Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V hlavní roli škamna, škamně, škamňata

05. 09. 2022
5
22
408
Autor
Aru

V následujícím vyprávění nehledejte logiku, mohla by vám vybouchnout hlava.

Každé škamně je tak trochu dřevěné, ale svým neutuchajícím optimismem, aniž by cokoli předtím promýšlelo vše převálcuje, na více v jeho škamni není dostatek místa, než na škamnové operace. Škamňata zbožňují školy, kde se združují až do vysokého škamnového věku. Dnešní svět je ovšem postihnut škamnovou krizí. Na mnoha místech byla škamňata vyhozena ze škol a upálena na hranicích. Děti tedy už ve školách, jak bylo mnohde zvykem neškamnují, ale musí celou třičtvrtě škamnovou hodinu stát na svém býválem škamnovém fleku v pozoru jako vojáci a dávat škamnový pozor i když na ně jdou mdloby, záchodové potřeby, nebo hlad.

Škola je zvláštní škamnovou institucí s ryze specificky škamnovými pravidly, která jinde nejsou a ani by platit nemohla. Například ve škole jsou testy, nebo masky. Každé dítko musí nosit vlastní masku na obličeji, aby zakrylo kým je a zapadlo do škamnového systému škamní. Také se tam dělají chemické pokusy při kterých exploduje část, nebo celá škola. Proto se školy budují daleko za městem, kde neohrozí neškamnové obyvatele města. Hlavně se tam po celou dobu nespí, nejí, neodpočívá ani nezáchoduje, čímž se velice ušetří za zbytečné neškamnové prostory, jako je například tělocvična. Ve škamnových školách panuje skálopevný názor že cvičení je naprosto zbytečná věc, kterou nelze použít v matice, fyzice, nebo chemii a proto se na školách neučí. Jiného názoru jsou Tour de Bicyklisti, kteří zavedli své kacířské Tour de Školy, kde místo škamen Tour de Žáci sedí v bicyklech a celou bicyklovou hodinu bicyklují. Narozdíl od škamnových škol, kde jsou jen třičtvrtěhodiny, které se střídají ve škamnovém tempu za sebou, aniž by je rozdělovala jediná přestávka.

Učitelé jsou lidé, kteří stejně jako škamňata absolutně a nepříčetně školu zbozňují. Už ve školce se ptají, kde jako taková škola je a co to jako má být. Nejvíce se těší na škamňata jak si s nimi zaškamní. Učitel nastupuje do školy zhruba v 6. letech a škola se ho nikdy nezbaví. Byly spatřeny i 70./80.leté kusy, kterak stále přebývají u škamen ve školách a nelze je odškamnovat žadnou známou fyzikální silou, neboť jsou na školách silně zaškamnováni.

Náš hrdina Škamně Škamnič byl vzorným škamnětem, protože i jeho rodiče byla vzorná škamňata jmény Škamně Škamnič starší a Škamně Škamničová. Rodiče jako vysloužilá škamňata nemohla své škamně ničeho víc naučit, než co ho naškamnili a poslali ho do školy, kde jako všechna škamňata před ním se tam měl vyškamňovat, aby nedělal ostatním škamňatům škamňatou ostudu.

Malé škamně škamňoví rodiče posadili na poslední zastávce ve městě, aby ušetřili co nejvíce za lístek na škamňobus a škamně vyrazilo na škamňovou školu za ostatními škamňaty, dětmi a učiteli. Byl to školní autobus a všichni učitelé se škamňaty se předháněli kdo se víc těší za škamňa. Jen co se škamně rozkoukalo, sebral ho nějaký škamňový učitel do třídy, kde ho postavil a sedli si do něj dva žáčci, kteří byli vděční že nemusí po zbytek roku stát jako ti něšťastníci, kterým se nepovedlo najít škamně.

Škamně z toho bylo celé škamňově šťastné, že se mohlo zaškamnit a být ke škamňovému užitku. Vzorně sedělo zaškamňováno k podlaze a ani jednou sebou neškamlo, takže dětičky ve škamni mohly nerušeně škamnit, dokud všechny třičtvrtě hodiny nedoškamnily za sebou a hladové, ospalé a záchodopotřebující děti nevyběhly nepříčetné ze škamen se odškamnit ze školy.


22 názorů

Aru
10. 09. 2022
Dát tip

ahooooooj iví, díky, to jooo, na čtení nahlas to asi není :D


ojojoj...ty jsi to všechno zaškamňoval....kousek jsem četla nahlas a zamotala jsem si jazyk:-)))))


Aru
07. 09. 2022
Dát tip

díky Evžííí ;)

ach joooooo, líbí se to jenom tomu, kdo ve škamnech seděl :D

my měli úžasně nepohodlný židličky ve kterých se nedalo sedět, ležet, nebo spát. vysokoškoláci musejí být nějací heroičtí nadlidi, když dokážou takovejch let ztrácet čas něčím takovým, to bych se dřív oběsil, teď si představ jak přidávali devátou třídu, že třeba s tím jak počet věcí co člověk vymyslí neustále narůstá, se může stát, že přidají i desátou třídu, pak jedenáctou, dvanáctou, třináctou, patnáctou, dvacátou, padesátou :D:D


Evženie Brambůrková
07. 09. 2022
Dát tip vesuvanka

Přesně takové lavice se sklápěsími sedátky jsme měli vestaré škole ve Kbelích. Je zajímavé jak se mi to krásně vybavilo.


Aru
07. 09. 2022
Dát tip

dobře popsaný ;)

problém ovšem je že lidé prošlí tímto tereziánským systémem si často myslí, že je nejlepší na základě toho že jim sami prošli a udávají jeho správnost na příkladech, které šli spíše proti systému, aniž by ti co ony příklady dávají tušili že to tak bylo. nynější vzdělávání děti spíše debilizuje a nadto masový proud vzdělávání nechce alternativní učení pustit ke kormidlu, jelikož se ho obává a nevěří mu z toho důvodu, že ho nezná


Odpoutaný Prométheus
07. 09. 2022
Dát tip Aru, Zeanddrich E.

Pro ty, koho zajímá hlubší pohled do problematiky - Sir Ken Robinson


Aru
07. 09. 2022
Dát tip

jak jsem koupil, tak prodávám Prométheé, co naděláš ;)

jaká cílevědomost? v těchto časech? to se šíleně nevyplácí. ideální je si někam zalízt a přečkat pohromy


Aru - Lenin sám byl ze studií vyloučen za účast na studentských protestech, což mu ale nebránilo pokračovat samostudiem a nakonec úspěšně absolvovat práva. Takže si bude lépe příště vybrat k verbalizaci svých neurčitých paranoidních obav nějakou příhodnější mediální zkratku. ;-)

Minimálně ta příhoda naznačuje, že Lenin oplýval cílevědomostí a disciplinou, která Tobě, milý Aru, spíše chybí. Na druhou stranu zase nehrozí, že bys odstartoval s Lindou a Kukýnkou nějaké signifikantní revoluční hnutí - pokud by se ovšem revolucionáři šeptem ve Tvém kvartýru nezorganizovali sami, aniž by Tě vytrhli z večerní siesty. ;-)


vesuvanka - nikdo si nestěžoval patrně proto, že zmíněný artefakt scholastického přístupu ke vzdělání pocházející ještě z dob Marie Terezie patrně bezvadně plnil svůj úkol, kterým byla normalizace budoucích poddaných rakouskouherského mocnářství. S tímto atavistickým pojetím vzdělávání se náš stát potýká dodnes, viz relevantní literatura a nekonečné diskuze edukačních metodologů a lektorů. 


Bačkovský - kdyby premisa z druhé věty byla pravdivá, nemohl by sis být tak jistý výrokem ve větě první, porotože kdyby výrok v první větě byl pravdivý, nemohlo by mít minimálně české školství tak příšerné výsledky. 

Co se týká účelu a poměrů v třeba americkém školství, výborně o tom pojednává třeba čtvrtá série slavného seriálu "The Wire", která je celá věnována školství, a která výborně rozebírá neléčitelné neduhy veřejného školství v kapitalismem sužovaných Spojených státech. 


vesuvanka
07. 09. 2022
Dát tip

Romane, díky za odezvu. Jsou to přesně ty lavice, které popisuješ. Dřevěná sedadla byla mírně prohnutá, takže netlačila. Nikdo si tehdy na lavice nestěžoval, protože průměrná výška dětí v osmé třídě byla nižší. O zdravotní nevhodnosti těchto lavic jsem četla článek o několik let později, kdy mohli mít kvůli své výšce někteří žáci, případně i  žákyně problém.


Aru
07. 09. 2022
Dát tip

Prométeé, samozřejmě Bé je správně, poslušná pracovní síla, která pokud možno nebude myslet, ale jak už to plánoval Lenin, byla si schopna přečíst nařízení a vyhlášky vlády; robotizace všeho je myslím dobrým příkladem, kam mocipáni chtějí směřovat, než jim revoluce usekne hlavy. jen naivní optimista si může myslet, že by tomu mohlo být jinak, systém vždy nakonec nabobtná natolik, že jeho hlavním účelem se stane maximálně znepříjemnit a zkomplikovat lidem život, než se zhroutí


Bačkovský
07. 09. 2022
Dát tip

To Prometheus. Určitě to první co zmiňuješ, to znamená objevovat a rozvíjet své unikátní schopnosti atd.

ne každý učitel a rodič to umí.  Bačkovský měl na učitele celkem štěstí, tak cca třetina byla výborná. 

To jen trochu positivity do dikuze 


Což nás přivádí k otázce, co je vlastně účelem vzdělávacího systému typu veřejné školství - zda pomáhat mladým lidem objevovat a rozvíjet své unikátní  schopnosti a ambice, nebo zda produkovat amorfní "pracovní sílu", která se dá rovnat do skladů, továren a pohřebišť ve vzorném, pravidelném a úhledném zákrytu. 


Vesuvanko, to bych potom, při své téměř dvoumetrové postavě, měl asi problémy i já, v dospělejším věku;  -ale v šesti až devíti letech mne tehdy toto rozhodně neptrápilo :)

 

((jinak já jsem to také nenapsal přesně; - šlo prostě o řadu lavic z masív dřeva, ke kterým napevno byla přišroubována konstrukce sklápěcích sedátek (rovněž z masív dřeva),..., a jednotlivé lavice (po dvou sedátkách) byly sešroubovány do jednoho bloku (celkem ve třídě potom byly tři tyto bloky; vyhodou bylo, mimo jiné, i to, že lavice potom byly neustále ve vzorném,..., pravidelném  a úhledném zákrytu :) ) ))


vesuvanka
06. 09. 2022
Dát tip

Aru, ve třídě jsme nestáli, jednotlivá sedadla (špatně jsem uvedla lavice) byla sklápěcí. Škamna tohoto typu byla časem zrušena jako zdravotně nevyhovující, zejména pro žáky vyšší postavy, kteří by  museli mít nohy v uličce.


Aru
06. 09. 2022
Dát tip

chudák Radek Škamňohlíd se tak už narodil :D


Kočkodan
05. 09. 2022
Dát tip vesuvanka

Z dětí, které hledaly ve třídě marně volné škamně, vyrostlo mnoho škamňohlídů.


Aru
05. 09. 2022
Dát tip

díky ti vesuvanko ;)

takže do páté třídy jsi ve třídě stála???????????????????? školství je tak kruté :D


vesuvanka
05. 09. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Pobavilo mě :-))) TIP.  Zažila jsem stejnou dřevěnou škamnu s kovovými součástmi a  se sklápěcími lavicemi jako Zeanddrich E., a to od páté do osmé třídy, tehdejší osmiletky. 


Aru
05. 09. 2022
Dát tip

objevil jsem jak současně mocné a legrační slovo škamně je a jaké nepříčetné kousky se s ním dají dělat, navíc to slovo zní jako z jiného světa :D

(Zeanddrichu, tvé jméno napovídá že jsi hodně zažil ;) )


Hříčka s přesahem :)

(zažil jsem ve škole ještě i já (téměř) pravou dřevěnou (sklápěcí) škamnu, v 1-3. třídě ZDŠ; - byly tam ovšem i kovové součásti,..., zabudované kalamáře, a další  (dnes již neviděné) ,,vychytávky" :); - celá řada lavic pro cca 12-14 žáků byla sešroubována dohromady, pokud si dobře vzpomínám :) )


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru