Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O místě v Srdci

26. 10. 2022
4
17
201

 

 

Tentokrát jedna pseudobajka ze souboru O Jellymannovi III. (prvá polovina 90. let asi)

 

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::..

 

 

 

Poznámka ke jménu ,,Jellymann" (důsledně vyslovuj ,,Dželiman" :) ):

Jelly - rosol, želé, tvárná hmota (angl.)

Mann - bytost v těle mužského typu (něm.)

Jellymann - vyvíjející se (tvarující se) se (zřejmě) (středo)evropský pozemský muž  ((muž na cestě))

 

 

 

O   místě   v   Srdci   (asi 1992 - 1994)

 


 

      Jellymann G.,  milující  neuvěřitelnou  bytost  opačného  pohlaví, dlouho,  dlouho se  držel zpátky  od  všeho, co   by jeho  Lásku ( -a  s  ní i  příslušné místo v jeho Srdci ..) mohlo  byť  i jen ohrozit. 

 

 

 

 

       Až  jednou ( rozladěn a unaven) podlehl  svodnému pozvání, a  v Cukrárně (jinak  to  ovšem  podniku  bohulibém) navršil  do svých  útrob – a  to  i přestože  cítil  potřebu  „opravdové“   krmě – množství  sladkostí.  

 

 

 

 

      Ty, díky své  nekonsistenci, a rovněž absenci prakticky  jakékoliv pevnější  struktury  ( - ale nejen díky ),  zaplňovaly  vše . 

 

 

 

Jen dvě  poslední  sousta  z rakvičky,  co  nevzalzachránila  to  jeho  místo v srdci od  „úplného“  zavření. 

 

 

 

 

(Jellymann G. se následně rozhodl, že toto už, pokud možno, v životě nebude opakovat).

 


17 názorů

Několik dnů jsem se sem nějak nedostal.. :)

 

(( ...)).

Každopádně děkuji všem za návštěvu a komentáře :)..., , td. :).


Aru
27. 10. 2022
Dát tip blacksabbath

med máme iví, rakvičky jsem vyházel do koše a zapálil cukrárnu, u policie jsem řekl, že jsem k tomu došel po Zeanddrichovo O místě v srdci, tak mě se schovívavým úsměvem propustili do domácí péče :D:D:D


Andreina
27. 10. 2022
Dát tip blacksabbath

Ivi, nevím, nebyl moje krevní skupina, tak jsem si ho moc nevšímala.


blacksabbath
27. 10. 2022
Dát tip Aru

boží:-)))))....a??????? poporostly?...ty vousy?????????????????


Andreina
27. 10. 2022
Dát tip blacksabbath

Ivi, nemysli, že chci tímto Tvůj výčet účinků medu nějak znesvětit, ale vzpomněla jsem si na tátovu radu, kterou kdysi dal ještě "holobradému" sousedovic klukovi. Navrh natřít medem, protože táhne a zespodu slepičinci, neboť tlačí a vousy porostou. Tak jsem se s Tebou chtěla podělit.


nojo rakvičky....kdyby si dal takovej medovník.....vyrobený z medu....

jojo....med je léčivý...už ve Starověké Číně prý říkali, že jde o vyváženou poživatinu (ani jangovou ani jingovou) schopnou dobře spojovat různé další léčivé látky k sobě. Nad rámec své nutriční hodnoty měl med i zde mnohostranné lékařské využití, např. jako detoxikační činidlo, k úlevě od bolestí, proti nespavosti, stresu, zánětům žaludku a vředům, zácpě, kašli, oparům aj.....a....

Ze Starověkého Egypta pochází papyrus, který zmiňuje med ve 147 lékařských receptech pro léčení vnějších zranění. Med se používal (často ve směsi s různými rostlinnými, živočišnými, ale i anorganickými ingrediencemi) k ošetření zánětů, vředů, popálenin, ran i v pooperačních stavech pro podporu hojení (při obřízce, propíchávání uší, ale i u složitějších operací), ve formě čípku, k léčbě plešatosti, zánětu spojivek nebo i uvolnění ztuhlých kloubů.....

nojono...zase jsem poškádlila strýčka Gůgla:-)))))))....hele...ale ty tučně napsané jsou boží:-)))))))))))

 

 


.. .


Nenapsal jsem to asi přesně, ohledně toho archetypu :); myslím, že konzumace sladkostí je, přinejmenším v naší euro - atlantické civilizaci :) - již, také přinejmenším :), po několik set let archetypem, který se ale obsahově proměňuje :) (např. asi něco jiného znamenal v době, kdy třeba koláče, ..., buchty, zákusky, a sladké pečivo vůbec bylo symbolem stolu (stolů) bohatějších tříd,..., a kdy se ještě navíc toho moc nevědělo o škodlivosti tzv. prázdných kalorií:),..., o neprospěšnosti bílé mouky a *řepného cukru ve větším množství, td.  )

*dokud se sladilo hlavně medem, a používala celozrnná mouka, mohlo to být ovšem  být s výživovou hodnotou ,,sladkostí" jiné, že :)

(( ....)).

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ovšem, v dřívějších dobách asi všeobecně častěji  Lásku hubil nedostatek jídla a hlad, než přemíra jakéhokoliv druhu jídla, že :)


A v druhém plánu tohoto  literárn.ího útvaru snad je (mělo by být :) ) to, že všeobecně, když povolíme v naší usebranosti, lásce to prostě, přinejmenším, neprospívá :)

 

Láska po nás prostě chce výkon :),..., odpovědnou, smysluplnou (a pravidelnou ! :) ) práci :), ..., poslušnost našemu Otci nebeskému! :)


Andreina
26. 10. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Kdyby si vzal kus pořádného pěkně prorostlého bůčku nebo máznul na chleba centimetrovou vrstvu mletých škvarků, mohlo všechno dopadnout jinak.


 

Jarmilo i Evžo :), pokud si vzpomínám dobře - šlo zde o nemístnou konzumaci sladkostí, a to navíc v naprosto nevhodnou dobu :)  (prostě i v případě konzumace sladkostí platí (mělo by snad platit :) ) ne pravidlo úplné abstinence, ale pravidlo přiměřenosti :) ) 

A nevím jak kdo (ale u sladkostí -typicky u těch z řepného cukru, a z bílé mouky s lepkem, tedy u těch tělu asi nejméně prospívajících :) - to tak asi má hodně lidí :) ), ale já, když se člověk neudrží, jsem schopen spořádat třeba několik kousků dortu,..., zákusků, koláče apod. najednou :) A když se člověk neudrží v čemkoliv, co mu chutná, je to potom všeobecně záležitostí srdce zatahující :),..., záležitostí, hubící lásku.. :) )

(( ...)).

Ty sladkosti jsou zde prostě spíše symbolem (až archetypem? :) ), jelikož konzumace sladkostí, alespoň v tzv. prvém plánu:), lahodí snad každému člověku :). Ale myslel jsem. že to by zde nemuselo tak rozpitvávat :),..., že nechápat to budou nejspíše pouze lidé, živořící (zatím) bez zážitku partnerské Lásky :) (typicky zde asi Aru  :) :) ) 

 

 


Aru
26. 10. 2022
Dát tip

tak to jsem tedy nepochopil co mají rakvičky s místem, nebo nemístem v srdci co společnýho, je to tak zmateně podaný, že na konci netuším co bylo na začátku


Něco sladkého je pro radost. Občas doma hledám, ale nenajdu. 

Tak jdu a prostě upeču. Dnes to budou Míša řezy :-)


Jamardi
26. 10. 2022
Dát tip

Moje babička měla sestru (jmenovala se Valda) a ta měla ve zvyku dávat dětem sladkosti, například bonbón, před obědem. Babičku to vytáčelo a říkala, že kvůli tomu nedojíme ten oběd a budou tak zbytečné komplikace s tím nedojedkem (u nás se jídlo nikdy nevyhazovalo). Dnes tomu rozumím, že to byl vlastně vzdor a rozumím proč. Je to vlastně kvůli tomu, o čem jsem už psala.

Já jsem vždycky měla sladkostí dost. Nepřejídala jsem se jimi, ale nestěžuju si. 


Jamardi
26. 10. 2022
Dát tip

Možná je to myšleno tak, že by neměl mít v srdci jinou lásku kromě  lásky k ní. Tak s tím nemůžu souhlasit.

Pokud je to myšleno tak, že sladkosti jsou nepotřebný balast, který zbytečně zabírá místo, tak s tím taky nemůžu souhlasit.

Když mi bylo asi dvacet, jeden chlap řekl, že nesnáší tu hysterii, že by se děti mohly přejídat sladkostmi a nedostat do svého organismu živiny, které potřebují. Že kdesi provedli výzkum a zjistili, že děti , které původně chtěly a jedly jen sladkosti, tak to po určité době přestaly chtít a začaly chtít nesladkou stravu. Že je to přirozený insktinkt. Já jsem tenkrát nechápala, proč je tím tak zaujatý, protože jsem si nedovedla představit, že by se vůbec někdo mohl skutečně přejídat sladkostmi a že by mu rodiče kupovali přesně jen to, co by si řekl. Dnes ale vím, že sladkosti jsou spojeny s pocitem spokojenosti, což, je-li toho příliš, také není dobré, ale hlavně a to je důležité, pocit spokojenosti se velice nelíbí závistivým lidem. Kdežto pocit dlouhodobé nespokojenosti , a to také není dobré, ten se závistivým lidem líbí a nic proti němu nenamítají. Takže proto bych ty sladkosti ráda každému dopřála. Ono možná by o ně nebyl takový zájem, kdyby se o nich nemluvilo jakože je to něco nebezpečného.


(..PS: proměnlivá velikost písma je (opět) způsobena tzv. vyšší mocí.. - nebyla tedy mým záměrem!)


.. .


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru