Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

tábání III.

30. 07. 2022
21
33
800
Autor
Philogyny

ten obraz byl příliš těžký

pamatuješ?

říkám si 

mohla jsi unést barvu snad ještě víc světla pro jeho tmu umu sama nic holá věta v historii

 

 

věnováno

 

Odešel jsi pod svou strangulační rýhou

cestou nevyzul boty: o ty

teď čníš

/ a já deštěm šílená /

nebudu perem pitvat noc náhlý příboj hladu

odumřelý kmen bezinky s bolcovitkou

nic

čemu věřím

 

pouštím si do žil hudbu vpich

obličej tetování vánoční dům z olova cínu mědi na hladině            věřím ti

Kroky po schodech, zvuk zavřených dveří.

_

_

_

Slova směřovala dovnitř těla

příliš mnoho tápání

rodí se a umírá mezi stehny

budoucnost my zvířata vejce co dýchá

chlap

nikdy nepřiznáš zasněžené dvorce plné mléka kostelní kůr

jsi plný zlosti / dopíšu pnutí mízy /

ve slabinách

nutí

škubnout popravčí šňůrou

bude mít barvu mého hlasu

sobecký sen o přežití

/ vzácné kavčí kvítí / cos mi nikdy neodpustil

___________________

rybí kost rdoušená v krku štědrým dnem

podej mi ručičku ručku ruku                                  dlaň

vykroutíš se

ze sevření

 

lásku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


33 názorů

trojort
09. 08. 2022
Dát tip

...lehce ti těžce se odchází pod strangulační rýhou?


ATANAS
06. 08. 2022
Dát tip

neznám předešlé, máš větší zásobu slov než já a asi víc čteš... (já se snažím cizí slova nepoužívat už od gymplu...) je pro mě těžké se v díle zorientovat, ale mám to tak asi jenom já...


Philogyny
04. 08. 2022
Dát tip

pro Silene

Ozvu se. 


Silene
03. 08. 2022
Dát tip fialka..., Philogyny

Víš, Phil, když člověk konzultuje sám sebe (nebo nějaký jev) s pohledem do minulosti, už jen podle archeologických nálezů nemá smysl domnívat se, že si lidstvo kdy vědělo nějak komplexně rady se svým druhem. Šlo o otázku prosazení se, a tak nelze podléhat údivu, že máme v genech kdeco, agresivita je člověku přirozená, spíš jsou otázkou reálné možnosti její regulace. Kdybych znala nějaký univerzální návod, kterak na člověka, ráda se podělím, ale neznám právě. Lidi to na sebe vždycky zkoušeli všelijak, přes veškeré kulturní odlišnosti lze spatřovat jisté shodné znaky určitých většinových počínání v rámci těchto kohort. Vlastně stačí třebas i řecké báje, už i tam je zachycena nelibost přílišné odlišnosti, neposlušnosti k otci nebo nadřazené skupině, dtto archetypy ženského počínání atp. Něco být jinak může, když pustí příznivé podmínky pustí společenství či jedince někam dál, ale pořád jsme než ten homo sapiens sapiens, žádný nový druh.   


Silene
03. 08. 2022
Dát tip

Filmové zpracování Hodin je výborné, svým způsobem přitažlivější než knižní předloha. / Billy Elliot dle mého názoru dost dobře zachycuje onen specifický mix ambicióznosti i pociťovaného stresu na straně jedince vyvíjejícího nátlak, všech těch předpokladů, předsudků, přesvědčení, nervozity z nesplněných očekávání (právě i v rámci rodičovské kohorty). 


Philogyny
03. 08. 2022
Dát tip

Neznám. Zkusím se podívat a řeknu. Já takhle kdysi dumala nad Hodinama, než mi docvaklo. Pořád odbíhala a někdy i ty malé proluky chybí...


Silene
03. 08. 2022
Dát tip

Phil, je to než film o jisté schematičnosti, ale vidělas? Billy Elliot

Budou i jiné, tento znám, mám v oblibě. 


Philogyny
03. 08. 2022
Dát tip

pro Silene

Pouštím si ho přes pecky, musím, ale už jen na chvilku. Bolí mne hlasy. Nakonec i můj vlastní. Tinnitus je podivín. Jindra ho má taky. Zfauloval ho a přejel bruslí přes hrdlo, měl nákrčník a stejně najednou ležel na Jip. Byl brankář...sen manžela. Po mně křehký. Nedokázal vyplnit branku... Zažila jsem hodně věcí, jak táta mlátil malého syna hokejkou po hlavě a co po něm řval. Sedávala s nimi v šatně. Ten pach. Chtějí se ukázat ve svých dětech, chudáci. Cítím lítost a vztek. Někdy.  Pořád se to opakuje, stejný scénář a já nevím, proč. 


Silene
03. 08. 2022
Dát tip

Phil, aha, v albu, pouštěla jsem jen oficiální videoklip a bez sluchátek, fakt je ten, že v sluchátkách leccos více vynikne, no, zase záhul pro uši. Ty jsi temperamentní, musí ti to kolikrát řvát.  

 


Philogyny
03. 08. 2022
Dát tip

pro Kočkodana

Já se přiznám, stačí, když u svého textu vidím nick, který mám ráda a pak vím, že všechno je v pořádku. Soutěž je hra a někdy se bavím... Ráda tě zase jednou vidím a ty to víš...  :)


Philogyny
03. 08. 2022
Dát tip

pro F.M.R.C.

Já děkuji za ten krásný přípis pod mou básní. moc


Philogyny
03. 08. 2022
Dát tip

pro Alenakar

Byla jsem poslední dobou hodně smutná. Teď mi po letech ožil, už je druhý den v práci, tak snad, držím sama sobě pěsti... děkuji.


Philogyny
03. 08. 2022
Dát tip

pro Silene

Je to tak, záhady a tajemství nutí k přemýšlení a přitahují. Já si na Spotify stáhla celé to album a tam ty kroky jsou... Mám jeho knihu se stejnojmenným názvem, Josef Vyleťal, kdysi ji vydal tuším Animal, ale v angličtině, ale když člověk hodně chce, tak se musí holt snažit...  A tak děkuji.


Kočkodan
02. 08. 2022
Dát tip

Být tohle v nejakém kole souteze BR, tak by te „protivníci“ pripravili o HLAS strááásne tezko. A pokud by te zajímal muj vers favorit, tak jím je onen s rybí kostí.


Lili.
01. 08. 2022
Dát tip

Velmi silné. Plné vjemů, snad bezútěšnost z těch slov klíčí, jenže...není to jinak? Možná je v tom víc než je vidět. Krása.


Alenakar
01. 08. 2022
Dát tip

Pro mne až příliš temné, ale velmi expresivní. Tip.


Silene
01. 08. 2022
Dát tip

Phil, zkoušela jsem písničku a možná špatnou verzi, či jsem spíš asi nepozorný posluchač a sledovatel, klapnutí dveří jsem nenašla, naléhavost ano. Ale chci říci, že povídání, co se tu rozepsalo o Josefu Vyleťalovi, je pro mě stejně čtení víc na míru. / Na Štedrý nepodléhám, čekám jen a než na slunovrat. Mimo to jsem dospěla k názoru, že stonehenge je trvanlivá, osvědčená a naprosto univerzální celoroční i celoživotní dekorace. 


Philogyny
31. 07. 2022
Dát tip Gora

pro Gora

Je to nadýl. Štědrý den je pro mě fiasko, poražený stromek, mrtvá babička a pak táta. Zlý sen i s těmi reklamami a zpitomělými lidmi. Omlouvám se těm, kteří nepodlehnou, já nakonec vždycky... No a letos na Štědrý den vyhodila moje galeristka obraz Noční krmení. Už jsem možná zmínila, napsala podle něj zaříkání. Je pořád vedle mě, už vím, že dívka je ryba, ale pořád mi unikají další souvislosti a přemýšlím. Dneska mě něco napadlo. Až si budu myslet, že opravdu vím, napíšu autorce... 


Philogyny
31. 07. 2022
Dát tip lawenderr

pro Rem

prolog je Josef Vyleťal, malíř smrti....

Tenkrát jsem strašně chtěla jeden jeho obraz. Lawender chodila v Praze okolo výlohy a zjišťovala stav věci. Ale Orel potřeboval založit, chyběly mi peníze. Sehnala bych je. Jen jsem tenkrát nevěděla, jestli bych ten obraz ustála, byl příliš těžký. Věděla jsem, jakou má cenu. Ale o to mi až tak nešlo. Myslím, budou se podle něj nakonec tisknout známky. Strašně mě přitahoval a zároveň odpuzoval, nevím, co víc. No, myslím, kdybych ho nakonec koupila, tak bych asi taky předčasně zemřela, nejsem single, že. Zlehčuju... Jinak jeho Velký inkvizitor - kejklíř je pro mne jeho nejlepší dílo. Strašně bych ten obraz chtěla...to jsou ty sny, na které nedosáhneme.  Jana Žambocha neznám, zkusím načíst...děkuji.


Philogyny
31. 07. 2022
Dát tip

pro Silene

Když odzpívá, ale on je spíš křičí tou zvláštní naléhavostí, tak jde dolů po schodech, hlasy a zvuk zavřených dveří. Začátek a konec té skladby mám nejraději. Leave Out All The Rest. Text je o něm a pak tak nějak přešla k synovi, některé věci se opakujou v čase. Úvod můj zamilovaný malíř, taky odešel dřív a přimotal se do myšlenek...  Děkuji, moc.


Philogyny
31. 07. 2022
Dát tip

pro Štírka

Vykroutí ruku, ale láska je, jde jen o to, umět tu ruku včas pustit a neudusit, myslím si, někdy je to bolestné a matky jsou sobecké, je to na román... děkuji.  :¨)


Gora
31. 07. 2022
Dát tip

Cit pro psané slovo, a nejvíc /za mě/ naléhavost vzpomínek?, ve kterých se lze potkat.../rybí kost.../


Silene
31. 07. 2022
Dát tip

Mám zvukomalebně ráda deštěm šílenou, myslím, že nepromokla texty poprvé. Pouštím si do žil hudbu vpichem (taky by šlo, můj pych tu na textu).

. cit. věřím ti. / Kroky po schodech, zvuk zavřených dveří.

(. . trefa do černého, asi nejvíc z celku)

. zasněžené dvorce a podej mi ručičku ručku ruku       dlaň

. . fajnové, všemožné přechody mezi významy a nalajnovanými řádky jako (skorem) vždycky u autorky


Štírka
31. 07. 2022
Dát tip

Láska která ná být - je a není... vykroutíš se ze sevření... 


Philogyny
30. 07. 2022
Dát tip Benetka

pro Benetka

Já se ti dneska pokoušela zaslat zprávu a s názvem omluva a koukám, nic.  Apple už si jede po svým, poslední dobou už mne štvou i fotky, dělá si, co chce...možná klapky na oči?  Děkuji.  :)


Philogyny
30. 07. 2022
Dát tip lawenderr

pro law

Tak to není, nakonec jsem si řekla, jsi víla, já zem, po něčem se tančit musí, snad nebudeš po vodě, i když člověk nikdy neví, močály jsou zrádný...  :) taky se tu usmívám.


Philogyny
30. 07. 2022
Dát tip

pro yss

Měla  pouštím do žil hudbu, ale bojím se vpichu, asi podvědomí, přepíšu klidně zpátky, jsem za to ráda. Za každou kritiku. Setrvalý stav hluchoty se sluchátky..    :) 

 


yss
30. 07. 2022
Dát tip

Boty, o ty...o ty jedna autorka, kde sa to len berie. Pekný text, prepojenie všednosti  života skrz prírodu, mystiku reflexiu..príjemná práca s jazykom, príjemná cesta textom.  Osobne veľmi silný úvod, veľmi / pasáž s výdychom nádychom, to by som oželela, ale to je už moja preferencia / aj keď to funguje ako celok.. nádherné metafory a obraty. Ako niektoré veci by som asi zredukovala, ale  to už čisto len z pohľadu svojho apetítu. Fajn text 


lawenderr
30. 07. 2022
Dát tip Štírka, cvrcka

nevědět je předpoklad všeho, nepotřebuješ nic, všechno se děje samo - já to vždycky jen kazím :)


Benetka
30. 07. 2022
Dát tip

Nelze nevnímat ty temné_nejtemnější_? A zároveň nejsvětlejší podtóny... Vnímám. Souzním. Alespoň zčásti. A po svém.

NÁDHERA


Philogyny
30. 07. 2022
Dát tip

No, jsi tam. Pořád nevím...  :)


lawenderr
30. 07. 2022
Dát tip Benetka

pamatuju  - pořád to slovo používám - tábu :) myslím, že to nebyl jen šotek v písmenu, je to trochu magie slov ... i tvoje


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru