Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dnes v Nuslích (( z kolekce Odposlechnuto))

09. 10. 2022
14
21
376

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes v Nuslích (( z kolekce Odposlechnuto))

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

Dnes, v  pátek 07. října t.r. jsem odpoledne seděl v tramvaji číslo 14, ve směru od Kauflandu Michle do centra.. .  Cca dva metry ode mne, na plošině u jedněch ze dvou mně nejbližších dveří, stála (patrně) vietnamská žena  s kočárkem; cestovala se dvěma dětmi - s holčičkou cca nanejvýš tříletou (ta, úhledně upravená do typu porcelánová (asijská) panenka způsobně seděla na sedadle), a s chlapečkem, kojencem, sedícím v tom kočárku. Chlapeček se opakovaně pouštěl  do hlasitého řevu.. . 

 

 

 

Zaujalo mne, jak  svědomitě se  maminka snažila jeho pláč utišit (připadalo mi, že přinejmenším z části to bylo i proto, že v poloprázdné tramvaji se svými dětmi byla jednoznačně středem pozornosti). Plastová hrkací hračka, kterou mu třásla nad kočárkem, fungovala vždy jen na několik vteřin, a pak už přestávala fungovat úplně.. . Máma mu tiše domlouvala (snad střídavě vietnamsky i česky), -říkala: Podívej!,..., a  ..něco ve smyslu No snad to tak nepřeháněj, ..., a To víš, že jo,…, a Zase bude dobře, ..., atd., apod. 

 

 

 

Profesionálně vytáhla klíče (vypadalo to, že nehodlá je takto použít po prvé) - svazek o cca deseti kusech - a ten konečně chlapce zaujal  o něco více, než ta hračka. Žena svazek chlapci dokonce půjčila do kočárku, a ten přestal plakat snad i na více než minutu. Klíče svými droboučkými prstíky chvíli zaujatě probíral, ale po té nedlouhé chvilce ticha pustil onen svazek vedle sebe do kočárku (nebo se ten snad dokonce ocitl i na podlaze tramvaje, to si již nejsem jistý), a dal se do řevu znovu. 

 

 

 

Žena znovu držela svazek ve své ruce, a vždycky, při zintenzívnění řevu, svazkem zaklinkala nad kočárkem; - udělala to asi třikrát - čtyřikrát, ale fungovalo to, podobně jako předtím s tou hračkou, na stále kratší dobu - pouze na několik sekund, přičemž ta doba se stále zkracovala.. . A pak se stalo něco, co jsem nečekal - při jednom zahrkání klíčů chlapec už vůbec řvát nepřestal, a jakoby chtěl mámě říci Neodváděj takovou hloupostí pořád pozornost od mého požadavku! najednou zavřel obě oči , a držel je, za svého hurónského řevu, nadále křečovitě  zavřené (institut  teatrálního zakrytí  očí dlaněmi patrně ještě neovládal).. .

 

 

 

Máma, jak se zdálo, rezignovala.

 

 

 

 Nevím, zda  nejbližší zastávka (nuselské náměstí Bratří Synků) byla opravdu jejich  plánovanou cílovou stanicí (dost bych o tom pochyboval), ale žena, i s kočárkem a dětmi,  tam každopádně vystoupila (zahlédl jsem ještě, jak najednou již opět *neplačícího chlapce bere z kočárku ven, k sobě do náruče..)

 

 

 

Inu, říci si o to, co opravdu chceme, patří asi k dovednostem, se kterými se již rodíme (a orientovat se na spíše na výsledek, než pouze na dojem, na hru samou, je také asi dobré)..

 

 

 

*nevím ovšem, jak případ pokračoval dál (samozřejmě, dětský pláč může mít spoustu i dosti vážných příčin; -měl jsem ale pocit, že máma v tomto případě tak nějak věděla, o co jde..).. .


21 názorů

trojort
12. 10. 2022
Dát tip

...snad by to vyřešil Jů a Hele...dobře zachyceno---


Evženie Brambůrková
11. 10. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Taky jsem si občas připadala naprosto bezmocná.


Philogyny
11. 10. 2022
Dát tip Aru, Zeanddrich E.

Řekla bych, měl hlad. Taky jsem kojila...  :)


bixley
11. 10. 2022
Dát tip

Trochu jsem čekala, že pointou bude nějaký vtipný komentář někoho z cestujících poté, co maminka vystoupila. Nicméně se domnívám, že kdyby vzala klučíka do náruče už v tramvaji a ne až venku, že by možná přestal. Ale jak píšeš, asi už věděla, o co mu jde. :-)


Gora
11. 10. 2022
Dát tip

Pozorovací momentky ti jdou, v těch jsi jako doma, Z.E.


dievča z lesa
11. 10. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

predstavujem si ... do električky nastúpi mamka s dvoma detičkami ... chlapček v kočiariku sa neustále a veľmi nahlas dožaduje pozornosti ... všetky tety v električke, ktoré majú skúsenosti s deťmi, v duchu improvizujú, ako malého zabaviť a na striedačku pomáhajú ... tomu istému sa venujú ujovia, jeden si trikrát poklope po čele a povie  ŤUKŤUKŤUK, hneď nato potiahne malého za ponožku a hneď nato zatlieska, vykoná to viackrát za sebou, malý iba premiestňuje pohľad a potiahne sa sám za ponožku ... tí, čo nemajú skúsenosti, držia palce tým, čo sú nasadení v akcii ... akýsi frfloš zahundre 'to sa mi len zdá' a jeho sused dodá 'asi prichádza koniec sveta' ... potešenej a možno aj dojatej mamke detí ani nenapadne vystúpiť skôr a v primerane spoločenskej atmosfére dokončí svoju misiu ...***


.. 


Aru
10. 10. 2022
Dát tip

moje řešení je toto: nedělat děti :D a funguje to :D:D


Zeanddrich E.
10. 10. 2022
Dát tip blacksabbath

Ale aby zde nedošlo k nějakému omylu - byl jsem v tomto případě opravdu pouze nestranným pozorovatelem (a více méně, bez názoru),..., sám nevím, jak bych situaci řešil na místě vietnamské mámy.. :) (a osobně bych ten divoký pláč snad i dlouhodoběji snesl, kdyby se ta žena nerozhodla z tramvaje vystoupit..)


Aru
10. 10. 2022
Dát tip

je to tak, nevíme jak případ pokračoval, do zprvu jaké školky chodil, po té do jaké školy, jaké měl zájmy, kamarádi, do koho se zamiloval, s kým chodil, do jaké práce chodil, jakou rodinu si založil, pokud nějakou, jaký byl na stáří a jak umřel, zkrátka jak případ pokračoval nevíme :D


:-)))))...já to znám....mám tři vnoučata.....to nejhorší - co se mi stalo - musela jsem odejít z obchodu...samo bez nákupu...na svědomí to měla nejmladší vnučka:-)))))


(Ivi, abych to napsal ještě přesněji - byl to pláč typu ,,jako když někoho na nože berou", který jen stěží mohl nějakou osobu v okolí neupoutat..)


nojo...ale.....vysvětli to tomu řvoucímu uzlíku:-)))))


Ivi, v tomto případě to ale nebyl jen pláč - byl to opravdu spíš dosti agresívně znějící řev :)


Ivi, v tomto případě to ale nebyl jen pláč - byl to opravdu spíš dosti agresívně znějící řev :)


Jo, Slávku, já to také (ve svém věku!) ještě moc neumím :)


Benetka
09. 10. 2022
Dát tip

...a já zase myslim že říct si o to co opravdu chceme hodně dospěláků nezvládá. Mluvím z vlastní zkušenosti...


Plačící dítě v hromadné dopravě.........někdo se otočí...jiný usměje....další pohoršeně čučí.....to se pak jednomu potí všude......


Díky za tip, a za obsáhlý  komentář, Jarmilo :)

V podstatě se vším, co jsi napsala, souhlasím :) 


Jamardi
09. 10. 2022
Dát tip

Díky za podnětnou příhodu ze života.

Říci "orientovat se spíše na výsledek" je ošidné, to spíše se snadno ztratí. A když pak nezakopává přímo o nebožtíky (tj. jít přes mrtvoly), zdá se být všechno v pořádku.

Že se někdo orientuje pouze na dojem, tomu bych nevěřila.

Když mamince pláče miminko v tramvaji, je to nepříjemné. Pokud se jedná o tramvaj, tak to snad nikdo nebude řešit, protože to cestování není dlouhé a každý ví, že miminko nejde jen tak utišit. Ovšem v tramvaji mohou sedět cestující, kteří nad pláčem jen mávnou rukou a stejně tak cestující, kteří jsou nemocní a pláč jim hodně vadí. A je hodně mezistupňů mezi tím. Takže maminku, která není sebestředná a není maximálně tlačena časem, může napadnout, že vystoupí třeba o zastávku dříve a zbytek s tříletou holčičkou dojdou nebo si počká na další spoj a tímto dalším spojem bude pokračovat dál (když má průkazku a když takové další spoje jezdí).


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru