Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Drobná epická Lindina výprava do chřtánu zdravotního ekosystému

27. 09. 2022
2
14
236
Autor
Aru

Linda v přemýšlení seděla za stolem s nataženýma nohama v podkolenkách u krbu ve kterém plápolal hřejivý briketový ohýnek, zvolna stravující ony tak žádané brikety. Linda ještě dodumávala, neboť dočetla povídku o jedné panence Jitce s kterou ji seznámil jakýsi pro nás nepodstatný, říkejme mu třeba Aru.

"Ta je skoro jako já, kdybych ovšem byla panenkou, což já rozhodně nejsem, i když zrovna teď by se mi to hodilo...."

Lindu čekala pravidelná lékařská prohlídka, kterou nesnášela ze všeho nejvíc, protože nesnášela doktory, protože chodili v bílém (a poslední dobou i v maskách) jako duchové, kterých se Linda bála, leč už se v Lindině neposedné hlavince kutal nápad vskutku rošťácký...

"Hlavně aby při tom nehořela města, nebo lesy Lindo." Četla mamina Linda dceři Lindě myšlenky!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"A já vím mamí, žes podpálila školu." Škodolibě se smála Linda s prstíkem namířeným na mamku Lindu.

"Kruci, snad nepotkám zítra Linu." Děsila se Linda při představě, že se Lina na ní bude lepit...

Druhého dne se přímo pohádkově přes noc vyčasilo, z mínus 50°C dostal teploměr teplotu, až k 15° a stromy z holých větví nahodily podzimně nažloutlé listí. Linda se probudila, ve svých očích viděla pouze šeď a zkázu, okamžitě byla otrávená. Musela si dát kafe! Ač podle některých odborníků na slovo vzatých děti kafe nepijí, maximálně prý tak kakao, Lindě to bylo šumák, šoupla do hrnku tři pyramidově vrchovatě obří čajové lžičky kávy, zalila horkou vodou a dosypala k tomu tři cukrové lžičky, nic míň ji nemohlo probrat, prý kakao, no to zrovna, pfffff! Slabě mrholilo, což na povodeň rozhodně nestačilo. Jen co vyšla Linda před barák, zahlídla Linu jak tam stojí, jakoby tam snad byla přikovaná. Linda už se v duchu napřahovala k facce, ale Lina vyskočila jako na pérkách, vrhla se na Lindu a radostně jako utržená ze řetězu ji objala.

"Puuuuusť, to nesnáším, když na mě šmatláš, to si nemůžeš proboha obejmout strom v parku." Ale Lina jako by byla hluchá, nebo co.

"Já jdu taky na tu prohlídku, takžéééé," protáhla Lina, až to Lindě skřípalo v uších a měla chuť ji skopnout k zemi, "můžeme jít spolu, chichichichi."

"Lino, ty jsi jenom tak blbá, nebo seš k tomu totální kráva?" Ale Lina opět projevila svou jedinečnou schopnost neslyšet co Linda říká.

"Tak póójď, abychom tam byly včas."

"Včas leda umřeš..." ty krávo blbá, Linda nedopověděla a na tváři se ji rozlil jemný, ale velice škodolibý úšklebek. V Lindině hlavince se zrodil plán!

Cesta probíhala zcela běžně, Lina nezavřela hubu a pořád mlela pátý přes devátý a Linda ji neposlouchala. Šli na polikliniku, která měla 18. hlavních vchodů, 26 vedlejších a asi 190 pater, zkrátka taková menší okresní poliklinika. Lidi se tam v ukrutánských davech valili už od šesti hodin ráno, protože lidi zbožňujou když je někdo léčí a taky během 24. hodinovýho čekání se mohou v čekárnách seznámit, najít si partnera, mít sex, porodit, založit rodinu, vzít se, rozvít se, zúčastnit se pohřbu a to všechno během jednoho čekání v čekárně.

Už u recepce se mačkali lidi, jak byli z toho nadšení, že mohou být ve zdravotnickém zařízení. Ovšem nepřišli jen tak halabala, ne ne ne, všichni byli objednáni! Zdravotní systém se velmi zmodernizoval, zatímco v temných dobách tmářství lidé otravovali doktora s každou prkotinou; v naší osvícené době se stalo hlavním léčebným prostředkem u lehčích chorob kouzelné sluchátko Macha a Šebestové, stačilo na něj zavolat a pokud před domem neparkovali havrani, kouzelné sluchátko marůdka vyléčilo přímo na místě doma a takový simulant nemusel obtěžovat s banalitami doktora. Jen v případě, že člověk na sobě pozoroval smrtelné chladnutí těla zavolal opět přes kouzelné sluchátko a holt co nespravil Opodeldok objednal se k lékaři, aby ho mohl otravovat jakýmisi bolístkami. Všechno to tedy byly velmi těžké a závažné případy, ale už pouhé dostavení se na léčebnou půdu profesionálních léčitelů působilo zázraky, lidi vstávali z vozíků, záněty prchaly do bažin měst, zlomeniny se samy narovnávaly, slepým se vracel zrak, mrtví vylézali z márnic.

Leč kontrola je nutná, že ano a recepty na bonbónky všech barev se také nenapíší sami, viďte? Proto se fronty vůbec nezmenšovaly. Linin nezdolný optimismus ovšem způsobil doslova biblický zázrak, když se lidi od ní začali rozestupovat jako Rudé moře před Mojžíšem. Linda vyvalila oči, to bylo prvně co byla Lina užitečná, když se ji podařilo ze své slabosti udělat sílu, což Lina vůbec nepostřehla štěbetajíc slova, jež jsme cenzurovali, jelikož by vydala na dva velké romány od Tolstoje a proto jsme se jich takticky v tichosti zbavili, beztak už je to Nekonečný příběh.

Linda se dostala do ordinace nastavením své nohy Lině a předběhla ji. Sedla si beze slova na židličku a uvedla se do stavu jaký mají panenky. Linda věděla, že panenky nemluví a skálopevně hleděla strnulým výrazem nepřítomně před sebe. Ať doktorka dělala co dělala, Linda věrně napodobovala panenku. Opuštěná Lina v čekárně se cítila bez Lindy čím dál tím víc bezradná, proto si našla známost, založila rodinu, vdala se a rozvedla, než přišla Lindina mamina Linda a Lindu si odnesla v rukách dokonale napodobující panenku, dokud nebyly dostatečně vzdáleny zkázonosnému jícnu ordinace od šílející doktorky z Lindy, pak Linda ožila.

"Ty jedno zlobidlo."

"Teď už vím jak na ně mami."

"Ale..., no když myslíš."

"Jsi nejlepší mami," objala Linda maminu Lindu a přitom úplně zapomněla, že to absolutně nesnáší. Nakonec si spolu zašli na zmrzlinu za dobře odvedenou práci. A co Lina? Tu musela doktorka nakonec před zavíračkou vyhodit z ordinace, tak byla Lina vzorná pacientka, že ji doktorka našla všechny existující choroby, i ty který jsou teprve ve vývoji a mohla ji předepsat i všechny prášky, který znala. Lina pak nějakou dobu pobývala v blázinci, protože ji z toho hráblo, ale prý se už cítí líp, jenom občas si ještě splete okno s dveřma, obraz s televizí, nebo jde do cizího bytu, hlavně teda k Lindě, čímž ji neskutečně dopaluje a tak Linda usnula s Linou, která bylo mimo jen tak akorát na to, aby zapadla, jak se tak říká, i mezi další co jsou tak trochu mimo a neví která bije...


14 názorů

Jamardi
30. 09. 2022
Dát tip

Aru, nech už to být. Jestli do toho zavedeme politiku, tak už se vůbec nikam nedostaneme. Já to myslím z hlediska psychologického. Ale i to nemůžu zdůvodnit, protože nejsem odborník. Vyjádřila jsem jen svůj pocit.


Aru
30. 09. 2022
Dát tip

Jamardi, ty se teď stavíš do pozice direktora toho co je normální?

myslím si že je třeba dbát vždy na kontext díla a toho co text samotný sděluje a jaké myšlenky/poselství (jsou-li vůbec nějaké) předává než vytrhávat jednu větu, či slovo, tak bychom se totiž mohli snadno dostat k cenzuře i tady na Písmáku, nestačí ti, že je cenzurováno už celé zpravodajství a velké sociální sítě?

rozhodně bych se vyvaroval pojmu normálnosti v dnešním vyšinutém světě, jelikož je to značně zavádějící, snadno zneužitelný pojem, zvlášt v dnešních časech


Jamardi
30. 09. 2022
Dát tip

Aru, já tě neobviňuju, že někoho nabádáš, to by i pouhé "zabiju tě" mohlo být považováno za nabádání. Já jsem psala, že je to nenormální vzhledem k okolnostem. Nesrovnávám to s filmy, kde je to samá mrtvola a zabíjení, na ty se ani nedívám.


Aru
30. 09. 2022
Dát tip

Jamardi, nikoho nenabádám aby byl kdokoli pálen jakkoli čímkoli. prvně se tento problém jestlis četla byl, když Linda, matka dnešní Lindy zapálila školu, opět to byla virtuální vymyšlená a neexistující škola a opět byl kontext jiný a opět se nikde nevybízelo k pálení škol. pokud nechápeš že povídka nevybízí k nenávisti, nebo k zabíjení, že kontext je úplně jiný, než sis z toho vzala ty, tak k tomu nemám víc co říct.

jen bych připomněl že existují násilné a akční filmy kde je zobrazováno násilí, nebo týrání, ale existence takových filmů, které jsou u nás běžně dostupné ti nejspíš nevadí, spíš začínám mít pocit, že tady o tom píšeš z trochu jiného důvodu, než píšeš...


Jamardi
30. 09. 2022
Dát tip

Nejsem odborník, takže to neumím zdůvodnit. Ale nemíchala bych nadsázku a nestandardní chování a něco tak silného jako toto. I v myšlenkách. To se přibližuje nenávisti vůči osobě, která vyvraždila celou mou rodinu a i to je moc. Když chceš někoho spálit, odmítáš existenci té osoby i ve formě mrtvoly. Je to strašně silné, nenormální.


Aru
30. 09. 2022
Dát tip

Jamardi, myslel jsem že z vyprávění (a minulého dílu) je jaksi patrno že Linda nenávidí Linu, přesto je to nadsázka, kdybychom měli v životě brát všechno smtrelně vážně a doslovně, pak by tu bylo k nedýchání.

dále v nenávisti napadají lidi obecně dost prapodivné věci, to že se o tom nešíří veřejně (i když někteří i když to jaksi dávají najevo, tak v dnešní zvláštní době to evidentně vadí málo komu) neznamená, že to v hlavě nemají.

jelikož celé vyprávění je spíše taková nadsázka úplně bych to nebral za "návod na život" ;)


Jamardi
30. 09. 2022
Dát tip

O tom zdravotnictví to bylo pěkné.

Že někoho zabiju se běžně říká, když chce někdo zdůraznit překročení mezí. Ale "vhodím tě do krbu" je něco jiného. Dítě se brzy dozví, že pálí hodně bolí. Je to vyjádření silné nenávisti a a ani tak to není normální, je to prostě zrůdné. Stejně jako jiné vyjádření zaměřené na způsob likvidace. A vůbec to nejde do hromady s tím, že s někým usínám v posteli, když nemusím.


Aru
28. 09. 2022
Dát tip

díky Evži ;)

poslední skoro tři roky vykrystalizovaly do zvláštní mediální léčby, kdy lidé jsou léčeni (i když zcela neúspěšně) přes redaktory televizí :D


A proto raději k doktorům nechodím. (Je několik výjimek)

Popis našeho zdravotnictví je velmi vydařený.

 


tak to ti pěkně děkuju....Irvin má mokrý povozek:-)))))


Aru
28. 09. 2022
Dát tip

díky iví, jestli u vás drobně pršelo, tak můžeš děkovat mě ;))

bylo potřeba zaklít cestu k lékaři do povídky a kdo jiný se k tomu hodí líp, než Linda :D


blacksabbath
28. 09. 2022
Dát tip Aru

Jo, to znám to hrábnutí z čekáren u dochtorů. Nejdeš tam - nic ti není. Jdeš tam a najdou ti i to co ti není. Ještěže nemáš to šebestovo sluchátko......to by se děly věci:-))))) Parádní napsání:-)))))) "Ty jedno zlobidlo." "Teď už vím jak na ně..."


Aru
27. 09. 2022
Dát tip blacksabbath

ty jeden, takový nádherný dílko :D

jednou to vydám knižně, abys věděl :D:D


Kočkodan
27. 09. 2022
Dát tip Aru, Prosecký, blacksabbath

Já se hrábnutí z četby dílka ještě vyhnul, ale bylo to opravdu o mikrofous. Jímá mne ani držitelem Nobelovy ceny za literaturu nepopsatelná hrůza, že to u příštího moje nervová soustava možná již neukočíruje. A to není v pořádku.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru