Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Frederika Nikdová

31. 08. 2022
9
24
376
Autor
Aru

Veškeré postavy v příběhu byly vymyšleny MNOU. Příběh se zakládá na skutečnosti jen tolik, kolik do ní bylo skutečnosti vloženo.

Malá Frederika Nikdová si hrála na zahradě před rodinným sídlem a jak už to tak bývá, bylo to sídlo honosné, rod Nikdů nenosil své jméno jen tak pro nic za nic. K zahradní brance se přiblížila ruka, jejíž prst stiskl zvonek.

"Cilililililililililililililililililink," ozvalo se. Služka Květoslava Růžová si zase někde dávala dvacet, po té co si tajně zunkla ze spíže panský rum. Frederika otevřela sama pošťákovi Francovi Někdebylovi, vedle kterého stál balíček objemnějších rozměrů, než drobných. Franc Někdebyl věděl co se k panstvu sluší a tak Frederice nepodával svoji upocenou a na kámen ztvrdlou mozolnatou ruku, ale uklonil se do jedné osminy ohybu, tak jak velí etiketa. Franc Někdebyl, kromě toho že byl pošťákem, živil se příznačně ke svému jménu i jako přístavní nosič lodních kontejnerů, barman, vyhazovač a uklízeč v jedné osobě v přístavní taverně a nad to byl učitelem tance v místním domě pro seniory Veselé stáří, kde svěřenci ujížděli na morfiu.

Malá Frederika se dlouze zadívala na balíček, který se v jejích očích táhnul od stébel trávy kamsi až k mrakům a zastiňoval slunce.

"To je pro tatínka?"

"Jo." Odpověděl Franc Někdebyl, jehož nejvíce deformovala profese taneční a nejlépe se vyjadřoval tancem.

"Tatínek je teď v minulosti, vrátí se v budoucnosti."

"Hmmmmm," vydal ze sebe Franc v ostýchavém zadumání, nevěděl (abychom se vyhnuli lišácky přechodníku - nevědouc) jak s nastolenou situací naložit natahoval nohu do tanečního kroku, ale:

"Tak já to vezmu!" Přerušila energicky malá Frederika Nikdová France Někdebyla; ze všeho nejvíce nesnášela hodiny tance u svého soukromého učitele Archibalda Simačkeje, který pocházel z daleké a cizácké Tramtárie. Čapla balíček a podškrábla pošťákovi lejstro, tak jak se na mladou šlechtičnu sluší a patří - Frederika Dominika Mořislava Nikdová von Nic u Ničeho.

K panskému sídlu patřila i útulná, romanticky prostá vesnička Nic u Ničeho, která pro svou romantickou prostotu byla oblíbená malíři, kteří před malířskými stojany seděli útulně stísněni ve všech hlavních uličkách vesničky, kde malovali prostý lid, jež si je ve své vesnické prostotě nevšímal. Jak malovali i sebe navzájem, byla vesnička ve světě příznačně známá jako vesnice malířů. Jelikož do vesničky přijíždělo ponejvíce romantických malířů, bylo možné na plátnech, jež visela v předních světových galeriích vedle vesele krojovaných děvčat a chlapců spatřit i pastýře hrajících na píšťalky s ovečkami v bukolických, věčně kvetoucích krajinách ve kterých nikdy neprší a jsou prosté všech šelem, které neviditelní lovci vystříleli, aby nerušily romantická zátiší a nadto sem tam byli poschovávaní malující malíři.

V Nic u Ničeho byli vesničané hrdí na to, že se u nich udržela robota a laskavý feudalismus, zatímco za hranicemi panství zbytek státu rozežírala bezuzdná demokracie, jež s větším, či menším úspěchem korodovala vztahy mezi lidmi. Kdykoli se na hranicích panství zjevili bezuzdní bankéři a továrníci, prostí vesničané okamžitě zapalovaly louče, braly vidle a cepy a hnali škodnou z oázy feudalismu pryč.

Malá Frederika si rázovala do rodinného sídla, zatímco v zahradním altánku pospával správce panství Říha Sičuník, v podstatě se o Frederiku staral v nepřítomností rodičů Nikdů s Květoslavou Růžovou na kterou měl zálusk, ta ale jak víme se raději držela rumu, než-li pořádné správcovy náruče, který s výškou 2,4 metrů měl na panství nejmužnější náruč a kromě násosky Květoslavy všechna děvčata v okolí po něm šílela a dostával od nich stohy růžových psaníček. Frederika položila balíček na stůl, zdál se ji podezřele ošuntělý a věkovitý, jakoby na poště ležel bez povšimnutí delší dobu, než je zvykem. O to víc byla zvědavější, leč z adresy odesílatele nevyčetla nic, neboť ji ona písmena připadala jako démonické klikyháky z pekla. 'Co by se tak mohlo stát?' Říkala si, když se snažila uhádnout co v balíčku je.

Nakonec to nevydržela a opatrně na jedné straně dětským a tedy bezpečně ostrým nožem, rozřízla opatrně balíček, aby se poškození dalo vysvětlit neseriózností poštovních služeb, zubem času a jinými nepředvídatelnými okolnostmi, které mohou během doručování nastat, jako například tornáda, zemětřesení, výbuchy sopek a zvědavostí poštovních zaměstnanců.

Uvnitř se skrývala nic neříkající krabička se vzduchotěsným víčkem, které při odklopení uvolnilo vzduch vězněný snad celá staletí. V hoblinách ležela soška čínského draka, která skončila na poličce u Frederiky vedle panenek a plyšáků. Uvnitř byl ještě dopis napsaný otcem Frederiky, adresovaný Frederice. Frederičini rodiče byli tak trochu podivíni, jako každý kdo se trmácí světem, místo aby spořádaně seděl s nohama v papučích u krbu s příjemně plápolajícím ohněm nad šálkem čaje, který mu dolévá služebná, trajdali Frederičini rodiče světem.

Nebylo s podivem, že otec Frederiky v balíčku adresovaným sobě psal dopis Frederice, kde se dozvěděla, že soška je dárek pro ni, ale že si s ní nesmí hrát, protože je to tuze vzácný předmět císařské sbírky, který za nevysvětlitelných okolností o kterých se Frederičin otec více nezmiňuje zmizel. Dále se dozvěděla, že momentálně k ní přijet nemohou, leč že v budoucnu bude setkání možné, pokud se sejdou příhodné aspekty pro cestování. Jelikož správce Říha Sičuník a Květoslava Růžová stále spali, šla si Frederika hrát na zahradu, odkud na ni z poličky skrz okno shlížela soška čínského draka po které se možná sháněl jakýsi císař kdesi v minulosti...


24 názorů

bixley
03. 09. 2022
Dát tip

No, já jen, že bys měl materiál na víc literárních kusů! :-)

Vojnu a mír klidně napiš, hlavní postavou bude určitě Linda! Těším se. :-)


Aru
03. 09. 2022
Dát tip

vím že píšu pro 1% čtenářů, ale ptali se i dřívější spisovatelé jestli je jejich psaní je čtenářsky přitažlivé? nebo dávali snad dotazníky mezi čtenáře jak a o čem mají psát? to by Vojna a Mír neměla 1500 stran, ale byla to kapesní brožura

dík ;)


bixley
02. 09. 2022
Dát tip

Máš dobré nápady a umíš si hrát se jmény postav. Ale někdy by méně bylo více. V tomto textu bych pracovala jen s tématem balíčku a pasáže s malíři a feudalismem bych si schovala do jiné povídky. Text by potom byl kompaktnější a čtenářsky přitažlivější.


Aru
01. 09. 2022
Dát tip blacksabbath

díky Evži, už se peče Lindin den ;)


Opět jsi mě nezklamal. Čtu pozorně, ale některé perly mi unikly. Tak ještě jednou :-)))


Aru
31. 08. 2022
Dát tip

ivííííí, a zítrá má svátek Lindaaa, aaaaaaaaaa :D:D


Aru
31. 08. 2022
Dát tip

díky iví, právě že nikde netrajdám :D


Zase jedna "tvoje"...kde ty všude trajdáš:-)))) (mimochodem to je parádní slovo:-))))) ).....*/***


Aru
31. 08. 2022
Dát tip

jelikož byly přechodníky vyloučeny i ze školních osnov, nepodléhají tím pádem pravidlům pravopisu pro český jazyk a každý si je může psát jak chce


Aru
30. 08. 2022
Dát tip

hmm, to jsou ovšem koncovky, které nejsou ve svobobné evropě povolené, něco jako Nataša Rostovová :D


Benetka
30. 08. 2022
Dát tip Prosecký

A vůbec!?

Nemáš to blbě???

Neni to slečna Nikdoová?!?!?

:D


Aru
30. 08. 2022
Dát tip Benetka

Benetko, na povídky si obvykle beru kafe, abych to vůbec nějak splácal a dopředu mě nenapadá absolutně nic, takže nemůžu ani nic slíbit, moje energetická základna je totálně vyhořelá :D

některý postavy mě mrzí že nemají pokračování, ale čím je ta doba v pauze delší, tím to rychle zapomínám, takže je snažší napsat nový příběh, než číst znovu x dílů z kterých jsem všechno zapoměl :))

já vím, je to šílený :D


Aru
30. 08. 2022
Dát tip Benetka

ale Jamardi, literární postavu si může každý vymyslet dle svých představ, jaká závist?

tak to je přece dobře, že máš něco pěkného k čemu dokážeš mít vztah, chápu že lze závidět, ale obvykle po získání dané věci o ni zpravidla opadne zájem a padá pak na ni leda prach, takže kdo pociťuje závist měl by se z ní těšit, že má defakto hnací motor ve svém životě :D

mě prakticky nic nezajímá a u ničeho dlouho nevydržím, taky celkem nic moc nedělám, závist je něco co jde mimo můj časově nabitý program naplnění nicneděláním :D:D

lidi jsou ale celkem zvláštní druh, viď? :))

díky ;)


Benetka
30. 08. 2022
Dát tip

Ále... Co si budem...?! Jsem na tom úpa stejně. Prostě nejsem schopen potvořit pokračování... I když mne to často mrzí...... :ú


Aru
30. 08. 2022
Dát tip Benetka

Benetko, je tam více žertíků, u pastýřů není v té větě úplně jasné, jestli hrají pastýři na píšťalky, ovečky, nebo ovečky hrají s pastýři na píšťalky :D

že jo? to úplně svádí k pokračování, ale víš jak dopadla minulá pokračování, jsou to zhroucené, nedokončené série, já si dokonale neumím nic rozvrhnout a přinutit se k čemukoli :))

díky ;)


Aru
30. 08. 2022
Dát tip

Všetečka? to spíš slavný detektiv Vrtiška :D


Jamardi
30. 08. 2022
Dát tip Benetka, vesuvanka

Se zvláštními figurkami je potíž. Jsou zdrojem závisti.

Já jsem měla mořskou pannu, vyrobenou v Japonsku. Na béžovém kamenu seděla mořská panna, která měla tmavofialový ocas. Tělo mělo štíhlé a opálené. Na krku měla bílou mušli a hodně asi malých růžových mušliček. Vlasy dlouhé a světlefialové. Oči duhové - černá, zelená, fialová a bílá. Dostala jsem ji náhodou. (Když řeknu, že  náhodou, tak chápu, že všichni závistivci šílí. Správně bych ji  měla získat když tak po mnohaletém úsilí. :)) Přišla jsem ke své tetě do bytu a uviděla krásnou mořskou pannu. Řekla jsem: "Jé, ta je krásná!" A teta řekla: "Tak si ji vem." Já bych řekla, že byla ráda, že si ji beru. Mohla bych to i více zdůvodnit, ale to nejde, to by šlo už opravdu hluboce do soukromí. A poněvadž se toto závistivci nedozví, tak trpí a trpí. To je tou jejich sebestředností.


Kočkodan
30. 08. 2022
Dát tip

Pokud ho mezitím nenavštívila senilita, tak by se možná mohl do pátrání pustit starý dobrý Všetečka. ;-)


Benetka
30. 08. 2022
Dát tip

...přístavní nosič lodních kontejnerů... :D :D :D Aru Ty jsi ženitální!!! :D

PeS: Bude to mít pokračování? :o


Aru
30. 08. 2022
Dát tip

je otázka jestli kapitán Nemo stihl nadělat potomků, než zemřel ;)

každopádně někdo by se mohl ujmout pátrání, nešetříce penězi v Nemově rodokmenu :D


Kočkodan
30. 08. 2022
Dát tip

Soudím tak (což nikterak nesouvisí s faktem, že pracuji v soudní budově) na základě faktu jiného – Nemo znamená v překladu Nikdo. A nikdo mi to nevymluví. (zabejčilý smajlík)


Aru
30. 08. 2022
Dát tip

z čeho usuzuješ Kočkodane? ;)


Kočkodan
30. 08. 2022
Dát tip

Genealogové by mě možná kopli do zadku, ale já jsem přesvědčen, že předkem Frederiky byl kapitán Nemo.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru