Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

A čím bys chtěla být...

31. 08. 2022
16
15
451
Autor
Marcela.K.

Babička:„ A čím bys chtěla být až vyrosteš?“

Verunka: „No já toho mám celou řadu. První jsem chtěla být malířkou, ale pak jsem si řekla, že kdybych netrefila tu třídu, tak bych třeba byla v té, co jsou malíři pokojů a to bych teda nechtěla. Já bych radši malovala obrazy.“

*****

 

Bolest ji vracela na zem. Každé došlápnuti stáčelo zrak na cestu, která byla plná kamenů. Zastavila se. Opřela zády o kmen stromu. Už dávno přestala s jejich objímáním. Stála a hledala očima v korunách pohyb, který by ji ujistil, že ještě dohlédne tam, kde ve větvích hnízdí ptáci. Křídla zeslábla a sny odlétly v čase, který ubíhal kamsi dozadu, aby zmizel v nenávratnu.

Léto ještě hřálo. Seděla na terase u hromady krabic. Sílu teď dávala odvaze trhat. Dopisy, úřední formuláře, výplatnice, účtenky, mzdové výměry, pojistné smlouvy, plánky, nápady, vzpomínky koncepty, lékařské nálezy a zprávy.. dokonce i černobílé fotky bezejmenných lidí ...chvílemi zaostřila a bez brýlí pročítala věty, které se vynořily z minulosti. Po zaváhání je odkládala na stranu určenou naději, že ještě nepřišel čas zatracení.

Pozvaný malíř namíchal barvy přesně podle jejího přání- jemné, pastelové. Jantarovou vytónoval žluť v ložnici, olivovou vrátil kuchyni nádech dětství, kdy její maminka milovala zelenou barvu.

Vyhnali pavouky, vysáli pavučiny.

Třídila vše. Šatstvo, ložní prádlo, obrazy, sošky, knihy, spisy, dopisy... Kolikrát ještě bude mít sílu ztenčit objem nastřádaných věcí, oddělit nepotřebné a vyhodit zbytečnosti, na které pouze sedá prach?

Jenže co když zase přijedou víly na prázdniny? Babičky přece musejí mít ve skříních spoustu tajemství a možností se změnit třeba v princezny. Velikou krabici se šály a šátky vzala tedy na milost, přidala i jednu záclonu s nadějí, že snad ...příští léto.


15 názorů

Diana
02. 09. 2022
Dát tip

Dobře to znám. Vydrž! 


trojort
02. 09. 2022
Dát tip

...bez toho většina posléze skončí v kontejneru...


Markel
02. 09. 2022
Dát tip Janina6

moc pěkné, já už knihy rozdávám, nebo do nemocnic přes gympl, minule jsme s manželem odnesli téměř metrák. Nejoblíbenější jsem si nechala, snad někdy opět přečtu. Taky už nefotím, byla jsem fotící maniak, a jak psala Janina6, užívám si procházek bez přemýšlení, jak nastavit foťák, úhel atd. *


Křídla zeslábla a sny odlétly v čase, který ubíhal kamsi dozadu, aby zmizel v nenávratnu.....i já mám už hodně protízeno


Marcela.K.
01. 09. 2022
Dát tip Janina6

Prosecký, děkuji za velmi výstižný komentář ;-)

Jani, já mám s vyhazováním věcí velký problém. Učí mě to dcera a já u toho, přiznám se, trpím. Jediné, co mě nutí je to, že by tu toho měla na likvidaci jednou strašně moc :-)

Benetko, s focením je to těžké, nikdy nezachytím okamžik, který bych ráda - i proto si tyhle momenty raději zapisuji, nemám tak dobrou paměť, jako Janina.

K3, babiččiny skříně a truhly, co tam bylo pokladů... 

Štírko, už mám problém šplhat do horních pater vestavěné skříně, tak musím při úklidu přemýšlet co a kam.

Evženie, moje nejmladší vnučka má slíbeno, že co se jí líbí, bude jednou její. Ráda tvoří, snaží se naučit plést, šít, háčkovat. Tak přece jen nemusím vyházet vše dokud žiju ;-)

Hanko, knihy jsou největší problém při malování. Máme jich moc, opravdu hodně a i když vím, že už je všechny znova nemohu přečíst, naštěstí moji zálibu zdědily mé děti i vnoučata, tak je zatím nerozdávám, jednou si je rozeberou samy. Jen je hrozné je vystěhovat z knihoven a skříní, aby se mohlo vymalovat....a pak nastěhovat zpět. 

Díky vám všem za zastavení a komentáře.


8hanka
01. 09. 2022
Dát tip

som na tom podobne, posledné roky triedim papiere, oblečenie, bielizeň, robím tri kôpky, vždy vyjde najmenšia na vyhodenie...

tohto roku som bola ráznejšia, odniesla som niekoľko veľkých tašiek do kontajnera so šatstvom a obuvou, pre vyradené  knihy prišla pani, čo chce otvoriť antikvariát, no stále mám plné skrine...a stále sú  dni, kedy si kupujem niečo pre radosť  - šaty, knihy, vtedy si  hovorím, čo nevyhodím, vyhodia deti po mojom odchode...nemusím tu nechať prázdno vo všetkom...


To je krásné.

Také mám pro víly něco schovaného.

Nesmí se vyhodit všechno, to bychom pak přišli i o kus sebe.


Janina6
01. 09. 2022
Dát tip Benetka

Benetko, speciálně focení jsme s mužem "zrušili" už před lety. Uvědomili jsme si, že pořád na výletech apod. dáváme pozor na foťák, že nás to obtěžuje, že se kvůli hledání toho nejlepšího místa pro focení vlastně vůbec neuvolníme, nevychutnáme si tu krajinu kolem sebe. A fotky stejně ležely někde v albu a prohlédly se jednou, maximálně dvakrát... a ani nejlepší fotka stejně nezachytí okamžik se vším všudy tak bohatě, jak ho vnímáš... Tak už nefotíme a o to víc koukáme na ty zázraky kolem sebe. Zvykli jsme si říkat, že děláme "fotky do své paměti"... 


Štírka
31. 08. 2022
Dát tip

Jo život... a jeho etapy...  a životní energie ... 


K3
31. 08. 2022
Dát tip

Hezká poetická miniatura. Je dobré něco pro ty víly nechat, aby mohly vyzkoušet. I my kluci jsme zkoušeli staré věci.


Abakus
31. 08. 2022
Dát tip Benetka

Benetka - mne doniesol niektorý z  mojich zverov jednu mimoriadne naštvanú a nahnevanú mierne predžutú kudlanku.  Jemne som ju kľajúcu vrátila do záhrady. Myslím, že som si ju neodfotila. Ale ten na... výraz v očiach poznám naspamäť.


Diana
31. 08. 2022
Dát tip

Působivě napsáno, Marcelo. Znám to, je to tak...*


Benetka
31. 08. 2022
Dát tip Janina6

Hezké.

Tež vyhazuju rozdávám věci. Vždyť jsou to jenom věci a až nebudu stejně je někdo vyhodí. Někdo. Můj syn. A vlastně... Už třeba ani nefotím. Nač? Dnes jsem našel krásnou béžovou kudlanku a kolega si ji pak asi stokrát vyfotil a pak mi řiká: Ty si ji nevyfotíš? Hmmm... Ne. Nač? Už ani nic nesbírám ani... Nic.


Janina6
31. 08. 2022
Dát tip Marcela.K., Benetka, 8hanka

Z vyhazování nepotřebných věcí mám vyloženě dobrý pocit. Jako bych se zbavovala tíhy. Ale stejně mi jich zbývá pořád ještě příliš moc.

Je skvělé, když má člověk nějaké ty "víly, co přijedou na prázdniny"... Pro ty určitě stojí za to některé dávné poklady schovávat.


Prosecký
31. 08. 2022
Dát tip Marcela.K., Benetka, 8hanka

A teď to přišlo. Stáří. Ptával jsem se, který okamžik to bude. Podvědomě jsem doufal, že ještě ne. Ale věděl jsem, že to nelze odvrátit. ať podnikám jakékoli pošetilosti.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru