Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Odlet

28. 09. 2022
13
13
290

11. Odlet

*

Balíme

Už je to tady. Finále. Závěr. Konec. Finiš. Šlus. Poslední oběd, poslední Tequila, poslední pomazání opalovacím krémem. Kufry uskladňujeme v hotelovém foyer a jdeme se rozloučit s pláží, s mořem a s číšníkem u bazénového baru. Lučba netrvá dlouho. Autobus nemá obvyklé zpoždění, naopak nečekaně přijíždí o dvacet minut dříve. Uznejte, to je hodně i na Švýcarsko. Tady v Mexiku se jedná o naprosto nevídanou událost, o které budou indiánští stařešinové ještě dlouho vyprávět u táborových ohňů.

Na letišti se poslušně stavíme do nekonečně vleklé řady čekajících na bezpečnostní prohlídku. Zřízenec cestující dělí na očkované a neočkované s PCR testem. Očividně má potíže zařadit několik očkovaných, kteří mají i PCR test. Posílá je znovu na konec první fronty. Člověk nemá být zbytečně iniciativní.

Nevím co je bezpečného na tom, že před každým odletem musím stát v dlouhých frontách, nechat na sebe funět a prskat ostatní cestující, mávat pasem, palubními vstupenkami, doklady o bezinfekčnosti a nechat se osahávat nerudnými, špatně placenými zoufalci u bezpečnostní kontroly.

V neveřejné části letiště čekáme asi hodinu a půl na odlet. Snažíme se nalézt jakékoli finančně dostupné jídlo. Je to nadlidský úkol. I ta nejmenší láhev s vodou stojí více než padesát pesos. Oschlý sendvič ve fast foodu nebo bageta s lístkem salátu startují na dvou stovkách pesos. Letiště v Cancúnu tím posílá návštěvníkům jasný vzkaz: „Přijde vám to drahé? Tak příště plujte lodí, holoto.“

Je zvláštní, že se mexickým letištním úředníkům nikdy nepodaří, aby partnerům, kteří přichází a odbavují zavazadla společně, přidělili místa v letadle vedle sebe. Snad se jedná o nějaké opatření pro společné dlouhé lety dlouholetých manželů a nějak to souvisí se snížením křivky rozvodovosti. Nevím. Pomáhám manželce odložit příruční zavazadlo do přihrádky nad hlavou a postupuji uličkou dál ke svému místu. Na sedadle u okénka a z velké části i na mém prostředním už sedí „el hombre grande“ a s provinilým úsměvem mi dělá víc prostoru tím, že si zastrkuje havajskou košili do kalhot. Přisedám k němu s pocitem, že nic horšího mě snad už potkat nemohlo. Mohlo. Za několik minut se ulička zcela zaplňuje rosolovitou hmotou, zvolna avšak nezadržitelně tekoucí mým směrem. Na zbytku krajního sedadla se pokouší alespoň kouskem těla spočinout „el hombre terriblemente gordo“. Nastává přetlačovaná tuk na tuk. Možná si tlouštíci neuvědomují, že sedím mezi nimi. Vlastně už to z venku ani není poznat. Připadám si jako moucha v míchačce na beton. Přeju si být menším a ještě menším, až budu nejmenším na celém světě. Nejvíc ze všeho si ale přeju mít schopnost teleportace. Letadlo se povážlivě naklání na stranu. Levé křídlo se téměř dotýká betonu runwaye. Letušky si uvědomují, že za těchto okolností je vyloučeno, abychom vzlétli. Hledají pro horu aspiku visící do uličky jiné místo. Pokud možno co nejblíže opačnému křídlu. Daří se jim to. Jabba Hutt s mlasknutím odlepuje své sádlo od sádla druhého cvaldy a já, podruhé narozen, konečně narovnávám odkrvené končetiny, plním splasklé plíce vzduchem a pohodlně se roztahuji na své polovině sedadla. Úžasné. Připadá mi, že jsem ještě nikdy v letadle neměl tolik volného místa sám pro sebe. Dokonce i jídelní pultík bych mohl vyklopit, ale nemám toho zapotřebí. Z bezpečnostních důvodů není možné na palubě podávat jídla, a tak se občerstvení smrsklo na dvě deci vody, pytlík oříšků a jeden vlhčený ubrousek s příchutí aloe vera. Standardní jídlo i nápoje je však možné si doobjednat za poplatek. Platící pasažéry Covid nenapadá.

Na pražském letišti Václava H. naše doklady ani nás osobně už nikdo nechce ani vidět. Vyzvedáváme zavazadla a bilancujeme. Personál aerolinek při nakládce a vykládce jenom naší skupině rozflákal tři kufry. Ale z celkových šedesáti kusů je pět procent ztráty vlastně docela hezký výsledek. Chtěl jsem kolektivu pogratulovat k nečekanému úspěchu, ale byl to jeden z těch špatných nápadů, které my dobromyslní prosťáčci dostáváme zcela nevědomky a bez zlého úmyslu. Za trest cestou z Prahy až do Prostějova musím sedět v autobuse na průvanu u dveří. Venku mrzne, sněží, dují vichry a těmi zpropadenými dveřmi každou chvíli někdo vystupuje. Jako jediný se vracím z tropického ráje nachlazený.

Adiós Mexico!


13 názorů

V dobách, kdy se v letadlech ještě kouřilo, jsem měla krásné místo vedle pána, co celou cestu z New Yorku kouřil obří smrduté doutníky. 

Širší lidé by si měli koupit vice sedadel.

Kam to bude příště?


Alegna
28. 09. 2022
Dát tip

Pobavila jsem se, děláš si to naschvál, že na tvůj úkor :) a zase mě napadá jedno staré moudro, co tě nezabije, to tě posílí a tys přežil, že :).

Madeira, cíl mých snů, těším se stejně jako vesuvanka.


vesuvanka
27. 09. 2022
Dát tip Philogyny

Květoni, na Madeiru se budu moc těšit :-)))


Květoň Zahájský
27. 09. 2022
Dát tip Gora, Aru, blacksabbath, Philogyny, Alegna

Někdo s chutí pokoří hrozivě špičatou velehoru, náruživě uběhne extrémně náročný závod, nebo beze strachu doplave z Kuby až na Floridu. Jiný se zase věnuje poznávání vzdálených zemí, kde se rozkošnicky válí na pláži, flirtuje s polonahými hosteskami, jež mu nosí barevné lihové nápoje s deštníčky a plnými doušky užívá cizokrajných rozmařilostí. Jsou ovšem i tací, kteří raději sedí v klidu doma na gauči, chroupají chipsy, popíjejí Gambáč a exotické kraje nebo sportovní výstřednosti sledují v televizi. Inu, každému jeho Poděbrady, že.

Pokud existuje více možností, moje žena vždy neomylně vybere tu nejhorší. Proto jsme téměř bezprostředně po návratu z Mexika vyrazili na ostrov Madeira. Procházky po tomto ostrově jsou prý jedinečným a nezapomenutelným zážitkem, na který ještě léta budeme vzpomínat. A měla pravdu. Svým způsobem. Právě teď sepisuju ty paměti.


Nastává přetlačovaná tuk na tuk. Možná si tlouštíci neuvědomují, že sedím mezi nimi.....chudáčku:-))))...hlavně, že jsi ve zdraví doma....na nachlazení si dej lipový čaj:-))))


Kočkodan
26. 09. 2022
Dát tip

„Snažíme se nalézt jakékoli finančně dostupné jídlo. Je to nadlidský úkol.“

Nalézt ve tvém dílku humor, to byla naopak úplná brnkačka. Brzy zase s nějakým dalším na Písmák přileť.


Aru
26. 09. 2022
Dát tip

to si plně zasloužili, pitomec by měl stát vždy poslední :D

ale Květoni, to je pravidlo co je svět světem, "rozděl a panuj", vymysli si nějaké nesmyslné pravidlo, donuť ho lidi dodržovat a pak sleduj tu melu, lidi se tím dokonale zaměstnají a ještě najdeš fanoušky, kteří to budou oddaně dodržovat, jako ti pitomci vrácení na začátek fronty :))

tlouštík je člověk, který se dívá velmi daleko do budoucnosti, jeho zásoby vydrží nejdéle :))

jako vždy osvěžující čtení


Gora
26. 09. 2022
Dát tip

Květoni, prima a hlavně, že jsi už zas doma!


vesuvanka
26. 09. 2022
Dát tip

Pěkně a vtipně napsané :-))). Mrznout v  autobuse cestou z Prahy do Prostějova - děkuju nechci, raději bych  jela vlakem, tam by bylo určitě tepleji. TIP


Doma? V té zimě a sychravině? Takovej domov mně může bejt ukradenej. Já chci do tepla!


Květoň Zahájský
26. 09. 2022
Dát tip blacksabbath, Alegna

Aleši, nechci tě strašit, ale s příchutí aloe se vyrábí i toaletní papír. 


Diana
26. 09. 2022
Dát tip

Vítejte doma! :-)


aleš-novák
26. 09. 2022
Dát tip Aru, Philogyny, Alegna

někdy musím uchutnat ubrousek s příchutí aloe vera...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru