Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mít Písmák na háku

04. 09. 2022
3
16
278
Autor
Silene


Když se snažíš pomoci,
idea, stejně je lepší
otevřít si pivo.

Na značky!
Na značce
záleží
víc.



16 názorů

lawenderr
05. 09. 2022
Dát tip cvrcka

záleží na žízni ... já pivo piju, jenkdyž svítí sluníčko. Dokuď Armani nezačne vařit, na značce nezáleží ...


Luzz
04. 09. 2022
Dát tip

Dalesi, nevyjadřuju se negativně k nízkopivům... ve skutečnosti je mi asi jedno, kolik mají alkoholu; pro mě je to chutná - nechutná... a braník, staropramen a starobrno jsou prostě v kategorii - nechutná.

díky za přivzdělání (bez ironie). 

 


Silene
04. 09. 2022
Dát tip

dales: Petře, nech si kua od cesty. Normálně si řízni kvalitní hořké lahodnou vodou nebo minerálkou, je to celkem fajn. Plzeň není tak cenná, jak se tváří její cenová politika. Koho by zajímala, kdo by to pil... dávno ne.  (jasně, kdokoli, kdo po ní touží, nechť si ji popíjí)

O výrobě piva i jednotlivých pivovarních praxích čirou náhodou trochu vím. Potravinářská technologie included. 

A klid... jedenadvacítku nedám na ex ani já. Ta je fakt lihová. 


Dales
04. 09. 2022
Dát tip

Uhýbám zcela Mimo od původního příspěvku, nicméně směrem naznačeným v diskuzi. Úmysly jsou čistě edukační.

Ženské, kwa, nesahejte mně na nízkopiva, nejsou žádné zlo. Bez nich bych jakožto bývalý pivař, dnes diabetik II.typu, neměl šanci ani na tu pivoiluzi. Problém je obsah cukrů, ne lihovitost. Věřte nebo ne, lidé jako já jsou za ty podřadné produkty svým způsobem vděční.

5 základních pojmů z pivní problematiky: 1. pivo = částečně alkoholově zkvašený cukerný roztok (mladina);  2. mladina = cukerný roztok získaný ze sladu; 3. stupňovitost = hmotnostní procento cukrů v mladině, taktéž extrakt původní mladiny čili EPM (tradičně 8°, 10°, 12°, reálně dnes ale třeba 7.2° či úplně jiné číslo); 4. sládek: ten, kdo původně rozhodoval, kolik cukru v mladině nechá zkvasit na alkohol a kolik nechá na chuť; 5. Ballingův vzorec: zkvašením 2 gramů cukrů vznikne 1 gram etanolu, pivovary mj. dnes podle tohoto vzorce počítají i peníze k odvedení berňáku.

Kontrolní otázka: proč má ceněná (a drahá) plzeňská 12° pouze 4% alkoholu?


Philogyny
04. 09. 2022
Dát tip

Já su barbar, Birell bezový květ, limitovaná edice, píšou...  :)


Silene
04. 09. 2022
Dát tip

(... mi tu věčně schází či přebývá nějaká interpunkce.)


Silene
04. 09. 2022
Dát tip

A tak to má být! Pěkně jako za starého Egypta, později zemí Koruny české. Šetřit vodou, není na ni spoleh. (I když sama ji ještě sem tam popíjím a asi proto...)


Luzz
04. 09. 2022
Dát tip

jo, staropramen je taky zlo. podobně jako starobrno. 

unifikace pivovarů naštěstí měla i pozitivní následky - pivo se dnes vaří v kdejaké... zapomenuté klášterní stodole.

 


Norsko 1
04. 09. 2022
Dát tip

Otevři si, na co máš chuť


Silene
04. 09. 2022
Dát tip

(Ono to bude podobné jako s oblíbenou Pálavou. Tuším není možné, aby vzhledem k reálné hektarové rozloze vinic víno masivně prodávané pod touto značkou u vietnamského či jiného nadnárodního překupníka odpovídalo svým původem hroznům vypěstovaným v příslušných tratích.)


Silene
04. 09. 2022
Dát tip

Luzz, šmankote, to zní strašidelně. V osadě Praha je však Braník vnímán jako dělnické pivo, míní se ze skla či zpod zátky zužitkovatelné na podložky pod hřeby, a na rozdíl od ostudného Staropramenu poživatelné bez neblahých následků. Ovšem samozřejmě od dob totální unifikace pivovarů si na mnohých místech již jen tak... nostalgicky hrajeme. 


Luzz
04. 09. 2022
Dát tip Benetka

no pro mě je braník většinou synonymem špatnýho piva... první asociace je braník v plastové lahvi v ušmudlané ruce nějakého alternativního mladšího člověka, který vlastní psa, čichá k plechovce, smrdí, postává pod petrovem se svými kumpány a na kolemjdoucí pořvává nějaký nesmysly.


Silene
04. 09. 2022
Dát tip

tech. Branická dvanáctka je tradičním obědovým nápojem v relativně bezprostředním okolí bohužel doničeného (samotnými představiteli města) Nového hradu u Kunratic. Bré ránko!


Silene
04. 09. 2022
Dát tip

Málo stupňů. Jinak ok. 


Luzz
04. 09. 2022
Dát tip

braník? jen to ne... 


Norsko
04. 09. 2022
Dát tip

Nejvíc, ne ? Otevři si Braníka


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru