Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tři cíle

11. 10. 2022
10
35
760
Autor
Muamarek

 

 Milí spoluautoři,

 

 od října jsem se stal zde na serveru Písmák.cz redaktorem poezie, za což všem, kdo mi to umožnili, tímto velmi děkuji.

 Rád bych se s vámi podělil o představu, jak hodlám k této své „funkci“ přistupovat – a co ode mě můžete očekávat vy.

 Předně si uvědomuji, že zde denně vzniká spoustu děl – a že zdaleka ne všem budu moct věnovat svou pozornost. Budu se však snažit autorům děl, která mě čímkoli osloví, poskytnout subjektivní zpětnou vazbu, jak na mě text působil, a to jak po obsahové, tak formální stránce.

 Od chvíle, kdy jsem zde publikoval své tisící dílo, jsem se rozhodl přestat na tomto serveru publikovat. Není to však nic proti tomuto prostředí, které mám rád – a těší mě, že existuje. Kdo bude mít zájem, může se na mé texty, psané většinou veršem vázaným, podívat. Kromě tohoto informativního textu sem žádné další přidávat nehodlám.

 Mám v podstatě tři cíle: 1) Snažit se povzbudit rodící se talenty, aby nebyly zadusány v zárodku. 2) Podporovat názorovou pestrost. Jaká již jiná platforma než literární server by měla hájit svobodu projevu? 3) Pomáhat tvůrčím nápadům, soutěžím, všemu, co ve stojatých vodách vytváří určitý pohyb.

 Nám všem přeji, aby zde tvorba neskomírala, aby talent nebyl překrýván malostí a závistí – a abychom u různorodých děl otevírali diskusi, která oběma stranám může něco dát.

 Děkuji za pozornost a těším se na setkávání pod vašimi texty.


35 názorů

Uličný
24. 11. 2022
Dát tip

dej mu funkci, ať nám to všem vysvětlí


Janina6
21. 10. 2022
Dát tip Muamarek

Ale jo, asi tři solidnější jsem našla, možná jich bude přibývat, díky.


Muamarek
20. 10. 2022
Dát tip

Janino, nemohu souhlasit. Ano, u některých děl se vyjadřuji stručně, ale u jiných rozebírám detailně, co mi nesedí, co bych změnil, co mi vadí. Mám různé kritiky - záleží na díle...


Janina6
19. 10. 2022
Dát tip Philogyny

Doufala jsem, že si z tvých kritik "něco vezmu", že se dozvím něco nového nebo díky tobě nějakou báseň líp pochopím. Ale zatím je to opravdu buď "milé, příjemné" nebo "neoslovilo", nebo si v rámci komentáře sám zaveršuješ a přidáš se ke hře. Nic proti tomu, často to tak sama dělám, ale taky si neříkám redaktorka. Vypadá to, že sis tuhle vstupní řeč mohl klidně odpustit... Ej, smutno je mně, smutno.


Silene
13. 10. 2022
Dát tip

Díky, Marku. Tak ať se ti daří. Znovu opakuji, škoda, že ses neangažoval jako řadový autor a měl jsi z výše uváděných chabých příčin potřebu této nedůstojné šaškárny. 


Muamarek
13. 10. 2022
Dát tip

Silene:

 Co jsem napsal, myslím naprosto vážně. Samozřejmě si můžeš myslit něco jiného. 


Silene
12. 10. 2022
Dát tip

Opět s díky za vyjádření, Marku. Opravdu sis jist, že je zapotřebí, abys něco subjektivně vyzdvihoval za pomoci redaktorských praporků? To jako proč a vůči komu či pro koho?

A... pro pluralitu? A ne naopak? Pro... vyšší míru subjektivní zodpovědnosti? Opět: zodpovědnosti vůči komu, čemu?

To vše, cos tu napsal, míníš jako vážně, nebo si z ostatních myslících coby prostý autor utahuješ? 

Nezlob se, neumím ti to věřit. Tvůj koncept mi nedává žádnou logiku. Co ti bránilo pořádat soutěže doposud, případně zodpovědně komentovat? 


Philogyny
12. 10. 2022
Dát tip

Dikobraz.


Muamarek
12. 10. 2022
Dát tip

Silene: V subjektivní možnosti některá z děl vyzdvihnout. Samozřejmě by vždy mělo být uvedeno, co dotyčný právě na tom či onom výtvoru považuje za výjimečné - a proč zrovna u něho má potřebu se pozastavit více. 

Dobrou noc. 


Silene
12. 10. 2022
Dát tip

Marku, a v čem třeba aktuálně spatřuješ roli výběru? 


Muamarek
12. 10. 2022
Dát tip

Silene:

Díky. Jak říkám, uvidíme, co se podaří, co ne.

Tuto funkci jsem vzal i proto, že v ní vlastně žádnou "funkci" ve významu postu, nespatřuji. Není placená, neposkytuje žádnou moc, pokud mocí nechápeme možnost udělit dílu "výběr". A v tom já moc vskutku neidentifikuji. 

Je mi jasné, že nehnu s nespravedlnostmi světa - a ani si to nevytýkám jako cíl. Budu se snažit, co bude v mých silách, abych tu hájil svobodu projevu (ale nikoli urážení a napadání či dokonce ponižování jiných) a podporoval pluralitu vyjádření, jak co do obsahu, tak i formy. 

Redaktorství nevnímám jako nějaký bonus - spíš vyšší míru zodpovědnosti. Jinak se nadále cítím být prostým autorem zde na Písmáku. 

Zdravím.

 


Muamarek
12. 10. 2022
Dát tip

Bixley, Nami, Black: Díky vám všem moc. 


Silene
12. 10. 2022
Dát tip

errata: The Peter Principle

. samozřejmě, jsem typický apostrofní lajdák


Silene
12. 10. 2022
Dát tip

Marku, s díky za vyjádření.

Dej si tedy v rámci prosazování demokratických principů v malé republice Písmák, prosím, pozor na dvě až tři věci. Jedná se dlouhodobě o zdejší největší slabiny. 

1. 

https://www.czso.cz/csu/czso/metody_pro_prepocet_hlasu_na_mandaty

2. 

Peter´s principle

3.

Nuance slov slušnost a korektnost. 

 

Bohužel redakční systém je sám o sobě poněkud popírá, jak se zde ostatně opět ukazuje. Inu, to bude opět trpké podzimní zábavy. 


bixley
12. 10. 2022
Dát tip Muamarek

Vítej, spoluredaktore. Tvoje cíle podepisuji. Tak ať se nám všem společně na Písmáku daří.


blacksabbath
12. 10. 2022
Dát tip Muamarek

Tož přeji hodně sil!!!!!


Nami 99
12. 10. 2022
Dát tip Muamarek

Přeji ať se ti daří.


Muamarek
12. 10. 2022
Dát tip

Štírko, to rád slyším.

 Radovane, Kočkodane - díky oběma :-)))


Muamarek
12. 10. 2022
Dát tip

Díky, Theo. Já tu se svou kůži na trh jdu - mám zde k dispozici svá díla za cca 15 let tvorby. Nemám holt nyní potřebu vkládat sem nová.

 Pěkné dny. 


Muamarek
12. 10. 2022
Dát tip

Safián:

Záleží na tom, čemu se říká "nicneříkající korektnost". Reaguji různě. Vyzvedávám, co mě oslovuje, poukazuji na pasáže, které mi nesedí. Na jedno dílko jsem reagoval svou básní. Razím slušný přístup, to ano. Přehnanou korektnost ale nikoli. Napíšu, když se mi něco nelíbí - i proč. A jestli mé komentáře něco sdělují, či ne, musí posoudit především ti, jimž jsou určeny. 


Muamarek
12. 10. 2022
Dát tip

Silene:

 Zkusím - a uvidím. Jistě, nemusí se povést vůbec nic. Ale za pokus to dle mého stojí... 


Safián
12. 10. 2022
Dát tip Janina6

Marku, abych si vyjasnil, jak své 3 body myslíš, porovnal jsem tvé předsevzetí s prvními kritikami.  Není jejich nicneříkající korektnost až přílišná? I když přihlédneme k tomu, že dnes už viditelným cílem je pouze prohloubit komunitní povahu serveru? 


Muamarku přeji ti dobrý úsudek a správná slova, při psaní kritik. Škoda, že už tu nechceš nic publikovat, ale třeba si to ještě rozmyslíš :) Myslím, že je fajn, když jde se svou kůží na trh i redaktor... I když by to bylo třeba dílo číslo dvatisícepět :)

Tak ať se ti daří! 


Ahoj a vítej! 

 


Kočkodan
11. 10. 2022
Dát tip Muamarek

Podle mě je, Marku, u tebe dost velká šance, že nebudeš bloudit někde na hony daleko od oněch tří cílů. V každém případě ti ke splnění nesocialistického závazku držím palce. ;-)


"... připomíná mi to léta mého mládí, než jsem začal kulhat, a než jsem se stal prodlouženou rukou Vašich zlotřilých piklů..." - Helmut von Schtrudel, nohsled v šermířské frašce "Souboj dobra, zla a skutečnosti", hrad Kašperk, 1997


Štírka
11. 10. 2022
Dát tip Gora

Každá snaha se cení... Co zbude v realitě, to uvidíš i ty sám... Já ale Písmák vidím jako prostor, který se nabízí všem a má -dle toho co jsem viděla jinde -v sobě volnost projevu ... a momentálně si tu příliš nikdo nehraje na vyšsí oblak či tvůtčí elitu...


Silene
11. 10. 2022
Dát tip Philogyny, Janina6

Ahoj Marku,

ono by bylo, setrvale zdá se, zřejmě daleko těžší od tzv. redakcí prostě upřímně, sebereflexivně a vně korektně přiznat, že již se tento institut časově i hodnotově přežil. Již jen vzhledem k průběžné skladbě zdejších uživatelů, jejich procentuálnímu a množstevnímu zastoupení atd. 

Leč co už tak, zkus a poznáš, uvidíš sám. A to jak na výše zmíněné skladbě uživatelů, tak i na jiných věcech.

Ostatně ani ty sám coby ještě aktivně publikující autor jsi v posledních letech prakticky nepročítal a nekomentoval v příslušné reciprocitě díla ostatních sám od sebe atd., což bylo tuším sdostatek vypovídající, jakým způsobem zdejší prostředí průběžně a spontánně využíváš. 

O faktu, že vyzrálý autor nemá potřebu svůj názor či aktivitu prezentovat vůči druhým z pozice pseudofunkce, snad ani netřeba mluvit. Pro adekvátně zralého autora je hodnotou názor sečtělého či informovaného čtenáře sám o sobě a o vší hře kolem jsem se tu již opakovaně přesvědčila, že je zbytná, dysfunkční a někdy snad až nedůstojná.

Masivní příliv mladých zde již nezaznamenáš, mladí využívají spíše jiné platformy, seniorní generace si naopak spíše už jen tak po svém klábosí a hraje, ačkoli k tomu využívá třeba i vážně míněné kategorie. 

Tzv. redakce jsou v současnosti kontraproduktivní. Svým mnohdy diletantským přístupem znechutily už kdekoho s nějakou tou stopou literárního povědomí a talentu, kdo zde byl ještě ochoten cokoli s jakous takous literární hodnotou prezentovat a na něčem se podílet.  

Osobně bych si tvých aktivit autenticky vážila právě a jen coby řadového uživatele. Viz výše. 


Muamarek
11. 10. 2022
Dát tip

K3 - Souhlasím.

Norsko - Tvůj názor respektuji. Skutečně mě nikdo nepřinutil, nestrávil jsem rok na mučidlech. Rozhodl jsem se dobrovolně.


Norsko 1
11. 10. 2022
Dát tip

Myslím, že zrovna ty nic nového nepřineseš. Spíš naopak. Tě přinutili ?

 


K3
11. 10. 2022
Dát tip Gora, Muamarek

Tvrdá ale slušná kritika je nejlepší kritika.


Muamarek
11. 10. 2022
Dát tip pasažier letu 1978

Díky, Jano. 

I naivní říkanky mohou mít svůj smysl - prostě jen pro potěchu, může z nich být dobrá písnička - občas člověk potřebuje rozveselit bez hlubšího prožitku a myšlenky. Domnívám se, že své místo na světě mají různé žánry. Jen je třeba je nemotat dohromady. 

 Je možné, že některé dílo si bude klást vyšší nároky, než mi bude připadat, že si zaslouží. V takovém případě napíši, co si myslím - a proč si tak myslím.


Janina6
11. 10. 2022
Dát tip Philogyny

Máš to hezky promyšlené. Doufám a přeju Ti, aby se alespoň z desetiny ukázaly být reálnými.

Mám dojem, že "rodící se talenty" tady moc zadusávání neužijou, spíš tu potkáš lidi, co uveřejňují naivní říkanky a přitom se považují za básníky (dokonalé, jen nepochopené). To kdyby jim někdo dokázal vysvětlit - že sepsat pár myšlenek tak, aby se rýmovaly, ještě nedělá poezii - to bych smekla hluboko, přehluboko.


Muamarek
11. 10. 2022
Dát tip

Díky za Tvé přání, Irčo. Budu se snažit... 


Gora
11. 10. 2022
Dát tip Muamarek, Kočkodan, Nami 99, blacksabbath

Marku, jsem ráda, žes pozvání do Redakce poezie přijal, znám tě jako dobrého autora a slušného člověka, což není málo. Tvé cíle akceptuji, jsi na Písmáku dlouho a máš poměrně jasnou představu o jeho budoucnosti.

Ať se ti daří.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru