Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vistárie

20. 06. 2022
1
19
681
Autor
Báseň_roku

Soutěž v poezii - BR II./2022

Každý má možnost připsat nejvýše PĚT HLASŮ  NA OZNÁMENÍ O HLASOVÁNÍ soutěže, ne sem, pod báseň. Na tipy či hlasy přímo u díla nebude v součtu hlasů brán zřetel.


Dívám se oknem na stěnu z vistárie
jak se ten modrý vodopád ze zdi lije
Slyším včely v tom jejich zákoutí
i vrabci tam kdesi hnízdí
mladé schovávají při zdi
Chrání je modrý plamen kohoutí

Jak je to tiché v houstnoucím létě
i vítr ustal ve své piruetě
před deštěm v poklidné únavě
Čekám až přijdeš a že se připojíš
sama sebou mě zas odzbrojíš
Do lásky vlítnem po hlavě


19 názorů

Delfín
01. 07. 2022
Dát tip

Lehce jsem prolétl všechna dílka, že se k nim ještě vrátím, nakonec jsem nebýval doma a byl jsem rád, že sám jsem se alespoň zúčastnil. Minule mé hlasy byly už po večerní uzávěrce a bčera jsem taky dorazil před 23.hodinou. Je čas koupání a borůvek, které rostou v lese u rybníku a teď je jejich čas...

Tahle báseň mne zaujala a kdybych stihnul hodnocení, asi bych jí hlas dal, když jich bylo teď k dispozici pět...;-D

Pokud jde o tu diskuzi o dvoukoncobce, tak souhlasím se Silene, že určité nezvyklé schéma či rýmy mohou být fakt jen náhodné. Dám teď často píšu, inspirován melodií, kterou někde zaslechnu a tak nějak se mi to samo řadí. A párkrát jsem nakoukl na www.rýmy.cz pro inspiraci, byť jsem občas zíral, co všechno mi ten odkaz nabízel, co mně jako rým nepřipadalo a neznělo melodicky. Ale při čtení se mi vybavilo to správné slovo. Nezvyklá schémata jsem občas taky použil, byť nejmelodičtěji mi zní střídavý verš, třeba 9/8 či 8/7.

 


MMV
29. 06. 2022
Dát tip

Skvělá procítěná plná lehkostí ;)


Safián
28. 06. 2022
Dát tip

Ptakopysk - diky za vysvětlení.


Ptakopysk
28. 06. 2022
Dát tip

safián Uvízlo mně v hlavě něco podobnýho, nějaká básnička že se to rýmovalo aabccb a paní profesorka to tak nazvala a to je všecko. Dost mě mrzí, že si mladej student nepíše pořádný zápisky a na školu kašle. Ona byla výborná. Zeptal bych se jí, ale byli jsme jí na pohřbu 


Silene
28. 06. 2022
Dát tip

Safiáne, copak to někde tvrdím? Doplňuji tvou informaci. 


Safián
28. 06. 2022
Dát tip

Silene, já přece nic z toho, o čem píšeš, nepopírám.


Silene
28. 06. 2022
Dát tip

(pardon, avi)


Silene
28. 06. 2022
Dát tip

Safiáne, já tě chápu. Vyrozuměla jsem, oč se primárně zajímáš. Krom pradávných vzorů a potrpění si na pojmenování forem a jejich identifikaci, komparaci, jde ovšem také o to, že samotná rýmová schémata jsou jednoduché matematické kombinace, k nimž nezávisle na sobě mohli dojít mnozí autoři. Pokud k tomu přihodíš dále tzv. metrický experiment nebo strofické ozvláštnění, narušení atp., není absolutně nutné od někoho "opisovat". Autor je pouze vytyčen svými letopisnými údaji na časové ose, leč vše ostatní je oddělitelnou spekulací. Také se ráda dozvím, proč dvoukoncovka, jenomže na druhou stranu jde o údaj podobně hodnotný, jako proč se určitému počtu veršů a konkrétnímu rýmovému schématu říká stance, když stanza znamená sloka.  

A tohleto může být tzv. dvoukoncovka už třeba jen proto, že se jedná o dvě analogické sloky o dvou zdánlivě "opuštěných" rýmech na svém závěru v jednom poetickém útvaru. "Opuštěné" kvůli tříveršové dilataci v rámci konkrétního veršového schématu. V zásadě jedna z nejzákladnějších možných her.  


Safián
28. 06. 2022
Dát tip

Silene, rýmové schema je rýmové schema. Trobadoři jich v rámci všech druhů kancóny vytvořili bezpočet. Nevím, jestli má každé své jméno. Ale i kdyby, vždycky bude záležet hlavně na tom, co s ním básník udělá. Mně by zajímalo, proč se právě tomuto říká dvoukoncovka.


Silene
27. 06. 2022
Dát tip

(Jisté je, že inkriminovaného rýmového schématu se dopustil minimálně třebas i takový Karel Václav Rais. Večer.)


Safián
27. 06. 2022
Dát tip

Ptakopysku, mohl bys upřesnit, co si vlastně pamatuješ?


Ptakopysk
24. 06. 2022
Dát tip

pravda je že z gymlu si to pamatuju, to vygooglil se tak říká


Vazba je: AABCCB DDEFFE - jakože ty BB a FF jsou koncovky a jsou vždycky dvě?


Ptakopysku, vygooglil jsi to skutečně, nebo je to z nějaké literatury, či z výuky vaší paní profesorky literatury na gymplu, tam té, jak jsi se o ní před časem zmiňoval? jestli se teda dobře pamatuju.


Janina6
23. 06. 2022
Dát tip

Mně internet vyhazuje při hledání "dvoukoncovky" jen dvojitou koncovku výfuku :-) Nemůžeš sem vložit nějaký odkaz? Dík.


to je zajímavý, dvoukoncovka, jak píše Prakopysk, na to se kouknu


Ptakopysk
21. 06. 2022
Dát tip

vygooglil jsem že tohleto je DVOUKONCOVKA!!! Nevzpomím si že by někdo něco takováho tady do soutěže složil, tohle je nejdokonalejší a nejvymakanější básnička co tu je


lawenderr
21. 06. 2022
Dát tip

Líbí se mi moment ... Čekám až přijdeš a že se připojíš

sama sebou mě zas odzbrojíš ... sice lehký nerytmus, ale ty slova mě uklidňujou - jako stín vistárie :)

Vadí mi to rozmělňování básničky plevelnými slůvky - jak se ten, v tom jejich, tam kdesi ... ale pocit vistáriového stínu jsi přenesl - zbytek je váš :) 


Janina6
21. 06. 2022
Dát tip

Milé a místy docela objevné, některé metafory se mi moc líbí. Trochu mi vadí rým „připojíš – odzbrojíš“ – já vím, zas mi někdo namítne, že gramatický rým není ve skutečnosti chybou... ale když takhle bije do očí? Jinak se četlo příjemně.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru