daleko nebyla stopa po lidské přítomnosti.

„Jsme na místě,“ ohlásil pilot.

„Nejsme,“ ukázala na podlouhou plážičku, krčící se mezi dvěma příkrými skalisky.

„Madam, tohle je hydroplán,“ zavrtěl černoch hlavou a vytáhl z kapsy láhev. K jeho dobru nutno přičíst, že se během letu nenapil.

„Má i kolečka,“ oponovala.

„Zaboříme se,“ odporoval pilot, kterému se ke břehu nechtělo.

„Nezaplatím,“ zakončila dohady a otevřela dveře.

Další debatu vzdal, přitlačil páku plynu a popojel blíž ke břehu, kde hloubka nepřesahovala půl metru. Míru galantnosti završil pomocí s vykládkou zavadel, což odměnila tučným spropitným. Na oplátku dostala příslib, že za pět dnů po obědě ji vyzvedne.

 

První starostí byla prohlídka okolí. Pár metrů široká písečná pláž přecházela do prudkého svahu porostlého palmami. Za výběžkem ústil do moře potok, který vyřeší sladkou vodu na mytí. Spokojená s prohlídkou zavěsila mezi palmy hamak opatřený moskytiérou. Nad ním ještě roztáhla celtu. Podle kalendáře období dešťů skončilo, ale nenadálá sprška mohla kdykoliv ještě přijít.

O půl hodiny později byla ve vodě. Podle lámání vln odhadla, že asi sto metrů tam najde útes. Z Austrálie byla zvyklá na větší, ale zjistila, že zklamaná nebude. První ji přivítal ježík hnědý. Ryba, která se v případě nebezpečí nafoukne do tvaru míče a po celém těle naježí ostny. Vypadá jako silně vypelichaný ježek. Natáhla k němu paži, aby vyprovokovala obranou reakci, ale nereagoval podle očekávání. Netečně dál vybíral mezi sasankami potravu.

Ponořila se do osmi metrů, kde zahlédla stín, v němž rozeznala dvoumetrového kanice itajara. Měla ráda mohutné ryby, které jsou ještě zvědavější než žraloci. Dorůstají dvou a půl metru a váhy půl tuny. Žijí u skalnatých útesů porostlých korály, kde mají dostatek úkrytů. Kanice zaujal fotoaparát, který měla zavěšený u opasku, a zřejmě se nemínil zajímavého předmětu vzdát.  Po plácnutí přes tlamu couvl, ale vzápětí nafilmoval chňapnutí. Odpověděla jemným pohlavkem a on opět chňapl. Nešlo však pokus o kousnutí, jen o hru s podivným stvořením.

Jediné čeho litovala bylo malé množství útesové drobotiny. U Velkého bariérového útesu jich bylo mnohem víc a bývala s nimi velká legrace. Nejvíc si oblíbila chňapala císařského a bodloka žlutého. Takové děcko od chňapalů je dvaceticentimetrová bělavá rybka s třemi červenými pruhy. Projevuje se snahou uzobnout vše, co má v dosahu. Jednou jich dívku obklopilo celé hejno a lochtalo to, jako když do ni šťouchá prstíky třída mateřské školky. Když však vyrostou do metrové délky a zčervenají, ztratí smysl pro hru.

Návštěvu zakončila, když na scénu majestátně vplul pětimetrový žralok tygří. Vnímala ostražitost predátora pátrajícího po kořisti. Za jiných okolností by si ho ráda prohlédla zblízka, ale varování bylo příliš patrné. Opustila kolonii chobotnic pobřežních, které již chvíli pošťuchovala a zamířila k pobřeží.

Večer seděla na pusté pláži s pohledem upřeným na slunce zapadající do oceánu. Byla šťastná. Nejšťastnější od doby, kdy opustila Austrálii. Daleko od lidí jen s tvory, jimž rozuměla víc, než vlastnímu druhu. 

 

- pokračování -


29 názorů

Andreina
07. 04. 2022
Dát tip

Mirku, to je dobře.


Andreina
07. 04. 2022
Dát tip

Kočkodánku, veršuje Ti to moc hezky, takže máš být na co pyšný. Z toho plyne , že vlastně klidně můžeš být i nafouknutý a není to nic špatného. Doporučuji však se nenafukovat v otevřeném prostoru, protože bys nám mohl uletět a to by byla velká škoda.


Delfín
07. 04. 2022
Dát tip

Nezkazím...


Kočkodan
07. 04. 2022
Dát tip

Andreino a Delfíne,

netečou mi nervy, ne,

těžko se mi neříká –

připomínám ježíka,

nafouknutý jsem já rovněž,

však prohrál bych s ním zcela soutěž,

neježím se, nemám ostny,

výraz ani trochu zlostný.

Důvod mého nadmutí?

Z chvály pýcha mamutí.

(suchozemský smajlík)


Andreina
07. 04. 2022
Dát tip

Mirku, okouzlení je chyba, protože okouzlený člověk ztrácí soudnoust a vystavuje se zbytečným rizikům. Je lepší být realista.


Delfín
07. 04. 2022
Dát tip

Andrejko, přece mu neskazím radost, když tu začal skládat Andreidu...Přeci ho nepřipravím o inspiraci a nás všechny o další skvělý zážitek! 

Já si zrovinka znovu přečetl  první tři povídky a zjistil jsem, že jsem opět okouzlen tou dívkou, co rozmlouvá s krokodýly i s malými ptáčky... ;-)


Andreina
07. 04. 2022
Dát tip

Mirku, jsem ráda, že jsi přející. 


Delfín
07. 04. 2022
Dát tip

Ano, je fajn! A přeji mu i tu tvoji přízeň...

Nebýval jsem totiž jiný! ;-)


Andreina
07. 04. 2022
Dát tip

Mirku, Kočkodánek je zlatíčko a svými veršíky okouzlil i mě. Je to od něho moc milé.


Delfín
07. 04. 2022
Dát tip

Andrejko, určitě jsi čarodějka, mj. písmenková! Koukni, jak jsi okouzlila kočkodana! I Homér by mu záviděl, s jakou lehkostí tu veršuje! (V jeho letech jsem nebyl jiný!);-)


Andreina
07. 04. 2022
Dát tip

Květoni, kéž by jsi měl pravdu. Díky lidské nenasytnosti je toho jídla v oceánech čím dál méně. Člověk je hodně špatný hospodář, protože neloví pouze pro obživu.


Andreina
07. 04. 2022
Dát tip

Zeanddrichu, děkuji za Tip.


Andreina
07. 04. 2022
Dát tip

Aru, já jsem nikdy neměla k šatům kladný vztah. Čím méně, tím lépe a vůbec nejlepší je oděv, kterým mě odíví příroda. Jen zbytek světa to stále nemůže pochopit.


Andreina
07. 04. 2022
Dát tip

Kočkodánku, ty se překonáváš. Díky za shrnutí tohoto díli do veršů. Vystihl jsi to dobře.


Andreina
07. 04. 2022
Dát tip

Mirku, ale tys mi ženství přiznal, za to dík, asi jsem se jen špatně vyjádřila.

Co se týká čarodějnic, tak máš pravdu. Jestli jsem vyvolená netuším, ale je fakt, že jsou lidé, co mě považují za čarodějnici, kahunu, Sahiru nebo šamana, to podle místa. 


Jo, jako kdybych to viděl před sebou – cípalové, chňapalové, kranasi, kanicové, morčáci a parmice. Moře je plné jídla.


Aru
07. 04. 2022
Dát tip

tak to je úplně přesný, ale víš jak, zahlídneš-li divadelní kostým, můžeš jít do šatny pro jakýkoli kostým co je na ramínku, jak se říká, šaty dělají člověka, je v tom neskutečná moudrost


Kočkodan
06. 04. 2022
Dát tip

Mary kotví v Sao Tomé,

dívka nechce ženy, to ne,

ani mužské osůbky,

či vymetat hospůdky,

nutit k práci pivní pípu,

přeje si být sama v cípu

afrického ostrova,

myslí alone doslova?

kdepak, pouze lidi,

faunu ráda vidí,

její plány nejsou v pánu,

použila hydroplánu,

pilot lízlý trošičku,

ne vždy pijan běžné vody,

vez Prcka i opičku,

doletěl však bez nehody,

za pět dní zas zamaká.

 

A už visí hamaka,

pro ochranu tělíčka

ještě také celtička,

dívka, šťastná celičká,

užívá si s vodním tvorstvem,

pozoruje ježíka,

ke hře našla kanice,

nikdo není nešika,

pocit blaha holt v ní roste,

nepodléhá panice,

když připlaval žralok tygří,

na něco má nárok – zbystří,

on ji jaksi varuje,

málo se z ní raduje,

nezůstává proto více,

jen pošťouchne chobotnice

(spíš daruje něhu)

a krauluje k břehu.


Delfín
06. 04. 2022
Dát tip

Andrejko, to jsem nebyl já, ale matka Příroda, kdo Ti ponechal "celé" Tvé ženství!;-)

A historie nás učí, že tzv. čarodějnice byly jak vyvolené, tak i výjimečné ženy. Proto je závistivci udávali a církev je trestala za to, že se snažily být dokonalejší než ostatní, když přece dokonalý mohl dle jejích dogmat být pouze BŮH!!! :-D

Mimochodem, já přece ani nijak nepopíral, že jsi zůstala (celou!) ženou, tak kde jsi vzala, že jsem ti toho ženství ponechal jen kousek?! ;-)


Andreina
06. 04. 2022
Dát tip Aru

Aru, každý člověk se narodí něčím výjimečný a záleží jen na něm, jestli svůj dar rozvíjí, jestli dostane příležitost ho rozvinout, anebo jestli se o něm vůbec dozví. 


Andreina
06. 04. 2022
Dát tip

Maruško, bez ohledu na velikost mohou být k člověku všichni tvorové přátelští. Doma si ze mě občas dělají legraci, že když jsem byla malá, hrála jsem si s mravencema. Potom mi máma vyklepala z oblečení skoro mraveniště, ale neměla jsem jediné kousnutí. Také proč, když to byli moji kamarádi.


Aru
06. 04. 2022
Dát tip

svět je plný vyvolených, nebo čarodějnic :D


nežné a hravé chňapkovanie s tvorom ľubovoľnej velkosti + rešpekt ... láska k prírode najväčšia ... dobre sa to číta***

 


Andreina
06. 04. 2022
Dát tip

Mirku, jsem ráda, že jsi mi nechal alespoň kousek toho ženství.


Andreina
06. 04. 2022
Dát tip blacksabbath

Ivi, nikdy jsem nic nevyvedla, to se to jenom všechno nějak divně zvtrlo. Ale tentokrát ne. Tohle byl úžasný zážitek, však uvidíš.


Delfín
06. 04. 2022
Dát tip

Vyvolemá nebo čarodějnice? Ty jsi přece obojí! Evoluční pokus přírody, co nepřestal být i ženou...;-)


Andreino....taky....do nás... šťoucháš prstíky jako celá třída mateřské školky....no to jsem zvědavá...co zase vyvedeš:-)))))...ale musím říct, že jsi nás pěkně uvedla do svého nového dobrodtužství i s trochou poučení :-)))).....díky a už se těším na další vyprávění:-)))))


Andreina
06. 04. 2022
Dát tip blacksabbath

Jaroslave, vždyť Ty jsi také utíkal celý život do toho svého zeleného a pryskyřicí vonícího moře. Víš proto, o čem to je. A tygr? Vždyť je to živý tvor s emocemi, které prozradí, co v následující chvíli udělá. Nač se tedy bát. 


revírník
06. 04. 2022
Dát tip blacksabbath

Ta se má. Mně by se to taky líbilo. Prima čtení. Akorát to setkání s tygrem bych asi nebral s takovým klidem jako Prcek.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru