Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

jazykovědná úvaha aktuální

25. 10. 2022
14
27
379
Autor
aleš-novák

Jak se řekne anglicky

"šestinedělka" ?

 

 

Liz Truss.


27 názorů

Aru
27. 10. 2022
Dát tip

:D


Aru
27. 10. 2022
Dát tip

Loki, nic takového jsem nepsal. "Mudrc poznává svět, aniž vyšel ze dveří. Aniž vyhlédl z okna,..." - Tao Te Ťing.

diskuzní přenice, to je to jediné co tu vedeme nijak svět nezmění, ani sledování hrůz, které tě tak maximálně zdemolují, věř tomu nebo, jak chceš ;)


Kde jsem zmínil "vnitřní ukrajinskou událost"?


Aru
27. 10. 2022
Dát tip

i kdybychom prodikustovali tady celý století, nikdo z nás nemá na chod světa takový vliv, aby pohnul jakkoli s politikou jakéhokoli státu, za mě je to zbytečný a zničující se tím nadále zabývat co kdo jak. ať už válka skončí jakkoli účastníkům kteří to přežijí zbyde bolest a utrpení, které roste každým dnem kdy konflikt trvá, zatímco si tu diskutujeme a diskutujeme si tu, protože dosud máme jídlo, vodu, teplo, elektřinu a bezpečí domova, takže mimo realitu jsme tady tak trochu všichni. vyhrají pouze a jenom mrtví, všichni ostatní utrpí ztráty, je jen otázka jak budou velké.

samotný systém je postaven na boji a soupeření a tím vysává dokonale z lidí energii, kteří pokud se zabývají současným šílenstvím, jednak se tím sami dokonale sebedestruují, tím více, čím více to všechno sledují, a potom dokonale marní čas v takových diskuzích, které absolutně nikomu nepomůžou a nezmění vůbec nic na chodu světa :D:D


Prosecký
27. 10. 2022
Dát tip

Milý Loki,

pokud někdo začíná urážkami a není schopen vysvětlit, co studoval, nestojí mi za diskusi. 


.. :):)


Dát tip blacksabbath, Bačkovský, IQ nick

A jak se řekne Krištof Harant z Polžic a Bezdružic?

Christopher Child of Afterspoons and withouthsatellite

 


Kočkodan
25. 10. 2022
Dát tip

Nad dobou vlády se v hrobě Franta Pepa Jednička jen pohrdlivě ušklíbne...


Prosecký
25. 10. 2022
Dát tip Gora, Philogyny

Příčiny aktuální inflace a proč je vyšší v Česku vyšší, než je průměr EU:

- jako příčiny inflace se uvádějí: Rozpad globálních řetězců během covidu, nárůst poptávky po covidu a válka na Ukrajině. Musíme dodat, že stejně významnou příčinou, existující velkým dílem už před covidem, je měnová expanze - bezbřehý tisk peněz na dluh a nízké až záporné úrokové sazby,

- v Česku je inflace vyšší z několik specifických důvodů: jsme extrémně závislí na dominantním dodavateli energií - plynu a ropě, struktura naší ekonomiky je v důsledku desetiletí trvající chybné politiky podpory investic málo výnosná, s malou přidanou hodnotou. Investičními pobídkami jsme sem natahali velké podniky s mnoha pracovními místy, ale bez velkého výkonu an jednotku a bez dostatečných inovací. Mnohem efektivnější cetou by bylo, kdyby se stát nemíchal do toho, jaké obory a podniky se mají přijít, ale podpořil obecně podnikání a inovace u všech, tedy i u domácích. A poslední, ale závažnou příčinu je deformvoaný trh práce. Jestliže je počet nezaměstnaných trvale nižší než počet pracovních míst, vyvolává to mzdovou inflaci. Posiluje to i nenormálně vysoká hladina příjmů ve veřejné sféře.

 


Na začátku Mnichovské dohody se píše:

"Německo, Spojené království, Francie a Itálie, vzhledem k dohodě, které již bylo dosaženo ve věci odstoupení území Sudet Německu, ujednali následující podmínky..."

 Takže domluvené to bylo předem. Mnichov jen konkretizoval provedení.


Prosecký
25. 10. 2022
Dát tip Bačkovský

Aleši! Beneš se s Hitlerem nedomluvil. V krajní nouzi, pod tlakem Angie a Francie a v zoufalé situaci v září 1938 se skřípěním zubů potají připustil nějaké odstoupení území. Rozhodně neuvažoval o takovém rozsahu, k jakému došlo v Mnichově. Odhlédneme-li ale od poválečných stalinských úprav hranic na východě Evropy, změna hranic skončila versailleským systémem 1919 a jako princip se neuplatňuje. Prostě proto, že by spustilo nekonečný proces po celé Evropě a žádná hranice by nebyla udržitelná delší dobu. Jsme aktuálně svědky rozpadávání posledním koloniální říše tak jako to bylo ve Španělsku od 19. století, u nás 1918 a ve Francii, Holandsku a Anglii po roce 1945 a v Portugalsku po roce 1975.


Prosecký
25. 10. 2022
Dát tip Bačkovský

Celý problém spočívá v tom, že Chomský se na to dívá ruskýma očima. Jakou hrozbu představuje NATO pro Rusko?

Rusko pokládá Ukrajinu za buffer state, ale Anglie a Francie také pokládaly Rakousko-Uhersko za buffer state.

Všechny státy , které přistoupily k NATO po sjednocení Německa, tak učinily pro svou vlastní bezpečnost.

To, co Rusové nazývají westernizací Ukrajiny, je ve skutečnosti její osamostatňování. To, že vzniká nezávislý ukrajinský národ, je stejnýproces jako u nás po roce 1918. Nejlepším důkazem toho je samotný průběh války. Ani etničtí Rusové Putinovce nevítají. Ukrajina není osvobozována, ale jen a jen ničena.

Ano, kdyby kontinentální Čína obsadila Mexiko nebo Kanadu, USA by tomu jistě bránily. Neumím si ale představit, že by Mexiko a Kanada dobrovolně vstoupily do nějaké vojenského paktu s Čínou.

Kde je ta genocida Rusů na Donbase? Kde jsou ti banderovci? Mimochodem když používáš ten výraz, nastudoval sis něco o banderovcích? 


 ad 2)" Když byla ve Španělsku nastolena Frankova diktatura nebo v Československu po roce 1920 rušeny německé školy, nedávalo to žádné právo jiným mocnostem napadnout ani Španělsko, ani Československo. I kdyby proběhlo na Ukrajině deset pučů, je to vnitřní věc tamních obyvatel."

...

Německá otázka rozhodně nebyla jen "vnitřní věc" Československa, Beneš s Hitlerem domluvili odstoupení českých  území s německou většinou. V Mnichově to pak potvrdili i evropští pohlaváři...


Prosecký
25. 10. 2022
Dát tip asrar

 

Milý Loki,

1) s abstraktními systémy pracuje každá věda. Zobecňovat něco takocvého je, jako kdybychom říkali, že to chápali všichi kromě uklízeček a kardiochirurgů - jde tedy o nekorektní generalizaci.

2) Když byla ve Španělsku nastolena Frankova diktatura nebo v Československu po roce 1920 rušeny německé školy, nedávalo to žádné právo jiným mocnostem napadnout ani Španělsko, ani Československo. I kdyby proběhlo na Ukrajině deset pučů, je to vnitřní věc tamních obyvatel.

Konečným řešením otázky etnických Rusů by bylo jejich vyhlazování, rušení jejich škol, zákaz užívání ruštiny ve veřejném prostoru, případně pogrimy na Rusy. Nic z toho se nestalo. Vyšší váha ukrajinštiny Rusům jistě vadila, jako Němcům vadila vyšší váha češtiny po roce 1918 u nás. Velmocenské národy se těžko smiřují s pozicí národnostní menšiny Ale menšina bude vždy menšinou. Sudetských Němců bylo také 30% a češi tvořili v Československu sotva polovinu obyvatelstva.

Vzdělání nesestává z několika esejí, ale musí být komplexní, Loki. Co jsi studoval ty?

 

 


všiml si někdo, že česká inflace je skoro stejně vysoká jako ukrajinská? :o)


Prosecký
25. 10. 2022
Dát tip asrar

Milý Loki,

nevím, na které základní škole jsi studoval, ale evidentně by jí měli sebrat licenci:

- My jsme žádnou žádnou nesmyslnou válku nezačali, to se obrať na Moskvu

- nevím, v čem mají Britové náskok, ale recese a nefunkčnost globální ekonomiky na ně doléhá ještě hůře než na kontitent (viz dynamika GDP, inflace, nezaměstnanost, hrozba insolvence ...., vývoj na burze)

- bankrot státu nastává tehdy, pokud stát není schopen hradit svoje závazky. Víš, kolik stovek miliard nás dělí od této hranice? Víš vůbec, jaký je náš veřejný dluh?


Alenakar
25. 10. 2022
Dát tip

Podzimní královna. Tip.


Květoň Zahájský
25. 10. 2022
Dát tip aleš-novák, Gora, Aru, MilanH, Hamar, Alegna, asrar, blacksabbath

Šestinedělka je ženská, která neumí dělit šesti?


Prosecký
25. 10. 2022
Dát tip aleš-novák, Gora, Alegna

Nicméně je pěkné, že neuplatňuje naše pravidla. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru