Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

při zrození noci

12. 05. 2022
9
22
427

noc se rodí

pod pláštěm úhoře

zbavenýho žárovek

 

noc se protahuje

jako paprsky hvězd

rozkymácený kočičím pazourkem

 

noc se rodí

ze stehů na stehnech

a kovářskejch kovadlin

 

noc pluje

v souhvězdí buvola

ukřižovanýho v houpačce

 

noc se rodí

noc se protahuje

noc pluje


22 názorů

--- to určitě :-)


Alenakar
16. 05. 2022
Dát tip

Biskupe,

je dobře, že různé literární tradice z různých dob získávají další vyznavače a příznivce a rozvíjejí se paralelně vedle sebe. Naše doba je mnohotvárná a eklektická a co platí pro poezii, platí třeba i pro naboženství. Ale pro někoho může být i poezie náboženstvím.


díky, od mylady tip vždy potěší ;-)


Parádní! Servírujeme čtenářské nadšení a dobře vychlazený tip. :)


Safián
13. 05. 2022
Dát tip

Alenakar, nebylo to naopak? Nejdřív poetismus, potom surrealismus?


tak dada a surrealismus už existují sto let, takže uurčitě neobjevuju Ameriku; a určitě to jsou kořeny, na nichž se staví dodnes...

poslední dobou čtu docela české klasiky poezie 20. století


Alenakar
13. 05. 2022
Dát tip

Biskupe,

Nezval byl za mlada surrealistou, pak poetistou a teprve postupem času a kvůli proměně historického kontextu se z něj stala komunistická ikona. Myslím, že v jeho ranných sbírkách bys našel hodně inspirace. Tehdy se rozhodně nijak nevázal na konkrétno, natožpak na nějakou ideologii.

Nic ve zlém, ale tvůj "tak trochu surrealismus" má velmi hluboké a velmi dlouhé kořeny.  Možná jediná skutečná moderna vznikla na počátku dvacátého století, ta doopravdy od základů změnila umění a všechno ostatní, všechno "taky moderní"   jsou už jen variace na tuto prazákladní modernu.  Nejde ale jen o surrealismus. Někteří tady se hlásí k dadaismu a považují se za modernisty, ale tak nějak zapomínají, že dada vzniklo v roce 1916.


díky; já ani od egila vlastně nic nečetl, a tak doufám, že to s tím úhořem není tak trochu klišé, zas ale když se ten výraz použije zas trochu jinak, nově "plášť úhoře", tak snad pak ani nevadí ta jasná asociace na jeho elektřinu/baterky; 

tak Edison je klasika, i když nevím, zda je to třeba dnes aktuální, přijde mi, že básníci té doby docela rádi psali o konkrétních věcech, které byly relevantní v té době, a teď už třeba ne

já se snažím psát tak nějak, aby to platilo pořád, i když, jestli se to daří, musí posoudit jiní...


Alenakar
13. 05. 2022
Dát tip

Taky jsem tu kdysi psávala o elektrických úhořích, ale první, kdo s tím přišel, byl egil.

Nevím proč, ale řada nočních básní mi stále připomíná Nezvala, jeho Edisona. I když ho nemám ráda, fragmenty z jeho básní mi skáčou do hlavy i když čtu docela jiné "noční básníky" - třeba tebe. Tip.


Aru
13. 05. 2022
Dát tip

to je naopak nebezpečný město, tam kde není až tolik lidí a ulice je nepřehledná, do větších parků dál od domů nikdo nechodí, pravě proto že se tam bojí, vždycky je potřeba otočit logiku, vzít si na základě čeho se ten strach zakládá a nějaký historky místních, pak ti vyjdou nebezpečný místa, pak to může být klidně bar, kde si víkendu dávají po tlamě, nebo tam z času na čas někoho pobodá. dementi mají svý stálý místa ;)


:-) 

romantika se psem

ok, ale být mladá kost v minisukni, do temnýho parku bych nešel, jedině kdyby mrzlo nebo tak... :-)


Aru
13. 05. 2022
Dát tip

heeej, já chodil venčit psíka do takovýho zanedbanýho parku právě v noci, když tam nikdo nechodil ;)

proběhl nějakej dementní dotazník, jaký místa v noci považují lidi za nebezpečný a parky to vyhrály, ač tam kromě mě nechodil nikdo, tak jsem asi nebezpečnej :D

lesem jsem šel v noci, jo jako dítě jsem se asi bál, ale vono není o co stát, pokud je blízko město, tak absolutně září jako světelná koule už zdálky, když svítí Měsíc, tak je krásně vidět na cestu, navíc dneska si můžeš svítit mobilem ;)


no jo no, jdi v lese ve dne a pak ve tmě, poznáš rozdíl hned :)


Aru
13. 05. 2022
Dát tip

to je ono, co je se dotýká neznáma, z toho lidi mají strach a z čeho mají strach, tomu přisuzují zlé měřítko, přičemž celé je to jen konstrukt mysli, která nemající se čeho chytit, vymýšlí naprosto šílené cesty, přičemž to co vidí jsou jen dobře uspořádané atomy, které ale nevidí :D


já taky někdy spím, nejsem jako ta holka z Kruhu, co měla dlouhý vlasy a nikdy nespala; jenom si říkám, že noci často připisujeme určitou magii, zlo, neznámo... přitom je za tím jenom obyčejný strach ze tmy (mozek nemám přehled), z toho, co nevidíme... :-)


Aru
13. 05. 2022
Dát tip

ale houbeles Biskupe, kdy jako spíš? hm?? :D

když bývám totálně vyčerpanej, tak už když si stáhnu lampičku, cítím jak se mi začínají vracet síly.

ostatně do těch domků, kam se nechávají lidi zavírat je taky tma. tma je děsně nedoceněnej element ;)


jako zlo :-))


Aru
13. 05. 2022
Dát tip

noc úžasně regeneruje ;)


někdy... ;-)


bixley
12. 05. 2022
Dát tip

Noc v nás probouzí krásné sny a zážitky.


Biskup z Bath a Wells
12. 05. 2022
Dát tip annnie

díky, červíčku


annnie
12. 05. 2022
Dát tip

Je to pěkně švestkově modrý a houpavý. Moc pěkný, tip a.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru