Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ze zápisníku chovatelky…

08. 05. 2022
28
63
954
Autor
Gora

 

konec února/2022

Volá kamarád Franta, chce půjčit Huberta kvůli obnovení chovu přeštičáků. Lákáme půltunového kance do „konibusu“ na rohlíky. Marně, i když jindy by se po nich utloukl. Podle všeho si pamatuje na podobný výlet před rokem…

 

březen, den čtvrtý

Poslední večerní venčení na plácku pod ořechem. Překvapilo mě, že psi freneticky štěkají na manžela, který konečně dorazil z farmy.

Brzy vím proč. Vyndává z vesty asi kilové sele, staré dva tři dny. Matka bohužel ostatní ušlapala. Černého prcka s bílým kroužkem kolem krku muž zachránil.

Zavírám rozdivočelé psy.

Teď o půlnoci připravujeme mláděti kutloch. Pěkně u zdroje tepla – u kotlíku na dřevo. Ohřívám mléko a namáčím malému do misky čumáček. Pochopí, že se musí najíst, tedy napít? Olíznul se. Sláva.

 

ráno

Padáme v bytě horkem. Topili jsme celou noc. Mládě se v kotelně přesto chvěje chladem. Hledám informace na internetu. Pokud nemají zajištěných 25 – 30 stupňů, uhynou.

Stěhujeme sele do bytu. Nedávno jsme v jedné místnosti kopali nové odpady. Prohlubeň, zbylá kolem trubek plynového kotle dává jakousi, byť slabou naději, že sele nebude lítat po celém domku. Že se ještě nevyškrábe nahoru… Teplo mámy nahradila silná plastová láhev s teplou vodou. Za pelech slouží stará psí matrace.


FERDA - PRVNÍ DEN DOMA

 

další den

Je bezpodmínečně nutné sehnat mlezivo. Bez něj nebude mít sele obranné látky pro budoucí život. Muž obvolává všechny známé, kteří hospodaří nebo o někom podobném vědí. Na jedné samotě za Krumlovem nedávno odstavovali tele. Čepujeme pro začátek deset litrů do plastu a většinu dávám zmrazit. Pětkrát denně po dvou deckách vlažného kravího produktu zatím stačí.

 

Podstrojujeme do klece návnadou výběrovou kukuřici. Hubert nemá zájem!

 

za dva týdny

Sele vypije půllitr naráz! Má se k světu.

Mléko s kolostrem došlo. Přecházíme na plnotučné z automatu. Ferda se odmění průjmem. Koupeme ho v kýblu s vlažnou vodou, puch je nesnesitelný. Jinak je čuník čistotný, chodí do pilin. Saje čumáčkem mléko jako vývěvou, chutná mu. Po jídle mívá obzvlášť dobrou náladu, žertem nás hryže do ruky a chce hrát na schovku.

 

Přijíždí farmář Franta, na traktorovém přívěsu naloženou bytelnou klec. Vyzvednuta nad kance pomalu posouvá zvíře na valník. Hubert konečně odcestoval do Horní Plané!

 

duben

Nacházíme adoptivní rodinu pro Ferdu přímo u nás v chovu. Matka prasnice vypadá jako flekatá dobračka a její tři selata budou prima kamarádi. Plastová přenoska pro kočky nachází výjimečné uplatnění. Muž nese Ferdu na kopec, kde mláďata střeží také prateta Tonička. Ferda se bojí vylézt z klícky. Nakonec poplašeně pobíhá po chlívku. Na uvítanou ho jedno z mláďat kousne do ucha.

Kouká se za námi, jak odcházíme. Stojí na půl cesty od vrátek.

 

 FERDA - POSLEDNÍ DEN DOMA

 

Franta se ozývá z Plané, že děkuje za zápůjčku a že kance zítra přiveze. Ve službě Hubert splnil, co se od něj očekávalo. Chystáme mu separé výběh, aby hned zas prasnice nezabřezly.

 

Krmení koček za domkem. Něco se mi motá pod nohama. Neznámé černé kotě! Je to spíš stín s vypouklým bříškem. Snad není gravidní? Věk se nedá odhadnout. Ještě to odpoledne volám veterinářce. Posílá mi léky na odčervení a proti blechám. Kastrace domluvena, až se zvíře trochu dá dohromady.

 

další den

Kotě ráno nacházím tam, kde jsem je večer uložila. Chci je nechat pár dní v karanténě, aby se od něj nenakazily ostatní kočky. Má totiž štěkavý kašel.

 

Franta volá, že Hubert je xindl a utíká před klecí, kterou na něj chtěl spustit z valníku.

 

Vnučka dává kotěti jméno Beruška.

Nejoblíbenější činností Berušky je plést se mi pod nohy. Co krok, to kotě. Je slunné odpoledne. Beru si ji na klín. Šplhá za krk, aniž by použila drápky. Pak se uvelebí na mém předloktí. Spustí hlavu dolů, mandarinkové oči sledují všechno kolem, kohouta za plotem a tuhle kosa na jabloňce, každý pohyb a k tomu můj hlas. Vrní.

 

květen

Huberta se zatím nepovedlo odchytit. Zůstává v Horní Plané.

 


FERDA - TEĎ


63 názorů

Gora
13. 05. 2022
Dát tip

Díky, Z.E....


Jj, prasátka vládnou značnou inteligencí..

..a lidem  se podobají více, než by nám možá bylo milo : )

-Skvěle zapsáno! :)

 


Gora
11. 05. 2022
Dát tip

díky, Markel!


Markel
11. 05. 2022
Dát tip

taky mám dvě dcery, co zachraňují :_)), líbilo *


yss
11. 05. 2022
Dát tip

Ale Gora, nulová tolerancia? Jedine v tvojom konzumnom tipovacom systéme, kde z pozície dvojitej redaktorky trvale znižuješ kvalitu, len za účelom udržania dobrých vzťahov, súdržnosti, miloty, "úprimnosti", pričom status názorová odlišnosť, je niečo nepochopiteľné.

Práve vďaka tomu, si autor zamieňa konštruktívnu kritiku s osobnou averziou, cíti sa "dehonestovaný", priam až zosadený z piedestálu. Všetko toto je odozva  najmä tvojej redaktorskej práce.  

 


yss
11. 05. 2022
Dát tip

Dostala som avi, a čuduj sa svete, príspevok EB zmazaný. Nechápem teda ten celý poryv, kde za konštruktívnu kritiku som zrazu nasmerovaná opäť do vašich vzťahov, súdržnosti a peripetii. Ako to súvisí preboha s literárnym potenciálom a kvalitou ?

Nijako. A to je asi ten zásadný rozdiel. Na osobnú interakciu a komunikáciu máte predsa súkromné správy, do tých Vám nikto nefrfle, ale pre mňa je priam nepochopiteľné, skoro až lacné, zamieňať si hodnotu textu buď za sz alebo za posedenie na káve.

Takže pri všetkej súdnosti, milá čitateľka, netvár sa tak okato pohoršene, že niekto vníma ten text inak, a najmä že ho niekto vníma aj z literárneho hľadiska.

 


Silene
10. 05. 2022
Dát tip

Goro, a co třebas ti, co rádi přispívali na písmák, když jim ještě připadalo, že nejde o sociální web zasloužilý chovatel a úplatkář? Těch ti líto není, žes je odradila? Neuvěřitelné. 

Nic proti těm, co jsou zde léta, dokonce déle než pilná Gora. Dříve byla slušnost nezneužívat a podle mě je dodneška.  


Nemusíš, Ireno, udělám to sama. To není proti těm, co tu jsou léta. 


Gora
10. 05. 2022
Dát tip

Evži, díky.

Jestli je účelem oné nesmiřitelnosti či nulové tolerance, na niž jsi teď poukázala, nekompromisním tónem odradit všechny ty, kdo na Písmák přispívají celé roky (v přátelském duchu a v rámci svých možností a schopností) a jsou zde (zetím ještě) rádi, tak jen tak dál.

Blokovat je nebudu, ale "diskutovat" také ne.


Silene
09. 05. 2022
Dát tip

Za motivaci text ve výše uvedené podobě zveřejnit ale ano, autorko, za tu odpovídáš. Vzhledem k tomu, žes zároveň autorkou populární a dvojitou redaktorkou, nějaký závazek bys ve své motivaci eventuálně spatřovat mohla a ráda bych dodala, že i měla. 

Ano, text jsem četla právě z důvodu nastavení serveru, který jej propaguje coby nejúspěšnější dílo předchozího dne na základě získaného počtu tipů, jiný důvod jsem neměla.

Jelikož se tu stále dokola probírá Oldova inertnost, pokládám uvedená doporučení o sepisování podnětů za irelevantní. Nic jiného než autorská sebereflexe zabrat nemůže.   


Gora
09. 05. 2022
Dát tip

I tak dík, Majaksi... a za nastavení serveru opravdu neodpovídám. Je možné psát podněty Oldovi, jak je kdesi uvedeno, anebo do jeho díla Novinky.


Gora
09. 05. 2022
Dát tip

Silene, díky za upozornění na chybnou čárku.

yss, Silene, díky za přečtení a názory.


Silene
09. 05. 2022
Dát tip

yss: Hm. To nic nemění na tom, že i tak si raději dopřeji trochu autentického pozitivismu spíš kolem osobností Bohuslava Reynka a Suzanne Renaud, než adorovat tu autorku za zdejší slabý produkt.

Za upozornění na chybu si poděkuji sama. 


yss
09. 05. 2022
Dát tip lawenderr

Silene-námet no ok, budiš, ale keď si človek prečíta komenty tak mi to skôr pripomína chovateľské fórum, alebo web pre hospodárov atď, ho viem, mea culpa 


yss
09. 05. 2022
Dát tip

Ešte dodatok...ten odskok od "selatka" k mačiatku bol dosť nepodarený, najmä ak záverom je tam zmienka o Hubertovi a zasa fotečka Ferdy. / neviem, prečo som prehliadla že kto mu dal meno atď..,/proste ten fígeľ odskoku je pomerne nešťastný 


Silene
09. 05. 2022
Dát tip

Proti tématu samotnému nic nemám, ale jeho zpracování je hodné max. kategorie Ostatní nezařaditelné, neboť reportáž o odčerveném koťátku je pro mě k 8. 5. jednoduše za hranicí údajné reprezentativní role autorky na tomto serveru a rovněž mého osobního literárního vkusu. 

Nyní očekávám pár tradičně nabádavých SZ od ostatních rozhořčených uživatelů hotovících se bránit klid a důstojnost včerejšího státního svátku. 


yss
09. 05. 2022
Dát tip

*err* áno, viem že za čiarkou sa necháva medzera /len to v komentár pri rýchlom písaní nejako ignorujeme, tož len na vysvetlenie, s ktorým autorka textu nemá nič spoločné /


yss
09. 05. 2022
Dát tip

Ja už to čítam asi štvrtý krát, a nejako sa cez toto všetko nedokážem "preniesť". 

Text mi teda absolútne nezapadá do kategórie fejtónov, príde mi to skôr ako zápisník, ale k fejtónu to nejde ani zďaleka, nakoľko chýba ti tam ten autorský "šleh".Ďalšou typickou črtou fejtónu je štýlový a emocionálny kontrast, ako sa snažím tak sa snažím,žiaden kontrast, všetko je to príliš statické v tom "opise",chýba mi tam sarkazmus, irónia, jazykové prostriedky sú dosť skúpe -slovné hračky, indiv prirovnaniai, neologizmy, parafrázy,opytovacie,zvolacie vety atď...proste je to podané na mňa veľmi vlažne týmto spôsobom. Fakt si niekedy myslím, že toto tu, ak vidím ten spôsob hromadnej spokojnosti s priemerným textom, je už skôr asi o chovateľskom zväze ako o webe literárnom.

Samozrejme, vec vkusu a triezveho pohľadu.

 


Silene
09. 05. 2022
Dát tip sveřep

Celý den s "fejetonem" a barvitými fleky namísto fotografií jakožto nejlepším dílem z předchozího vlasteneckého dne; soudím, že další z rafinovaných nástrojů, kterak posílit sociální roli serveru a donutit uživatele, aby se raději neodhlašovali. Tolik fanoušků a ani kolegyně redaktorka nedoporučila opravit si chybu?

Brzy vím proč. 

Mr. Pip. 


Gora
09. 05. 2022
Dát tip

Dievča, díky...


annnie
09. 05. 2022
Dát tip Gora

Teď koukám, co mi prediktivní mrcha režim udělal s prasátkama! Hrůza!!! Ještě že sis to přeložila :) :) :)


rušný farmársky život ... a dostatok starostlivosti ... pekné čítanie***


Gora
08. 05. 2022
Dát tip

Karle, takových lidí je, díky ti...


K3
08. 05. 2022
Dát tip

Jako z přímého přenosu. Je dobře, že se někdo dokáže postarat o zvířata.


Gora
08. 05. 2022
Dát tip

Hanko, to je pěkné, díky, že ses podělila i se svými příhodami!


Gora
08. 05. 2022
Dát tip

Luboši, z Huberta mám respekt... a díky.


8hanka
08. 05. 2022
Dát tip

každý tvor si zaslúži šancu na život a Ty im ju dávaš s láskou a trpezlivosťou...príbehy sú čarovné, viem, čo je okolo drobcov práce...ale stojí to za to postaviť ich na nôžky...Ty si vlastne taký Herriot, jeho knihy patria k tým naj...čo doma mám...

už len spomínam, ako sme kedysi pri sporáku chovali malé prasiatka,  v noci vyliezali z peliešku a kontrolovali, kde to vlastne sú...za hlasného hartusenia:)

Všeličo sme doma odchovali ,potom som odmietala jesť, veď to boli členovia rodiny...teraz mám v byte len mačky, posledné tri roky čierna s uhrančivými zelenými očami, podobne ako tvoja, stále pod nohami , akonáhle si sadnem či ľahnem, už mám  z nej šál alebo prikrývku...


Kočkodan
08. 05. 2022
Dát tip 8hanka

Jsem mnohem raději, že za krk šplhá Beruška, ne Hubert.


Gora
08. 05. 2022
Dát tip

Al, není zcela krotký, ale - nakonec - určitou divokost na zvířatech mám nejraději. Díky.


Gora
08. 05. 2022
Dát tip

Díky, Peter, to mne těší!


Gora
08. 05. 2022
Dát tip

Jardo, vždyť víš - i podle vaší rodiny... nějak nemůžeme přestat. 

Je to můj, snad už jediný sen - dochovat všechna naše zvířata.

Děkuju, že nelamentuješ:-)


Gora
08. 05. 2022
Dát tip

Di, děkuju!


Gora
08. 05. 2022
Dát tip

Abakus, tak to máš podobné, jen v menším měřítku... díky.


Gora
08. 05. 2022
Dát tip

ann, díky - ono je to pěkné, ale...


Alegna
08. 05. 2022
Dát tip

Poutavé čtení, usmívám se tu u něho, hned bych si s radostí Ferdu podrbala, je vidět, že pěčuješ s láskou :)


také ma baví čítať


revírník
08. 05. 2022
Dát tip

Není vám pomoci. Máte holt s manželem psáno v osudu, že musíte pořád někoho zachraňovat. No a to s sebou nese radosti, a hlavně taky starosti. Netroufám si odhadnout, čeho víc, akorát cítím, že to rozhodně není pro každého.

Ale podalas nám to bezvadně.


Diana
08. 05. 2022
Dát tip

Napínavé počtení :-)))


Abakus
08. 05. 2022
Dát tip

nezávidím, kŕmim a  zachraňujem čo sa dá. Ale niekedy  riešim spory sýkorky versus moje mačky, čierny kocúr  versus moje mačky, starý perzský koberec a moje mačky...  


annnie
08. 05. 2022
Dát tip

Prasárna se mi strašně líběj! Takže příběh mě dojal ne k slzám, nýbrž skoro k závisti :)


čáry-máry-fuk...užjsoutam:-))))))))))


Gora
08. 05. 2022
Dát tip

No, taky jsem koukala, snad se povede dát je zpět... díky!


vesuvanka
08. 05. 2022
Dát tip

Irenko, díky :-))). K básni jsem se ráda vrátila, ale fotky bohužel zmizely.


Gora
08. 05. 2022
Dát tip

Jani, díky, o kotěti jsem psala již báseň...O kočičí krok


Gora
08. 05. 2022
Dát tip

Ještě - s odvozem H. od nás /naposledy/ to bylo složité, s traktorem a valníkem musel přijet jeden zaměstnanec Franty.


Gora
08. 05. 2022
Dát tip

Jarmilo, když jsme ho půjčovali kamarádovi prvně, do klece vešla Janička - pravá mangalice, a Hubert tam vešel za ní, jela taky, pak vystoupil Hubert a Janičku jsme dovezli do Krumlova... díky!


vesuvanka
08. 05. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Irenko, moc pěkně napsané. Jsi výborná chovatelka a máš můj obdiv. Vypiplat tak malé selátko vyžaduje hodně úsilí a trpělivosti. Moc mě potěšila i záchrana kotěte Berušky  -  "co krok, to kotě" :-))), TIP


Jamardi
08. 05. 2022
Dát tip

Hubertovi se nelíbí jízda v konibusu ani v kleci na valníku. Kdo je řidič? :)

Díky za zajímavé zápisky. Zvířata jsou úpřimná a různá jako lidé.


Gora
08. 05. 2022
Dát tip

Renato, u nás je to tak přes třicet let, co tu žijeme /na kopci/... ale selátko jsme doma měli prvně... díky.


Gora
08. 05. 2022
Dát tip lawenderr

law, je na poslední fotečce /omluva za nekvalitu, neumím fotit/ - ta je tři dny stará... a bude se mít dobře, zůstane na chov. Děkuju.


bixley
08. 05. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Irčo, vidím, že se nenudíš! Ale obdivuji Tvůj zachranitelský elán. vypiplat sele není nic jednoduchého, o nemocném kotěti nemluvě. A Hubert? No comment. Hezky jsi to reportážně sepsala, těším se na další zprávy.


lawenderr
08. 05. 2022
Dát tip

dostalas mě na zvířátka ... :) děsně bych potřebovala vědět, jak to dopadlo se seletem :)


Gora
08. 05. 2022
Dát tip blacksabbath

Přemku, díky, už jsme doma měli i srnče, venku pak krom běžných zvířat i páva... vždy ty, které někdo nechtěl... ale omezujeme!


lastgasp
08. 05. 2022
Dát tip

Takový zápisník ti mohu jen závidět, protože to jsou úžasné zážitky. Zaujala mě plastová láhev s teplou vodou. Co stačí někdy k životu. Irenko jsi opravdová chovatelka.


Gora
08. 05. 2022
Dát tip

Nami, dík... jen rybníček tam nemá... ale on se vrátí... na léto určitě.


Nami 99
08. 05. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Moc hezké vyprávění. Jsi starostlivá záchranářka a pečovatelka. 

Hubertovi se asi v Horní Plané zalíbilo.


:-))))


Gora
08. 05. 2022
Dát tip

Ivi, díky ti, i za umístění fotek!


blacksabbath
08. 05. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Zachraňuješ všechno kolem sebe.....parádní napsání.....pobavila jsem se a vrním ....jo....a že pozdravuju Huberta do H.Plané:-)))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru