Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Práce na plnou vařečku

17. 05. 2022
7
16
413
Autor
Aru

Stará Hrncovařová odešla do důchodu a školní jídelna ve Vysokém Jezeře hledala náhradu. Na tak zodpovědnou práci se nehlásil nikdo, ze zástupu volného lidu bažícího po práci  se na pozici školního krmiče nezjevil troufalec, který by zachránil děti od smrti hladem. Prázdniny se kvapem blížily ke konci a existence jídelny se jevila čím dál tím nereálnější. Rada pro výkrm dětí přistoupila k radikálnímu řešení a zvedla nabídku platu školního kuchaře o 98876555544 korun ve zlatě.

Po ulici Jezerní ve Vysokém Jezeře se s rukama v kapsách, klátivým krokem flákal nezaměstnaný Jackie Pot, tak rád by pracoval, ale nic nestudoval, ani nic neuměl a nikdo ho nechtěl zaměstnat. Osud mu překazil stát se řádným zaměstnaným a tedy respektovaným individuem ve své kastě. Podstoupil i kurz finanční gramotnosti, jelikož nic neměl, nepodařilo se mu něco utratit. Stálé bydliště měl v díře v zemi na kraji lesa a živil se lovením ptáků Moa. Památný den kdy jeho zrak se zkřížil s úřední deskou mu jednou provždy změnil fatálně život a šokoval ho!

"Ááááááááááááá," řekl Jackie Pot a praštil sebou o zem v mrákotách po přečtení si inzerátu na školního kuchaře. Po té se zvedl ze země, oklepal ze sebe uliční prach a vydal se na radnicu. Na recepci seděla za stolíkem pohledná desetiletá úřednice, která měla na starosti různé úřední záležitosti města, mimo jiné i místo kuchaře inzerovaného na úředních deskách radnice. Když spatřila Jackieho Pota, zarazila se, přestala si lakovat nehty a česat blonďatou hřívu, vytáhla ze šuplíku brokovnici a nepřátelsky si Jackieho Pota, kterého měla na mušce prohlížela. Jackie Pot pohotově vytáhl ruce z kapes, až ke stropu, kterého se dotýkal, zavěsil se na lustr tamtéž.

"Co chceš hajzle?" Procedila úřednice běžným uvítacím úředním tónem. V Jackiem Potu byla malá dušička a lil z něho pot, až se pod ním na podlaze tvořila potní loužička, ale vykoktal ze sebe slovo 'kuchař'. Úřednice schovala úřední brokovnici do úředního šuplíku a z vražedného šklebu s vyceněnými zoubky přešla do milého úsměvu s kterým sundala Jackieho Pota z lustru a jemně ho posadila do židličky.

"A co umíš koloušku?" zeptala se ho.

"No, nic." odpověděl Jackie Pot, pokrčil rameny a zahleděl se k podlaze na své nohy bez bot, aby zdůraznil, že pranic čeho neumí.

"Bereme vás!" vystřelila úřednice a vrhla se k Jackieho Potově pravačce přes stůl, aby si s ním přátelsky potřásla. Pak otevřela vedle brokovnicového šuplíku šuplík na lejstra, začala do nich zuřivě bušit razítky, před zkoprnělým a oněmělým Jackiem Potem a házet před něj lejstra k podpisu. Aniž by Jackie Pot řekl jediného slova, pochopila zcela nadsmyslově, že Jackie Pot neumí psát a vytáhla z jiného šuplíku ruční kalamář s inkoustem do kterého namočila Jackiemu Potu ruku, aby ji užil místo podpísku.

"Vlastně je to místo na školní kuchařku, místo starý Hrncovařový, jak se jmenuješ?"

"Jackie Pot," řekl Jackie Pot.

"Ne!" Zašklebila se úřednice, "co budeš pracovat ve školní jídelně, tak jsi Jackie Potová, a budeš nosit ženské šaty, učitelé si potrpí na mravnost! Je to jasný?" Při posledních slovech otvírala úřednice brokovnicový šuplík po úředním nástroji, tak nová kuchařka vykoktala své 'ano' a chycena úřednicí za ruku stvrdila obtiskem své ruky poslední a rozhodující dokumenťák, kde bylo nejvíce vět drobným písmem pod čarou.

Bylo prvního září ráno, přijížděly kamiony s jídlem pro dětičky ke školní jídelně, kde pracovala jediná kuchařka: Jackie Potová, (přestože byla úplně levá, zcela vyhovovala představám města). Dozvěděla se, že do školní jídelny chodí odhadem 88776654433221 dětí DENNĚ! Teď bylo jasné proč stará Hrncovařová vzala roha a raději se stala rentiérkou v důchodu, neměla ráda děti! Čarodějnice jedna! Kolovaly o ní už dříve zvěsti, že pořádá čarodějnické sabaty, jejím útěkem od práce pro nevinné dětské duše se to zcela prokázalo!

Nová kuchařka vzala největší hrnec s nepočítaně velkým objemem a naházela tam co jí přišlo pod ruku. Vznikla hmota nespecifikované barvy a hustoty, oběd byl hotov. Kuchařka si po té přinesla motorovou pilu a hmotu rozřezala na nepočítaně dětských porcí, které se chystala servírovat hladem řvoucímu davu, před dosud zavřenou jídelnou. Ta byla zcela standardně vybavena ocelovými stoly a lavicemi táhnoucími v řadách po celé délce jídelny, pevně připevněnými, aby je hladem šílející dav nemohl demolovat. Jediné co vybočovalo ze standardu jídelny byl salonek s neprůstřelnými skly a stráží před dveřmi, tam chodila poobědvat ona úřednice, které město vděčilo za novou kuchařku. Dav se nejdříve vrhnul k výdejnímu okénku a poté v překotu zfutroval oběd. Nezbyl ani drobeček, jelikož hlad je nejlepší kuchař! Nikdo si nikdy nestěžoval a tak tam nová kuchařka kuchaří dodnes.


16 názorů

Aru
18. 05. 2022
Dát tip

óóó, tak to byl příběh ze života??? :D

díky Evži ;)


Začínám si myslet, že vaří v jídelně na konci naší ulice. Nedávno byl podivnými pachy zamořený i les.


Aru
17. 05. 2022
Dát tip

ahoj Nami, díky ;)


Aru
17. 05. 2022
Dát tip

Kamamuro, už jsem si naprosto zvykl, že zajímavé věci se dějí všem, jen ne mě a že všichni vyprávějí o nadpřirozených úkazech, ačkoli jsem nikdy a nikde na žádný nenarazil, proto ti věnuji schovívavý úsměv a převalím se na druhý bok ;D:D


Kamamura
17. 05. 2022
Dát tip

Húúú... máš to, Aru, moc hezké... a realistické... a autobiografické! ... Rozhodl jsem se, že budu dnes strašit... protože ... húúúú... představ si to, Arúúúúú...  v našem domě je taky duch... viděla ho dcera, prý stál nad ránem vedle ní, byl oblečený jako úředník z první republiky (bydlím v bývalé záložně zdravotní pojišťovny, u vchodu jsou čtyři sochy - Zemědělec, Intelektuál, Horník a Dělník, ale než řekneš "komouši", je to starší... prostí lidé snili o tom, že s nimi bude slušně zacházeno dávno před Marxem...) ... pouze tvář prý neměl žádnou, protože jak mi dcera vysvětlila, tvář, kterou nezná, si lidský mozek představit nedokáže... a ptal jsem se... co bylo dál?... a prý se jen smutně díval z okna... a pak se rozplynul v prvních paprscích, když začalo svítat... a moje Múza ho viděla taky, prý má cvikr a má něco společného se stavbou tohoto domu... a výtah v našem domě jezdí nahoru dolů bez zjevné příčiny a otvírá sám dveře... prý chyba v řídící jednotce, hehe, ale když jsem si šel večer pro jídlo, tak stál otevřený a rozsvícený v mém patře... porucha, říkám si, ale bez protestování se mnou sjel do přízemí... občas klapnou dveře... pohne se závěs... nebo upadne talíř bez zjevné příčiny v kuchyni, kde nikdo není, a rozbije se na kusy... a od Té doby, co mě jistá čarodějnice poctila návštěvou mám pocit, že tu někdo stojí pořád, tak jsem mu slíbil, že jí zas pozvu, evidentně jí patří nejen všichni živí chlapi, ale moc má i nad těmi, co už dlí na druhém břehu Řeky.... hehe... tak zas někdy... húúúú....)


Nami 99
17. 05. 2022
Dát tip

Hezké vtipné vyprávění.


Aru
16. 05. 2022
Dát tip

eeeee, je to furt Jackie Pot, ale co by člověk pro své zaměstnání neudělal, že? :D

díky ;)


bixley
16. 05. 2022
Dát tip

Ta to vzala/vzal do ruky! Pardon, do vařečky!


Aru
16. 05. 2022
Dát tip

díky, přechodníky se nedostavily... tentokrát ;)


Kočkodan
16. 05. 2022
Dát tip bixley

Řeknu to na plnou hubu: Tahle tvoje literární práce není takového druhu, abych musel vytáhnout vařečku a udělat ti na zadku (nejedlá) jelita.


Aru
16. 05. 2022
Dát tip

nemůžu, vydělávám peníze :D

jo, zatahuje se to tady pomalu


teď se jdi schovat pod peřinu...u nás je bububouřka...určitě doletí i k vám:-)))


Aru
16. 05. 2022
Dát tip

óóóóóóóóóóóóóó :D

ale Linda mladší, dcera Lindy :))

kolují blíže nespecifikované fámy, ale ještě chybí dílky skládačky a lenost v psaní mi hází klacky pod nohy, to je hrůza! :))


Linda????


Aru
16. 05. 2022
Dát tip

díky iví, myslím, že nenaučí, strávníci jsou jaksi nenároční a není čas ztrácet čas :))

kdo jen by mohla být ona úřednice/školačka? :D

jo, četl jsem tvé dobrodružství ;)


to se mi líbí..:-))))))))))...naučí se...já taky uvařila hmotu:-)))))) (viz mé CURRIKULUM VITAE II.- REBEL & PRŮŠVIHÁŘ . . . LETNÍ ČINNOST)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru