Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hrdoslav a kočička Rička

03. 01. 2023
8
21
425
Autor
Aru

Tento příběh byl cenzorsky prověřen a neobsahuje žádné chtivě zapalující Lindy, skřítky, víly, ani žádné hovnocucářské přístroje na odhovňování ulic s křídly i bez křídel.

Za kvalitu ručí a prověřil tým Aru, jmenovitě členové týmu jsou: Aru. Kde je proveden zásah týmu, bude na to čtenář náležitě upozorněn: *.

Jednoho rána (kvalitní denní příběhy začínají hned ráno po probuzení,) Hrdoslav rozlepil očiska a co neviděl! Nikdy předtím neviděl to co uviděl toho rána a to, že není osamělý, jako ten kůl v kolně, ale že spadl do společnosti! Společnost to byla skutečně společenská a Hrdoslavovi byla vskutku natolik příjemná, že se rozhodl, jak se to nazývá v odborných kruzích: zaspolečenštit, neboť společnost je tou nejlepší volbou pro společnost a Hrdoslav se toho rána stal společensky nadějným a perspektivním možná budoucím společníkem.

S tímto zjištěním se hezky (stále trvalo ráno, neboť čas malý čásek posečkal) vyoblíknul, aby vypadal k tomu světu, kam jakože si razil krok. Jak tak Hrdoslav šel vyhýbajíc se hovínkům, která nikdo neodhovnil, všiml si jednoho cedulákového transparentáka, který hlásal: Hrdá Strana Hrdosti (dále jen HSH) a pod tím bylo menším textem: Dejte nám svou hrdost, budeme hrdi za vás. Tak to si Hrdoslav zamnul ruce, až se mu ručně zaševelilo.

Na recepci (kde od rána do večera volali otravní lidi, kteří se potřebovali vyotravovat, aby z nich byli votrávení i jiní, než jen voni sami,) HSHáčka seděla mladá, no skoro vosmidesátiletá slečinka a koketně se nudou dloubala v nosánku, kde měl hnízdélko párek holoubků, kteří si při čekání na vajíčka krátili dlouhou chvíli listováním časopisu Chvilka pro,... no to je jedno. Mladá recepční jménem měla na recepci jednu prímovou vychytávku, aby neslyšela stále drnčící pevnou linku a to, televizorku ve který zrovna dávali hysterické dokudráma o vílách,... když v tom Hrdoslav vytáhl z ničehož nic z kapsy bourací kladivo a televizórku rozflákal na malilinkatý pididílky, který byly trvale neopravitelný (*zde odborně zasáhl cenzorský tým).

"Nečuměj blbě a řeknou co chtěj." Oslovila ho vlídně Mladá recepční.

"Echm chmň," odkašlal si trémou Hrdoslav, "jsem tu pro HSH, abych takříkajíc vstoupil."

"Jó, jo, támhle si vemou lejstro, vyplnějí ho a přinesou si ho, jestli nemají tužku, tak nepůjčím."

"Děkuji vám Mladá pani za ochotu, kalamář a propisovací husí brko nosím vždy pod čepicí."

"No tak už nepindaj, za chvíli začíná pauza a dneska je v kantýně suchá bageta s šetřivou šunkou, která tam není."

Hrdoslav se pustil do sepisování, tak zuřivě, až se mu z pod brka vzňalo lejstro. Druhý lejstropis se mu povedlo zanést textem s na konci vlastním celým jménem, protože to byl ouřadní dokument, Hrdoslav Mirčík Pěnkava Toaleťák.

"Vokážou ty jejich koniny," ouřadní Mladá se zabořila přes třináctery dioptrie na lejstro. "Jo, je to dobrý, stihli to před svačinou, tak můžou s ostatníma na oběd." Hrdoslav naprázdno polkl, jakoby mu v krku uvízla suchá bageta a odebral se do stranický jídelny. V kantýně stál menší fousatý skřítek... kočička Rička (* další odborně cenzorský zásah), který rozdával stranické obědy stranické základně HSH členstvu.

(*Následující text bylo nutné opravit celý, až na nějaké drobnosti, jelikož do jídelny vstoupil houf tancujících rusalek, které nejenom že byly nevhodně oblečeny chybějícím horním dílem oblečení, ale navíc, což především zapříčinilo nevhodnost textu, přijely v hovnocucářském vozítku).

Hrdoslav lezl v blizardu po skalní stěně a provolal v široširý vůkol skalních špic.

"Hle, jaký to výlet!"

"Ano, již jsme z naší výpravy zbyly jen my dva." Špatně mu rozuměla kočička Rička, načež se utrhla obrovitánská lavina na protějším špicovním svahu a zavalila výpravu, která šla za nimi.

"Asi bychom neměli křičet!" Zakřičel Hrdoslav.

"To je pravda, už jsme pod vrcholem," opět kočička Rička prakticky neslyšela Hrdoslava. To ovšem nikterak jim nezabránilo ve výstupu, který počali ve stranické jídelně HSH. Konečně byli na vrcholu, který tonul mlze, která tonula v mracích, které tonuly.

"Hle náš vrchol," fotil ohlášený výjev Hrdoslav.

"No, po takový dřině, vypadá to tu jak v zapařený jídelně."

"To nevadí kočičko Ričko, náš výstup nebude zapomenut a to je to hlavní, vyndej vlajku, zapíchnu ji jako důkaz pro všechna budoucí pokolení."

"My máme vlajku?"

"Ty ji nemáš?"

"Ne."

Trudnou chvíli mlčícího nepochopení jim zpestřovaly převalující se mraky v mlze a bezozvěnovému tichu, jež mrazilo silou mlčení. Leč mlčení to bylo přátelské a tak Hrdoslav svou bagetu skous'.


21 názorů

Gora
25. 02. 2023
Dát tip

Miromurkovi připomíná text Motolici a ne náhodou. Tedy v přeneseném smyslu slova jsi děj tak zamotal, Aru, že mne potěšil konec i bez vlajky.

Mně to přijde velká škoda, že slova a věty trochu neukázníš /vč. gramatiky/, protože máš smysl pro /zvláštní/ legraci a takových autorů tady moc není. Ovládni lépe svůj psaný projev a budeš skvělý. Tip.


Aru
14. 02. 2023
Dát tip

K3, je to svým způsobem experiment, plně chápu, že to není pro každýho


Aru
14. 02. 2023
Dát tip

tož dík miromurko ;)


K3
14. 02. 2023
Dát tip

Zkoušel jsem to nejmíň třikrát a ne a ne to překousnout do konce, tenhle druh zábavy mě zkrátka nechytá:).


miromurka
14. 02. 2023
Dát tip

Výborné; připomínalo mi Motolici a plankton Borise Viana. Chvílemi mi přišlo přehovněno, ale asi bych to nechal.


tak jo :)


Aru
06. 02. 2023
Dát tip

ano, bude se to tam vyjímat :D


Takže můžeme nominovat do PM? ;-)


Aru
02. 02. 2023
Dát tip

paní Prózo, nominuji! se ;)


Aru
06. 01. 2023
Dát tip

jasně ;)


Aru, připomeň prosím za měsíc, dík.


Aru
04. 01. 2023
Dát tip

šak jó, to já jsem znominoval jinčí, tohle až za měsíc, ALE bude tam :))


nominuj zatím něco z prosince...

Do středy 11. ledna můžete nominovat prozaická díla zveřejněná v prosinci 2022Nominace zasílejte jako avízo od díla směřované na uživatele Próza_měsíce.


Aru
04. 01. 2023
Dát tip

nemají, páč je to ta zcenzůrovaná pasáž :))

díky iví, tys z posledních držáků, co to se mnou nevzdali.

ještě se tohle skvjelí ďílo obvěví v Próze měsíce, to pak bude mazec :D


Pindaj a pindaj a vlajku nemaj .....Takový šlendrián...:-))))))


Aru
04. 01. 2023
Dát tip

nic se neděje Kočkodane, je mi ctí, žes text bez větší úhony přežil, většina ho nedala, ale to mi nezabrání na nominaci!!!!!! ...až teda jako bude :)


Kočkodan
04. 01. 2023
Dát tip

Jé, tady mi, truhlíkovi, proste ulítla chyba.Sorry. Já tím „Zkousnul“ nechtel nic jazykového naznacovat.


Aru
04. 01. 2023
Dát tip

heeej, ty jeden, mě to našlo tvar s es, víc mě to nezajímá, jestli to maj' blbě i pravidlech češtiny, stěžuj si na ústav pro jazyk český :D


Kočkodan
04. 01. 2023
Dát tip

Já jsem tvoje dílko také zkousnul, ač to byl – hlavně na konci – vrchol… ;-)


Aru
03. 01. 2023
Dát tip

;)

ti dva pokud tam zůstali stát, stojí tam dodnes :D


Tak šup, šup dolů pro vlajku.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru