Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Odborník cez bankomaty – krízový bankomatový psychológ

02. 05. 2022
10
22
488
Autor
Abakus

krízový psychológ za normálnych okolností je nevďačná práca 

Odborník cez bankomaty – krízový  bankomatový psychológ

zastavil sa pri nás Voloďa – bankomat mu nechce dať z jeho dvoch miliónov  eur na účte ani floka. Máme mu zavolať policajtov.  jemne som podotkla, že ak mu kartu nik neukradol – teda maximálne mu ju zbaštil bankomat, tak to pre policajtov nie je. Na bankomate je telefónne číslo a môže si pohovoriť s ním – o tomto čase je najskôr zhovorčivý automat. Nakoniec  to nevydržal krízový manažér  a vybral sa  s Voloďom k bankomatu.

Po niekoľkých minútach sa  Voloďa, teraz už trochu pokojnejší zastavil u nás  s tým, že má ešte jeden účet  a na ňom pol milióna eur.

Po hodine sa u nás zastavila Oľa, či by sme jej nemohli niekoho požičať na ochranu, pretože si potrebuje vybrať peniaze z bankomatu. Okamžite sme sa zhodli na tom, že lepší ako krízový psychológ  k bankomatom nie je. je prítomný pri odoberaní detí a najnovšie zvládá i bankomaty.

Rozširujeme naše  služby. ja posielam Ukrajincov za krásami nášho mesta – teda väčšinou je to ZOO, ale dnes pretože bolo pekne a svietilo slniečko som časť Ukrajincov hnala hore na Devín.  A posielam ich pozrieť si Viedeň – jedna hodina cesty vlakom a kto vydrží, bude môcť vidieť aj Prahu -  to už je niečo okolo 5 hodín jazdy tam a zhruba to isté naspäť.  Budapešť je na pol ceste medzi Prahou a Viedňou. Ak má šťastie, na rozdiel odo mňa, uvidí aj staré pražské zámocké schody.

Niektoré vlaky majú Ukrajinci zadarmo a radšej nech niečo zažijú  a vidia aj iné pamiatky, než mali možnosť zažiť za posledné obdobie na Ukrajine. Sedieť niekde na ubytovni a pozerať do steny, asi nie je ten najlepší program. Aj keď prejsť sa po ruinách starého hradu môže byť pre nich rovnako deprimujúce. Zatiaľ  sa  nik nechystá Devín ako aj ďalšej ruiny rozsiate po Slovensku obnoviť. Hradný kopec tiež vyzerá, ako keby sa po ňom premávala ťažká artiléria.

Zatiaľ  sa  ešte žiaden Ukrajinec nepýtal: „A kedy sa  skončila vojna u vás?“


22 názorů

Pusík - mažou Tě asi proto, že jsi debil, nebo existuje jiný důvod? ;-) Deal with it, my friend!


Aru
06. 05. 2022
Dát tip

Radovan je přeci redaktor, a ne nějaký zmatený král paradoxů, jak by se mohlo podle vyňatého komentáře soudit. redaktor přeci nikdy nehodnotí autora, ale konkrétní text, který čte, proto ti lidé přeci vstoupili do redaktorských klubů, aby se mohli nestranně a věcně, povzneseni nad osobní rovinu, vlastní spory a rozepře s autory věnovat textům, které se rozhodnout kriticky rozebírat :D

jak absurdní by například bylo, kdyby si takoví redaktoři dávali výběry navzájem a chválili se za to, to by přece nemohlo být možné, aby takový kritický klub mohl fungovat :))


5-MeO-DMT
06. 05. 2022
Dát tip

 

Pusík je opět mazán. Ale vy ho přece máte rády a také to uznáváte za špatné, že? Takže:

Radovan Kožíšek-Voříšek, redaktor a psychoterapeut

 

Vztah k literatuře má kladný. Raději však k dílům autorů, kteří jsou bohatí životem. Autor je totiž nástrojem díla. To co píší mají opřeno a zakotveno . Již vykopali (kopají) studnu a usilovně hledají, či už nalezli pramen. V dílech takových autorů lze najít pravý samet či nefalšované mozoly, pot a krev. Autoři, jejichž dílo prýští z nezakotvenosti, zloby, vyčtenínek, hry na intelektuálno, frustrace, agresivity, nebo osobní nezralosti, spíš nevyhledávám. I když netvrdím, že by nemohli na pohled psát kvalitní díla. Netvrdím ani to, že jsem kdoví jak zralý sám. A už vůbec si nedělám o sobě iluze, že toho, co výše odmítám, jsem se někdy nedopustil taky.


Abakus
02. 05. 2022
Dát tip

Alegna - ďakujem veľmi pekne, netušila som, keď  som šla do Uble, čo ma tam čaká a  čo z toho spravím ja. Hlavná stanica  je iba voľným pokračovaním a  som rada, že si to niekto prečíta.   


Alegna
02. 05. 2022
Dát tip

Styl tvého vyprávění mě baví :)


yss
02. 05. 2022
Dát tip

Tak nemusel si až tak konkretizovať svoje predstavenie,ale ok,teší ma yss.


Abakus
02. 05. 2022
Dát tip

čierny humor áno, ostatným nemôžem a  nebudem slúžiť.  


Když bude se sarkasmem, rád si připlatím dukáty raženými ze směsi cynismu, pohrdání a černého humoru. 


Abakus
02. 05. 2022
Dát tip

a to je dôvod, prečo sem dám aj reportáže nasledujúce - či už so sarkazmom, alebo bez. 


hovado / archaický pro živý organismus patřící do říše "Animalia" / myslel jsem slona (v porcelánu, po ránu bez elánu)


yss
02. 05. 2022
Dát tip

istý /čítať dôsledne/,megaloman


Aru - někomu se drolí třeba heliport na střeše - život je prostě peklo!


yss - No shit, Sherlock! Sarkasmus má inteligenční minimum. 


"Nejsem Ukrajinec, a tak nemám všechno zadarmo!"

Nápis na viaduktu v hornickém ghettu v severních Čechách (dříve Proterktorát Čechy a Morava, dříve Rakousko Uhersko).


bixley
02. 05. 2022
Dát tip

Jsou to spíš reportáže, ale psané velice autenticky. Člověk se z nich dovídá, s čím vším mohou mít uprchlíci problémy, např.s bankomatem, i když majína účtě peníze. Ježdění po památkách by je jistě rozptýlilo, ale asi na to nejsou zatím dost psychicky v pohodě. Díky za tyto zprávy.


yss
02. 05. 2022
Dát tip

Na bankomate je telef. číslo a môže si pohovoriť s ním. / s kým ?...môže vysvetliť svoj problém banke..išla by som v tomto asi viac ku konkretizácií./

Po niekoľkých minútach....ďalšia veta Po čase sa u nás....

Okamžite sme sa zhodli na tom, že lepší ako krízový psychológ k bankomatom nie je/ dosť krčovité podanie,,,Okamžite sme sa zhodli na tom, že k bankomatom je najlepší krízový psychológ.... napr /

Rozširujeme naše služby.ja posielam / Ja posielam /

...ja posielam, ďalšia veta A posielam

A posielam ich pozrieť si Viedeň – jedna hodina cesty vlakom a kto vydrží, bude môcť vidieť aj Prahu-to je už niečo okolo 5 hodín jazdy tam a zhruba to isté naspäť -  / opäť tak trocha formálne mi drhne...vidieť aj Prahu.Cesta tam a späť zaberie zhruba 10hodín jazdy./

a vidia aj iné pamiatky, než mali možnosť zažiť posledné obdobie na Ukrajine... / za posledné obdobie../

 

Aj keď celkovo práve s tou vetou s pamiatkami, mám trochu problém, nepríde mi nejako šťastne podaná, ani čo do obsahu, / možno pamiatky, ako to čo videli v poslednom období doma.

Páči a mi istý sarkazmus, veľmi vierohodné zachytenie bežnej rutiny, pri ktorej si zachovávaš nadhľad, odstup, ale text je na mňa písaný asi trochu na prvú dobrú, / možno by sa aj prvej vete žiadalo začať tak trocha štýlovo...Z / Určite by to chcelo možno viac učesať, skĺbiť,, možno viac "disciplíny "Aspoň teda z môjho pohľadu.


Abakus
02. 05. 2022
Dát tip

Gora máš asi pravdu, ale ja nemám rada dlhé vety bez čiarok. 

Inak niekedy  sa tam stretne neuveriteľná zmes dobrovoľníkov  z rôznych kútov sveta, povolaní....  


Gora
02. 05. 2022
Dát tip blacksabbath

Jsem za tvé články o konkrétní pomoci uprchlíkům ráda. Dozvídáme se detaily viděné tvojí optikou - i přes vážnou situaci pokaždé upřímně, s nadhledem glosující...

zde bych odstranila čárku:

Sedieť niekde na ubytovni a pozerať do steny, asi nie je 


Abakus
02. 05. 2022
Dát tip annnie

Ahoj Annie - do Prahy ich posielam za motýľmi - "babočka" a trochou gotiky. 


Abakus
02. 05. 2022
Dát tip

Aru - opustiť vlastný kurt a bazén tiež nie je jednoduché.  


Aru
02. 05. 2022
Dát tip Kolektiv Lidových Vypravěčů

nejspíše bude rozdíl utíkat s miliony eur na účtě, nebo s prázdnou kapsou


annnie
02. 05. 2022
Dát tip

Velmi zajímavé čtení. Díky a.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru