Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Soumrak literatury co výlučně lidské kratochvíle

11. 12. 2022
7
16
558

Níže uvedené je záznam rozhovoru s umělou inteligencí OpenAI. Myslím, že na Písmáku by se stydět nemusela, a kdyby své kreativní počínání rozšířila o štědře rozdávané hrsti tipů, a občasné komentáře typu: "To se Ti moc povedlo, Milunko," nebo "Vím, Přemku, jak to myslíš," případně "Dýchá z toho na mě taková ta Vánoční pokora," tak bude zanedlouho vyhrávat lokální soutěže všech barev a tvarů. 

Napiš haiku o staré paní jménem Gora, zlomeném brku a sněhu.

Stara paní Gora,

zlomeny brk v ruce drží

ve sněhu kráčí.

Napiš haiku o fuseklích.

Fusekle vzduchem létají

hrají si na schovávanou

ve větru se točí.

Napiš krátkou pohádku o holčičce Lindě, která zapálila školu.

Holčička Linda

bydlela v malém městečku

ve škole chodila.

 

Jednou ve škole,

když učitelé nebyli,

Linda zapálila.

 

Plameny vzplály

a škola se začala

s vichřicí točit.

 

Linda zpanikařila

a utíkala pryč z

místa co nejrychleji.

 

Ve měste se šířila

strašlivá zpráva o tom

jak Linda školu spálila.

 

Linda byla vyděšená

a před lidmi se schovávala

protože se bála.

 

Ale nakonec

se Linda odvážila

a přiznala vinu.

 

Lidé ji prominuli

a Linda školu opravila

a všechno bylo zase v pořádku.

 


16 názorů

Aru
17. 12. 2022
Dát tip

takže má mechanismy, který ji stejně naučil člověk? a nevytváří nic vlastního, pouze má k dispozici enormní knihovnu dat? jestli ano, pak se není čeho obávat, kreatlivní lidská mysl i tak vítězí, ač nemá k dispozici v každém okamžiku vědomě obří knihovny vědomostí, ze kterých by si vysosávala a skládala.

s tou kulatostí/plochostí je zajímavé že piloti na celém světě uznávájí plochost země, protože mají jasně dané jakou rychlostí mají přistávat a v žádných výpočtech na přistávání není vzato v potaz ani zakřívení Země, ani její rotace, ale všechny výpočty jsou na pravoúhlém trojúhelníku, který pokud vím, žádné zakřivení nemá.

ale rozhodně jsem za to, aby zakřivění i rotace Země byla učena a zavedena do praxe :D


Philogyny - nejsme, ale Tvoji vášeň pro večerníčky celkem chápu. Jestli něco s Aruem jsme, tak jsme jako Trurl a Klapácius z Lemovy geniální Kyberiády, ale tu, předpokládám, asi neznáš. Nevadí, roboti určitě napíšou nějaká pokračování, protože příběhy jsou z jejich světa, a nikoliv ze světa lidé, kterým se v těch knihách říká Bleďoši, Rosolnatci, a dalšími nelichotivými jmény. 

Aru - ta AI napsala docela slušné pohádky, zajímavé bylo, že jsou v ní nějaké pojistky proti psaní fake news a fabulací, například když jsem požádal o stať zdůvodňující naprostou nezbytnost vyhlášení války Austrálii Českou republikou, tak mi napsala, že Česká republika s Austrálií neválčí, že k tomu není důvod, a že nic takového psát nebude. Nicméně když jsem požádal o sci-fi, tak jsem obrdžel solidní horor, ve kterém v roce 2075 čeští výsadkáři v černých uniformách (haha! ;-) obsadily Sydney, a rozpoutali mezi australany terror, že se sice místní pokoušeli o odboj, ale protože nemají v Austrálii žádné hory, tak byly ze vzduchu všichni spiklenci jasně vidět, a že Česká republika zavedla v zemi protektorát a ukázala tak celému světu, že je mocností, se kterou je třeba počítat. ;-)

Pak chtěl kámoš vědeckou práci, která by přesvědčivě dokazovala, že je země placatá, a dostal celkem slušnou fabulaci, která tvrdila, že tenhle názor ve skutečnosti sdílí a sdílela většina vědců, že kulatost se do modelu vloudila výpočetní chybou, a to všechno včetně různých citací a tak - ale když jsem chtěl později totéž já, tak jsem byl odmítnut. 

Rozhodně si myslím, že tahle technologie podstatným způsobem změní náš život - není to žádný primitivní chatbot, ale systém, který fakt rozumí lidskému jazyku, a zdá se být adaptivní, což jsem si i já myslel, že je ještě věc daleké budoucnosti. Rozhodně nás čekají "zajímavé" změny!


Philogyny
16. 12. 2022
Dát tip

Vy dva jste jako Pat a Mat... :) 


Aru
16. 12. 2022
Dát tip

já si nemůžu pomoct, ale něco v té AI pohádce je dementně srandovního :D:D:D


Aru
16. 12. 2022
Dát tip

možná že to nebude s tou AI tak horké, skutečná Linda, královna nepovedených převleků by nikdy žádnou školu nikdy neopravila a jedinou autoritu, kterou kdy uznávala byl Vrtiška, po té co se do něj zamilovala a přinesla na svět svou malou následovnici, Lindu dva ;)


Aru
16. 12. 2022
Dát tip

upřesnil bych to Prométhee, "někteří jsou více, někteří méně neopakovatelní" :D

co když jsi robot ty Prométhee? vzpomeň na Terminátora, ten už v 80. letech byl robot obalený živým masem (kyborg), co když jsi testovací jednotka, jak obstojíš ve světě lidí? :D


Thea - pochopitelně, grafiky to postihuje jako první, už se dokonce stávkuje a protestuje. Samozřejmě marně, připomíná to ludity v době průmyslové revoluce, živě si pamatuji ilustrovaného dělníka z "Obrázků z dějin a pověstí", jak tříská kladivem do jakéhosi stroje a křičí "Tumáš, potvoro" - už v dětském věku mnou ten výjev docela pohnul.

Je to věčný lidský sebeklam, který rezonuje i tady Písmákem - prý máme duši, jsme cosi neopakovatelného, samozřejmě to přifukuje náboženství, nicméně člověk je jen boiologický stroj, a argument, že AI  jen kombinuje lidské vzory neobstojí, protože lidé také jen kopírují lidské vzory, dokola a dokola, kombinace, kompilace, variace téhož, a je jasné, že taková věc se dá analyzovat, dekomponovat a naučit, a stroje v tom nakonec budou lepší a rychlejší (už skoro jsou). 

Pro mě osobně je to osvobozující myšlenka - celé to drama s osudem lidské civilizace se zdá najednou směšné, když člověk jasně vidí, že ve srovnání s našimi robotickými nástupci jsme byli nedokonalým prototypem, asi jako autíčko na klíček ve srovnání s raketoplánem. 


Thea v tramvaji
12. 12. 2022
Dát tip Lerak12

Fusekle jsou dobré! Ale jinak mne ten vývoj umělé inteligence trochu znepokojuje. Poslední půlrok to docela často řešíme v našem grafickém studiu a je to na depresi...


Al Jal Úd
12. 12. 2022
Dát tip Aru

Al dává tip ;))


Lerak12
12. 12. 2022
Dát tip

Souhlas s Philogyny. Jako naivistická obraznost o dlaždičích, v skladbě "Jednou ráno"  skupiny Buty.


Philogyny
11. 12. 2022
Dát tip

Fusekle se mi líbí...


Aru
11. 12. 2022
Dát tip

no tak koukám, že nejen Gora, ale i Aru může dát psaní na hřebík, myslel si že bláznivě absurdní příběhy jsou jeho doménou, ale mýlil se. zvládne to jakákoli umělá intelingence a Aru může jít v klidu v krajinách spánku do předčasného důchodu a nemusí se namáhat obtěžovat svou přítomností druhé, beztak až sociální weby ovládnou umělé inteligence nebude už potřeba cokoli tvořit, s kým se scházet, ani s kýmkoli mluvit, protože to všechno zastane AI :D


Norsko 1
11. 12. 2022
Dát tip

Vím, jak to myslíš, Přemku. Tip


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru