Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Miluji moře i podvodní svět...

21. 12. 2022
3
14
340
Autor
Báseň_roku

Soutěž v poezii - BR IV./2022

 

Každý má možnost připsat nejvýše TŘI HLASY  NA OZNÁMENÍ O HLASOVÁNÍ soutěže. Na tipy či hlasy přímo u díla nebude v součtu hlasů brán zřetel. Komentáře jsou vítány...

 

Mám loď svou rád,

když na hřbetech vln tančí
a pevný řád
jí vtiskne ruka má.
 
Kormidlo sám
držím a srdce jančí,
směr udávám
a slunce v duši mám.
 
 
Delfínů pár
si kolem zadovádí,
než prchnou v dál
a já jim zamávám.
 
Jít mezi ně
mne přiznám se, dost svádí,
tak rozverně
se s nimi cítívám...
 
 
Již v dáli zřím
zelený proužek země
a dobře vím,
co tohle znamená.
 
A touha zas
zasila sémě ve mně,
za krátký čas
je mořská říše má...
 
 
Loď zakotvím,
pak šnorchl jen a brýle
si připravím,
na nohy ploutve dám.
 
A potopím
se tam, kde rybky čilé
mne rejem svým
okouzlí! Rád to mám...
 
 
Podvodní svět
je plný krásných tvorů
sasanky hned 
nádherně rozkvetou.
 
Když vracím se
ze světa lidí dolů,
mně krásně je
v světě pod hladinou...
 

14 názorů

Delfín
01. 01. 2023
Dát tip

To jsem.moc rád, kočkodánku! Bylo to volně inspirováno její poslední povídkou zde, kterou znám již odjinud, kde jsem jí věnoval další písňový text, co je i zde (Mám moře rád!) A tak je ještě i jiná píseň, co tu asi ještě nemám. (Já s mořem rád si jeho píseň zpívám!).

Proto i ten děj, kterému se podivoval šabrej: od kormidla pod vodu v laguně na free, tak jak to má ráda...:-)

Tuhle píseň už nečetla, protože o svátcích měla jen krátkou dovolenou a chtěla si užít rodiny. I tu povídku sem vkládala ještě na letišti Nosy Be na Madagaskaru. A na pp nám jen jménem svým a své dvanáctileté neteře, co taky píše z jejího profilu, popřála hezké svátky! 

Má dílka nemají ambici vyhrávat soutěže, ale mají nosit radost a pohodu. A zpravidla se dají zpívat! ;-)


Kočkodan
29. 12. 2022
Dát tip

I když nejsem Andreina, tak se mi to zamlouvá. ;-)


Delfín
29. 12. 2022
Dát tip

Ad 64T.B.S.:

Já autor být, jen zašeptám své "Díky!",

v paprscích přízně tvé se budu hřát,

pohlédnu tam, kde vlasy Bereniky

oblohou stříbřitě zas budou blát...

;-)


Delfín
28. 12. 2022
Dát tip

Mávat na delfíny je bohulibá činnost, milá Sváťo! A my delfíni se snažíme také brát život z té veselejší stránky, i když občas přináší i kruté bouře! 

Náhodou jsem nahlédl a jedno ze dvou avíz mne zavedlo sem. A vida, mám tu vzkaz, asi kvůli těm delfínům výše, i když nejsem moc stádový typ. Děkuji za přání, přeji totéž a mávám také ploutví na pozdrav! Přiznávám, že ač jsi člověk, máš své místečko v srdci jednoho hravého delfína! :-*


64T.B.S.
27. 12. 2022
Dát tip

Okouzlující téma -hravost s jakou je zpracováno, moc se mi líbí - HLAS


Philogyny
26. 12. 2022
Dát tip

Taky mávám na delfíny a mám pocit, že dneska něco slaví. Takže všechno nejlepší a ať ti to píše, z té delfíní říše...  :)


Delfín
23. 12. 2022
Dát tip

Šabrej: Máš tu zatím jen jedno haiku a v komentech se neprojevuješ ve verších jako třeba Kočkodan. Tak netuším, jak jsi na tom s rytmem a jestli sis to jako Marek (a já!) zkusil i zpívat. (Jak zmiňuji výše, i my dva se jinde zúčastnili akce:  "I ty můžeš být textařem", kde si dva členové jedné plzeňské folkové kapely pak vybírali texty, vhodné podle nich pro zhudebnění.)

Pak by sis asi sám zodpověděl svoji druhou otázku, jaký smysl má to přehození slovosledu z hlediska melodie a intonace, co se asi autorovi (či autorce) zpívalo lépe. 

 

Nevím, zda čteš jen poezii nebo jsi i na povídky. Kdybys četl tu poslední na pokračování, co tu zrychleně vkládala Andreina (já už ji znám odjinud, ale tady jsem to znovu vzal na jeden zátah), bylo by ti jasné, proč na počátku někdo kormidluje loď k zelenému ostrovu na obzoru a na konci se už potápí na free v moodré laguně...

Krásné svátky! :-)


Delfín
23. 12. 2022
Dát tip

K3: Budeš mít pravdu! A jak píšu výše, autorovo (autorčino) vlivnění Andrejkou je znát! Jak je inspirativní, dokazuje kočkodan v komentech, kde ve verší vždy shrne celý děj kapitoly. Ta sem postupně dává to, co má i na pp. Teď to zjevně vkládala na Madagaskaru, ale včera už odlétala za rodinkou na Krétu z letiště Nosy Be. :-)


Delfín
23. 12. 2022
Dát tip

Radovane, já si to stejně jako Marek zkusil hned zazpívat. Nevím, zda i jeho napadla stejná melodie. Autor/ka bude zřejmě už z té starší generace a tomu odpovídá i zvolený styl vyjadřování, který má asi napodobit to, co se zpívalo dříve. A pokud tady čteš i prózu, inspiraci poslední povídkou na pokračování od Andreiny  na pokračování (Kokosové ostrovyca kosatky) v tom lze poznat taky...:-)


Delfín
23. 12. 2022
Dát tip

Muamarek: Máš pravdu, Marku, je to lehounký melodický text. To pozná každý, kdo má trochu smyslu pro rytmus a my dva jsme se přece na litwebu zúčastnili toho psaní textů pro Plzeňskou alternativu.Jestlipak Krakonoš s Leontýnkou i něco z těch vybraných taky použili a zhudebnili?! ;-)


K3
22. 12. 2022
Dát tip

Spíš příběh...


Přijde mi to pěkné, trochu "postaru" napsané, to je asi těmi slovosledy a slunci v duši, ruka má, zaseté sémě, prchání v dál.


Muamarek
21. 12. 2022
Dát tip

Tohle jsem si začal okamžitě zpívat. Před Vánoci mě to vyloženě pozitivně naladilo. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru