Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

(Ladovská) Fialová ZiMa

15. 09. 2022
2
20
412
Autor
Aru

Když jsem si dýchnul do ledově zmrzlých rukou obláčkem ledově zmrzlé páry od modrých rtů, napadlo mne, nikoli přiložit do kamen, ale! Napsat tuto toto!

- Letošní HIT vánoc! Brikety! Uhlí! Svetry! Peřiny a deky!

Kdo máš kotel, nebo kamna,

zatop uhlím, či dřevem,

nemáš-li dřívo, či ouhlí,

vem co máš běžně doma po ruce:

PET lahve, celofán, igelitový tašky, pneumatiky...

Tuhle zimu přežijem, Fialům navzdory!


20 názorů

Aru
19. 09. 2022
Dát tip

vím vím, Stalin a jeho paranoia, že všichni jsou proti němu, ty hladomory s kanibalismem jsem měl na paměti, četl jsem vyňatky z knihy u nás vyšlé pod názvem Rusko plné křížů.

pokud se nepoučíme, dějiny se evidentně opakují a teď se blížíme čím dál víc ve snaze eskalovat konflikt k třetí světové, tentokrát nukleární válce, čím víc bude západ posílat peněz, zbraní a žoldáků na Ukrajinu, tím víc se bude cítit Rusko ohrožené, až nakonec vyhlásí mobilizaci, pokud Rusko vyhlásí mobilizaci, začne mobilizovat i západ, pokud začne mobilizovat západ, země v hospodářském bloku BRICS (což je Čína, Indie, Brazilie a další) se postaví za Rusko, pro Čínu to bude jenom záminka jak vstoupit regulerně do války proti Tchaj-wanu a USA s Kanadou vstoupí do války proti Číně jelikož je na straně zlého Ruska.

teď rozhodně není doba na to říkat kdo za co může, ale sednout si k diplomatickému jednání a domluvit se za jakých podmínek ukončit jak války, tak nepřátelské vztahy a navázat obchodní vztahy, to se ale nestane, protože pozice amerického petrolodolaru je ohrožena jednak evropskou agendou green dealu, jednak klesající oblibou používat petrodolaru v Asii, nebo Jižní Americe, proto USA tahá za nitky kde se dá, aby si udržely pozici světového hegemona a nikomu vlastně nezáleží na tom, že tentokrát bude zničeno vše, i v té tvoji apokalypse se píše něco o smrti třetiny lidstva, ne? nebo tak nějak, detaily se mi vypařily


Zeanddrich E.
19. 09. 2022
Dát tip Bačkovský

((Jen poznámka pod čarou, Aru:

ad ,,..bude na Ukrajině i nesmírný hlad, ve kterém se porušuje i poslední zákaz, a to zákaz kanibalismu.. ."

V tom máš plnou pravdu - toto se, konkrétně na Ukrajině, během dvacátého století dělo hromadně a  opakovaně - především při hladomorech v letech 1921, 1931-1932, 1946-1947.. . Bylo by ovšem dobré i napsat, že ve všech těchto případech šlo o hladomory umělé, zařízené ruskou KSSS (potažmo přímo Stalinem) jako trest celému ukrajinskému národu.. (tyo hladomory vyžádaly si celkem, podle střízlivých odhadů, nejméně 4 - 4,5 miliónu obětí)  ))


bixley
17. 09. 2022
Dát tip

Mně ten styl přijde jako recept od Rettigové


Aru
16. 09. 2022
Dát tip

to jistě, fraška to je...


Aru
15. 09. 2022
Dát tip

je vidět, že jsem někomu šlápl na kuří Fialovo oko :D


Gora
15. 09. 2022
Dát tip

Kamamuro, mohu si tipovat, koho se mi zlíbí, od toho tady ta možnost je. A ostatní "dopředu" postrkuješ spíš ty. Neposílej mi svá avi, dík.


Aru
15. 09. 2022
Dát tip

Bačkovský, pokud ses nechtěl bavit o politice, nemusel jsi vůbec začínat, případně jsi měl hned napsat do prvního komentu, že nechceš číst názory, které jsou vůči tvému názoru v oponentuře ;)


Bačkovský
15. 09. 2022
Dát tip Gora

psal jsem jen o textu Arrua. Nikde jsem netvrdil, že schvaluji např invazi do Lybie atd. 

Arruv text se okrajově týkal Putina, moje reakce také.  Zatím mám stále dětský pohled na "Specialní operaci na ukrajině". Hlavní díl viny nese Putin a jeho klika. Tím končím jsme na lit. webu a ode mě se nic jiného  převratného nebo zajímavého o válce na ukrajině nedozvíte.  Mearsheimer ví více.  


Aru
15. 09. 2022
Dát tip

tak to bylo myšleno Evži :))

díky ;)


Aru
15. 09. 2022
Dát tip

Bačkovský, tradičně ti a tobě podobným unikají souvislosti. na Ukrajině už mohl být 5 měsíců mír, kdyby se do toho osobně nevrtal Boris Johnson, to vám asi na novinkách, nebo v Čt zapomněli napsat a odvysílat, že 5. měsíců už to není Ukrajinsko - Ruská válka, ale v zastoupení Euro-USA, Ruská válka. také by bylo dobrý vědět, že Zelenský momentálně rozprodává Ukrajinu americkým korporacím.

momentálně se děje to, že zatímco západ pácha sebevraždu, tím že se odstřihuje od zemí bohatých zemí na suroviny, které se postupně seskupují do hospodářského bloku BRICS, tak přichází i potravinová krize, která dopadne nejhůře na nejchudší země světa, tudíž i na Ukrajinu. jelikož byl na Ukrajině porušen předposlední zákaz, že lidské bytosti nesmějí zabíjet a mučit jiné lidské bytosti, tak k vzhledem k výše napsanému a tomu, že je na Ukrajině nesmírná korupce, bude na Ukrajině i nesmírný hlad ve kterém se porušuje i poslední zákaz a to zákaz kanibalismu. nikdo by v příštích měsících/letech neměl kupovat podezřele levné maso, nebo to jehož původem si není jistý a už vůbec ne zadarmo, zvlaště ne z Ukrajiny.

Fiala už předvedl že je všeho schopen a že se neštítí ničeho. takže vidíš, že není jeden Fiala, ale že jemu podobných je mnoho, kteří mají své zájmy ve kterých kašlou na běžné lidi jako na mě, nebo na tebe Bačkovský, jsme na jedný lodi, ale to ti dojde, až věci, které se dějí ve stínech vystoupí na světlo, pak ale bude docela pozdě se postavit proti rostoucí zkáze a šílenství zkorumpovaných mocí, protože moc korumpuje Bačkovský


Evženie Brambůrková
15. 09. 2022
Dát tip Aru, blacksabbath

Smrádek, ale teploučko.


Bačkovský
15. 09. 2022
Dát tip Gora, Zeanddrich E.

Myslím, že v textu je chyba, místo "Fialům navzdory" patří "Putinům navzdory".

Ještě jsem v Arruově básni našel aluzi na styl komunikace Václava Klause presidenta, který často používal jako prostředek k dehonestaci oponentů v diskusi místo jednotného čísla množné. Např v debatě s Petrem Pithartem Václav Klaus říkal " ti Pihartové, ti Havlové". Aruova báseň je mnohovrstevnatá.     

Název je  vtipný.

Bohužel, zima na ukrajině bude mít asi jinou barvu.         


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru