Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

BÍLÁ STEZKA

16. 05. 2022
3
6
220
Autor
Lili.

Jaká je cena míru?
Milióny mrtvých,
Taková je cena míru,
Milióny zraněných,
Zmrzačené duše,
Opuštěné a ztracené...

Jak častokrát,
bereme si zášť  s sebou pod polštář,
A za jitra,
procitneme se zubatým úsměvem šelmy,
Drápy neschováš,
před očima znalců svobod...

Tak pojď se mnou dál,
Na konec cesty,
Po cestě bahnité,
Nezůstanem stát,
pokráčíme spolu
až do soumraku...

Postavme znovu svět,
Končí okamžik hrůzy,
Nad snovým krajem roztaje led,
V novém ranním slunci,
Vícekrát nechoď do tmy sám,
Bohyně v hněvu zavřela krám.


6 názorů

Snad má lidstvo ještě naději.


Aru
17. 05. 2022
Dát tip

takže si nemyslíš, že se v této sféře netočí značné sumy peněz, které nelákají lidi pohádkově vydělat?


Aru - není, Aru. 

Vzdělaní lidé, kteří si neracionalizují vlastní lenost, a kteří otevřou vědecké publikace na podobné téma z posledních deseti let vědí, že není. 

Psát "globální oteplování" v uvozovkách, šibalsky přitom pomrkávat a spiklenecky se tvářit, že je to celé jen podvod, to je dnes projevem nevzdělanosti podobné tvrzení, že země je placatá - což je názor, který se mimochodem opět začíná šířit po nevzdělaném americkém jihu. 

A pokud to, Aru, nevíš, tak dávej za vinu jen sám sobě - samozřejmě, můžeš dál setvávat v póze "šibal z Pelhřimova", nebo kde to vlastně bydlíš, ale pokud si myslíš, že se skutečnost přizpůsobí Tvým zbožným přáním, pak připomínáš ty, kteří si myslí, že je před smrtí zachrání nějaké náboženství - ano, připomínáš v tomto ohledu dokonce i ty křesťanské věřící, které tak rád kritizuješ. 

To, že sis něco poskládal v hlavě nutně neznamená, že sis to poskládal správně a/nebo úplně. Což samozřejmě platí pro každého, ale kdo se asi mýlí, Aru - šibal z Pelhřimova, nebo světová věda? Protože seriozních studií, které by se snažily dokazovat placatost země nebo neexistenci změn klimatu už je dnes pomálu - především proto, že důkazů o měnícím klimatu je už příliš mnoho a začínají zasahovat do všech aspektů lidské činnosti (což samozřejmě snadno ujde někomu, kdo sám přiznává, že nedělá nic). 


Aru
17. 05. 2022
Dát tip

co když je "globální oteplování" jen dobře profitující byznys?


Bohužel, jak říkal můj učitel hudby o Gaie - "Jako pravá matka nás miluje všechny, ale přijde den, kdy ji rozčílíme natolik, že už nám oběd neuvaří." Jak to vypadá, uvaří se celý druh Homo Sapiens, v ohni změn klimatu. Už je přiliš pozdě na stavění nového světa. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru