Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Písní proti diktatuře

16. 12. 2022
4
4
356
Skupina Naviband je běloruská kapela z Minsku. Kapela byla založena jako duo zpěváka a kytaristy Arťoma Lukjanienka a zpěvačky a klávesistky Xenie Žuk, později k nim přibyl také kytarista Alexandr Taboĺski, baskytarista Vladislav Čaščavik a bubeník Vladimir Biehier. Kapela se proslavila především repertoárem v běloruském jazyce, ale také předvedla několik písní v ruštině a vydala singl v ukrajinštině. Jejich první píseň „Abdymi myane“ se stala hitem v jejím rodném Bělorusku. Následovalo jejich debutové album Lovi, vydané v roce 2014. Poté se kapela znovu pokusila reprezentovat Bělorusko na Eurovizi.

https://www.youtube.com/watch?v=Sjc2FfjTCZM

Nakonec Naviband reprezentoval Bělorusko v soutěži Eurovision Song Contest 2017 s písní „Historyja mojho žyccia“, která skončila na 17. místě, což je čtvrtý nejlepší výsledek jejich země.Mnohem významnější je však současná tvorba skupiny, během běloruských protestů v roce 2020 a později. Nakonec skupina vydala v září 2020 skladbu „Devočka v bílém“, která byla věnována protestujícím ženám. Skupina pokračovala ve svém sociálním aktivismu s písní „Milliony bol'shich serděc“, která byla také věnována protestu.Skupina poskytla svou podporu vyloučení Běloruska z Eurovision Song Contest 2021, k němuž došlo v březnu roku 2021.
https://www.youtube.com/watch?v=QgE11oEU9CA
Lukašenkova tisková mluvčí Eismontová tvrdila. „Diktatura je naší značkou. Dnes, v roce 2019, získává slovo diktatura pozitivní konotace. Podívejte se, co se kolem nás děje. Chaos, nepokoje. Možná řeknu něco paradoxního, ale zdá se mi, že je dnes po diktatuře poptávka. Protože když dnes přemýšlíme o diktatuře, myslím tím disciplínu a klidný, spořádaný život.“ Obyčejní lidé zotročení režimem toho úchylného dědka na to mají úplně jiný názor, ale nesmí ho nijak projevit, než že skončí v mučírnách zvráceného režimu. Snad už brzy nastane čas, kdy svobodný Bělorus bude moci svým jazykem (používání běloruštiny je režimem perzekuováno) svobodně vyjadřovat svou vůli ve své svobodné zemi. Velice bych to Bělorusům přál.

https://www.youtube.com/watch?v=IEGkQHHglSA


4 názory

Alegna
17. 12. 2022
Dát tip

Taky děkuji za přiblížení. Obdiv k nim ....


K3
17. 12. 2022
Dát tip

Přál bych jim demokracii jako všude jinde. Oni to mají o to těžší, že jejich režim stojí na ruských pilířích. Když ne jinak, tak alespoň ode mne morální podpora. Z uvedených písní mě přímo fascinuje ta prostřední. Určitě si ji tu pustím vícekrát.

Je škoda, že tenhle příspěvek tu jen tak prošumněl.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru